• 801
    sorunu yetenek degil, kafadir ve kafalar degi$medikçe hangi kural gelirse gelsin bir arpa boyu ilerleyemeyecektir.

    türk insaninin en büyük sorunu rahatliktir. biraz rahata erdimi hemen salar kendini. türk futbolcusu için rahatlik = istanbul kulüplerine transfer, 4-5 yil üzerinden milyon avroluk anla$ma

    adamin en büyük hedefi istanbul kulüblerinden birine kapagi atmak. i$ ahlaki yok bir kere. çali$arak bir yerlere gelmeye çali$an insanlar degiliz. genlerinde ticaret olan sava$larla, feth ederek geni$lemi$ ve 900 yil ayakta kalmi$ bir imparatorlugun uzantisindan bahsediyoruz.

    milli sloganimiz kolay para, tatli ya$am. amacim türkiye ve türkiyelileri kötülemek degil. sadece asil meseleye dikkat çekmek istiyorum.

    zira asil meselemiz ne yabanci siniri, ne türk siniri, ne de alt yapi.

    asil meselemiz milli egitim. ilk ve orta egitimin bir kismini türkiyede almi$ birisi olarak bu konuya dikkat çekmek istiyorum.

    ilk okulu trakyanin $irin bir köyünde okudum. beden egitimi dersleri nasil geçerdi biliyor musunuz?

    ki$in deve cüce oynar, sinifta mendil kapmaca oynardik. yazlari ise evden kazma kürek getirip okulun bahçesini kazardik. çevre düzenlemesi, mintika temizligi ve artakalan zamanlarda top oynardik veya yamuk yumuk bir potaya basket atardik.

    ortaokulda da bir $ey degi$medi. ki$lari hava soguksa ders bo$ geçer, yazin ise benden dersine giren cografyaci ile okul bahçesinde top oynardik.

    sonra buraya* geldim ve okulda spor derslerinde o güne kadar duymadigim, görmedigim $eylerle ka$ila$tim.

    disiplin, fairplay, rakibe saygi, küfür yok, bagirmak yok, aletli jimnastik, atletizm, hentbol, voleybol, salon hokeyi, trambolin. en önemlisi hayatin sadece futboldan ibaret olmadigini anladim

    abi her türlü imkan var. her okulun a'dan z'ye tam donanimli bir spor salonu var. çim sahalari, vs. vs. anaokulunda ba$layip, meslek okullarina* kadar zorunlu spor dersleri var.

    edit. tolga'yi unutmu$um.

    ama ben yine de sevdamdan vazgeçemedim. ya$im 12 idi. babam karde$imle beni bir futbol kulübüne yazdirdi. bir kaç ay dil sorunundan dolayi bocaladim ama allah vergisi yetenek ve ögretilen ahlak / futbol dersi ile uzun yillar top oynadim. hiç unutmam, bir seferinde sezon öncesi tatilde kilo aldigim için hoca beni kilo aldigim için, aldigim kilolari verene kadar oynatmami$ti. ya$im daha 14-15.

    yani anlatmak istedigim. agaç ya$ iken egilir. türk futbolunun sorunu alt yapi ile birlikte, hata daha da önce milli egitimdir.

    sen okullarda ahlak dersi verirsen, çocuklara disiplini a$ilarsan, geni$ imkanlar saglarsan, ancak o zaman türk sporu bir yerlere gelebilecektir. bakin bilinçli bir $ekilde tür sporu diyorum.

    ama sen yabanciyi kisitlar ve ciddi $ekilde disiplin ve ahlak sorunu olan yerli futbolcuyu yüceltirsen biz daha çooooook bi boka benzemeyen gassaray fener derbileri ile avunuruz. el klasikko!

    önce bu sorunlari halledelim sonra maa$larda düzenlemelere yapariz, yayin gelirlerinin %20-25ini alt yapilara, tesislere kullanilmasi yaptirimlarini konu$uruz.

    bunlari konu$urken izlanda örengini verebilirizi örnegin. izlandalilari, hani $u elleri ile getirseler, kalemize 3 defa gelemeyecek izlandalilar. hasan $a$'i severim ama bu vecizeden bile nice dersler çikarabiliriz. bu zihniyette bir adam tv'de spor yurumculugu yapmi$, türkiye'nin en ba$arili kulübünde antrenörlük yapmi$tir.

    izlanda 2binli yillarin sonuna dogru girdigi finans krizinden önce uefa'dan aldigi paralarin nerede ise tümünü alt yapiya, tesislere ve en önemlisi lisansli antrenörlere harcami$tir. ülkede halihazirda 800 tane uefa a/b lisansli antrenör mevcuttur. 330k nüfuslu ülkede her 413 ki$iye uefa lisansli bir antrenör dü$üyor ve bu adamlar federasyon tarafinan maa$ ile çali$tiriliyorlar. alt yapidaki antrenörler maa$ aliyorlar. bir çali$ma disiplini var.

    son olarak yabanci sinirlamasi ile bir önerim var:

    madem çok yerli futbolcu istiyorlar o zaman $u teklifi bir dü$ünsünler. tff yabanci, gençlik ve spor bakani yabanci, antrenörler yabanci, hakemler yabanci olsun, sonra istedikleri kadar yerli futbolcu oynatsinlar.

    ne dersin tff, olur mu?

    ama olmaz dimi. $ike'den yirtmak için oturdugun koltuktan kalkmazsin dimi? ulan kurtarici olarak getirdigin t.d. ne ulan? sormazlar mi adama? 70küsür ya$inda bunak bir romen. ulan senin yabanci kuralin yüzünden tarik çamdal'a 4.5 milyon verdik lan biz! aydin yilmaz denilen vitaminsize yillarca mecbur kaldik, 29 ya$inda futbolu birakti, aldigi ücretlerle krallar gibi ya$iyor.

    senin yerli fubolcun orta sahada kaptirilan topun ardindan yanindan geçen rakibine göstermelik refakat ko$usu bile yapmazken elin brezilyalisi rakib ceza sahasindan depar ile ko$up forvete yeti$iyor.

    bu kafa ile daha çook kaybedilen milli maçta yedek kulübesinde elinde ayfonlarla gülüp eglenen top tepiciler izleriz. üstelik bu adamlar utanacagina bir de yabanci sinirina yorum yapiyorlar. neymi$, 30-31 ya$inda futbolcu arkada$lari yabanci sinirindan dolayi futbolu birakmak zorunda kaliyormu$.

    i$te bu. türk futbol mantalitesi bu.

    siz esas serdar aziz denyosunun sakatlandigi için 10 eylül 2017 antalyaspor galatasaray maçında full yabancili oynayacak galatasaray'i görün. bu da bir takdiri ilahidir. ibret alinsin diye.
App Store'dan indirin Google Play'den alın