• 21874
    2019-2020 spor toto süper lig cemil usta sezonu'nda ne oynamak istedigi hala belli olmayan, canimiz cigerimiz, cocukluk askimiz.

    bunda pek tabii ffp'nin elimizi kolumuzu baglamasinin da etkisi buyuk. ama plansizligimizin etkisi cok daha buyuk.

    fatih hoca scout ekibimizden ne istiyor? aralarindaki iletisim nasil bilmiyoruz. ama su cok net, ki scout ekibimiz risk almiyor. zira hoca; "bana su profilde oyuncular bulun" dediyse, sen cuellar, duncan, morgan vs... gibi oyunculari sunabilirsin. ancak bunun yaninda, "hocam glen kamara var, cuisance var" da demelisin, diyebilmelisin.

    ikinci husus da, hocanin yanindakilerin hocaya kosulsuz biat etmesi.

    biliyoruz ki hoca tam olarak bir 4-1-4-1 asigi. cunku hucumda 2-5-3 oynamak, on alanda baski ile topu kazanip atak sonlandirmak gibi, ligimizde "fantastik" sayilabilecek bir futbol felsefesi var.

    asil soru; peki avrupa'da basariya hasret bir camia olarak, bizi hayallerimize kavusturacak mi bu sistem?

    benim cevabim; maalesef hayir. bu sadece benim fikrim pek tabii. fatih terim'den, nam-i diger imparatordan daha iyi bilmiyorum futbolu. ancak hocanin 1996-2000 donemindeki futbolu oynatabilmenin hayaliyle yanip tutustugunu dusundugum icin, su anki kadro muhendisligimiz ile bu sistemin islemesinin imkansiz oldugu gorusundeyim.

    su anki kadro yapimizdaki en buyuk sorun bek rotasyonumuz. tabii bunu forvet ve orta saha transferlerinin kalbur ustu ve bu sisteme uygun oyuncularla telafi edilecegini dusunerek soyluyorum.

    peki nedir elimizde 5 adet bek oyuncumuz varken, hocanin oynatmak istedigi oyun icin yetersiz olmasini dusunme sebebim? burada biraz daha derine inmem gerekiyor...

    http://gss.gs/2Fo.jpg
    http://gss.gs/bnc.jpg

    hocanin kafasindaki sistem tam olarak yukaridaki gibi. burada bir parantez acmak istiyorum. babel'i hagi ile kiyasladigim dusuncesi olusmasin lutfen. yani oyuncu profil ve yeteneklerinden ziyade, hocanin oynatmak istedigi oyundan yola cikarak, saha icindeki rol dagilimini benzer sekilde yapmak istedigini dusunuyorum.

    asil konumuza donelim, bekler...

    hocanin kafasindaki oyunun dogasi geregi, beklerin surekli ileri cikmasi, hucumun bir parcasi olmasi gerekir. cunku hoca, kendi takiminin rakip sahaya yerleserek, once alan parselasyonu ve onceden belirledigi pres noktalarinda dogru baskilar yaparak topu geri kazanma suresini 2 saniyenin altinda tutmak uzerine bir felsefe benimsemistir. "topun oldugu her yer bizim icin pozisyon" ozlu sozu de buradan cikmistir.

    burada beklerin onemi, babel/hagi ve arif/feghouli kanatlarinin, half-spacelere gectiginde (ice kat ettiklerinde), kanat bolgesinde olusturdugu bosluklari doldurmasindan gecmektedir. bunu yapabilmenin yolu da oraya sadece kanat beki koyarim demekle cozulmuyor maalesef. cunku elinizdeki kanat beklerinin profilleri de cok onemli. zira, savunmayi da cok iyi yapabilmeleri zorunlulugu disinda, bu sistem icin gerekli olan kanat beklerinin kale cizgisine inen profilde olmasi gerekiyor.

    nagatomo zaten bir kanat beki degil, defansif meziyetleri bizim icin yeterli olsa da, topla olan iliskisi bizim oyun planimiz icin yeterli seviyede degil. mariano ise kale cizgisine inen degil, daha cok - dogru tanimlama yapmak adina bu ornegi veriyorum - 4-4-2'nin en sagindaki (mr veya rm) diye tabi edilen bir oyuncu profiline sahip.

    toparlayacak olursak;
    nagatomo: defansif meziyetleri bizim seviyemizde; ama ofansif meziyetleri cok sinirli
    mariano: ofansif meziyetleri bizim seviyemizde; ama hem bu meziyetler bizim oynamak istedigimiz oyuna uygun degil hem de defansif meziyetleri sinirli.
    linnes: kensisini cok sevsem de, hem defansif hem ofansif olarak dengeli bir oyuncu oldugunu ve rotasyon oyuncusu olarak kadroda tutulmasi gerektigini dusunsem de, ilk 11 oyuncusu olarak bizim seviyemizde oldugunu dusunmuyorum.
    omer bayram: hoca onu artik orta saha uclusunun solunda rotasyon oyuncusu olarak degerlendirecektir
    emre tasdemir: rotasyon icin bile yetersiz oldugunu dusunuyorum

    velhasil, eger ki hoca bu sistemde israrciysa, ocak ayinda baslattigi operasyonun onumuzdeki ocak ayinda da devam edecegini ve bek rotasyonunu ona sekillendirecegini dusunuyorum.

    asil soru; peki maddi olarak bunu yapacak konuma gelmeden, yarimsar donemlik operasyonlarla o noktaya ulasmaya calismak ne kadar dogru bir yontem?
App Store'dan indirin Google Play'den alın