• 836
    euro ve dolar kurundan kaynaklı önümüzdeki dönem küçülmesi kuvvetle muhtemeldir. bu kadar harcanan paraya rağmen, kulüpler ve milli takım düzeyinde uluslararası somut bir başarı da olmayınca şişkin bütçeler ve total ekonomi kesik yiyecektir.
    süper ligde şampiyonluğa oynayan takım kuruyorsunuz ama şampiyon olamayınca ,yaklaşık 400-500 milyon tl gelire rağmen, zarar ediyorsunuz. bu sürdürülemez bir yapıdır. mecburen, bütün kulüpler küçülmek zorunda kalacaklar. bunun etkisini amatör spor branşları da yaşar. çünkü maliyetinden bağımsız kulüplerde yük olarak görüldüğü için, çok önemli kısmının kapanacağını öngörüyorum.
    kur bu şekilde dellenmiş devam ederse gelirin tl ve giderin döviz olduğu durumda artık şampiyon olsanız da zarar etmeye başlayacaksınız. hal böyle iken, küçülmek zorunda kalacağız. bu arada tüm kulüplerden bahsediyorum. istisnasız hepsi 0,6 / 0,7 katsayısı ile ekonomik olarak çarpılacaklar. bu da şu demek çok basit:
    drogba’nın sneijder’in artık hiçbir dönemdeki futbolunu türkiye’de izleyemeyeceğiz demek. avrupa’da ortalama 500 bine oynayan adamları yalandan yıldız ilan edeceğiz demek. zaten olmayan futbol kalitesi yerlerde sürünecek demek. türk futbolcuları daha da kıymete binerek başımıza çıkacak demek. şampiyonlar liginde türk takımları averaj takımına dönecek demek.
    tabi bu duruma karşı hazırlıklı olan, altyapısı sistematik ve kuvvetli olan, futbolcuları, hele hele yabancı futbolcuları keşfedip yıldızı parlamadan türkiyede oynamaya ikna edebilen ve bunu da iyi kötü sisteme oturtabilen takımlar da alır yürür. altınordu gibi takımlar bu ortamda başat oynayıp lige damga vurabilirler. döviz kuruna bağlı, uzun vadede bu durumu öngörüyorum.
    yönetimsel beceriksizlikler, kur farkı sıkıntılarından sonra değişmeyip, üzerine aynen devam ederse bugünkü yunan futbolundan hallice oluruz. kendi çöplüğümüzde takılırız. ama dışarda bizi öttürürler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın