• 570
    26 ocak 2019 galatasaray göztepe maçı sonrası, bein sports’da güntekin onay, önder özen ve tugay kerimoğlu, maicon’un eline çarpan topla ilgili yorum yapıyorlardı. güntekin onay bilindiği gibi genel yayın yönetmeni, beşiktaşlı ve beşiktaş’ın yenildiği maçlar sonrası hastalık bahanesiyle programa çıkmayacak kadar fanatik. (kasımpaşa’nın beşiktaş’ı 4-1 yendiği maç sonrası çıkamadı programa ve hasta olduğu yalanıyla geçiştirdiler işi) önder özen ise fenerbahçeli ama beşiktaş’ta da çalışmış bir sportif direktör. tugay kerimoğlu’nu herkes tanıyor.

    güntekin onay maicon’un pozisyonunu izletiyor ve rakip futbolcunun maicon’a yaptığı faulü gözlerden kaçırdıktan sonra şu soruyu soruyor. bu top dönüp göztepe kalesinde gol ya da penaltı olsa ve herhangi bir oyuncu da kart görse ne olur? arkasından da diyorki var protokolü bu durumda kartlar geçerli diyor. önder özen ise evet diyor destek veriyor, tugay kerimoğlu da o zaman var protokolü uygulanır diyor.

    tugay kerimoğlu’nu suçlamıyorum ama türkiye’nin tek yayıncı kuruluşunun genel yayın yönetmeni ve moderatörü güntekin onay ile iki büyük kulüpte sportif direktörlük yapmış önder özen’in var protokolünü bilmemeleri çok üzücü. çünkü türkiye’nin en yüksekteki yayıncısı ve sportif direktörlerinden biri var protokolünden habersiz.

    var protokolünün, kartların iptali ile ilgili 8.3 nolu paragrafını mealen tercüme edip aşağıya aldım ve örnekleriyle açıkladım. umarım hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmaz.

    var’a başvurulup bir ihlal tespit edilmesi halinde, ihlalden sonra devam eden oyunda gösterilen kartlar için yapılacak uygulama ikiye ayrılıyor.

    1- oyun gereği bir ihlalden kaynaklanan bir kart söz konusu ise kartlar iptal edilir. yani oyunun akışı içinde yapılan ihlaller sonucu verilen kartlar iptal edilir, ancak bunun da bir istisnası var. oyun gereği bile olsa, ciddi faullü hareketten kaynaklanan kırmızı kartlar iptal edilmez. (ciddi faul dışındak kırmızı kartlar, örneğin bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart gösterilmiş ise iptal edilir.)

    2- oyun dışı ihlaller nedeniyle (disiplin cezaları) kart gösterilmiş ise kart geçerlidir. örneğin, tükürme, küfür, hakeme müdahale, oyun durduktan sonra rakibe vurma, itme vs.

    şimdi bu kuralları, birkaç örnekle izah edelim: örneğin bir korner atışında penaltılık bir ihlal oluyor ancak hakem görmediğinden oyun devam ediyor. top rakip kaleye gidiyor ve kaleci, rakip forveti arkadan çekerek düşürüp penaltıya neden oluyor ve hakem de kırmızı kart gösterip penaltı kararı veriyor. ancak var’a müracaat edildiğinde, korner atışı sonrası penaltı verilmesi gerektiği tespit ediliyor. bu durumda ilk pozisyona dönülüp penaltı kararı verilir, ikinci penaltı kararı ve kırmızı kart (sarı da olabilir) iptal edilir. çünkü kalecinin kartı oyun gereği yapılan bir ihlal sonrası verilmiştir.

    şimdi bu örneği biraz değiştirelim. kaleci rakibi arkadan çektiği için değil de, topu kararını beğenmediği hakeme fırlattığı için kırmızı kart görmüş olsun. bu durumda yine ilk pozisyona geri dönülüp penaltı kararı verilir ama kaleciye gösterilen kart iptal edilmez. çünkü bu durumda oyun dışı bir ihlal vardır.

    bu örnekten yola çıkarak şunları söyleyebiliriz. çekme, düşürme, ayağa basma, pozisyon içinde iterek düşürme, tutma vs. gibi oyun içi bir ihlal varsa ve de var ile kornerdeki ilk penaltıya dönülmüş ise kart iptal edilir. (ciddi faul nedeniyle verilen kırmızı kartlar hariç) ancak oyun içinde ya da oyun durduktan sonra, rakibe kasten vurma, tükürme, hakeme şiddetli itiraz etme, topu hakeme ya da rakibe fırlatma ve benzeri ihlallerde verilen kartlar geçerlidir iptal edilmez.

    bu hususlar var protokolüyle çok net izah edilmiş. var protokolünün ilgili paragrafının (8.3) orjinali aşağıda.

    --- alıntı ---
    8.3 disciplinary action – rescinding cards
    if, as the result of a review, a sequence of play is ‘cancelled’, is the disciplinary action related to that sequence of play rescinded? e.g. a ‘not awarded’ penalty is subsequently awarded but before play stops a dogso occurs in the opposing half of the field.
    in principle, any disciplinary action taken remains in force as players should always act within the laws of the game, so if a player was guilty of an offence such as serious foul play, a reckless challenge, dissent, offensive language, unsporting behaviour etc. the disciplinary sanction will remain.
    however, for a dogso or ‘stopping a promising attack’ offence if the phase of play is ‘cancelled’ then no promising attack or goal-scoring opportunity existed so any dogso/spa disciplinary action taken should be rescinded.
    if the referee changes or rescinds/cancels any disciplinary action it is very important that this is made very clear to everyone (other match officials, players, coaches, spectators etc.). this is especially important where a player has a caution (yc) rescinded/cancelled and then receives a caution (yc) later in the game and is not sent off as this risks causing confusion, criticising, and controversy.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın