• 26
    karantina sürecinde evde sardığım ve kısa sürede sonuçlarını görmeye başladım hede. bikaç farklı ağırlıkta dumbellim, matım ve bir bençim var totalde. yaptığım hareketlerin yarısı da ekipmansız. kilolu değilim ama alt göbek ve yanlarımda yağ var asla erimeyen. biraz onlara odaklanacak ve hafiften diğerler bölgeleri de geliştirecek bir program yaptım kendi çapımda ki youtube'u sömüyorum bu konuda.

    fitness'ın yanında beslenmemi de güzel bir noktaya getirdim. hayatımda yemediğim kadar sebze, meyve tüketiyorum. zaten karantinaya girdiğimden beri dışarıdan yemek yemiyorum, her şeyi kendim alıp yapıyorum. gereksiz yağlı şeyleri ve ekstra şeker içeren şeyleri hayatımdan çıkarttım. birkaç haftada az ekipman kullanmama rağmen değişimler görülmeye başladı. biraz daha kasarsam karantinadan sağlıklı ve fit bir şekilde çıkıcam umarım :)
  • 14
    2 aydır hem kardiyo hem de ağırlık çalışmaları yapıyorum. haftanın 6 günü gidiyorum. ilk hafta tüm vücut çalıştıktan sonra her gün ayrı bir bölge çalışmaya başladım. 2 ayda belim 7cm incelmiş. omuzlar 4cm kol 1cm genişlemiş. ilk ay sabredilince ay sonu ölçümünde çıkan sonuç zaten insanı gaza getirmeye ve motive etmeye yetiyor. ilk ay bozmadan düzenli bir şekilde gitmek çok önemli.
  • 31
    uzun zamandan beridir takip ettiğim ve videolarında bilimsel yayınlara referanslar göstererek sürekli beni aydınlatan jeremy ethier, son videolarından birinde bütçe dostu ve sağlıklı yemeklerin nasıl hazırlanacağına dair dolar başına düşen karbonhidrat, yağ, protein, sebze ve baharatlar listesi sunarak adeta bir amme hizmeti ortaya koymuş. bunun türkiye ve tl versiyonunu da yapmak gayet mümkün. bu sayede nispeten uygun fiyatlara kaliteli besinlerle beslenmek mümkün olacaktır.

    https://www.youtube.com/...AmSbK81_MA&t=36s

    ayrıca ethier'in supplementler, sporda yapılan hareketlerin hangi kas grubuna ne denli etkili olduğu, doğru ısınma ve streç, yağ kaybı vb. hakkındaki birçok videosunu da tavsiye ederim.
  • 17
    dambil indir kaldirla amele kasi yapmak yerine fonksiyonel antremanlarla fit ve kasli olmanin daha avantajli oldugunu dusundugum spor dali. benim gorusume gore iri yari sporcu olamaz. o pazulari sisirmeyin allah rizasi icin. saglikli, guclu, fit ve goze hos gelen kas icin calisin. fitness yapan herkes yarma gibi dolasiyor ortada. ucretli ve ucretsiz telefon uygulamalari var. ne istedigini, mevcut durumunu ve ne kadar caliscagini sectikten sonra hem 2-3 aylik programlar yapiyor. gun gun isinma, calisma ve soguma olarak tum hareketleri videolu olarak gosteriyor. hem de isterseniz kas grubu ve calisma turu olarak da kisa kisa programlar cikartiyor. ucretsizlerin en iyisi nike training. balon gibi sisiriyorsunuz kendinizi :( bir kere erkekler icin %14un uzerinde yag orani kabul edilemez bir sporcuda. adama bakiyorsun memesi gobegi var hala dambil kaldirmaya calisiyor. gobeginiz goguslerinizle ayni hizada bile olmamali birak daha onde olmayi. her antremana squat ekleyin. kardiyonun yanina mutlaka sikilasma calismalari ekleyin. imkaniniz varsa yuzun, yoksa evde mekik, sinav, ipsiz ip atlarmis gibi yapa, step tahtasiz step yapma, yerinde depar atma mutlaka ekleyin agirlik calismalarina. once yagsiz, fit ve saglikli olun. yaptiginiz kas calismalari her turlu goze hos gelecektir zaten.
  • 18
    kimsenin söylediği şunu yapın bunu yapın laflarına uzman olmadıkça kulak asmayın. spor aynı tedavi gibi kişiseldir ve kişinin hayat şartları, vücut kitle indeksi, imkanları ve hedefine göre şekillenmelidir. bir spor fizyoterapisti olarak maalesef şu anda sakatlığım mevcut ön kolun ekstansör kısmında tendinopati olarak ve bu beni bayağı geriye attı. özellikle ağırlık anlamında değil psikolojik olarak. size önerebileceğim tek şey mutlu olduğunuz şeyi yapın, yaptığınızdan zevk alın. eklemlerinizde kireçlenme varsa ekstra yük bindirecek hareketlerden kaçının mesela. mobilite eksikliğiniz varsa artistlik yapacağım diye serbest squat yapmayın, hack yapın makara ile yapın mesela. kaslarınızda yırtık varsa negatif tekrarı yavaş yapma gibi bir hata düşmeyin mesela. yardımım olabilecek bir şey varsa alanımla ilgili yeşillendirebilirsiniz. bol sakatlıksız mutlu sporlar diliyorum.
  • 20
    başlangıç

    "vücut ölçülerini alarak kişiye özel çalışma programı yapıyoruz." yalanına kanarak yavaş yavaş üye olma aşamasına geliyoruz. beslenme ile ilgili sorduğumuz sorulara da olumlu cevaplar alınca hemen üye oluyoruz. yalnız bu üyelik genellikle 1 ay olmaz çünkü aylık 100 lira vermektense, 3 aylık 270 vermek bize çok daha mantıklı gelir.

    gelişme

    ronnie coleman olma hayaliyle ele bir spor çantası alınır ve kulaklık takılarak spor salonun yolu tutulur. bu sürede inanılmaz derecede havalı davranırız, sonuçta kas yapacağız efendim. her neyse, spor salonuna ayak bastığımız an elimize bir kağıt verilir ve hayattan bezmiş, sanki babasının hayrına yapan hocayla hareketler öğrenilir. koşu bandında analiz, ölçüm gibi yalanlara kandığımız için kendimize kızarız. etrafta artistlik yapacak kızda anca hayallerde olur. çünkü gerçekte beyaz atlet ve alevli şortuyla oradakilere hareket göstermeye çalışan dayılar görürüz.

    sonuç

    kilo verdim, kas yaptım psikolojisiyle 1-2 hafta gazla gitsek de, genel anlamda hoşnut olmadığımızdan gitmemek için bahane ararız. spor salonuna gidilen yol bize işkence olur. evde oturduğumuz veya başka bir aktivite yaptığımız zamanda ise inanılmaz derecede mutlu oluruz. bu spor salonu aklımıza geldiğinde ise hocaya küfretmemek olmaz tabi. sonuç olarak, tam bir hayal kırıklığıyla, sürenin dolmasına 2 ay kala o salona gidilmez. sırf 30 lira kar yapacağım diye 200 liralık bir kazık yediğimizi de bir sonraki spor salonu kazığına kadar unutmayız.

    ha bu arada "hocaya artık kesin söyleyeceğim abi bu ne ya, para veriyoruz biz buraya" diyoruz ama neden hiç söyleyemiyoruz?
  • 23
    bir ara bu başlığa fitness ile ilgili (bodybuilding ile ilgili kısmı vücut geliştirme başlığına yazabilirim) tüm bildiğim bilimsel çalışmaları, supplementleri, beslenme şekillerini, warm-up-strecthing ve workout programlarını, herhangi bir hareketin incelikli ve püf noktalarını dökeceğim. ancak şunu söyleyeyim: işin gerçekten %60-70'i beslenme iken kalan %30-40'ının da %60-70'i genetikler. geriye kalan yaklaşık %15'lik kısım da dinlenme ve antrenman yöntemi ve yoğunluğu olacaktır.

    15 ocak 2014'ten beridir aralıksız bu sporu yapıyorum. o zamandan bu zamana kadar geçen 6 yıl 1 ay 6 günlük süreçte 6 kere hasta olmamdan dolayı her birinde 3-4 gün olmak üzere off vermek zorunda kalmıştım. 2014 ile 2017 yılları arasında (2017 dahil) eski spor salonumda ramazan ve kurban bayramlarında salon kapalı oluyordu. bundan dolayı da birkaç günlük offlarım var (evde vücut ağırlığımla devam ettim). ancak bunlar gibi mücbir sebepler haricinde kesinlikle ama kesinlikle bilerek ve isteyerek salona gitmemezlik yapmadım. çünkü orası benim evim. salonun elektrikleri kesildi orada idim. salon tadilata alındı boya-badanacılarla kavga etme pahasına sporumu yaptım. kar yağdı gittim, çok yorgundum gittim, vizem-finalim vardı gittim. gittim de gittim... (bkz: #2285345) hiç pişman değilim, halen de gideceğim. peki ne oldu?

    kollarım yıllardır 36-37 cm seviyelerinde (şaka gibi). geçen sene haziran ayında başlıca whey olmak üzere çeşitli supplementlere başladım ve o sayede biraz göğüs ve omuzlara ekledim. o kadar yani. güç var ama hacim yok cinsten biriyim ve topu topu 1 yıldır spor yapan birisi gibi görünüyorum. genetikler (alt vücut hariç) 0'ın altında. ilginçtir ki alt vücudum, özellikle kalçam (100 cm'nin üzerinde) ve quadricepslerim fazlasıyla iyi. ama upper body'den kaybediyorum işte. önemli bir nokta var ki; karakterim gereği kafayı sporla bozduğum kadar derslerim, akademik başarılarımla da bozdum. ama neyi kaybettim: sosyallik!

    siz siz olun geçen yılların değerini bilin.
  • 24
    öküz gibi yiyip sağlıksız beslenerek 3 yıl yaptığım ve hiç faydasını görmediğim spor.

    sonra ne mi oldu? yediklerime dikkat ederek 1 yılda yunan heykeli gibi vücut*, verilen 12 kilo.
    2 yıldır da formumu koruyorum.

    her şey boğazda bitiyor.

    ayrıca her ne kadar programın en doğrusu kişiye özel yapılanı olsa da push/pull sistemine bir göz atın derim.
  • 25
    arkadaşlar iyi günler herkese. bu yıl 2-3 ay düzenli spor merkezine gitmiştim keyifte alıyordum ancak sonra bırakmak zorunda kaldım, tam tekrar baslayacak ikende bu lanet virüs cıktı basımıza maalesef. aramızda fitness la yoğun bir şekilde ilgilenen arkadaşların olduğunuda biliyorum, bu karantina günlerinde evde kendi halimde spora sardım. yağ yakıcı almayı düşünüyorum aslında daha önce kullanan ve memnun kalan arkadaşlar varsa yeşillendirmesini rica edeceğim :)
  • 12
    (bkz: jen selter)
    https://www.instagram.com/jenselter/

    (bkz: julia gilas)
    https://www.instagram.com/juliagilas/

    (bkz: michelle lewin)
    https://www.instagram.com/michelle_lewin/

    (bkz: alice matos)
    https://www.instagram.com/alicematoss/

    (bkz: paige hathaway)
    https://www.instagram.com/paigehathaway/

    (bkz: jessica arevalo)
    https://www.instagram.com/jessicaarevalo_/

    (bkz: emily skye)
    https://www.instagram.com/emilyskyefit/

    (bkz: anna victoria)
    https://www.instagram.com/annavictoria/

    (bkz: steph pacca)
    https://www.instagram.com/steph_pacca/
  • 2
    kas geliştirmekten ziyade vücudun sıkılaştırmak ve zinde kalmak için yapılan egzersizlerdir. genelde fitness denildiğinde akla dolaşım sistemimizi harekete geçiren ve kalori harcatan kardiyovasküler çalışmalar gelir. bu çalışmalara koşmak, pedal çevirmek, yürüme bandında yürümek gibi örnekler verilebilir. bu şekilde spor yapmak isteyenler çeşitli aletli jimnastik gereçlerini içeren spor merkezlerini doldururlar.

    istanbul'da bulunan ve fitness yapabileceğiniz ünlü birkaç yer için:

    (bkz: njoy)
    (bkz: sports international)
    (bkz: mac) (mars athletic club)
    (bkz: essporto)
  • 28
    6 yıl, 3 ay, 12 gündür aralıksız olarak bu sporu yapan biri olarak söylüyorum ki; böyle bir dönemde dambıl takımı, bench sehpası vb. gibi ürünlere servet ödemektense freeletics programlarını yapmak çok daha akıl karı olacaktır.

    freeletics denilen (bkz: #2886303) entry'mde açıkladığım üzere oldukça verim aldığım bir antrenman yöntemi. eğer siz de profesyonel olarak sporcu değilseniz ve yarışmalara hazırlanmıyorsanız ve/veya 45 santim kolum olsun düşünceniz yoksa gelin siz de freeletics yapın. o entry'yi yazmamın üzerinden de 1 aydan fazla geçti ve corona bittikten sonra bile tamamen freeletics'e yönelmeyi düşünür oldum. o denli faydasını gördüm diyebilirim.
  • 16
    3 senedir düzenli olarak yaptığım aktivite. mayıs ayının sonunda bileğimin içinde oluşan çatlak ve her iki omzumda meydana gelen ödemler sebebiyle üç ay kadar ara vermek zorunda kaldım ve bu süreçte kütlem sabit kalsa bile hatlarım neredeyse yok oldu. son iki haftadır diyete girerek vücudumu kilo kaybına hazırladım ve önümüzdeki hafta da kardiyo-bacak antrenmanlarıyla kısmen geri döneceğim. eylülün ilk haftasında da yüzmeyle* * * birlikte kesin dönüşü yapacağım fakat insan yatmaya çok alışıyor sözlük. özleneceksin sütlü nuriye... *
App Store'dan indirin Google Play'den alın