• 97
    öncelikle iç karartırıcı bir yazı yazacağım, herkes alsın peçetelerini, çünkü covid-19 sonrası ağlanacak bir duruma düşeceğiz muhtemelen.

    bir not düşelim bilanço dönemi normalde borsada gördüğümüz şirketlerden farklı olarak 31 mayıs yıl sonu olarak alınıyor. yani aslında bir futbol sezonunu temsil ettiği için oldukça mantıklı.

    burada sadece gelir tarafını yazacağım, gider tarafını da yazarsam çok uzun tutacak, bilahare yazarım.

    galatasarayın 2018-2019 sezonu boyunca yarattığı gelir 1.087.824.177 (1 milyar tl'den biraz fazla) iken bir önceki senedeki gelirimiz 627.344.701 (627 milyon tl) tl idi. yıllık artışın en büyük nedenlerine baktığımızda 230 milyon tl'lik uefa gelirleri ön plana çıkarken, sponsporluk, futbolcu satışı, loca-kombine satışları ve yayın hakkı gelirlerinde de güzel miktarlarda artış vardı.
    tabi burada özellikle futbolcu satışı ve yayın hakkı gelirleri dövize bağlı olduğu için yükselen kurdan da faydalandık gelir tarafında.

    2019-2020 sezonunun ilk 6 ayına baktığımızda ise bir önceki 2018-2019 sezonunun yarı sezonuna göre gelir artışımız oldukça düşük kaldı. bir önceki 6 ayda 495 milyon tl gelirimiz varken, bu sezon 503 milyon tl gelir elde edebildik.
    gelir artışımızın sınırlı kalmasının temel nedenlerine baktığımızda uefa gelirlerimizin 184 milyon tl'den 160 milyona düşmesi ve futbolcu satış gelirimizin bir önceki seneye göre düşük kalması olarak gösterebiliriz (48.8m tl vs 34.8 m tl.)

    hal böyleyken aslında göreceli de olsa ekonomik durumumuz türkiye'deki birçok kulüpten iyiyken, ekonomik yapımızın uefa gelirlerine bağlı olması (yani cl'ye gidiyor olması) bizi kırılgan bir yapıya sokmuş durumdaydı. dursun özbek dönemini saymıyorum bile o dönemde kulüp bilerek zarar ettirildi. yine de konunun özüne dönecek olursak kulübün karlı bir yapıya dönmesi ve başarı bir odaklı sistem (cl katılımı şart) kurmamız dolayısıyla mustafa cengiz'i şahsi olarak da kutladım.

    fakat işler covid-19 sonrası oldukça değişecek gibi.
    şimdi tekrardan 2018-2019 gelir tablosuna baktığımızda (önemli gelirleri yansıtacağım)

    uefa şampiyonlar ve avrupa ligi gelirleri 231.974.127
    yayın hakkı gelirleri 231.059.534
    sponsorluk, isim hakkı ve reklam gelirleri 177.781.920
    sporcu transfer, kira ve yetiştirme gelirleri 169.035.980
    loca, vip ve kombine satış gelirleri 165.896.861
    mağaza satış gelirleri 101.785.875

    kulüp olarak gelirimizin %21'inin uefa, %16'sının sponsor ve %15'nin kombine satışlarından geldiğini görmekteyiz. bu üçünün toplamı %52 yapar ki, bu gelirler aslında oldukça başarıya dayalı gelirler. çünkü başarısız sezonda uefa geliri alamayacağınız gibi kombine satışlarınız da düşer, sponspor bulmanız da zorlaşır.

    tabi bunların üzerine yayıncı kuruluşun para ödememesi, mağazaların kapalı olması ve çöken futbol ekonomisinin bonservis ücretlerini de oldukça düşereceğini düşündüğümüzde kulübün gelir getirecek hiçbir kapısı kalmadı. açıkçası bu dönemde bağış kampanya düzenlense bile insanların korkudan harcama yapmadığı ortamda çok para toplayabileceklerini de düşünmüyorum.

    toparlayacak olursak gelirlerimizin bu kadar düştüğü, giderlerimizin ise döviz kurunun yukarı çıkmasından dolayı arttığı, futbolcu ödemeleri sözleşmelere bağlı ve uefa bir şey yapmazsa hepsini ödemek zorundayız-birebir futbolcu ile anlaşamazsak eğer- bir dönemde kulüp oldukça zor yapıya girebilir.

    fakat daha da acısı bizim borçlarımızın bir kısmı halen döviz üzerinden. son dönem bilançosuna baktığımız vakit döviz kurlarının her %10 yukarıya hareketi borcumuza 37 milyon tl daha ekliyor.

    çok uzun oldu ama yönetimin ne dertlerle uğracağını görmeniz için detaylı bir gelir analizi yapmak istedim. o yüzden bu sene falcao tarzı yıldız transfer istemekle yönetimi zor durumda bırakmayalım. gereksiz şımarıklığa lüzum yok. zaten bu seneden anladık ki yıldızlar takımı şampiyon yapmıyor, başarı da getirmiyor. hele bu sene cl'de attığımız tek golün bedavaya aldığımız 32 yaşındaki adem'in bireysel çabasıyla attığımızı düşünürsek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın