resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 5678
    şampiyonluk yolunda 10 haftalık periyoda girdiğimiz teknik direktörümüz.

    bölük pörçük bir sezon oldu, neredeyse 3-4 defa lig durdu yeniden başlatıldı. hani formüla 1 yarışlarında da kaza olduğu zaman piste servis aracı girer ve 15 saniye avantaj kazanan yarışçılar bile, bir anda fark attığı yarışçıyla dip dibe olur ya, ona benzer durumları çok yaşadık bu sene.

    daha önce okan hocam hakkında şöyle bir paylaşım yapmıştım. (bkz: okan buruk/@tyler)
    ve sene ortasında da futbol takımımız ile ilgili şöyle bir durum değerlendirmesi yapmıştım. (bkz: galatasaray futbol takımı/@tyler)

    kritik virajlara girerken, kendimce takımda sıkıntılı gördüğüm noktaları dile getirmeye çalışacağım.
    galatasaray top rakipteyken genellikle adam adama pres şablonunu tercih ediyor, stoperler dönüşümlü olarak orta sahaya kadar çıkıyor. bu sene için bunu değiştirmenin kolay olmayacağını düşünüyorum, zaten 14 maçlık galibiyet serisi de bu şablon sayesinde geldi.
    şahsen benim istediğim ön alan baskısı bire birden ziyade 96-2000 arasındaki gibi birden fazla adamın topa baskı yapması üzerine olan mentalitedir. bunu yapmak için tabii ki çok zeki oyunculara ihtiyaç var.
    gelelim şuanki pres şablonunda stoperlerin yaşadığı sıkıntılara.
    genellikle 3'lü savunma oynayan takımlar stoperin birini baskı için böyle öne çıkarmayı tercih eder, ikili tandem oynayıp bunu bizden başka deneyen kim var pek bilmiyorum.
    mesela stoperin biri öne çıkıp pozisyonunu kaybettiğinde arkada kalan 2 stoper yeni bir tandem oluşturarak dengeyi sağlarlar. abdülkerim'in özellikle hızlı oyuncuları kovalamak zorunda kalmasının temel sebebi de bu.
    dediğim gibi kısa vadede çözülecek bir sorun değil bu. çünkü kalan maçlarda 3'lüye dönmek riskli olacaktır. bu yüzden şuanlık es geçiyorum bu durumu.

    ligin son haftalarına geldikçe set oyununa daha çok ihtiyacımız olacak. bu yüzden kadroda set oyununu bilen oyuncuları tercih etmek iyi olacaktır. mümkün olduğunda fanteziye girmeden, bu yükü taşıyabilecek oyuncular sahada olmalı.
    teknik heyetimizin fenerbahçe deplasmanından maalesef yanlış bir ders çıkardığını söylemem gerekiyor.
    fb deplasmanı ve konya deplasmanı kadrolarına bakınca neredeyse birbirine çok yakın takımlar gördük. hatta iki maçta da 1-0 öne geçtik. birinde oyunu tutarken farkı açtık, diğerinde maçı verdik. burada farkı oluşturan unsur maça başladığın kadar maçı bitirdiğin 11 oluyor.
    fb maçında bir ara torreira, berkan, oliveira üçlüsüyle sahada kaldık. ve ilerideki kalite ile fişi çektik.
    konya maçında ise nelsson ve mertens gibi iki kilit isim yokken, dm'de mata forvette gomis+icardi, kanatlarda kerem+ zaniolo, sol bekte de yunus ile kaldık. korkunç bir durumdu. bizim teknik heyet fb deplasmanında kerameti barış, berkan'da sandı ama farkı açan bizim kaliteli ayaklarımızın dengeli şekilde maçın sonunda sahada kalmasıydı.

    galatasaray'ın terim döneminde de 4-2-4'e dönüp orta sahayı boşaltıp sonuç alamadığı çok maç olmuştu.
    peki konya ne yaptı bize karşı, 4-2-4'e döndü ve bizden maçı aldı. yani kimse kusura bakmasın ama maçı konya almadı biz verdik.
    sadece basit bir matematik hesabı yaparsak, konya 4-2-4'e döndüğünde orta sahada 2 oyuncusu kalmıştı. biz ısrarla merkezde 2 oyuncu ile kaldık, biri de sarı kartlı berkandı.
    yapılabilecek 2 basit hamle vardı. ya barış alper yerine torreira'yı alıp merkezi 3'leyip oyunu orta sahada kontrol altına almak. ya da emin bayramı oyuna alıp rakibin 2 santaforuna karşı geride 1 adam fazla olup sağlam bir yapıya kavuşmak. kaan ayhan bile orta sahaya atılabilirdi.
    fakat biz iki tane nokta santafor ile forveti çiftledik, merkezi mataya bıraktık, kerem yorgun zaniolo tam hazır değil, torreira'nın başka sıkıntıları var. beke de yunus geçince saçma sapan bir konumda kaldık.
    rakip td ise skorun 1-1'e gelmesinin hemen ardından forvetlerinden birini çıkardı orta saha aldı, yani bizim yapmadığımızı yaptı ve yürüye yürüye orta sahayı geçerek golü attı. biz konya'dan 4 gol yedik, 2'si ofsayta takıldı.

    savunmayı bazen 5'lemek ayıp değil, tarihin en kötü sevillası 5-4-1 ile savunarak fb'yi basitçe eledi.

    ekstra orta saha transferi için ben bu yüzden çok debelendim, maalesef ogulcan ulgun denen no name oyuncuya bile karşılık verebilecek fiziki kalitede orta sahamız yoktu kenarda.
    maç 1-1'e gelince galatasaray ağır darbeler almış boksör gibi geri adım atıyordu. bu adımları görmek beni üzdü. çünkü çok basit şekilde kapanıp, rakip savunma arkasını düşünsek farkı açacaktık. rakip savunma hattı ve orta sahası çok uygundu buna.

    umarım okan hocam bu maçtan gerekli dersleri almıştır. her şey çok açık çünkü.

    konya maçını geçtiğimize göre ben başka bir sıkıntıyı dile getirmek istiyorum. hikmet karaman her gs maçı sonrası youtubeda analiz yapıyor, genellikle söyledikleri temel olarak doğru şeyler olsa da bazı büyük yanlış yönlendirmeler yaptığını da söylemek zorundayım.
    birincisi şu beklerin kanattan bile daha fazla şekilde bindirme yapması. 2 stoperle oynayan takımlar için bu doğru değil, kim ne derse desin doğru değil. kimse yapmıyor bunu artık avrupa'da. çünkü gs beklerinin hücum gücü sınırlı. bekler hücuma çıkınca kanatlarda görev alması gereken oyuncular 10 numaraya kayıyor, birden gs'nin kanatları dar alana giriyor. dar alana giren kanatların oyun akışkanları yeterli olmadığını için basit top kayıpları geliyor. zaten geride bek yok, haliyle takım zorlanıyor bu negatif geçişler yüzünden.

    sevgili okan hocam galatasaray bu ligde her takıma bir şekilde gol atar, bu yüzden bazı noktalarda gereksiz risk almayı doğru bulmuyorum. gerekirse ittire ittire duran toptan atarız. mertens, kerem, zaniolo, icardi olacak artık. sergio da destekleyecek. ama geri kalan oyuncuları da biraz denge için kullanalım lütfen.
    mesela boey ha bire bindirme yapmak yerine, o gücünü senenin başındaki gibi rakipleri ezmek için kullansın. ve kanadı da zaniolo ya da rashicaya bırakalım. diğer bek geride kaldığı zaman boey de bindirir zaten.

    şuanki bizim sistemi söyleyeyim. 2 stoper var, iki bek de aynı anda kanat oyuncusu gibi 90 metreyi zorluyor, 1 tane defansif orta saha var, sergio da 10 numara gibi oynuyor, 1 tane zaten normal 10 var, bizim iki kanatta merkeze geliyor 10 oynuyor, yani toplam 4 tane 10 numara var. ve en ilerde icardi var.
    bence oyunu bu kadar merkeze sıkıştırmaya gerek yok. rakip olmasa bile bizim oyuncular birbirlerini bozuyor artık.
    mertens tek başına bile daha verimli olur inanın bu kadar kalabalıktan, zaten oradaki adam tek pas oynayabilsin yeter.
    kerem mesela sol kanattan uzasın savunma arkasına, diğer taraftan zaniolo uzasın. bunların koşullarına karşılık verebilecek pek oyuncu yok ligde. gerekirse genişten koşu atsınlar, boş kalan yarım alanlara mertens, sergio, hatta gerideki bekler girsin.
    diğer türlü sadece bek odaklı oyuna kalıyoruz, beklere diyagonal topları atacak sergio da çıkınca o bağlantı da kopuyor. beklerin hücum katkısı da yerlerde zaten, giresun'da dubois attı maçı aldık mesela ama her hafta atamıyor, işte o şutu kerem çeksin diyorum.

    ligdeki her takımdan kalite olarak daha üstünüz.
    umarım kalan haftalarda sakatlık olmadan iskelet kadromuzu koruyarak kalan haftaları tamamlarız ve şampiyonluğa ulaşırız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın