• 169
    belkide maçın sonunda şampiyonluk kutlayacağımız maçın analizini yapmazsak olmaz…

    fatih karagümrük, kafkas’ın gelişiyle beraber bana göre oyun tarzı olarak kasımpaşa’ya benzerlik gösteren bir takım oldu. bu benzerlikten kastım ön alan presi ve geçiş hücumları anlamında. ki kasımpaşada pres anlamında galatasaray’ı taklit etmeye çalışan takımlardan biri. bunu daha net anlatabilmek için birebir eşleşmelerden ve ilk 11’den bahsetmek lazım.

    birbebir eşleşmeler: https://gss.gs/MPs.png

    karagümrükte ikamesi olmayan futbolcular var. sirigu, ceccherini, eysseric ve marcao. hepsine daha detaylı değiniriz fakat bence karagümrükteki en önemli oyuncu valentin eysseric.

    eysseric, fatih karagümrüğün mertens’i. oyuncuyu kullanım şekli olarak benzer fakat kalite olarak farklı futbolcular. rakip yarı alanda pres yapılırken eysseric rakibin 2. stoperine baskı yapan isim. sadece bununla kalmayıp gerilere kadar gelip orta sahayıda 3’leyen bir oyuncu. bu konuyu daha net anlatabilmek için ısı haritalarına bakmak lazım iki oyuncunun:

    eysseric ısı haritası: https://gss.gs/nzm.png

    mertens ısı haritası: https://gss.gs/dHt.png

    görüldüğü üzere iki oyuncuda 3. bölgeyi yatay şekilde kullanan, preste çok önemli yeri olan ve defansif katkısıyla orta sahayı üçleyen ofansif orta saha oyuncuları.

    bu yüzden eysseric’in pasifize edilmesi karagümrüğün oyun planına ciddi darbe vuracaktır diye düşünüyorum. bunu torreira ile birlikte nelsson’un sağlayabileceğini düşünüyorum.

    geçelim karagümrük oyun yapısında önemli bir yeri olan diğer oyuncu markao’ya. markao, fiziksel avantajını çok iyi kullanabilen ve duvar olma konusunda fiziği sayesinde hiç sıkıntı yaşamayan bir oyuncu.

    galatasaray savunmasının en çok sıkıntı yaşadığı 2 oyuncu tipioyewusi, preciado gibi hızlı oyuncular ve markao-balotelli tarzında kaleye sırtı dönükoynama kabiliyeti bulunan futbolcular. bu yüzden markao-abdülkerim eşleşmesinde markao’nun pasifize edilmesi çok önemli.

    eysseric ve markao bence karagümrüğün oyun planını %60-70civarında etkileyen iki oyuncu. bu yüzden etkisizleştirilme önem sırasında ilk iki karagümrük oyuncusu benim için.

    karagümrüğü bitirmeden önce değinilmesi gereken bir iki isim daha var bence onlardan biri salvatore sirigu. deneyimli kaleci oynadığı 15 maçta tam 4.46 gol beklentisini engellemiş.bu alanda ligin en iyi kalecilerinden biri. şöyle daha net anlayabiliriz:

    muslera 5.84 engelleme ile oynarken, livakovic ise -2.10 ile oynayarak takımına eksi yazan ve ligin bu anlamda en kötü kalecilerinden biri. yani sirigu gününde olursa bize zorluk çıkartabilecek kalecilerden biri.

    gümrükte bahsedilmesi gereken diğer oyuncu ise feghouli’nin yokluğunda kourbelis. muhtemelen regista’ya yakın bir rolde kullanılacak ve savunmadan-hücuma geçişte önemli bir rolü var. bence feghouli kadar etki sağlayabilecek bir oyuncu değil. onun oyun kurulumunu pasifize etmek için ceccherini ile arasındaki bağlantıyıkesmek veya direkt oyuncuyu birebir baskılamak gerekebilir.

    karagümrük analizimiz bittiyse gelelim ligin lideri galatasarayımıza…

    açıkçası böyle maçlarda söylenebilecek fazla şey yok. oyuncuların şampiyonluğa olan motivasyonu ve özgüvenleri maçın akışını ciddi ölçüde etkiliyor. zaten rakip analizinde galatasaraylı oyuncuların neler yapmaları gerektiğinden azda olsa bahsettim.

    abdülkerim’in markaoyla olan eşleşmesi, eysseric’in ve kourbelis’in pasifize edilmesi çok belirleyici olacak. markao eğer pasları kolay dağıtırsa kanatlardan atak yememiz çok olası. bu yüzden köhn’ün bu maçta daha dikkatlı olması ve orada karşısındaki oyuncuyu kaçırmaması gerekli.

    hücumda ise galatasaray’ın bir sürü gol repertuarı var artık. duran top, set oyunu, geçiş hücumu ve uzaktan şut. ne ararsanız onu verebilir size bu takım.

    ziyech’in sağ kanada ve barış’ın sol kanada yerleşmesiyle birlikte galatasaray’ın artık hücum ağırlığı sol kanat oldu. barış alper’in deliciliğinden faydalanıyor. hatta zaman zaman ziyech oraya kayarak dönen toplarda uzaktan şutlar deneyerek gol bulmaya çalışıyor. adana demirspor maçında ve sivas maçında sağ kanat olmasına rağmen ziyech’in attığı goller sol kanattan geldi ve hatta sivas maçında 2 tane net gol pozisyonunda da ziyech’in attığı şutlar sol çarprazdan ve ceza sahası içinden geldi.

    galatasaray’ın artık hücum kalbi sol kanat. bunun en büyük nedenleri; barış alper, köhn, demirbay olduğu gibi torreira ve kaan ayhan’ında ofansif değil defansif oyuncular olması. bu yüzden galatasaray’ın geniş gol repertuarında nasıl gol bulacağını söylemek zor olsada hücum kalbinin neresi olduğunu ve golün nerelerden üretilebileceğini söylemek zor değil.

    sonu 3 puan ve şampiyonluk olsun!
App Store'dan indirin Google Play'den alın