• 61
    yine, yeni, yeniden; saatlerimi çalan oyunun yeni versiyonu. seviyoruz, ne yapalım *

    oyun eğlenceli bu arada, kendini oynatıyor. bazı fm sürümleri onu hissettirmiyordu ama bu oynatıyor kendini. bu bağlamda, öncelikle, oyunu başarılı buldum.

    tabii ki galatasaray ile oynadım. galatasaray bu yıl cidden iyi. elimizde ciddi değerler var ve bu da inanılmaz artı katıyor oyunun başında. başarılı olmamak çok zor galatasaray ile.

    ilk sezon zeki çelik dışında transfer yapmadım. dries mertens'i ise yolladım. aslında çok kötü bir sezon geçirdik diyebilirim, sadece ligde şampiyon olabildik. kupaları ezeli rakiplerimize kaptırdık. şampiyonlar ligi'ne bile katılamadık. avrupa ligi'nde de gruplardan sonraki turda celtic'e elendik.

    ikinci sezon ise şovumuz başladı. taktiği de oturtmam ile türkiye'de tüm kupaları toplayıp şampiyonlar ligi'nde lig etabından sonraki turu da geçip çeyrek final öncesi olan turda elendik. bu dönemde istediğim kadroyu kurabilmeye başlamam da bu sonuçları almamda etkili oldu. takımda çok ciddi değerler olduğunu söylemiştim. nicolo zaniolo, mauro icardi, sacha boey, victor nelsson, davinson sanchez, sergio oliveira, lucas torreira, günay güvenç, fernando muslera, leo dubois, mathias ross, bir sürü gelecek vaad etmeyen genç veya 30+ yaşında adam gibi isimleri toplamda 130 mn euro bedelle takımdan yolladım. bayağı da bir maaş bütçesi açıldı. orkun kökçü, ozan kabak, jason van duiven, victor kristiansen, mads bidstrup, yunus musah, tom rothe, khellven, caleb okoli, efe sarıkaya ve gelecek vaad eden ya da türkolarak yedek bulunsun diye aldığım adamlara toplamda, taksit falan derken, 250 mn euro ödedim. önceki oyunlarda bu imkansızdı ama dediğim gibi bu sene inanılmaz değerler var takımda. takımı hem gençleştirdim hem kaliteli, özellikle türk olarak kaliteli, adamlar takıma kattım. bu yıl temeli oluşturma yılım oldu.

    sonrasında da avrupa'da düzenli olarak, tam 6 sene, ya çeyrek final öncesi turda elendim ya da çeyrek finalde. bir kez de dünya kulüpler şampiyonası'na katılıp dördüncü olduk. daha üstü göremedik * ligi ve süper kupa'yı sürekli kazanırken ancak iki türkiye kupası alabildik.

    nihayet dokuzuncu sezonda ise artık sürekli devir daim yapan ve yetenek seviyeleri yükselen kadromun mutluluğunu da devamlı en tepede tutarak, süper kupa'yı sezon başında kaybetsek de, tüm kupaları alarak * amacıma ulaştım.

    takıma maaş olarak yılda 83 mn euro harcıyorum hala ki aslında günümüz şartlarında bile komik bir para. ancak çok para vermeyi sevmiyorum * finansım da iyi, zengin diyemeyiz kulübe ama türkiye hiç para kazandırmadığından batmadan işleri götürmek önemli. mohamed daramy, luca d'andrea gibi isimleri tek sezonda 110 mn euro verebildim.

    birincisi; oyun neden bilmiyorum başarılıysanız size altyapıdan adam çıkartmıyor. daha önceki versiyonlarda da bu vardı, bilerek yapıyor bana göre. ilk sezon şampiyon olamayınca iki tane 5 yıldızlık adam verdiği olmuştu önceki sürümlerde. ama ne zaman başarılı olsam adam çıkmadı gitti. 9 sezonda ilk 11'e monte edebileceğim tek adam çıkmadı. beşiktaş ise örneğin manchester united'a ilk 11 oyuncusu ihraç etti. regenler çıktığı gibi tüm takımlardaki genç oyuncuları gözlemleyin bana göre, erkenden satın alın. yoksa fiyata da yetişemiyorsunuz; adam da gidiyor zaten avrupa'ya. zaten lige bir süre sonra ambargo koyuyorsunuz, kendi altyapınız çalışmıyorsa diğer altyapılardan gençleri 10 mn euro'ya almak bile çok koymuyor.

    ikincisi, bu oyunda defans vs. yapmayın bana göre. 4-3-3'den hiç verim alamadım, karşıma 4-3-3 oynayan rakip gelsin diye de dua ediyorum. son şampiyonlar ligi şampiyonluğumda çeyrek final ve sonraki turlardaki tüm rakipler 4-3-3 oynuyordu. bu tip taktiklerde önde presle rakip çok rahat bozulup goller bulunabiliyor. tabii oyuncu karakterlerinizin de buna uygun olması lazım. 4-2-3-1 oynuyorum ben ve 4-2-3-1 lere karşı da zorlanıyorum.

    oyuncu gelişimi; en sonunda kiralanınca oyuncu gelişmeye başlamış. eski sürümlerde sanki bu konu zayıftı. şimdi kiralıyorum ve özellikleri artmış olarak geliyor; kira amacına ulaşmış oluyor.

    galatasaray'da dikkatimi çeken oyuncular; yusuf demir, kazımcan karataş, kerem aktürkoğlu, metehan baltacı, eyüp aydın barış alper yılmaz, berkan kutlu, yunus akgün. yusuf ve kazımcan şampiyonlar ligi zaferimde yedek kadromdaydı. metehan, eyüp, barış alper, yunus, berkan 29 yaşına geldiğinden satıldı, benim kurallarımdan biridir. para edebilecek yaşı 29 belirledim, o yaşa geleni takımda tutmuyorum. kerem için de durum aynı. efe sarıkaya uzun yıllar hizmet etti, hala kadromda. ozan kabak, zeki çelik, bilal beyazıt ve orkun kökçü de satın alıp 29 yaşına gelince saldığım oyuncular. türk'lerden de onları önerebilirim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın