• 26
    türkiye liginde türkiye ekonomisini korunmak isteniyor ve ayrıca türk futbolcusunun gelişimi, yurt dışına gitmesi hedefleniyorsa türk lirası bazinda olması ve maksimum yıllık 4.8 milyon tl olması gereken maaştır. bu maksimum rakam da takımda sadece maksimum 3 yerli oyuncuya verilebilir olmalıdır. yabancı oyuncular için de euro kuru bazında maksimum bir rakam belirlenmelidir. euro kuru bu seviyedeyken bırakın 5,6 milyon euroları 2 milyon euro bile fazladır. o nedenle maksimum maaslar da türk futbolcu seviyesine yakın bir seviyede olmalidir. veya en fazla 1 futbolcuya yüksek maas verilmelidir.
    bu sayede belki scouting sistemi de gelişir ülkenin.
  • 29
    mevcut hali ile hiçbir kulübün altından kalkamayacağı büyüklüktedir.
    bankalar birliği anlaşmaları, döviz kuru durumu eklenince, önümüzdeki yıllarda, türk futbolu ciddi küçülecek gibi duruyor.
    transfermarkt verisine göre ligin şu anki değeri yaklaşık 510 milyon euro.
    süperlig'deki sadece 4 büyük kulübün güncel borcu neredeyse, süper lig büyüklüğü kadar.
    bu da mecburen sürdürülemez yapı ve küçülme demek.
    lig, yarı yarıya küçülse; futbol, yunanistan, isveç, norveç gibi ülkelerin seviyesine düşecek.
  • 30
    aldığımız nefese bile karışan mevcut hükümdarlarımızın istemesi durumunda 1 saat içerisinde kabul edilebilir seviyelere çekilip sabitlenebilecek fahiş ücretler. beğenmeyen futbolcu olursa; çalışıp kendini geliştirir ve gider yurt dışında oynar. ama hükümdarlara sahibinin sesiyle konuşan kuklalar lazım olduğu için hak etmedikleri halde semirmelerine izin verilir. bu dünyanın düzeni binlerce yıldır böyle süregelmiştir, kendinizi boşuna üzmeyin. biz aşağılar; ezilmek için, sömürülmek için, kullanılmak için yaşıyoruz. biz efendilerini sübvanse eden köle yığınlarıyız çünkü.

    her şeyden öte aldıklarının yarısını hak edecek oyun sergileseler her şeye rağmen bu fahiş ücretler yine sineye çekilir ama her biri; hep istihkak alan ama arada sırada bile olsa iş yapmayan mühendis fikri adeta.
    al işte yerli futbolcunun birebir prototipi;
    https://youtu.be/T9Kmhr1fjwA?t=117
  • 31
    biliyorsunuz, sözleşmelerde genelde küme düşme halinde sözleşmenin feshedileceği ya da oyuncunun maaş indirimi yapacağı yazar. ancak bu büyük kulüplerin çok da ilgilendiği bir durum değil. bunun yerine bu sınır sadece küme düşme için değil, performansa göre belirlenebilir;

    öyle ki, örneğin galatasaray için, şampiyonluk durumunda nasıl prim veriliyorsa, ilk 3'e giremezse %5, ilk 5'e giremezse %10 maaş indirimi talep edilebilir futbolculardan sözleşmeye buna dair madde eklenerek. bir sonraki sezon başarı durumuna göre belli bir alt ve üst tavana göre belirlenebilir bu oranlar. böylece biz de milyon euroluk oyuncular neden top oynamıyor, neden yatıyorlar gibi sorularla boğuşmayız.
  • 32
    ömer bayram ve emre taşdemir'inkileri gördükten sonra hayata isyan noktasına geldiğim maaşlardır. hadi ben uzaktan niye futbolcu olmadım ya da olamadım diye hayıflanıyorum ama aynı takımda oynayan ve bu iki futbolcudan çok daha fazla takıma katkı veren taylan antalyalı, kerem aktürkoğlu vs. ne yapsın? arkadaş vallahi kasıtlı yapsan bu kadar kötü yönetemezsin bir kulübü. bu oyuncular bizde aldıkları maaşları başka takımlardan alamaz. kimse enayi değil çünkü. e o zaman kritik soru şu. mali açıdan bu kadar dar boğazda bulunan bir kulüp olarak biz neyiz?
  • 33
    zıvanadan çıkmış olay.

    ortada yönetim yok, hoca yok ama biz elimizdeki vasat altı futbolculara para saçıyoruz.

    hadi ömer bir nebze de emre ile yapılan sözleşme tam bir skandal.

    babanın parası olsa bile vermezsin, babana acırsın ya. bu sözleşmeler nedir? bu ülkenin %50'den fazlası asgari ücretle geçiniyor. sabah 8 aksam 8 mesai yapıyor. şu heriflerin bir yılda kazandıgı parayı 200 yıl çalışsa anca kazanabiliyor. ayıptır günahtır.

    hak ediyor olsalar tamam diyeceğim, ama gerçekten ayıp. millet asgari ücretten kazandıgı para ile bir atkı, forma bir şey alıyor. belki çocugunun bogazından kesiyor bazen. ne için? müzmin sakat emre taşdemir'in 1 saatlik parasını falan çıkarmak için.

    haram olsun. ne diyim haram olsun.

    https://www.galatasaray.org/...esme-imzalandi/48847
    https://www.galatasaray.org/...esme-imzalandi/48846
  • 34
    ülkemizde kesinlikle suyu çıkmaya başlamış ve taraftarların tepkisini günden güne çeken maaşlardır. ülkedeki döviz kuru hesabına göre maaşlar makulmuş gibi görünüyor da, kulüplerin gelirlerinin ne kadarı dolar/euro cinsinden ki, gelirler de tl cinsinden zaten. keşke avrupa kupalarında başarılı olsak da ordan gelir elde etsek, veya yurtdışı satışları yapabilsek, o zaman bunun avantajı olurdu.

    nasıl gelmişse öyle gider mantığıyla hareket ediliyor hala ve malesef bana göre düzeltilmesi gereken çok temel şeyler var hala. öncelikle oyuncuların başarı durumu kulübün gelirlerini doğrudan etkiliyor, buna endekslenmeli her şey. yani beni şampiyon yapan topçu ona göre fazla maaş alsın, zira kulüp ödül parası alıyor, şampiyonlar ligi geliri elde ediyor. ama şampiyonluk hedefleyen takımı 6. yapan hoca ve topçular bir zahmet düşük maaş alacak, zira gelirleri düşürüyorsun, pasta azalıyor, pay da azalmalı. ama bu sözleşmeler öyle harika ki, bu hiç yok, başarı için bonus ekletiliyor, hatta zam talebi de geliyor genelde topçudan, vermezsen huzursuzluk çıkarıyor. ama boktan geçen sezon sonu maaşta indirim yapanı görmüyoruz, kulübü şikayet ediyorlar aksi durumda, kovsan gene tazminat. tamamen futbolcu lehine şu düzen. tamam yine öyle olsun da arkadaş, en azından da motivasyon unsuru da bulunsun, 3-4 yıllık sözleşmeyi kapan topçunun götü rahata eriyor çünkü.

    kulüp enayi mi vermesin o zaman bu paraları lafına da karşıyım, elbette yöneticilerin kabahatı var ama bu adamlar da bu maaşları talep ediyor sonuçta. benim performansım için bana bunu ödemelesin diyor, ödüyorsun, o performansı göremiyorsun, herhangi bir yaptırımın olamıyor, hiçbirimizin mesleği böyle değil, kusura bakmayın. burada büyük bir bokluk dönüyor, ve gözümüzün önünde taraftarı olduğumuz kulüp ve ülke futbolumuz, şu kadar emeğe, paraya ve ilgiye rağmen sistematik bir başarısızlık tarihi yazıyor...
  • 35
    ülkemizde asgari ücretin maksimum iki üç katı maaş alan, sıradan bir maça gitmek için bile maddiyat yönünden on defa düşünen taraftarlar tarafından aldıkları maaşlar normal görüldükçe; katlanarak devam edecektir. o güruhun değişik versiyonu devletin üst kademelerinde yer alanların da maaşlarını normal karşılar ama kendisi yılda bir kez tatili bırak memleketine kaynının yanına bile gidemez.
  • 36
    ortalama vatandaş ile kıyaslanması yanlış olacak maaşlardır.
    bakınız türkiye’de toplam 500bin lisanslı futbolcu var. bahsi geçen yüksek maaşları, hadi senelik 5milyon tl diyelim, bu ücreti kazanan futbolcu sayısı kabaca 20takım’da 10futbolcu desen, toplam 200tane futbolcu yapar.
    yani 500binde 200, yani binde0.4

    değil futbolculuk aklınıza gelen her sektörde, sigortacı, muhasebeci, mühendis, yazılımcı, eczacı vs. hangi sektörü ele alırsanız alın, mesleğinde en çok kazanan insanları sıralayın, ilk binde0.4’lük dilime giren herkes senede 5milyondan fazla kazanıyordur zaten.
  • 37
    emre taşdemir sakatlik problemi yaşayan bir futbolcu olduğu için, 4.4 milyon çok gibi duruyor ama 1. lig futbolcusu için bu paralar gayet doğal paralardir. galatasaray takımında oynayan bir futbolcu da 400 500 bin euro para kazanır, kazanmayacaksa neden oynasin ki. selçuk inan'a 3 milyon euro verdiğimizde 9 milyon tl yapıyordu. şimdi 900 bin euro verdigimizde o para ediyor. o nedenle verilen paraları, bizlerin maaşı ile kıyaslamaya gerek yok, yoksa nba de verilen maaşları düşünürsek, bizim futbolcular karın tokluğuna calisiyor gibi görünür.

    bir işin maaşını global olması belirler. ömer bayram ayarında ki her topçu 600 700 bin euro para kazanır. sorun 4 5 milyon kazanmasi imkansız olan futbolculara bu parayı vermek, bizi batıran emre'ye verdiğimiz para değil, belhanda, feghouli, falcao gibi oyunculara verdiğimiz para. futbolcu maaşları, dünyanın her yerinde yüksektir. yüksekte olmak zorundadır. bu şovu izlemek için sen para dokuyorsan, o şovun parcasi olan insanlarda bu paranın peşinde mücadele eder.

    ayda 10 bin lira para kazanacaksa, niye futbol gibi geleceği bir tekmeye bakan, 35 yaşında emekli oldugun ve oynamak için hergun antrenman yapmak gibi zorunluluğu olan zor bir işin peşinde kossunlar. 16 yaşında beni amatörden cagirdiklarinda, ben hergun antrenman yapamam dedim. futbolcu olmak kolay değil, olanlarında maaşına laf etmek gereksiz.
  • 40
    cicaldau'nun maaşının 1 milyon euro olduğu söyleniyordu ve ben hesabımı ona göre yapıyordum.
    1 milyondan çok daha az kazandığını ilk olarak tansel abi (tansel taşanlar) söylemişti. morutan'ın da 580 bin euro alacağını söylemişti. müthiş rakamlar gerçekten.
    ayrıca aytaç'ın 600 bin euro ve alpaslan'ın 550 bin euro olan maaşlarının içine imza ücretleri de dahil. böyle değerlendirmek lazım.
  • 41
    yeni transferler için oldukça başarılı uyguladığımız sisteme sahip maaşlar.

    ancak takımda geçmişten gelen ve oldukça az kazanan taylan gibi isim varken kendisininde maaşına bir düzenleme yapmak gerekiyor. hali hazırda takımın en az kazananlar zincirinde kendine yer bulabilecek bir isim hala. şayet kalacak ve sarışı olmayacaksa (pek sanmıyorum yerini doldurmak bu yanacı kuralında zor) kendine minik bir zam yaparak maaşı 700-750 bün euro seviyelerine getirilmeli ve mevcut sözleşmesine ek 1-2 yıl daha eklenecek şekilde uzatılmalı.
  • 42
    cok yuksek buldugum maaslar. bunu sadece turkiye icin soylemiyorum tum dunya icin de gecerli. bir futbolcu, aktor, sarkicinin vs. milyonlari kazanmasi ama haftada 40-50 saat calisanin asgari ucret almasi kabul edilemez birsey.

    bu sistemin degismeyecegini dusunursek profesyonel futbolcu olmak icin kriterleri yeniden belirlemek lazim. ismail cipe gibi nasil ust seviyede oynadigini anlayamadigim bir cok futbolcu boyle paralari kazanmamali. sadece yetenekli isimler ust seviyede oynamali boylece gercekten 'hak edenler' milyonlari kazanir.
  • 44
    üç büyük kulüp içinde 2022-2023 sezonunda en düşük maaşı galatasaray ödeyecektir.
    muslera, diagne gibi 2,5 milyon euro maaş alan futbolcuları olduğu halde 19 milyon euro seviyesine gelecektir.
    ve takımın eksiği sadece iki adet iyi orta saha.
    değişim yapmak istersek elimizde satıp para kazanabileceğimiz 6-7 futbolcumuz var.
    hayırlısıyla 2021-2022 sezonunu bitirebilirsek önümüz daha da açılacak.
  • 47
    türkiye sınırları içinde her zaman "net" olarak bahsedilirken, dünyanın geri kalanında ise brüt olarak geçen maaşlardır. bu yüzden bir oyuncunun maaşını söylerken kulübün kasasından çıkan rakam değil, oyuncunun cebine giren paranın üzerinde durulması gibi bir algı yanılsaması oluşuyor. bunun nedeni türkiye'de uzun yıllar boyunca net ile brüt maaş arasında kulübün karşıladığı oldukça düşük bir vergi oranı farkının olmasıydı. avrupa'da ise özellikle gelişmiş ülkelerdeki %40-45 civarlarındaki vergi oranı ve bu verginin futbolcunun cebinden çıkması sebebiyle asıl konu kulübün kasasından çıkan brüt maaştır. hatta bu vergi oranları arasındaki fark türkiye liginin daha rekabetçi olabilmesi ve dışarıdan daha kolay oyuncu çekebilmesi için kullanılmış ve türkiye'ye sayısız kariyerli, kaşesi kalın yabancı oyuncu gelmiştir bu sebeple. ancak türkiye'deki son düzenlemeler sonrasında, tam oranı bilmesem de %60 civarı olması lazım, kulüplerin vergi yükümlülükleri muazzam derecede artmıştır ve ülkedeki sporcuların vergi ödeme yükümlülüğünün de kulübün üzerinde olması sebebiyle bu anlamda avrupa bile geride bırakılmıştır.

    buna rağmen türkiye'de alışkanlık olarak futbolcu maaşlarının net ücret üzerinden konuşulmaya devam etmesi bana göre taraftarlar özelinde kötü etkileri var. örneğin bugün bir futbolcu için 2 milyon euro maaştan bahsederken aslında onun vergisi osu busuyla yaklaşık 3,5 milyon euro, onun da günümüz kuruyla 65 milyon liralar yaptığı, dolayısıyla kulübün üzerine nasıl bir yük bindiği tam olarak anlaşılamıyor. ki buna bonuslar, primler, maç başı ücretler dahil değil. acı bir örnek vermek gerekirse biz zamanında drogba'ya verdiğimiz paradan fazlasını şu an van aahnolt için veriyoruz. burada aslan payı türk lirasının müthiş değer kaybı olmakla beraber, vergi oranlarındaki dramatik artış da bu net-brüt ücret ifade farkı nedeniyle çoğunlukla gözden kaçıyor.

    bence türkiye'de bu anlamda bir düzenleme yapılmalı ve aynı avrupa'daki gibi oyuncu-kulüp arasındaki diyaloglar net maaş üzerinden dönse de anlaşmalar brüt ücret üzerinden imzalanmalı. böylece oyuncu yine netine bakarak gelir, vergiyi yine kulüp öder ama basında, taraftarlar arasında rakamlar kulübün kasasından çıkan reel para cinsinden konuşulur.

    detay bir konu gibi gözükebilir ama türkiye'de kulüplerin ne kadar kötü durumda olduğu bence hala anlaşılamıyor. türk lirasının bu kadar eridiği bir dönemde, her geçen yıl daha da gerileyen yayın gelirleri, pandemi ve gerileyen alım gücü gibi sebeplerle düşen tribün ve ürün satış gelirleri vs. de söz konusuyken futbolculara ödenen paralar her zamankinden daha hassas ve önemli.
  • 50
    bu sezon süper lig'deki kalitesizliğin baş sebeplerinden biri bu maaşların ödenememesi/geç ödenmesidir.

    bildiğim, duyduğum kadarıyla hiçbir takım ödemeleri zamanında yapamıyor. bu durum türkiye özelinde anormal değil ama sezon başından beri futbolcularına ödeme yapamayan kulüpler varmış. zaten bu yaz 4 büyükler dışında futbolcu bonservisine neredeyse hiç para verilmedi, tamamen free agent konumdaki oyunculara gidildi veya kiralama yöntemi kullanıldı. kulüplerde 5 kuruş para yok. sponsorluk anlaşmalarıyla ve belediye desteğiyle takımlarını kurdular, hiçbirinde sürdürülebilir yapı yok. sahipli takımlar bile maddi çıkmaz içinde. üstüne bir de yerli oyuncuya tl maaş, yabancı oyuncuya euro maaş adaletsizliği olunca kalite yerlere indi. zaten döviz kuru da hala yüksek ve kazançların çoğu tl olarak geliyor.

    belki bütün takımları tek tek ele almak gerekir ama ödemelerini kısmen daha düzgün yapabilen galatasaray ve fenerbahçe'de bile maaşlar geriden geliyor. ve aslında onlarda da bu sezonun maddi devamlılığı avrupa kupalarında devam etme gibi bir ipliğe bağlı.

    gelin görün ki bu gerçeği kimse konuşmuyor/konuşmak istemiyor. herkes gelişmekten, en iyi ligler arasına girmekten ya da avrupa'da başarılı olmaktan bahsediyor ama bu gerçeklerle yüzleşmek zor geliyor. dile getirenlere de muhasebeci taraftar deniyor, enteresan bir durum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın