• 26
    futbolun sürekli geliştiğini ve daha da güzel hale geldiğini düşünen biri olarak, bunun sebebinin toplumların yaşayış biçimleri olduğunu düşünüyorum.

    toplumumuz ve aslında bütün insanlar gün geçtikçe daha da tüketici oluyor. çoğu şey hemen sonuçlansın istiyor. çünkü bir şey ile ilgilenirken etrafında çok fazla çeldireç oluyor. bu da ilginin bölünmesine ve esas yapılan işe olan ilginin azalmasına sebep oluyor.

    mesela maç oynanırken, twitterdan, buradan ya da ekşi sözlükten takip etseniz, saniye başı entry ya da tweet düştüğünü fark edersiniz. hem maç izleyip hem de sosyal medya kullanıp bir şeyler okuyup yazmak o maçta olandan çok, ne yazıldığıyla ilgilendiğimiz anlamı çıkarır. bu da bizi sadece skorların ilgilendirdiği kişiler haline getirir. zaten maçlardan sonra yazılanlara bakarsanız sadece skorun ve sosyal medyanın önemli olduğunu fark edeceksiniz.

    90'lı yıllarda bireysel yetenekli oyuncular 1 ise şuan 10. üstelik şuan türkiyedeki takımlar hariç, çoğu ülke takımları bir plan üzerinde oynuyor.

    yani şuan futbola olan ilginin azalmasının sebebinin oynanan oyunla alakası yok. izleyen kişilerle alakası var.

    not: bu bir eleştiri değil. insanlar çağa ayak uyduruyorlar ve çağ da bunları gerektiriyor olabilir. fakat, bundan dolayı suçu futbolda bulmak doğru değil.
  • 28
    (bkz: geçim derdi) bana göre en büyük sebebi budur. insanlar artık geçim derdini iyiden iyiye her saniye hisseder olmuş. haliyle artık eskisi kadar insanlar bağlanamıyor. benim babam fanatik galatasaray'lıydı yıllarca her maçı beraber izlemişizdir evde sürekli yayıncı kuruluş kanalları vardı maçları izlemek için vs. ama son 10 senedir işler biraz değişince bırak yayıncı kuruluş aboneliği, maçları takip etmez oldu. böyle bir çok örnek vardı gözümün önünde. ayrıca futbol artık daha çok şov dünyasına evrildi. eskisi gibi gerçek futbolcular ve futbol mantığı yok. her futbolcu aynı zamanda "influencer" olduğu bir dünyada futbolun kendisininde eskisi kadar önemi kalmadı.

    kendimden bahsedecek olursam eğer, ben futbol sever filan değilim. başka takımların maçlarını şl finali vs olsa bile izlemem. ben futbolsever değilim, galatasaray severim. galatasaray'ın olduğu her yeri izlerim ama gs harici şeylere göz ucu ile bile bakmıyorum..
  • 29
    tercih edilmesine sonuna kadar saygı duysam da çoğu maçta en azından bir takım atletico madrid gibi çok katı savunma yapıyor ve 90 dakikalık bir süreçte en fazla 20-30 dakika tempo, 4-5 dakika aksiyon görebiliyoruz. bence bu olay da insanların televizyon başında 90 dakikalarını ayırıp da futbol maçına odaklanmalarını zorlaştırıyor.

    mesela, futbola göre daha az para harcanan basketbolda şampiyonlar ligi seviyesinde euroleague maçlarına bakarsanız genellikle sıkılmıyorsunuz çünkü, oyun durmadıkça tempo, hız ve sürekli bir aksiyon izliyorsunuz. abd'lilerin amerikan futbolunu, futbola tercihe etmelerinin en büyük sebeplerinden biri de sıkılmayacak derecede aksiyon olmasından sanıyorum.

    florentino perez de avrupa süper ligi projesi kapsamında, özellikle yeni nesillerin 90 dakika futbol izlemek istemediğini bu yüzden 60 dakika gibi sürelere indirilebileceğini söylemişti. bana göre de daha tempolu ve izlerken sıkılmayacağımız bir spor haline tekrar bir şekilde getirilmesi gerekiyor.
  • 30
    kim ne derse desin ülkede futbolu taşıyan 3 ana damar var galatasaray, fb ve cimnastik kulübü bu 3 takımdan en az ikisi son haftalara kadar yarışma halinde kalmadığında ilgi düşer. benim şahsi kanaatim ts kulübünün bu sene kesinkes şampiyon yapılması kararlaştırıldığından başta biz olmak üzere diğer takımların yolu bılınçli olarak kesilmiş olduğundan tat tuz kalmadı, ilgi düştü.
  • 31
    (bkz: ücret)

    yaşı tutan arkadaşlar bilir. eskiden süper lig haricinde maçların hepsi ulusal kanallarda yayınlanırdı. trt, ntv, tv8 sayesinde ingiltere, ispanya, almanya, italya liglerin televizyonda izlerdik. star sayesinde de şampiyonlar ligi. cuma günü spor gazetesi aldığımızda maçların saatine bakardık ilk. milan, inter, roma, lazio, barcelona, real madrid, bayern münih, arsenal, chelsea, manchester kadrolarını ezbere bilirdik izleye izleye.

    (bkz: fizik gücü)

    fizik gücünden ziyade yetenek ön plandaydı. günümüzde olsa fiziği yüzünden kadroya giremeyecek yetenekli oyuncular futbolun seyir zevkini üst seviyelere çıkarıyordu. çok büyük paraların döndüğü bu sektörde takımlar fizik gücüne odaklanıp yeteneği ikinci plana attılar.

    (bkz: ekonomik nedenler)

    çok afedersiniz arkamızda ayı bağırıyor. derdimiz tasamızdan futbolun tadını çıkarmayı unuttuk.

    (bkz: futbol katili kurumlar ve kişiler)

    kişi veya kurum ismi vermeye gerek yok. malum kişiler parmağını futbola soktukça bu güzel oyun çirkinleşti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın