• 814
    ne yazık ki yanlış anlaşılmış ve düzenli olarak yanlış anlatılan sistem. bunun bir kaç sebebi var. bir tanesi bu sistem ilk geldiğinde olması gerekenden farklı uygulanması. diğeri tff'nin bunu kesinlikle açıklayamaması. bir de yorumcular ah o yorumcular...

    buradaki en büyük problemlerden biri var hakeminin hakemlik görüşünün konuyla alakalı olduğu sanrısı.

    (bkz: 3 mart 2021 ankaragücü galatasaray maçı)
    (bkz: 28 şubat 2021 trabzonspor fenerbahçe maçı)

    bu iki maçta da var hakemi cüneyt çakırdı. verilen 2 karar üzerinden baş hakemi kadar cüneyt çakır'ın üzerine gidiliyor. oysa bu yanlış.

    önce bizim maça bakalım. bizim maçta iki tane tartışılan pozisyon var. biri muhammedin kırmızısı. bu pozisyonu tartışırız ancak ortada kalan bir pozisyon. benim bildiğim yorum çerçevesinde o pozisyon sarı. ancak hakem neye kırmızı veriyor? dirsek darbesine değil mi? hah varın burada karışabileceği bir şey yok. zira hakem dirseği görmüş ve bunun pozisyonda muhammedin dirseğini bir silah olarak kullandığına karar vermiş. hakemin görmediği bir şey yok, kararını vermiş.

    diğer pozisyon ise penaltı pozisyonu. bakın bu pozisyon tartışmasız yanlış karar. zira dizden seken açık olmayan ele gelen top yüzünden elle oynama kararı verildi. bu daha önemli bir örnek. var hakemi hakem gözlemcisi veya yorumcusu değil. her ne kadar kurala göre baş hakem yanlış karar vermiş olsa da cüneyt çakır devreye girip "sen kuralı yanlış uyguladın bence." deme hakkına sahip değil. bu yüzden var bu pozisyona da karışamaz. örneği genişletelim. o pozisyonda arda rakibine vurdu gibi bir karar verseydi hakem cüneyt çakır karışabilirdi. zira arda ayağını daha önce soktuğu için vurmuş olamaz. yani hakem yanlış bir datayla karar vermiş olurdu. bu yüzden o datayı düzeltmek gerekiyor. oysa elle oynama kararı yanlış datayla yapılan bir karar değil, hakemin yanlış bir kararı.

    son olarak geçen derbiye bakalım. hatırlayın maç sonu bir dirsek mevcuttu ve hakem vermedi. burada da hakem dirseği görüyor ve vermiyor. yani ona ulaşan datada bir yanlışlık yok. bu da var'ın devreye giremeyeceği anlamına gelir.

    "ee kararlar arasında hep farklılık var?" diyebilirsiniz. bu var'la alakalı bir problem değil. var sistemi bunu çözmek için çıkartılmadı. bu bambaşka bir sorun.

    not: hakemin var'a çağırılması hakemin yanlış karar verdiği anlamına da gelmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın