• 952
    her branş için diyemem ama özellikle futbolda feci bir cehalet var. 3, 4 ezberlenmiş cümle var, sonrası yok. bir de yalancılar. "doğruları yapsın, kaybetsin kimse kızmaz." yahu bırak, yalancılar sizi. yahu bu futbol sahası 110'a 90 bir alan. ne yaparsan yap tam olarak parselleyemiyorsun. yani tek bir doğru olması doğası gereği imkansız. hazır aklımdayken bana batan bir iki cümleyi yazmak istiyorum.

    "bu fener 3-5-2 oynayamaz."

    bu ne şimdi? 3-5-2 oynanmaz, futbol oynanır. 3-5-2 ne bir sistemdir ne de bir oyun. 3 stoper temelinde alanı kaplama yöntemlerinden biri. yahu sistem dediğimiz şey senin seçtiğin oyuncunun tipolojisi ve verdiğin görevleri ile yapmayı çalıştığının (yani planının) uygulanış şekli. dünyanın en tuhaf cümlesini kurdurttunuz ya bana. yahu senin bir planın vardır. bu planı uygulayış şeklinde senin sistemini belirleyen unsurlar.

    gelelim, fenerbahçeye. fenerbahçe 3-5-2'yi çok güzel "oynar". lig tv'de geçen sene serie a vardı. bu sene 3-5-2'yi kullanan takımları gördük. italya, galler, juventus 3 savunmacı ile nasıl oynuyor bir izleyin. orta sahada kaptırdıkları toplar haricinde rakip akınında hiç bir zaman bu takımlar arkayı dörtlememezlik etmiyordu. ama beşlemiyordu da. ne yapıyorlardı. kanat bekleri geri geldiğinde bir stoper adeta bir numara gibi kendini orta sahaya atarken, bu adamlar gelemezse hop 3'lünün önündeki kendini ortadaki stoperin yanına atıyordu. neden rakibi sıkıştıracakken 90 metreyi 4'e bölmek daha kolay. ama bu adamların futbol aklı 60'lardan kalma adamlar oyuncular yerinde sabit kalıyor zannediyorlar.

    fenerbahçe'nin stoperlerinden biri orta saha'da oynayabiliyor. iki defansif orta sahasını stopere koysan sırıtır mı? sırıtır ama hiç bir şey yapamazsan ilk koyacağın adamlar bunlar. bu 3'lü kombinasyonu uygulamak kolay bir şey değil . (yani mevki kaymalarını.) çok oynanması gerekiyor ki, oyuncular ezberlesin. fener'in bir hatası varsa dönüşü olmayan maçlarda ezberi bozmak denebilir.

    yine 3-5-2 denen yöntem ile ilgili aptalca bir söylem; 3'kü defans için yapılan bir şeymiş. ne alaka? her takım aynı mı? her maç aynı mı? ne bu genelleştirme? bu adamların hepsi almanya'nın 3'lü savunma oynayarak italya'yı elediğini söyledi. almanya italya'yı elemedi de, (ve bence almanya 3'lü savunma kullanmadı ama) o zaman kimse 3'lü defans içindir demiyordu. ne bu kaypaklık.

    bir başkası sen 3 orta saha ile oynuyorsun, rakip 2 orta saha ile oynuyor nasıl üstün gelemiyorsun. bak bak bak... sanki bu 5 kişi aralarında başka maç oynuyor.

    bir başkası, aman neyse zaten başka şeylere sinirliyim uğraşamayacağım. fenerbahçe'yi bir de hiç beğenmediğim bir hocayı savundurttunuz ya bana helal olsun türk spor basını.
App Store'dan indirin Google Play'den alın