• 424
    daha önce de söylediğim gibi; hiç bir konuda bir arada bulunmayı istemesek de bu konuda tarlasını sürdüğümün çocukları ile hareket edersek çok ama çok kolay bir şekilde sonuç alacağımızı düşünüyorum. bununla birlikte; eğer bir yabancı oyuncu serbestisi uygulanacak ise; şahsi fikrim bunun kademeli biçimde uygulanmasıdır. bir kaç madde ile ana hatları çizmek gerekirse;

    -21 yaş altı oyuncular için milli olma şartı aramaksızın,
    -21 yaş-23 yaş arası oyuncularda en az bir kez milli olmuş olma şartı ile,
    -23 ve üzeri yaştaki oyuncular için, bu profile uyan oyuncuların 4'te 3'ünün en az beş defa milli olması şartı ile,
    -takımların her sene, 18 kişilik maç kadrolarında son üç sene içerisinde alt yapıdan a takıma yükselmiş en az bir oyuncu bulundurmaları şartı ile,
    -takımların ilk on birlerinde en az iki türk oyuncuya yer vermeleri zorunluluğu ile,

    yabancı oyuncu transferi serbest bırakılmalıdır. bunun dışındaki özel durumlar için ise; gerek yurt içi gerek yurt dışı menşeili beş, altı kişilik bir gözlemci ekibini bu uç durumlarda futbolcu hakkında bilgi toplamak ve futbolcunun transferine onay verme veya reddetme yetkisine sahip bir kurum olarak atamak kalite kontrol sistemini kurmakta önemli bir yer tutacaktır. hatta, balon dahi olsa günümüz futbolunda ligimizde dönen paranın büyüklüğü göz önüne alındığında bir kaç avrupalı, iki brezilyalı, bir arjantinli gibi bir çok farklı ülke ve kıtadan bir çok farklı gözlemciye eşlik edecek on kadar yerli gözlemci ile, yirmi otuz kişilik bir ekip dahi oluşturulabilir bu iş için.

    tabii ki; federasyonun paraları oraya buraya savurmasına engel olacak olan, menejerlerin rant sistemlerine ve bir takım zevatın komisyon gelirlerine çomak sokacak olan, daha önce yine bu başlıkta belirttiğim gibi paranın iç piyasada kalmasını, en azından bir kısmının yurt içi piyasasından kaçmamasını hedefleyen ekonomik amaçlarla ters düşecek olan ve en önemlisi türk futbolunu gerçekten geliştirecek olan, bu gelişim ortamında da tohumu en kaliteli olan ağaç olarak galatasaray'ın diğer rakiplerinden kat be kat büyüyüp serpileceği gün gibi ortada olan devrim niteliğinde bir kararı mevcut siyaset-tff-rant ilişkileri üçgeninden geçirmek pek mümkün değildir. bu açıdan baktığımızda yukarıda yazılıp çizilenlerin hepsi ama hepsi laf-ı güzaftır.

    tüm bunlara rağmen, eğer fenerbahçe olası bir talepte bulunacak olan galatasaray'a köstek olmak yerine destek olmayı tercih ederse bu uygulamanın tamamen kalkmasa dahi nispeten daha lehimize bir hal alması olasıdır. bu ihtimali saklı tutuyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın