resim
Marcos do Nascimento Teixeira
Takım:Sevilla
Mevki:Stoper
Yaş:28
Boy:1.85
Uyruk:Brezilya
  • 4773
    marcao iyi bir oyuncu, galatasaray'daki performansından da genel olarak hep memnun kaldım ama bonuslarla beraber yaklaşık 15 milyon euro'ya satılmasının geçtiğimiz yaz'dan beri "galatasaray'da soygun", "bedavaya gönderildi" gibi ithamlarla eleştirilmesini bir türlü anlamlandıramıyorum. marcao'nun transfer edildiği ocak 2019'la ayrıldığı temmuz 2022 arasında marcao özelinde veya galatasaray özelinde ben mi çok kıymetli bir başarıyı kaçırdım yoksa insanlar mı bazı şeyleri gözlerinde çok büyütüyorlar bilemiyorum.

    marcao'nun (ve kerem'in ve nelsson'un) en az 25-30 milyon euro edeceğine dair genel kanı, 2021-2022 sezonunda galatasaray'ın takım olarak uefa avrupa ligi'nde sergilediği performans kaynaklı. buradaki çoğu insan kızacak, yazacaklarımı en ofsayt entry listesine sokacak muhtemelen ama biz geçtiğimiz sezon avrupa'da çok başarılı olmadık. iyi bir performans sergiledik, o kadar. "iyi", daha fazlası değil. bunu kabul edelim öncelikle. ne yaptık biz geçen sezon? lazio, marsilya ve lokomotif moskova takımlarının olduğu grubu 3 galibiyet 3 beraberlikle 12 puanla lider tamamladık. iyi olan kısım burası zaten. daha sonrasında barcelona ile eşleştik ve elendik. macaremız bitti. dolayısıyla her şeyi iyi'yle sınırlı kaldı. içinde "final" kelimesi geçen herhangi bir kısma (yarı final, çeyrek final vs.) ulaşabildik mi? ulaşamadık. barcelona'yı eleyebilseydik, barcelona'yı eleyerek çeyrek finale çıkan takım olacaktık ki, o zaman bambaşka şeylerden ve iyi'nin ötesinde ciddi bir başarı hikayesinden söz edebilirdik. ama bu olmadı. biz son 16'da elendik. beşiktaş 2016-2017 sezonunda uefa avrupa ligi'nde çeyrek final yapmıştı. yarı finali de istanbul'da penaltılarla kaçırmıştı lyon'a karşı. yine 2016-2017 sezonunda fenerbahçe de manchester united ve feyenoord'un olduğu grubu 13 puanla lider tamamladı örneğin. hatırlatmak bir galatasaraylı olarak beni üzüyor ama beşiktaş uefa avrupa liginde çeyrek final oynadığı sezon, ligte de şampiyon oldu. fenerbahçe de gruptan lider çıkarken, ligi 3.bitirdi aynı sezon. 15-20 yıl öncesinden bahsetmiyorum; 2016-2017 sezonundan ve rakibimiz olan iki türk takımının yaptıklarından bahsediyorum. biz 2021-2022 sezonunda uefa'da son 16'ya kalırken, ligimizi 13.sırada tamamladık. marcao (nelsson/kerem) uefa'da son 16'ya kalan takımın futbolcuları olduğu gibi, aynı zamanda ligini 13.sırada bitiren takımın oyuncuları. bu unutulmasın.

    geçtiğimiz sezon uefa avrupa ligi maceramızı yaşadığımız dönemde burayı okurken, elde ettiğimiz skorlar ve geldiğimiz nokta üzerinden yazılan "destansı hikayeler" beni dehşete düşürüyordu. galatasaray için uefa'da son 16 bir başarı mıdır? veya şöyle sorayım. uefa'da son 16 yapabilmek, galatasaray takımının futbolcularını 25-30 milyon euro'luk futbolcu mu yapar? hele bir de aynı sezonda ligi 13. bitiriyorsan. marcao'nun ve diğerlerinin, gelen ve gelmeyen tekliflerle, ne kadarlık futbolcular olduğunu hepimiz gördük geçen yaz. 10-15 milyon euro bandının futbolcularıdır marcao da, nelsson da. daha fazlası değil. her ikisi de türkiye ligi için iyi oyuncular ama türkiye ligi için iyi stoper olabilme etiketi, hiçbir futbolcunun değerine değer katmaz. uefa'da son 16'nın bir türk takımının futbolcusunu çıkartabileceği en yüksek nokta da, 10-15 milyon euro bandıdır. marcao'yu kim(ler) istedi; sevilla ve rus kulüpleri istedi. daha yüksek düzeyde bir kulüpten teklif alabildi mi? alamadı. en yüksek bonservis teklifini yapan kulüp de garanti ücrette 12 milyon euro'nun üstüne çıkmadı. "değerini bulmadı, o zaman satmayalım" demek bir taraftar için kolay ama yöneticilik bu kadar kolay ve basit bir iş değil. marcao istanbul'a geçtiğimiz yaz zorla geldi, takımla beraber avusturya kampına gitmek dahi istemedi. uçağa binmedi, yönetimin sevilla'yla görüşmelerini bir an önce tamamlaması adına baskı unsuru oluşturmak için istanbul'da kaldı. galatasaray'da misyonunu tamamladığını düşünen, gitmek de son derece ısrarcı, sözleşmesinin olduğu kulüple kampa dahi gitmek istemeyen bir futbolcuyu satmayacaksın da ne yapacaksın? kaldığı her dakika veya alınacak olası bir kadro dışı kararı değerini düşürmekten başka bir işe yaramazdı. 6 ay sonra 5 milyon euro'ya satabilirdik öyle bir senaryoda. dolayısıyla marcao galatasaray'da gösterdiği performansla doğru orantılı şekilde, geçtiğimiz yaz sergilediği gitmekte ısrarcı tutumu da göz önüne alırsak, satılabilecek en yüksek fiyata satıldı. öyle "bedavaya gitti, kazık yedik" vesaire gibi söylemlerin içinde hiçbir doluluk yok. marcao'nun 3,5 senelik performansı belli, galatasaray'ın o 3,5 senede yapabildikleri belli. bunlar doğrultusunda teklif yapan kulüplerin seveiyesi ve yaptıkları en yüksek teklif de belli. "kabiliyetli bir yönetici garanti 20 milyon euro elde etmeden satmazdı" demek bol keseden atıp tutmaktan ibaret.

    marcao konusunda bunları söylüyorum, çünkü galatasaray taraftarının olası bir satışı üzerinden yangın çıkartabileceği "yeni bir marcao" konusu da yolda. o konu da victor nelsson. marcao için yazdıklarım, birebir nelsson için de geçerli. ben de çok istiyorum sözleşmesindeki fesih maddesini ödeyen kulüp çıkmadıkça nelsson'un uzun yıllar formamızı giymesini ama hayat ve özellikle futbolcuların tercihleri taraftarınkilerle bir olmuyor çoğu zaman. nelsson 25 milyon euro'luk bir futbolcu değil. galatasaray da takım olarak, en azından şu ana kadar, nelsson'u 25 milyon euro gösterecek bir ulusal veya uluslararası başarıyı sergilemedi. nelsson da, tıpkı marcao gibi, avrupa'nın en büyüklerine en rahat sıçramayı yapabileceği sevilla gibi bir kulübe transfer olmak ister. bunda da üzülecek veya garipsenecek bir durum yok. ama yarın bir gün nelsson 15 milyon euro artı bonuslar karşılığında sevilla tarzı bir kulübe transfer olursa, kıyamet kopartılacak bir durum söz konusu değil. yöneticilik hatası veya fiyasko aranacak bir şey de yok. biz çünkü şu an için bu düzeydeyiz. elimizdeki futbolcular da bu düzeyde. bunu sükunetle karşılamak lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın