• 412
    besiktas spor klubunun , anlasmayi basariyla tamamlamasi haberi uzerine bir kisim arastirma yaptim . sonucta sadece bu donem itibariyle 9 ayda 200 milyon zarar eden klup nasi bu anlasmayi sagladi diye.

    uefa, finansal fair play kapsaminda, gelir ve giderleri futbol faliyeti ici gelir ve gider olarak iki basliga ayirmis durumda.
    yayin geliri, uefa katki payi, urun satisi , mac gunu gelirleri, futbolcu satisi gibi kalemleri gelir kalemi degerlendirirken, futbolcu ve teknik heyet maasi, kiralama bedelleri, menejer ucretlerini, futbolcu amortisman bedellerini de gider kapsaminda degerlendiriyor. bu kalemler icinde, genc akademisi yatirimlari, stadyum gelistirmeleri gibi harcamalari da bu kapsam disinda tutuyor.

    bu noktada , yuksek borc miktarina sahip kluplerimizin en buyuk gideri olan borcun finansmani kalemi bizde gider olarak kaydedilmedigi gibi, para kazanan kluplerin de mali operasyonlarindan kazandigini da gelir olarak degerlendirmiyor. bu sekilde olmasa zaten, herhangi 4 buyuk takim finansman gideri yuzunden avrupa yuzu goremez.

    bu sartlar altinda, besiktas son iki sene ozellikle sampiyonlar ligi gelirleriyle kurtarmis kendini aslinda. bu sezon icinde de , sampiyonlar ligi geliri olmadigi icin, elindeki yuksek maliyetli oyunculardan kurtulup, sozlesmesinin son senesinde anlasmayi tamamlamis.

    bu noktadan sonra gelecek sene sinirlama olmamasina ragmen eli siki davranmak zorundalar. sportif gelir gider konusunda bu sene ucu ucuna yakalayacaklar gibi. seneye isteseler bile simdikinin uzerinde maas butcesine cikamazlar. gidecek oyunculardan actiklari kadar belki biraz daha fazlasi kadar izinleri var.bonservis yukunde olay biraz daha farkli. toplam odenen bonservis, yapilan anlasma suresine bulunup ilerki yillara da bolunuyo hesaplamada. soyle ornekleyim, 4 milyon euro bonservis, 1 milyon euro maas alacak yeni bi oyuncu, gelecek 4 sene boyunca butceye 2 milyon euro gider olusturuyo.amortisman hesabi.

    bir diger nokta da , bundan sonra senelik maksimum 10 milyon avro zarar edebilir. bundan fazlasini ettigi sezonun arkasinda , yeniden anlasma yoluna mi gidilir, yoksa direk men cezasi mi o kismi bilmiyorum.

    bizim cikaracagimiz ders ise, ozellikle kadro maliyetlerinin azaltilabilmesi. maas konusunda daha tutarli davranmak. onune gelene 3 ,4 milyon avro maas vermemek. alt yapidan satilabilecek oyuncu yetistirmek. yabanci para cinsinsinden sponsorluklari arttirmak. bonservis odedigin topcudan , en kotu ihtimalle o kadar bonservisle vedalasmak. sampiyonlar ligi geliri olmadigi sezon, yangindan mal kacirir oyuncularla vedalasiriz yoksa.

    edit: fenerbahce fenerol kampanyasini nasil kabul ettirecek bi muamma su sartlar altinda. atilan sms , yapilan bagis gelir kabul edilmiyo. ama sattiklari formayi gayet gelir diye gosterebiliyolar. bekleyelim gorelim
App Store'dan indirin Google Play'den alın