• 1
    galatasaray futbol takımında bek olarak oynayan oyuncular bütünü. tarihimizde çok sevdiğimiz, çok da sevdiğimiz bekimiz oldu. 2 temmuz 2019 itibari ile ise tam 3 adet sağ beke ve 3 adet sol beke sahibiz.

    sağ bekler; mariano filho, martin linnes ve şener özbayraklı.
    sol bekler; yuto nagatomo, emre taşdemir ve ömer bayram

    not : sabri reyiz'in gönlümdeki yeri ayrıdır.
  • 2
    sol bekte sikinti yasayacagimizi dusunuyorum.
    nagatomo bence ilk geldigindeki formundan uzak bitirdi sezonu ve bundan sonra da bize sahada ne verecek supheliyim.
    yedekleri de icime pek sinmiyor zaten- bence nagatomu ile sezona cikarsak ve sakatlik vs yasarsa as yedegi ozellikle kritik virajlarda ne emre ne omer olacaktir, gecen seneki gibi linnes oynar.
    ozetle, omer yollanabilir ve nagatomo yerine de daha genc ve performansi garanti bir sol bek dusunulebilir.
  • 4
    ffp nedeniyle elimiz kolumuz bağlı, gerekli operasyonu yapmamız da pek mümkün gözükmüyor.

    fakat doğru olan mariano,linnes, yuto üçlüsünün tamamından kurtulup bir sağa bir sola 2 genç, ayağı düzgün ve dinamik oyuncu almak lazım.

    sağa guga, sola guilherme arana, iago gibi.

    işin kötüsü sene sonu mariano-yuto ikilisinin sözleşmeleri bitince ikisinin de yerine adam almak zorunda olacağız ve daha seri'nin yerine de almak zorunda olduğumuz bir kontenjan var.

    bir de bu operasyonu yapmak için göndereceğimiz 1 kişiyi de katarsak, 1 oyuncudan gelen parayla 4 oyuncu almak zorunda kalacağız.
  • 9
    sadece 6 ay once super ligdeki en iyi bek rotasyonun bizde olduguna rakiplerimiz dahil herkes hemfikirdi.

    bir iki hazirlik macinda bekler kotu oynadi diye hemen veryansin etmeye gerek yok.
    elimizde begenin begenmeyin az cok yetenegi ve tecrubesi olan, 2 sol(emre, omer), 2 sag(sener, mariano) 2 tane de her iki kanatta oyanayabilen(yuto, linnes) 6 tane oyuncu var. hic biri mukemmel bekler degiller ama hemen hepsi birbirlerinden farkli ozellikleri olan, rakibe gore secildiginde performans alabilecegimiz oyuncular.
    sikinti suan hemen hicbirinin formda olmamasi. cok degil 2 tanesi forma girse sorun kalmayacak.

    telasa mahal yok.
    asil sikintimiz 6 numara.
  • 10
    birileri beklerimizi gönderip yerine yenilerini çoktan almış bile. 2012-2013 sezonunda avrupada başarı geldiğinde sol bekte riera oynuyordu. defans semih ile gökhan zan’dı. sağ bekte oynayan eboue çok özel bir futbolcu olduğu için onu ayrı tutuyorum. orta üçlü melo-selçuk-hamit. bu defans hattına rağmen başarının gelmesini o zaman ki üst düzey ortasaha oyuncularımıza bağlıyorum. linnes- nagatomo-mariano-emre taşdemir bu mali şartlarda olabileceğinin en iyisi. öyle birilerini satıp almakta görüldüğü gibi hiç kolay değil. (bkz: 11 ağustos 2019 fiorentina galatasaray maçı) takımın kötü görünmesinin asıl sebebi ortasaha oyuncuları. seri çok özel bir oyuncu ama rakibi sürekli ısıran bir profil değil. donk iyi bir rotasyon oyuncusu ve keza yine pres gücü yüksek değil ayrıca çok statik. belhanda komple bir oyuncu takımın resmen taşınmazı oldu. ortasahımızın pres gücü, top kapma özelliği ve mücadelesi kuvvetli olmadıkça takımın diğer oyuncuları da haliyle daha kötü gözükecektir. yani defans hattımız 2012-2013 sezonunun ilerisinde olup ortasahamız ise gerisinde. kimse defans hattımız ve özelliklere beklere laf etmek gibi bir kötülük yapmasın. takım kötü değil, iyi bir altı numaralayla(bence genç ve scout transferi olmalı) bu sene şampiyonlar ligi olmasa da avrupa liginde iddialı olacaktır.
  • 11
    oyunu rakip yarı sahada oynarsanız; mariano: isabetli ortaları, içe kat etmesi ve kolay top kaybetmemesiyle çok işinize yarar; linnes, oyunu yarısahada tutmak için stoper gibi davranır ve seken toplara hamle yaparak baskıyı arttırmanızı sağlar dripling konusunda da fena değildir her iki bek pozisyonunda da skor katkısı verebilir.
    yuto, bindirme yaparak alanı genişletir sağ ayaklı olduğu için çok isabetli orta açamaz ama kanat oyuncusuna iyi alan açar.
    ömer eğer rakip yarısahada oynayacaksınız bir iç ortasaha oyuncusu gibi sizi rahatlatır. hızı, defans arkasına sarkabilmesi, (kötü de vursa şut imkanı buluyor.) fizik gücü ile çok faydalı olur.

    sorun tek tek oyuncularda değil. sorun kolektif pres yapamayıp topu kazanamamızda. iki alternatif var savunma yaparken birincisi: 11 kişi topun arkasına geçip pozisyon vermeyeceğiz. mesela avrupada sık sık uygulayacağız bunu ve geçiş hücumu da top kayıpları hariç çok gol yiyeceğimizi sanmıyorum (tespit sıçtım bu arada istatistik zaten bu en çok gol geçişte kaybedilen toplarla yenir)

    ikincisi ise: 2000 futbolu olarak adlandırabileceğimiz kolektif pres. topa sahip olan oyuncunun bütün pas alternatiflerini kapatıp ayağındaki topu en kısa sürede çalmak veya gelişi güzel geriye veya yana doğru vurmasını sağlamak.

    biz geniş alanda çalım yememek için savunma yapıyoruz çalım yemiyor belki oyuncularımız ama 2-3 al ver 1-2 bindirme sonrasında pozisyon vermiş oluyoruz. kolektif pres yapamadığımız için pres yapan oyuncularımız boşa yorulmuş oluyor. neyse ki bu problemi de futbol otoriteleri 40 yıl önce farketmiş ve total futbolu bulmuşlar yani aöerikayı keşfetmemize gerek kalmamış.
    sonuç bekler iyi takım savunması kötü:

    not:benim favori ikilim ömer linnes bu arada, geçen sene marianoyo duyduğumuz ihtiyacı babel ve seri'nin varlığı karşılar savunmada daha az açık vermek için linnes. onyekuru yerine babel var babel'in ihtiyaç duyduğu bek bence yuto değil ömer.
  • 12
    iki yıl önce en sağlam bölgemizdi. hatta geçen yıl da en iyi bölgemizdi. mariano, linnes, nagatomo, ilk geldiklerindeki performanslarıyla ömer bayram ve emre taşdemir iyi görüntü vermişlerdi. ancak nagatomo'nun sakatlığı, mariano'nun yaşı işi bozdu. linnes son maçta(bkz: 11 ağustos 2019 fiorentina galatasaray maçı) iyi değildi belki ama yine bildiğimiz linnes olacaktır. gerçi hepimizin bildiği linnes aynı değil. eleştirmek için hatasını kollayan "hater" bi tayfası var kendisinin. hal böyle olunca tablo daha da karamsar oluyor. ancak linnes sezon içerisinde yine iyi oynayacaktır. ömer ise oynadığı hazırlık maçlarında hazır bir görüntü verdi. iyi bir defansif orta saha alırsak bek oyuncularımızın savunma açıklarını bu kadar hissetmeyiz zaten. eskisi kadar canlı görünmeseler de panik yapılacak ve aciliyet gerektirecek bir durum yok bence. farklı özelliklerde yetenekli oyunculardan kurulu bir rotasyona sahip beklerimiz.
  • 14
    2019-2020 sezonu özelinde as sag bek mariano ve as sol bek nagatomo olarak gorunmekte. her iki ayak da her ne kadar kaliteli oyuncular olsalar da tempo olarak bu sene basimiza sikinti acabilirler, mariano'nun oyuna katkisi, topu oyuna sokmadaki becerisi ve orta acabilme yetenegi fayda saglasa da geriye donusler konusundaki sikintisi; nagotomo'nun ise yasadigi sakatliklardan sonra oyuna katkisinin her gecen gun azalmasi, oyunun buyuk bir bolumunu bizim yari sahada oynamasi nedeniyle bu sene beklerimizden yeterli verimi alacagimizi dusunmuyorum.

    bu nedenle sag bek ya da sol bek olarak linnes'in kesinlikle kullanilmasi gerekiyor, gerek ileri geri tempolu bir sekilde oynayabilmesi, gerekse de hatri sayilir bir teknige sahip olmasi nedeniyle mariano ya da nagotomo'dan bir tanesinin yerinde kesinlikle linnes olmali.

    gunumuz futbolunda oyun hizinin inanilmaz arttigini dusunursek temposuz beklerle sezon icerisinde sikintilar yasayabilecegimiz cok asikar. o yuzden linnes in; mariano ya da nagatomo out diyorum.
  • 15
    boey'i katmadan ifade etmeliyim ki ofansta hiç heyecanlandırmadığı gibi defansta tam tersi performans göstermektedirler. arkalarını toplayanlar olmasa (örneğin berkan-yedlin) sözlükte yedi cetlerine methiyeler dizilirdi. kanattan gelen her atakta acaba yer miyiz diye gerildiğim gibi boş koridoru kullandıkları ataklarımızda da bir o kadar rahatım. gol olmayacağından o kadar eminim! umarım gelecek maçlarda beni utandırırlar.

    oyunun her iki ucunda da kendilerinden beklenen fayda konusunda çok zayıflar. mesela ilk yarıda her iki kanadımızdan yapılan ortalarda sadece bir tanesini aanholt kesebildi ama yine rakip sağ bek 2'si aanholt'un açtığı üç orta girişimimizi engelleyebildi. yapılan her ortayı ceza alanımıza buyur ederken, beklerimiz ceza alanına top atamıyor (orta açmak istediklerinde).

    hasılı fişek gibi takım olduk ama bekler hızımızı kesiyor.

    (bkz: 19 eylül 2021 galatasaray alanyaspor maçı)
  • 16
    süper lig 2021-2022 sezonunda futbol takımımızın en sorunlu bölgesi olarak karşımıza çıkan pozisyon. oldukça iyi merkez savunması yapmamıza rağmen beklerimiz inanılmaz geçirgenler. bu da rakiplere kolay gol şansı tanıyor.

    en son maçtan yola çıkarsak 25 ekim 2021 beşiktaş galatasaray maçında clye larin yedlin'e kurduğu üstünlük sayesinde iki gol attı. en az iki tane daha atabilirdi. pozisyonların çoğunun da bizim sol kanadımızdan gelip, sağ kanadımızda bittiğini de söyleyeyim. yalnız burada suç sadece sahada olan isimlerde değil. mesela bjk maçında yoldan geçen adama sorsanız ghezzal-rosier bağlantısını söyler. biz buna karşılık doğru düzgün bir önlem almayarak beşiktaş'ın ekmeğine yağ sürdük. halbuki berkan kutlu'yu o kanada kaydırmak yeterli olurdu.

    güncel bek performanslarına baktığımızda da ise sacha boey ne yazık ki sakat. pva ve deandre yedlin ise berbat bir hücum performansı var. eğer iki kanadınız birden işlemez ise hücumda rakibi açamazsınız. bu nedenle pva yerine ömer bayram'ın ciddi ciddi düşünülmesi gerekiyor. ömer'in savunması da kötü ama en azından hücumdan asiste yakın bir isim. özellikle yedlin'in savunma gayretinin pva'dan çok daha fazla olduğunu söylemeliyim.
  • 17
    21 kasım 2021 galatasaray fenerbahçe maçından sonra tekrar gündeme getirilmesi gerekendir. bu takımda ne zaman doğru düzgün bir bek göreceğiz ben bilmem ama bir seneye daha maalesef rezil isimlerle girmiş görünüyoruz. sözüm sacha boey'den dışarı tabii.

    tribünden gördüğüm kadarıyla yedlin kademe hatası yapa yapa manyağa bağladı. önde desen hiçbir şeye fayda sağladığı yoktu. hatalarını kapatmak yine nelson'a düştü.

    patrick van aanholt ise bu sezon benim düşmanım gibi bir şey oldu. galatasaray formasıyla gördüğüm her saniye ziyandir. maçı izleyenler dikkat etti mi bilmem ama ikinci yarının bir kısmında adam kendi bölgesini bıraktı ve orta sahada takılmaya başladı. ben bunu taktik olarak yaptığını sandım ama bölgesi çok sonradan doldurulunca ve bu maceranın sonunda marcao'nun sert-imsi el işareti yapmasıyla adamın bildiğin kafasına göre bölgesini terk ettiğini anladım. uzun diyebileceğimiz bir süre boyunca bölgesi boş kaldı, sonra berkan ve marcao ortaklaşa oraya geçmeye çalıştı.

    hem takımın hem scout ekibinin kanayan yarası. nasılsa defansif olarak bir şey gördüğümüz yok, bir an evvel ömer bayram ve ogulcan'la çıkmamız gereken pozisyonlardır.
  • 19
    2021-2022 yılında beni bıktıran en önemli şeylerden birisi. milletin takımının en önemli oyuncuları oradan çıkarken bizim uzun zamandır en zayıf noktamız olan bölge.
    mariano’dan beri yüzümüz sağ bekte gülmüyor(gülecekti ama geçmeyen adale hastalığına yakalandı maalesef), sol bek sanırım telles’den beri düzen tutturamadık. telles bizden gitti porto’da efsane oldu falan biz hala sol bek bulamadık. tam buluyoruz sakatlanıyor, yerli buluyoruz sakatlanıyor, yabancı getiriyoruz olmuyor.
    sağ bek daha da vahim. getirdiğimiz adam çok ilginç bir şekilde sakatlandı, birinin hastalığı geçmedi, premier ligden uçan kaçan diye bir amerikalı aldık adam sabri’den kötü performans gösteriyor çoğu zaman.
    vallahi yıldım.
  • 22
    bu yabancı kuralında en az birisinin yerli olması gereken mevkiler. biz defansı yedekleri ile birlikte full yabancı yaptık. kale zaten yabancı. geri kalan üç türk futbolcuyu ön tarafta kullanıyoruz. bu yüzden de ön tarafta kalite eksikliği oluşuyor.(kerem hariç)

    önümüzdeki sezon için gelecek vaat eden türk beklerden ikisini takıma kazandırmalıyız. boey ve kalırsa aanholt’un rotasyona girebileceği ve belki de formasını kaptıracağı iki bek lazım bize. aklıma gelenler 2000 doğumlu antalyasporlu bünyamin balcı ve başakşehir’den rize’ye kiralanan cemali sertel. onun dışında ismail çokçalış ve eren elmalı gibi seçeneklerde olabilir. yabancı kuralından dolayı uçuk fiyatlar isteyebilirler fakat bu riski almak zorundayız. nelsson-marcao tandemini kurmuşken ve piyasada alabileceğimiz iyi bir türk kaleci bulunmazken beklerden en az birisini yerli yapnalıyız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın