• 47
    türkiye sınırları içinde her zaman "net" olarak bahsedilirken, dünyanın geri kalanında ise brüt olarak geçen maaşlardır. bu yüzden bir oyuncunun maaşını söylerken kulübün kasasından çıkan rakam değil, oyuncunun cebine giren paranın üzerinde durulması gibi bir algı yanılsaması oluşuyor. bunun nedeni türkiye'de uzun yıllar boyunca net ile brüt maaş arasında kulübün karşıladığı oldukça düşük bir vergi oranı farkının olmasıydı. avrupa'da ise özellikle gelişmiş ülkelerdeki %40-45 civarlarındaki vergi oranı ve bu verginin futbolcunun cebinden çıkması sebebiyle asıl konu kulübün kasasından çıkan brüt maaştır. hatta bu vergi oranları arasındaki fark türkiye liginin daha rekabetçi olabilmesi ve dışarıdan daha kolay oyuncu çekebilmesi için kullanılmış ve türkiye'ye sayısız kariyerli, kaşesi kalın yabancı oyuncu gelmiştir bu sebeple. ancak türkiye'deki son düzenlemeler sonrasında, tam oranı bilmesem de %60 civarı olması lazım, kulüplerin vergi yükümlülükleri muazzam derecede artmıştır ve ülkedeki sporcuların vergi ödeme yükümlülüğünün de kulübün üzerinde olması sebebiyle bu anlamda avrupa bile geride bırakılmıştır.

    buna rağmen türkiye'de alışkanlık olarak futbolcu maaşlarının net ücret üzerinden konuşulmaya devam etmesi bana göre taraftarlar özelinde kötü etkileri var. örneğin bugün bir futbolcu için 2 milyon euro maaştan bahsederken aslında onun vergisi osu busuyla yaklaşık 3,5 milyon euro, onun da günümüz kuruyla 65 milyon liralar yaptığı, dolayısıyla kulübün üzerine nasıl bir yük bindiği tam olarak anlaşılamıyor. ki buna bonuslar, primler, maç başı ücretler dahil değil. acı bir örnek vermek gerekirse biz zamanında drogba'ya verdiğimiz paradan fazlasını şu an van aahnolt için veriyoruz. burada aslan payı türk lirasının müthiş değer kaybı olmakla beraber, vergi oranlarındaki dramatik artış da bu net-brüt ücret ifade farkı nedeniyle çoğunlukla gözden kaçıyor.

    bence türkiye'de bu anlamda bir düzenleme yapılmalı ve aynı avrupa'daki gibi oyuncu-kulüp arasındaki diyaloglar net maaş üzerinden dönse de anlaşmalar brüt ücret üzerinden imzalanmalı. böylece oyuncu yine netine bakarak gelir, vergiyi yine kulüp öder ama basında, taraftarlar arasında rakamlar kulübün kasasından çıkan reel para cinsinden konuşulur.

    detay bir konu gibi gözükebilir ama türkiye'de kulüplerin ne kadar kötü durumda olduğu bence hala anlaşılamıyor. türk lirasının bu kadar eridiği bir dönemde, her geçen yıl daha da gerileyen yayın gelirleri, pandemi ve gerileyen alım gücü gibi sebeplerle düşen tribün ve ürün satış gelirleri vs. de söz konusuyken futbolculara ödenen paralar her zamankinden daha hassas ve önemli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın