• 23740
    süper lig 2019-2020 sezonunda temel sorunu as kadrosunun çok büyük bölümünün ya futbolu kafasında bitirmiş oyunculardan ya da bedensel olarak yetersiz, beceriksiz, hantal, uyumsuz ve sakat oyunculardan oluşması olan yaş ortalaması aşırı yüksek takım. as kadronun büyük bölümü şu veya bu nedenle alınabilecek verim limiti düşük olan oyunculardan oluşunca başarısızlık kaçınılmaz oluyor.

    sofiane feghouli, younes belhanda, mariano ferreira filho ve selçuk inan futbol kafalarında ve bedenlerinde bitmiş olan oyuncular. bir zamanlar başarılı olan bu futbolcular değerlerinden çok daha yüksek sözleşmeler aldıkları için motivasyonlarını zaman içinde giderek kaybettiler; motivasyonlarının düşmesi sonucunda iyi çalışmadıkları için yeteneklerini de kaybettiler. yaşlanmanın etkisiyle bedensel yeterlilikleri de düştükçe giderek bitik kıvama geldiler. bunlar sahada olduğu sürece takımın ulaşabileceği makimum verimlilik düzeyi hep düşük kalacak.

    yuto nagatomo ve ryan babel yaşlanma sonucunda bedensel yeterlilikleri artık düşmüş, sürekli ve 90 dakika oynayamayacak oyuncular; ancak rotasyonda ve kısa süreli oynatılırlarsa kendilerinden yüksek verim alınabilir.

    nagatomo ve ömer bayram gayret gösterseler de beceri düzeyleri yüksek olmayan oyuncular. bu doğal handikaplarından dolayı yine as kadronun devamlı elemanları olduklarında o kadronun verimlilik düzeyi düşüyor.

    feghouli, selçuk, babel, steven nzonzi, hantal oyuncular. ayrıca, geçen yılki forvetlerimiz eren derdiyok ve mbaye diagne de hantaldı. florin andone'nin sakatlanmasından sonra santrfor oynamaya başlayan 32 yaşındaki adem büyük ile sakatlığından en sonunda dönen 34 yaşındakiradamel falcao garcia'nın da süper hızlı ve hareketli olduğu söylenemez. toplamda 6 kişilik kontenjanı olan orta saha - kanatlar - santrfor bölgelerinde tercih edilen hareketli ve hızlı oyuncu sayısı düştükçe takımın oyun üretme olasılığı da düşüyor. biz ise kimi zaman 6'da 4 hantal oyuncu ile oynamaya çalışıyoruz; halbuki oynamak istediğimiz topa sahip olma oyunu en fazla 1 hantal oyuncuya izin veriyor.

    jean michael seri ve nzonzi kiralık olarak gelmiş, uzun vadeli olmayacaklarını bilen ve uyum sorunları yaşayan oyuncular. buna ek olarak teknik ekiple de anlaşmazlıkları olduğu iddia ediliyor.

    mario lemina ve falcao sakatlık sorunları nedeniyle devamlılığı olmayan ve yine kendilerinden yüksek düzeyde verim alınamayan futbolcular.

    christian luyindama nekadio'nun sakatlanmasının ardından, kaleci mevkisi hariç neredeyse diğer tüm mevkilerde verim limitleri orta ile çok düşük arasında değişen oyuncularla oynuyoruz. böyle bir kadro yapısı ile, oynamayı pek az takımın becerebildiği tek santrfor, çift kanat forvetli ve topa sahip olmaya dayanan oyunu oynamaya çalışınca başarısız oluyoruz.

    elbette ki bu kadronun kurulmasının sorumluluğu yönetim ile teknik ekibin ikisinin de üzerinde ama geçmişten gelen ekonomik çöküntü, yüksek sözleşmeleri nedeniyle oyuncuların satılamaması ve finansal fair play yaptırımları böyle bir kadro yapısının oluşmasına etki etti belli ölçüde.

    yine elbette ki bitik olduklarını milyonlarca taraftarın gördüğü oyuncularda ve bu kadroyla hayata geçirelemeyeceği açık olan oyun planında kesintisiz ısrar etmesi nedeniyle başarısızlığın birincil sorumlusu teknik ekip.

    bunlarla birlikte şu aşamada teknik ekibin değişmesi temelde kadro yapımızdan kaynaklanan ana sorunumuzu çözmeyecek. tersine, takım içi dinamikleri bilmeyen yeni bir teknik ekip kendi deneme - yanılmalarını yaparak daha da zaman kaybettirecek diye düşünüyorum. sorunumuzun çözümünün, aşağıdaki bakınızlarda verilen entry'lerde belirtildiği gibi motivasyon düzeyi yüksek, hareketli, hızlı oyuncular ile as kadromuzun gençleştirilerek dönüştürülmesi ve maaş sınırının aşağılara çekilmesi olduğu düşüncelerine katılıyorum.

    (bkz: galatasaray futbol takımı/@aslolan galatasaraydir)

    (bkz: galatasaray taraftarı/@kazansever)

    düzenleme: son paragraftaki gençleştirilmesi kelimesi gençleştirilerek dönüştürülmesi olarak değiştirildi. florin andone'ye gizli bakınız verildi. üçüncü paragrafın sonundaki verimlilik kelimesi verim ile değiştirildi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın