• 63
    sanırım biraz yanlış anlıyoruz. ve aslında hiç de yanlış anlamıyoruz. çünkü bu yapılanmanın ne olduğunu bilmiyoruz. ortada fatih terim'in söylediği birkaç söylem var, icraate geçmiş bazı transferler var.

    peki ama bu 3 yıllık planlama dediğimiz şey ne? kimse açıkladı mı? söz gelimi... bu yapılanmanın vizyonu nedir? misyonu nedir? yol haritası nedir? amacı nedir? nedeni nedir? hedefi nedir?

    biliyor mu kimse? hayır. elimizde sadece söylenmiş sözlerden ve yapılmış hareketlerden çıkarımlarımız var. ve bu çıkarımlar, doğası gereği kişiye özgü. bu yüzden aslında hem yanlış anlıyoruz hem de yanlış anlamıyoruz. çünkü ortada yanlış anlamayı işaret edecek somut bir argüman yok. onun yerine başkasının çıkarımları var.

    ortada bir yapılanma olup olmadığını, sözde veya özde olduğunu iddia edebilir ya da bunları iddia edenlere "o iş öyle değil" diyebilirsiniz. bu iki tarafı da yanlış yapmaz.

    dediğim gibi ortada elle tutulur bir veri yok. birkaç açıklama doğrultusunda sadece 1 transfer döneminde yapılmış birkaç transfer var. ee? bundan ne çıkarabilirsiniz. olumlu veya olumsuz anlamda. yapılanma yok diyebilir veya diyemeyebilirsiniz. yapılanma var diyebilir veya diyemeyebilirsiniz.

    buradaki belirsizliği gidermenin iki yolu var gibi:
    1. şeffaflıkla bu projenin her yönüyle açıklanması. (kısa vadede durum anlaşılır.)
    2. 3 yıllık bu süreçte atılacak adımların takibi. (uzun vadeye yayılır.)

    şu anda biz ikinci yoldan ilerliyoruz. şu anda ise içinde bulunduğumuz sürecin bir yapılanma olup olmadığını söylemek erken bana kalırsa.

    diyelim yapılan transferler ışığında, fatih terim ufak söylemlerinden yola çıkarak yine fatih terim'in aklındakileri okuma yoluna girerek bu sürecin uzun soluklu bir yapılanma olduğunu kabul ettik.

    yine hocanın söylemlerine kulak verelim mesela. hatırlarsanız hoca, mostafa mohammed hakkında ilk geldiği halinden eser yok minvalinde bir söylemde bulunmuştu. eğer bu transfer üzerinden yapılan bir yapılanmaysa ve transfer ettiğimiz futbolcuların gelişimlerine bir katkımız olmayacaksa ve hatta geriye gitmelerine neden olacaksak bu nasıl bir yapılanma? evet. genç ve potansiyelli oyuncular alıyoruz. peki ama o iş burada kalacaksa ne olacak bu yapılanmanın hali?

    transfer edilen oyuncuların, kendi oyuncularınızın, akademi oyuncularınız gelişimi konusunda nasıl bir yapılanmanız var mesela? mostafa mohammed üzerindeki örneğe bakacaksak böyle bir şey yok. ama olabilir de... çünkü tek oyuncu için yapılan söylem üzerinden yapıyorum bu çıkarımı.

    bu bir yapılanmaysa şu anki haliyle eksik bir yapılanma. antrenör ve eğitmen departmanı konusunda...

    hatırlatalım.

    bu (şimdilik muallakta) yapılanmanın temel taşlarından biri, emre utkucan'ın başında olduğu scout departmanı olarak görünüyor. biraz geriye gidersek o scout departmanının yapılanmasına öncülük eden de yine fatih terim'di. emre utkucan'ı getirmesinden ve onun üzerinden scout departmanının yapılanmasından önce galatasaray'da yine bir scout ekibi vardı. hatta emre utkucan gelmezden evvel cüneyt tanman'ın sorumluluğundaydı. fakat kişilere bağlıydı. şimdilerde kurumsal bir hafızası olan bir departman olduğunu söyleyebiliyoruz.

    yani fatih terim'in var böyle şeyleri. gelgelelim sıkıntı şurada. hoca öyle bir gereksinimimiz olduğuna inanmıyor. yine hocanın daha birkaç hafta önce yardımcı antrenörler konusunda, "bizim öyle bir sorunumuz yok" minvalindeki söyleminden çıkarıyorum bunu. burada olayın yardımcılar üzerinden gitmesi de sıkıntılı aslında. evet. galatasaray'da yardımcı antrenör sorunu olmayabilir. ama çok belli ki bir antrenör departmanı sorunu var. belki de bu ikisini birbirinden ayırmak gerekiyordur. çünkü öyle olmazsa hocayı zinhar ikna edemeyeceğiz.

    yapılanmanın bir başka ayağı ise altyapıdır. akademiden bahsetmiyorum. stadyum, antrenman sahaları, ekipmanlar, teknoloji, insan kaynağı, iletişim...

    peki bunların hangileri hakkında elle tutulur bir proje kapsamı duydunuz, okudunuz?

    evet. iletişim konusunda söylenen birkaç kelam var. evet insan kaynağı üzerinde yapılan birkaç transfer var. (gerçi insan kaynağı dediğim gibi futbolcu üzerinde kalacaksa sıkıntı büyük.) başka kulüplerle yapılan bazı anlaşmalar var.

    bunların hepsini zaten yapıyorduk. bu kısa süreç içinde yapılanlar neredeyse hiçbir şey anlatmaz. ama hiçbir şey anlatmıyor da değil.

    özet geçeceksek: ortada fol yok yumurta yok. hele durun daha ne içtik?

    son: (bkz: jupp derwall)
App Store'dan indirin Google Play'den alın