• 6
    borç alacak farkı olarak bakmanın mantıksız olduğu borç.

    https://twitter.com/...765818286809088?s=21

    https://twitter.com/...764957418426370?s=21

    nedense sadece spor kulüplerinde görüyorum bunu. alacağın içine gider tahakkukları ekleniyor. adı üstünde gider. gelecek dönemlerde giderleşmesi kesinleşmiş, muhasebesel olarak aktifte takip edilen bir hesap. yani örnek vermek gerekirse bu bilanço döneminden sonra 2 yıllık sözleşmesi bulunan futbolcunun ilerideki maaş giderleri.. borcun içinde de gelir tahahhukları var. bu da adı üstünde gelir. gelecek dönemlerde geleceği kesinleşmiş gelirler. yani örnek vermek gerekirse, bu bilanço döneminden sonra 2 yıllık süresi kalmış sponsor anlaşmasından gelecek gelirler.. yukarıdaki ilk linkteki tabloya göre bizim gelecek gelirlerimiz, gelecek giderlerimizden fazla. aslında olumlu bir durum bu.

    önemli olan finansal borç ve ticari borç, ve karşılığında karlılığınız, ticari alacağınız ve elinizdeki nakit değerler ile ve ilaveten alacak ve borcunuzun vadelerine göre nakit akışınız ile bu bu borcu nasıl çevireceğinizdir.

    ticari borç ile ticari alacak hemen hemen aynı.. o yüzden burada zaten bir sıkıntı yok.. gelelim finansal borca ve gelirlere :

    artık günümüzde, bakılan ilk veri, sizin net finansal borcunuzun*, kaç yıllık ebitda* ile ödenebileceğidir *.. yani gelirlerinize göre borcunuz fazla mı değil mi'nin ölçüldüğü bir rasyo.. eğer 3 yıl ve altındaysa bu iyi, 5 yıla kadar da kabul edilebilir olarak yorumlanır. galatasaray'a bakınca net finansal borç 1 milyar tl.. ebitda ise 328 mn tl *.. bu hesapla 3,05 yıllık ebitda ile finansal borcu öder konuma gelmişiz. bu gerçekten çok çok iyi.. geçmiş yıllarda eksi ebitdalar olduğu için bu hesaplanamıyordu bile, yani borç ödeyemez durumdaydık.. gerçekten çok önemli ve büyük bir gelişme..

    diğer bir konu borç - alacak vadeleri arasındaki fark ve nakit akışınızın yönetimi.. burada vadeler hakkında çok bir bilgimiz yok.. ancak kap'tan baktığım a.ş'nin verilerinde a.ş ye ait olan 767 mn tl finansal borcun 484 mn tl'si kısa vadeye düşüyor.. yani 12 ayda kısa bir sürede ödenmesi gerekiyor. bu aslında ciddi bir sorun.. ancak bu sene de şampiyon olmamız, yayıncı kuruluş ve yeniden şampiyonlar ligi gelirlerinin gelecek olması ve yukarıda anlattığımı borç/ebitda durumumuzun iyileşmesi sonucu yeni kredi almakta* sorun yaşayacağımız için sorun olacağını düşünmüyorum..

    ayrıca kredilerin %60'nın tl olarak devam etmesi, şampiyonlar ligi gelirlerimizin eur olması nedeniyle de ayrıca iyi olarak yorumlanabilir.

    özetle, gelen sportif başarılar ile şampiyonlar ligi ve tr yayın gelirlerinin artması, amatör şubelerde giderlerin minimuma indirilmesi, doğru bütçe yönetimi ile oldukça iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum.. ancak şampiyon olmak çok önemli.. bu gelirleri kaybedersek yine terse doğru dönebilir bu rüzgar. yine de önümüz açık artık..

    bir çok önemli konu da stad isim hakkı.. yıl sonunda iyi bir anlaşma yakalayabilirsek bize inanılmaz katkısı olur.. ben yönetim yerinde olsam, eğer bulunabilirse, 10 yıllık, her yıl ödemeli 100 mn eur bir sponsorluk yerine, 10 yıllık 60 mn eur peşin alınmış bir sponsorluğu tercih ederim*. peşin alınan paranın büyük kısmı ile de finansal borç kapatır, faiz yükünden kurtulurum.. bir de riva'dan biraz da gelir gelirse, değmeyin keyfimize..
  • 7
    --- alıntı ---

    şirketimiz, aktif bank, denizbank ve ziraat bankasından oluşan konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarını 2 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırma sözleşmesi imzalanmıştır.

    hem kulübümüz hem de türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz.

    kamuoyunun bilgisine sunulur.

    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/779985

    --- alıntı ---
  • 8
    bankalar birliği ile 5 yıllık yapılandırılmış borçlardır.

    --- alıntı ---
    şirketimiz, aktif bank, denizbank ve ziraat bankasından oluşan konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarını 2 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırma sözleşmesi imzalanmıştır.

    hem kulübümüz hem de türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz.

    kamuoyunun bilgisine sunulur.

    --- alıntı ---
    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/779985

    2 yıl ana parayı ödemeyeceğiz sadece faizini ödeyeceğiz. kalan 3 yıl ise ana para + faiz ödeyeceğiz. sanırım ilk 2 yıldaki anapara borcunu sonraki 3 yıla yayacağız. ben böyle anladım.

    hayırlı olur umarım.
  • 9
    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/779985

    --- alıntı ---

    şirketimiz, aktif bank, denizbank ve ziraat bankasından oluşan konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarını 2 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırma sözleşmesi imzalanmıştır.

    hem kulübümüz hem de türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz.

    kamuoyunun bilgisine sunulur.

    --- alıntı ---

    hakkında kimse için bir şey ifade etmeyen bir kap açıklaması yapılmış.

    başkan mustafa cengiz'in transferler bittikten sonra divanda ya da herhangi bir tv programında(gstv ya da gs youtube kanalı olabilir) neyi ne kadar ve hangi şartlarda yapılandırdığımızı, bu yapılandırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını açık açık anlatması gerekiyor.

    beni en çok düşündüren hususlar şunlar ve peşin peşin sormak istiyorum;

    1-) ffp'den kurtulduğumuzda devletin/bankaların galatasaray üzerinde yaptırımları olacak mı?(transfer, harcamalar, personel kısıtı vb)
    2-) herhangi bir taşınmaz, bu anlaşma karşılığında temlik edildi mi?
    3-) tüm borçlar mı yoksa alacaklar düşüldükten sonra oluşan borç alacak farkı mı yapılandırıldı?
    4-) alınan oran ve mevcut oran nedir?
  • 10
    şartlarını bilmediğimiz bir anlaşma ile yapılandırılan borç.

    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/779985

    şartlarına göre yorum yapmak gerekir. hangi teminatları verdik, faizi kaç, bankalar kulüp finansalları üzerinde ne gibi kısıtlamalar koydu bilmiyoruz. bu yüzden iyi yapılmış demek de yanlış kulübü zora sokuyorlar demek de.

    umarım şartları ortaya çıkar değerlendirme şansı buluruz.
  • 13
    acilin iktisatci geldi.

    https://www.bloomberght.com/...-milyar-lira-2234954

    ilgili haberde verilen bilgi konsolide net borctur.

    peki nedir konsolide net borç? kisa vadeli borclarin konsolidasyon islemi yapilarak uzun doneme yayilmasi ve yapilandirilmasi sonucu ortaya cikan borc miktaridir.

    galatasaray gectigimiz aylarda vadesi gelmis borclarini turkiye bankalar birligi aracılığıyla devlet destekli olarak yapilandirdi. her kulup gibi. sadece bize iltimas yok.

    haliyle eldeki borc yapilandirildigi ve uzun doneme yayildigi icin, ortaya cikan vade farki sonucu miktar yukseldi.

    ha bu yukselen miktarin icinde sadece faiz sebebiyle mi oldu ekstra baska harcamalarla birlikte mi oldu, yoksa sirketler arasi borc-alacak aktarimi mi yapildi onu bilemiyorum. bilancolari gormem lazim.
  • 16
    --- alıntı ---

    galatasaray kulübü'nün 31 mart 2020 itibarıyla konsolide net borcunun 1 milyar 656 milyon lira olduğunu açıklayan kançal, bu yılın ilk üç ayında 33 milyon 800 bin lira gelire karşı 103 milyon 400 bin lira giderlerinin olduğunu duyurdu.

    sarı-kırmızılı kulübün geçen aralık ayında türk telekom stadı özhan canaydın salonu'nda yapılan divan kurulu toplantısında başkan yardımcısı kaan kançal, kulübün net borcunun 1 milyar 569 milyon lira olduğunu açıklamıştı.

    --- alıntı ---

    https://indyturk.com/...lyar-656-milyon-lira
  • 18
    --- alıntı ---

    kap’a yapılan bildirimlere göre, kulüplerin toplam borçları da her geçen dönem biraz daha artmaya devam ediyor. buna göre en fazla borcu olan kulüp 6,2 milyar lirayla fenerbahçe. sarı-lacivertli ekibi 4.8 milyar lirayla beşiktaş takip ediyor. borç miktarı galatasaray’da 4 milyar lirayı, trabzonspor’da da 2 milyar lirayı aşmış durumda.

    https://www.trtspor.com.tr/...27&category_id=8

    --- alıntı ---
  • 19
    (bkz: türkiye bankalar birliği borç yapılanması/@kerasus)

    --- alıntı ---

    galatasaray'ın mevcut yapılandırma anlaşması 19 mart 2021 tarihinde yapılmış, 28 mayıs 2021 tarihinde tamamlanmış, 2.229.808.343 tl değerinde, tlref+%1 (veya %1.5) faiz oranındadır. bu bilgi 9 ağustos 2021 tarihinde yayınlanan 31 mayıs 2021 tarihindeki bilançoda yer almaktadır. faiz oranına bağlı olarak tlref üstüne 1 veya 1.5 eklendiği yazıyor bilançoda ama ayrıntısı yer almıyor.

    fenerbahçe'nin de bilançosuna baktım, onların borcu 2.9 milyar, faizleri tlref+1.5, bizdekine benzer 1 veya 1.5 yok sanırım, ya da varsa da bilançoya yazmamışlar.

    tlref türk lirası'nın finansal kuruluşlar arası piyasadaki gecelik faiz oranı, tcmb'nin politika faizini yakın takip ediyor. şu anda %14,5 seviyesinde. faiz ödemelerimiz yıllık olduğuna göre muhtemelen yıllık ortalaması kullanılacaktır. bu yıl için bu ortalama %16-17 seviyesinde olabilir. üstüne bizim +1 veya 1.5 puanımızı koyunca yıllık faizimiz bu sene için %18 civarında olacaktır diye tahmin ediyorum. bu da 31 ağustos 2022 tarihinde 400 milyon tl tutarında bir faiz ödememiz olacağı anlamına geliyor.

    bankalar birliğiyle yaptığımız anlaşma 9 yıllık, ve ilk ana para ödemesi 2023 ağustos'ta. bizim 2022 ağustos'ta 400 milyon tl faiz ödeyebiliyor olmamız gerekiyor. eğer ödenecek faiz 31 ağustos 2022'ye kadar tahakkuk edecek olanın tamamıysa yıllık değil 15 aylık olacağı için bu faiz yükü 500 milyon lira civarına da çıkacaktır. sorun şu ki, elimizdeki son bilanço olan 30 kasım tarihli bilançoya göre bu takımın altı aylık faaliyet kârı 100 milyon lira civarında, ebitdası da 59 milyon tl. üstelik yıllık hesapta bunu basitçe ikiyle çarpamayız, çünkü sezonun ikinci yarısında daha az gelir yarattık, el gelirlerinin önemli bir kısmı ilk 6 ayda oluşmuştu. avrupa gelirlerimiz yayına ek olarak ayakbastı parası, puan gelirleri ve grubu lider bitirip son 16'ya kaldığımız için hak kazandığımız bonustan oluşuyor, 12 milyon euro civarında, yayınla 16-17 milyon euro olabilir, ve bunun sadece son 2.3 milyon euroluk kısmı ve belki yayın gelirinin bir parçası 30 kasımdan sonra oluştu. önümüzdeki aylarda ise bu hiç olmayacak. daha da fenası, eğer avrupa gelirlerini çıkarırsak faaliyet zararı olduğu da görülüyor, gelecek sezon avrupa'da yer almayacağımız için düşeceğimiz durumu şimdiden öngörebiliyoruz.

    bütün bunlara ek olarak, yayın ihalesiyle birlikte düşen gelirleri de hesaba kattığımızda 2023 ve sonrası için durum daha da karanlık hâle geliyor. galatasaray'ın bu süreçten kendisini çıkarabilecek yetenekli, zeki, iş bitirebilen kadroları tevfik fikret salonundan çıkaramaması halinde iktidar ve yandaşları kayyum sıfatı altında o kadroları kendi bünyelerinden galatasaray'a idareci atamak için hazırda bekliyorlar, ve bu gidişatın sonu, bu sezonki sportif başarısızlıkla birlikte düştüğümüz karanlık çukurun dibinin olmadığını gösteriyor.

    galatasaray'ın mevcut durumda bu cendereden çıkabilmesinin tek yolu riva'dan her yıl bu anlaşmanın taksidini ödeyecek kadar paranın gelebilmesi. şimdilik ufukta o kadar yüksek bir gelir görünmüyor.

    şunu da eklemeliyim, iki yıl anapara ödemesiz 9 yıl vadeyle tlref+1.5 puan faizli kredi, 2021 baharında varılabilecek en iyi yapılandırma anlaşmasıydı. cengiz'e veya herhangi bir yönetime bu anlaşmayı bu şekilde imzaladığı için suç bulmuyorum. galatasaray'ın bundan başka çaresi yoktu, ama bu anlaşma da sportif başarısızlık ve düşen yayın gelirleriyle birlikte, özbek zamanında yeterince verimli değerlendirilemeyen riva'nın da fark yaratamaması ihtimali eklenince galatasaray'ın batışına çare olamamış olacak.

    galatasaray'ın bu cendereden çıkabilmesinin yolu düşen takım maliyetiyle birlikte bu sene ve her sene avrupa ligi'nde yer alıp en azında 10 milyon euroluk bir avrupa geliri yaratabilmekti. ama ne yazık ki kurulan kadro avrupa'da başarıyı yakalasa da gelecek yıllarda avrupa kupalarına gidecek bir pozisyonda yer almayı başaramadı.

    son olarak şunu eklemeliyim. mantıklı bir finansal planda borcun anaparasını ödemez, çevirirsiniz. bizim de yapmamız gereken budur. borcun tl olarak anaparası sabit kalacak şekilde her sene o borç çevrilmelidir. kısacası 2030'a kadar sadece faiz ödeyip borcun anaparasını her sene yeniden çevirdiğimiz durumda 2030'da 2.3 milyar tl borcumuz olacak demektir. bu da o günkü kur ve o güne kadar yaşanan enflasyon düşünülecek olursa gayet kabul edilebilir bir seviye olarak kalacaktır. kulüplerin kâr ederek borç yükünü azaltması gerçekçi bir plan değildir, borcu 2030'a kadar çevirebilmeleri dahi büyük bir başarı olacaktır. eğer bankaların ve onlara bu krediyi verdiren iradenin amacı kulüpleri ele geçirmek değil de sürdürmekse zaten yaşanacak olan budur. aksi takdirde fenerbahçe gibi zengin üyelerine dayanabilen kulüpler yollarını bulur, galatasaray ise kaybeder.

    edit: ben faiz ödemesini toplam borç ve faiz oranı üzerinden hesapladım, ama şuradaki bilgi eğer doğruysa faiz ödemesi toplam faizden az olabilir. https://www.sporx.com/...XGLQ51172SXQ?sira=14 galatasaray'ın sabit gelirlerini oluşturan yayın, sponsorluk ve gişe gelirleri toplamı 2020-2021 sezonunda 500 milyon tl civarındaydı, fakat bu gelir içinde stadyum geliri çok azdı. bu sezon yayın ve sponsorluğun benzer seyredip gişenin artışıyla bu oran 600-700 milyon tl'ye çıkıyor olabilir. bu durumda 2022-2023 sezonunda ödenmesi gereken faiz 150-200 milyon civarında olacaktır.

    diğer yandan, aynı haber serisinde yer alan şu madde de kritik. https://www.sporx.com/...XGLQ51172SXQ?sira=15
    yazın oyuncu satışından gelecek gelirin yarısı otomatik olarak faiz ödemesi için bloke edilmiş olacak demektir bu. kısacası 2022 yazında oyuncu satıp aynı miktar yatırımla yeni oyuncu almamız gibi bir durum söz konusu olamayacak.

    --- alıntı ---
  • 20
    ekleme: riva arazisi beklenen riva geliri 2.4 milyar tl olarak güncellenmiş, daha da artar o.

    çok yerinde noktalarla durumu özetlemiş renktaşlarımız.

    enflasyonist ortamda tl cinsinden borcu sabit tutmanız size direk artı yazar.

    mesela 500.000 tl emlak kredisi borcunuz var 2016'da aldığınız veya sonrası - bu para o zamanlar 500+ asgari ücret iken şu an 125 bile etmiyor.

    yani önemli olan tl cinsinden çevrilebilir borç ile ek gelir yaratımı ve her seneyi + kapatmak. son 20 senede inşaatçı zihniyetin ülkeyi ve bizleri getirdiği durum ortada...

    florya şu an 5-10 sene beklerse çok çok daha değerli olacak. sonuçta atatürk havalimanı 10 seneye tekrar açılacaktır - 3. havalimanı daha çok transfer / ucuz havayolları / kargo ile zaten gene dolar - türkiye'de üretim ve gelirin artması için tek gereken şey yağmacı zihniyetten uzak kalınması.

    sonuçta 2,3 milyar türk lirası 2013'ün 230 milyon tlsi ediyor. 150milyon$ eder etmez.

    satmaktansa riva'nın bitirilmesi, mecidiyeköy'deki binanın otel olarak değerlendirilmesi ciddi katkı sağlar - arada galatasaray adası'da toparlanır ve hilton vs bir markayla kullanılırsa kira veya kâr üzerinden zaten ada + otel her sene faizin en az %40'nu (400 milyon tl'nin 160 milyon tl'si - senelik banka yapılandırma faizi) öder. bir zahmet 10$ milyon toparlayalım ada yüzünde reklam + işletme + otel vs ile.

    yayın gelirleri muhtemelen geri kalan faizi kapatır. (2021 - 2022 yayın gelirimiz https://demirsporhaber.com/...leri-belli-oldu/ - 192 milyon tl )

    borçlanamadığımız ve avrupa olmadığından her türlü ek sponsor, reklam, stadyum geliri bizim takımın maliyeti olan 30milyon€ yu çevirmeli.
    yeni borç ile ilerlenmesi sanırım banka yapılandırılması sebebiyle şu an pek mümkün gözükmüyor.

    riva'dan satışlar gelmeye başlayana kadar dişimizi sıkacağız, eldeki bütçe ile takım kuracağız. rekabetçi olmak gene mümkün doğru ve uygun transferlerle.

    riva'dan beklenen gelir artacak enflasyon sebebiyle - muhtemelen 2.3 milyar tl'lik borcun kapatılmasını sağlar zaman içerisinde - beklenen en kötü gelir olan klübe düşecek pay; 600-700 milyon tl muhtemelen 2 milyar tl'yi bulacaktır.
    satış durumu bilinmediğinden böyle yazıyorum,

    rahmetli başkan mustafa cengiz buradaki villa sayısını arttıracak bir anlaşma yapmıştı. riva duruma göre en kötü %50 en iyi %100 kapatacak bankaları.

    florya için acele etmeden mantıklı projeler düşünmekte fayda var.

    bu sene güzel stadyum geliri ve sponsorların takım maliyetini karşılaması ve yeni yönetimin geliştireceği birkaç proje bizi önümüzdeki seneler su üstünde tutar.
  • 21
    dernek ve aş arasındaki borç alacak meseleleri nedeniyle borç şişik gözüküyor.
    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1070487

    kısa vadeli borçlar içinde futbolcuların 2022-2023 sezonunda alacakları garanti para vs. var. bu miktar da haliyle arttı. euro geçen ekim kaç tl'ydi şimdi kaç tl oldu. bir sene içerisinde futbolculara ödememiz gereken para miktarındaki tl bazındaki değişim de borcu yukarı hoplatıyor. bu gayet doğal. euro bazında bakarsanız da rakamlar çok normal. 120 milyon da maç başına ücret/başarıya bağlı prim var. duruma göre bunu da ödeyeceğiz. teorik olarak gelirimizin zaten maaşları ödemeye yetmesi gerekiyor dolayısıyla bu kısma çok takılmıyorum ben. haksız fesih tazminat alacak vs. muhabbeti için 90 milyon tl'lik karşılık konmuş. sanırım belhanda'nın torrent'in falan parası. dava bitince para ödenir bilançoya ek yük gelmez. ayrıca şu kulüpler bilançolarını döviz olarak tutsunlar artık bir zahmet.

    kar zarar tablosuna bakılırsa zaten geçen 2022 haziran ağustos arası 11 milyon tl kâr elde edilmiş. geçen sezon rezil futbola rağmen doğru maaş politikası sayesinde de bu üç aylık periyotta kar etmişiz. bu iyi bir gelişme ancak bu sene avrupa ligi gelirinden mahrumuz.

    özkaynaklar tl cinsinden 1 yıl önceye göre -1,2 milyardan eksi 1,1 milyara'a gelecek şekilde iyileşmiş. üstelik bugünün 1 milyar tlsi 1 sene önce enflasyon nedeniyle iki kat değerliydi bunu da düşünmek lazım.

    şimdi gelelim esas meselelere. yani uzun vadeli borçlara ve aslında borç olan 2 milyarlık futbol aş'nin dernekten olan alacağına:

    aş bilançosunun özetine bakarsanız ilişkili taraflardan 2 milyar tl alacak ve buna karşılık toplam 5 milyar tl borç var. bunun da 2,7 milyonu bankalara olan borç. o da merkez bankası faiz oranı artı bir şeyler olan meşhur bankalar birliği anlaşması. yani komik bir faiz işletilen borç.
    bankalar birliği anlaşmasından şu şartlarda çıkmak enayilik olur. eskiden dolarla ve üzerine neredeyse %10 falan faiz ödenerek denizbank'tan falan rica minnet dilene dilene kredi alınırdı, şimdi aldığımız krediye bırakın faiz ödemeyi anaparası dolar bazında eriyor. ne zaman hükümet değişir politika faizini enflasyonu baskılamak için zart diye %50 falan yapar o zaman elde para varsa bu karlı anlaşma sonlandırılır ama şimdilik limit mimit boşverin bankalar anlaşmasına devam edelim.

    derneğin kulübe 2 milyar borcu var dedik ama dernekte böyle bir paranın olmadığını hepimiz biliyoruz. yani en azından şimdilik yok. bu borç da yıllar yılı amatör branşları vs. finanse etmek için kullanıldı. dolayısıyla bu da aslında galatasaray'ın borcu, ama bu durum da zaten hep böyleydi. bugüne kadar galatasaray futbol aş. stadı, isim hakkını falan dernekten beleşe kullandı karşılığında derneğe borç verdi (finansal fair play vs. için çakallık diyelim).
    nef arena'nın kullanım hakkı, florya tesisleri vs. derneğe ait. galatasaray futbol aş bunun için yıllık kullanım bedeli ödemeye başlar ve bu bedeli dernek aş'ye olan mahsup ederse o borç dernekten kulübe geçmiş olur.

    gazetelerin borç iki katına çıktı yalanları da biraz bundan kaynaklanıyor. son mali kurulda dernek ve bağlı ortaklıklarının net borcu 2.5 milyar dendiğine göre burada derneğin başka yerlere büyük ve süpriz bir borcu olmamalı.

    şimdi riva'dan gelecek para ne olacak sorusuna gelelim.
    bu para derneğin aş'ye borcunu rahat rahat kapatır gibi duruyor ama öyle nakit verip borcu kapatmaya ne gerek var. dernek o borcu stad ve isim hakkı kullanım bedeline sayıp gelecekte borcu öyle peyder pey mahsuplaşsın.
    riva'dan gelen parayla da sermaye artırsın. böylelikle derneğin riva'nın parasından koyacağı her 100 lira karşılığı yatırımcıların da 66 lira koyması gerekir. koymazlarsa derneğin hisse oranı artar sonra düzelen bilançosuyla tekrar iyi fiyata hisse satar. nasıl güzel fikir değil mi?
    ama spk sermaye artırımına bu şartlarda onay vermez. haklı olarak hadi lan oradan 2 milyar tl borç takmışsın. sen önce borcunu öde, sonra sermaye artırımına katıl da diyebilir, diyecektir de. aksi halde mali olarak galatasaray diğer rakiplerinin fersah fersah önüne geçecek.

    ünal aysal da bu çakallığa başvurmuştu ama o önce derneğin hisselerini satıp gelen parayı tekrar sermaye artırımına kullanmıştı. rakamları atıyorum, %100 gs hissesini %60'a düşürmüştü. %40'lık hisse karşılığı 100 birim para almıştı. sonra bu 100 birim parayı tekrar sermaye artırımı ile kulübe sokmuştu. bunun için de 100 dernek 50 de yatırımcılar ödemişti. böylelikle gs kasasına havadan 100 değil 150 birim para girmişti.

    rahmetli başkan duygun yarsuvat'tan alıntılayayım
    --- alıntı ---
    ikinci sermaye artışı haziran 2012'de yapılmak istenmiş ama spk buna müsaade etmemiştir. galatasaray sportif aş'ye türk telekom arena'nın tüm koltukları devredilmiştir. dolayısıyla bugün derneğin hiçbir geliri yoktur. uefa futboldan gelen bütün gelirlerin sportif aş'ye ait olması gerektiğini belirtiği için bu devir yapılmıştır.

    --- alıntı ---

    o dönemde tabii stad gelirleri vs. derneğe aitti. bu sefer de futbol aş. sürekli derneğe sürekli borç yapıyordu.
    eskiden bilet alanlar bilirler. gişeden 5 milyona bilet alırdınız. bilet bedeli 1 milyon lira yazardı elinize 4 milyon liralık da derneğe bağış makbuzu tutuştururlardı (vergi avantajı). para derneğe gittiği için de aş derneğe borçlanırdı.

    neyse işte bu şartlar altında dernek de sermaye artırırken işte benim futbol aş'den alacağım var. benim sermaye artırımına koyacağım parayı buna sayın işte benim para vermeme gerek yok, borsa yatırımcıları kendi paylarını versin diyordu. spk buna dur dedi ve uefa da haklı olarak finansal fair play'i devreye sokup futbolun geliri gideri kendi içinde olmalı diyince vs. futboldan elde edilen tüm gelirler futbol aş'ye nakledilmişti. bu sefer de dernek aş'ye borç takmaya başladı. işte her bir yeri çakallık dolu. yatırımcı açısından hakkaniyetli olduğu da söylenemez ama ben taraftarım banane lan yatırımcıdan.

    neyse işte ben bu kadar karamsar bir tablo göremiyorum. aslında görüyorum da yani geçen sene beyaz ya da gri olan tablo şimdi kararmadı. zaten 20 yıldır kapkara o tablo. hee şayet riva projesi iyi gider, nelsson'dan iyi bonservis elde edilirse, takım iyi oynar stad 40bin ortalama çekerse tablonun rengi birkaç ton açılır.
  • 23
    https://twitter.com/...r7d_EDVxaqDBJMMIvCjA

    ülke ekonomisinden ziyade galatasaray açısından düşünürsek kredi faizi ödemelerinde artışa sebebiyet verecek gelişme.

    tlref şuan 10 seviyelerinde, örneğin: 2021 yaz ayları seviyelerine 20’lere çıktığı durumda yıllık ödeyeceğimiz faiz ekstradan 200 milyon ₺ yükselir.

    (bkz: turk lırası gecelık referans faız oranı)

    faizler eğer artarsa bankalar birliği anlaşmasından çıkmamız daha da önem kazanır. zira şuan olduğu gibi tlref 10 seviyelerinde olsa çıkmaya gerek bile yok şeklinde yorumlanabilirdi.

    (bkz: türkiye bankalar birliği borç yapılanması)

    işler yolunda gider birazda şansımız yanımızda olursa güzel günler bekliyor takımı.

    birazda transfer şansımız gerekiyor kısa dönemde rahatlamalar için, dün mustafa’nın opsiyonu kullanıldı kulübe sıcak 5.75 mil. € para girdi. büyük paralar bunlar. rahat hareket imkanı sağlar yönetime.

    (bkz: mostafa mohamed ahmed)
App Store'dan indirin Google Play'den alın

Güvenlik hatası! (Ref)