• 7271
    bir takım elinde inanılmaz kalifiye merkez orta saha oyuncuları bulundurur da bunların pas gücünden yararlanamaz mı? evet yararlanamaz (bkz: galatasaray futbol takımı) !

    bir kaç sene evvel şu an elimizdeki oyunculara sahip olacağımız söylense hepimiz "hassittir pezeveng dalga mı geçiyon bizlen?" derdik sanırım. ama gerçekten de şu an takımımız öyle bir halde ki ben hala kendimi pes veya fifa'da gibi hissediyorum maç izlerken. orta saha oyuncularımıza baktığımızda ( kanatlar hariç) yetenek bazında en az bayern orta alanıyla kapışacak seviyede. forvetlere baksan burak'ın mario gomez'den neyi eksik? drogba ile mandzukic'i hiç karşılaştırmayalım isterseniz? ama gelin görün ki a dostlar iş bireysel olarak oyuncuların kalitesiyle bitmiyo maalesef. önemli olan elindeki adamları kullanabilmek.

    şimdi bahsettiğim orta saha elemanlarımızın başında sneijder, selçuk, melo ( son maçlarda ne kadar sövsem de), hamit ( bence kendisi kanat değil kesinlikla orta alanda oynamalı artık ) gelmekte. teker teker inceleyecek olursak:
    -sneijder: top tekniği elittir. verdiği paslar elit düzeydedir. top saklar. alex gibi klasik on numara değil gereğinde geri gelir pres yapar. şutları ve duran top kullanma becerisi elit düzeydedir. kısacası kendisi dünyanın en iyi 10 orta sahası içerisindedir tartışmaya bile gerek yok.
    -selçuk inan: top tekniği elit düzeydedir. pasları elit düzeydedir. duran top kullanma becerisi elit düzeydedir. şu an liverpool'da gerrard emekliliğini açıklasa gerrard'ın yerini doldurabilecek bir kaç box to box orta sahadan biridir abartısız. son bir kaç maçta sahada basmadık yer bırakmadı, deli gibi koştu tabiri caizse ciğersiz orta saha performansı sergiledi.
    -hamit altıntop: her ne kadar haklı olarak kanat performansı eleştirilse de hamit oynadığı zaman orta sahanın direncinde gözle görülür bir pozitif etki yaratıyor. artık bayern'deykenki fizik gücü yok. hızını çok fazla kaybetti. hamit'in eskiden çok sevdiğim bi özelliği vardı, karşısındaki oyuncunun önünde kazma kazma duruken bir anda çalım atıverirdi ve bunu bilekleriyle değil de kuvvetli olan vücuduyla yapardı. yani kaba tabirle paldır küldür geçerdi karşısındakini. ama artık o eski kuvvetinden de eser yok. ona eskilerden sadece top tekniği ve bitmek bilmek bilmeyen mücadele hırsı kaldı. her ne kadar adam geçmek için fiziğini kullanamasa da top kapma konusunda fiziğini çok iyi kullanabiliyor. ve bence fatih terim onu kenarda kullanarak resmen eritiyor. hamit de selçuk ve sneijder gibi üst düzey top tekniğine sahip. duran toplarda o da çok usta özellikle uzun mesafeli olanlarda.
    -melo: ve geldik zurnanın zırt dediği yere! felipe melo geçen sene izlediğim en iyi orta saha performanslarından birini seyrettirmişti bana. ve tüm galatasaray taraftarları gibi benim de takdirimi kazanmıştı. geçen sene eleştirebileceğimiz tek olumsuz yanı tehlikeli bölgede topla çok oynamasıydı. bu sene ise gerek yaz dönemi kampına çok geç katılması, gerek yoğun maç trafiği derken kendini toparlayamadı. ve belki taraftarın gözünde kredisi en yüksek oyuncuyken oynadığı çok kötü futbolla kredisini belki de en çabuk tüketen oyuncu oldu. her ne kadar kötü oynasa da bu kötü haliyle bile orta sahaya kattığı olumlu şeyler var. bir kere orta sahdaki sertliği sağlayan ana karakter melo. top tekniği bence en az sneijder'inki kadar. müthiş uzun paslar gönderebiliyor. orta alandaki ağır pres yükünü çekebilecek kapasiteye sahip tek kişi.

    evet arkadaşlar! işte orta alan oyuncularımız. bu adamlardan ikisinin en iyi performanslarına geçen sezon canlı gözlerle şahit olduk. sneijder ve hamit'in de kalitelerini bilmekteyiz. bizim göbek orta sahalarımız sizce bayern orta alan oyuncularıyla kapışır mı kapışmaz mı? bence evet!

    peki böyle hayvani bir göbek dörtlümüz varken neden onların bu pasör özelliklerini ve pres özelliklerini maksimum kullanabileceğimiz ve üstelik de iki tane gol makinesi forvetimizi kesmeden oynatabileceğimiz 4-3-1-2 ile sahaya çıkmıyoruz ki? hücum yaparken ileri ikilinin arkasına koyarsın sneijder'i onu selçuk ve hamit ile desteklersin, emniyet pimi olarak da melo'yu bırakırsın geride. iki tane de çok iyi hücumcu beklere sahipsin. sizce hücum yaparken zorlanır mıyız? ha ama diyeceksiniz ki top rakipteyken beklerin önü boş kalır! o zaman da top rakipteyken rakip soldan geliyosa selçuk sola doğru kayar riera'yı destekler, sneijder geriye yaklaşır, melo selçuk'a doğru yanaşır. eğer sağdan gelirse rakip; hamit manu'yu destekler, sneijder yine geri doğru yaklaşır, melo da hamit'e doğru yanaşır. böylece savunma yaparken portatif kanat oyuncularına sahip olursun. ayrıca orta sahada geçen seneki gibi, hiç olmasa onun yarısı gibi özellikle hamit, selçuk, melo ile yukarıda belirttiğim şekilde yapacağımız pres rakip orta alan oyuncularını çok yıpratır. ve böylece orta alanda kazanıp sneijder'la buluşturacağımız toplar ileride özellikle burak için çok güzel pozisyonların hazırlanmasını sağlar. drogba ise kalabalık defansın arasında tank görevi yapar. üstüne üstlük ceza sahası çevresinde buluşacağı her top bizim için gol şansı demek olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın