• 39
    3 puanlı sisteme geçilmesi bir tanesi. beraberliğin değeri azaldıktan sonra hücum futbolu öne çıkmıştır.

    benim yaşayarak gördüğüm en büyük dönüm noktası ise florentino perez'in los galacticos projesi ile abramoviç'in chelsea projelerinin başlaması.

    daha önce seri a, la liga ve bundesliga'da bir çok takım şampiyonluk yarışı verir ve son haftalarda kazanılan/kaçan şampiyonluklar olurdu. mesela seri a'da 7 kızkardeşler diye bir şey vardı.

    2000'lerin başından sonra futbol ekonomisi belli kulüplerin çok öne çıkmasına sebep olacak şekilde gelişti ve yıldız oyuncular bu kulüplerde toplanmaya başladı.

    2010'lardan sonra bu durum daha da ileriye gitti ve halen devam etmekte olduğu gibi tek bir lig çok öne çıkarak diğer liglerin çok geride kalmasına sebep oldu. her ne kadar premier lig'de çeşitli takımlar şampiyonluk yaşayabiliyor olsa da futbol çok fazla merkezileşti.

    küreselleşme denilen işte budur. isminin ve vadettiği şeylerin büyüsüne kapılarak çeşitliliğin ve sosyal adaletin artacağını sanırsınız ama aslında tam tersidir. aslında ortaya çıkan en güçlü devletlerin diğer devletlere hegemonyasını daha da arttırıp refahın belirli noktalarda toplanmasına sebep olur. sonunda en güçlü olanlar, kültüründen ahlakına kadar tüm dünyayı kendine göre şekillendirip tüm çeşitlilikleri, görünüştü özgürlük adına, yok ederler. ortaya çıkansa tüm dünyada tek güç, tek kültür ve tek ahlaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın