• 894
    türk futbolu neden gelişmiyor? neden hep kaos hep kargaşa. bu iki sorunun cevabını altyapılarımıza bakarsanız hemen anlarsınız.

    `3 mart 2019 pazar günü oynanan galatasaray balıkesir u14 maçı’nda ve yine izlediğim birçok altyapı maçlarında görüleceği üzere bizde futbol oldukça yavaş oynanıyor. barcelona, real madrid, valencia, sevilla ve daha birçok ispanyol altyapı maçlarını da izledim. onların futbolu ile bizim futbolun arasındaki fark neyse altyapılardaki fark da o. onlar hızlı, çabuk, tek pas, kontrol pas, koşu yoluna pas, ayağa pas oynarken bizde hepsinden biraz var ama tamı asla yok.

    altyapıdaki futbolculara öncelikle öğretilmesi gerekenler nelerdir? antremanlar ve maçlarda hangi konular özellikle ön planda olmalı? bu iki sorunun cevabı futbolumuzun geleceğini etkileyecek önemde. bu soruların cevapları çok iyi anlaşılmalı ve uygulanmalı. aksi halde uluslararası başarılar hep hayal kalır.

    futbol;

    1-tek pastır.
    2-kontrol pastır.
    3-hızlı pastır.
    4-çabuk pastır.
    5-koşu yoluna pastır.
    6-ayağa pastır.
    7-tayming ya da zamanlamalı pastır.
    8-ara pastır.
    9-kilit pastır.
    10-normal pastır.
    11-kesme pastır.

    doğru yürümeyi, doğru koşmayı, doğru beslenme ve doğru dinlenmeyi öğrettiğimiz çocuklara öncelikle dururken, hareket halinde, koşarken ve siprint halinde yukarıdaki pasları nasıl vereceği öğretilmeli. bu pas varyantları öğretilirken hızlı düşünme ve hızlı ve çabuk uygulama antremanları yaptırılmalı. çünkü her hareket öncesinde düşünme sonra uygulama safhası vardır.

    futbol tek pastır, hızlı ve çabuk pastır. çünkü rakip yerleşmeden, arkadaşınla buluşturduğun top, hızlı bir şekilde çevrilince rakibin savunma düzeni bozulur hatta çöker. yavaş paslaşırsan rakip rahatça savunmasını kurar ve pas bağlantılarını keser.

    tek pas imkanı yoksa, yani rakip basmış ya da boş arkadaşlarını kapatmışsa kontrol ederek ve de gerekirse rakip eksilterek pas verilmelidir. ancak bu üst üste rakipleri çalımlamaya kalkmak ya da bir kaç kişiyi geçmek anlamında değildir. çünkü bu öncelikle kendi takım arkadaşlarını bozar. arkadaşların ilk topu alışına uygun pozisyon almışken, çalım sayısı arttıkça yeni duruma göre pozisyon almaları güçleşir.

    altyapı maçlarında gördüğüm en büyük yanlış bu. çocuklar yanlış pas veririrm, topu kaptırırırım, arkadaşımın topu kontrolü zor olur kaygısıyla yavaş ve garanti paslarla oynuyorlar. halbuki hızlı düşünme ve hızlı paslaşma futbolun temelidir. başlangıçta hatalar bolca olacaktır ama hem hızlı düşünme hem de hızlı ve çabuk paslaşma antrene edildikçe gelişir ve olgunlaşır. dolayısıyla küçük yaş gruplarında hızlı düşünme ve hızlı paslaşma hataları hoş karşılanmalıdır.

    rakibin yavaş ve kontrollü oyunu senin takımını uyutmamalı. sen topu kazandığın anda hızlı düşünmeye, hızlı ve çabuk paslaşmaya anında dönebilmelisin.

    daha binlerce varyantı olan futbolun temeli olan hızlı oynamayı, hızlı paslaşmayı çocuklara ilk günden itibaren öğretmek, benimsetme, uygulatmak olmazsa olmazımız olmalıdır. bu konunun üzerinde çok ama çok durmalıyız. çünkü çok önemli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın