• 608
    galata sarayı ocağı...enderun'a üst düzey eğitimli kişileri yetiştirmek için ilk ve orta öğretimin verildiği devlet kurumudur. 1481 yılında 2. bayezit döneminde kurulmuştur. yetiştirilen öğrencilerin bir kısmı enderun'da eğitimine devam ederken bir kısmı da kapıkulu ocağında görev alıyorlardı. 2. mahmut döneminde enderun sisteminin kaldırılmasının ardından bu vasfını yitirmiştir.

    abdülaziz döneminde ise mektebi sultani olarak devlet kademelerine nitelikli istihdam sağlamak amacıyla faaliyete geçer. özellikle tanzimat ve ıslahat fermanıyla beraber osmanlıcılık ideali altında devleti bir arada tutma çabalarının revaçta olduğu dönemler...dini inançların etkisi altına girmeden her milletten, her inançtan insanın laik bir eğitim aldığı kurum olmuştur. papa, rum patriği, hahambaşı, rusya bu duruma tepkilidir. öğrencilere kaliteli bir ortam sunarak seçkin bir kurum oluşturma çabası içine girilse de geçirdiği iki yangın neticesinde ciddi şekilde hasar almıştır.

    mezun veremediği yıllar olmuştur. 5 mezunla dönemi kapatabildiği yıllar olmuştur.

    osmanlı devleti sultanlarının gösterdiği çabayı kendi inancımıza, örfümüze aykırı ilan eden akit yazarı, osmanlı sultanlarını ajan ve hain mi ilan etmek istemektedir? yerli ve milli duygular içerisine nifak mı sokmak istemektedir? pelikan medyası bence bu konu üzerine yoğunlaşsın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın