52
mevsimsel etki sebebiyle engelleyemediğim olgudur. sanırım havaların soğumasına vücudum tepki veriyor ve sürekli abur cubur, leş dürümler, kontrolsüz çiğ köfteler gibi sağlıksız ama lezzetli yiyecekleri canım çekiyor. aylardır ağzıma sürmediğim bu şeyleri son bir haftadır defalarca tükettim ve yerken bir bağımlının aldığı zevki ve hafifliği yaşıyorum.
sağlık sorunu, sakatlık vb. dışında kendimi bildim bileli spor yapan biriyim ve yaptığım idmanlar genelde koşu ağırlıklı. bu kadar koşuya spora rağmen en ufak saldığımda başka hiçbir bölgede olmamak suretiyle sadece alt karın bölgesinde kendini gösteriyor kilolar. nasıl bir bünyem var ben de anlamadım. uzun vadede sporu bırakmak zorunda kaldığımda da aynı durumu yaşamıştım. normal insan bacaklarına, g.tüne falan kilo alırken benim olayım alt karın. maalesef ki o bölgeyi sıfırlamanın yolu da spordan değil çok sıkı bir beslenme uygulamasından geçiyor.
edit: imla
53
1.81 boy 73 kilo ile düzenli spor yapan bir birey olarak ideal form için bi 6-7 kilo almak için çok fazla uğraştığım ama başaramadığım eylem.
hatta bir ara spor sonrası protein değil karbonhidrat tozu kullanımına dahi döndüm. yemek mevhumu için hiç saat koymadım kendime. sabah 7'de de gece 3'te de yemek yiyorum. yüksek kalorili ve proteinli gıdaları defaat ile tercih etmeme rağmen tık yok. 72-73 baremini aşamıyorum. bir ara 78 oldum, tamam artık ekstra yememe gerek yok diyerek normal insan beslenme düzenine dönünce 3-4 ayda tekrar 70 kg oldum.
bana göre kilo almakta da vermekte de işin püf noktası tamamen şeker.
ben kilo almak için uğraştığımdan açıkçası şekerden çok fazla kaçmıyorum. baklava, künefe, çikolata, sütlü tatlılar falan ne zaman denk gelsem yerim affetmem. ama şeker içeren gıdaları sevmiyorum, doğal olarak sevmemenin verdiği iç güdü ile kesinlikle aramıyorum. sadece önüme geldiğinde tüketiyorum. mesela 15 gün denk gelmemişsem eğer aklıma bile gelmez. ama 16. gün göz göze geldiğimde yerim yani kaçmam. lakin kilo vermeye çalışan bir birey olaydım elimi dahi sürmezdim.
kilo vermek isteyen arkadaşlara yegane tavsiyem şekeri hayatlarından kesinlikle çıkarsınlar. öyle haftada bir cheat mealda falan dahi vurmayın ağzınıza. bunun dışında ekstra kendilerine hayatı zindan edecek abuk sabuk diyetler yapmanıza hiçbir şekilde gerek yok. mesela haftada 1, 2 haftada bir falan karşınıza çıkan iskenderden kaçmanıza hiç gerek yok, direk yumulun ama karşınıza yaş pasta, hamur kızartması falan çıkarsa arkanıza bakmadan kaçın. çünkü onu yediğinizde emin olun onun kalorisi dışında yükselen kan şekerinin etkisiyle 2-3 saat içinde ekstra bir öğün daha yemek durumunda kalacaksınız. o gün için hedeflenen kalori düzeni tamamen çöp olacak.
54
kas olarak alınırsa yararlı, yağ olarak alınırsa zararlı olan olgu.
55
otuz yaş sınırını geçtikten sonra genelde hayatını çok dikkatli yaşamaya özen gösteren kişilerde bile bir kaçamak dahi affetmeyen mesele. haydi arkadaşlarla kakara kikiri gülelim eğlenelim diye ipin ucunu bir salsan 2 aylık ilerlemeyi bir gecede heba edebiliyorsun. metabolizmasından dolayı şanslı olmayan kişilerin (örneğin ben) ülke sınırını bekleyen asker gibi bir an bile gözünü kırpmaması lazım bu konuda.
56
olimpiyatlarda dal olsa madalya alacağım aktivite :(
57
erkeklerin evlendikten sonra yasadigi durum. genelleme yapmak dogru degil fakat durum bu.
58
ne kadar uğraşsam da bir türlü düzenli olarak başaramadığım durum. metabolizmamın hızlı çalışmasından mütevellit; günün her saati kendimi acıkmış hissettiğim her an yemek yememe rağmen stabil kalan kilomu arttırma konusunda pek de başarılı olduğumu söyleyemem.
59
göbeğe yansıyorsa sıkıntı olan durum. ben değil, bir arkadaşımdan biliyorum.. :(