• 240
    saçmalığın daniskası olan sınırlama.

    bir ara bu konu ile ilgili bir araştırma yapmaya kalktım. transfermarkt'tan üst düzey bütün takımların kadrolarına ve barındırdığı kendi milliyetlerinden oyuncuları sıraladım. baya uzun sürdü ama bu işlem, sıkıldım bıraktım. bir de baya kötü göründü entry, kimse okumaz diye göndermedim.

    aklımda kalan detaylara değinirsem;

    italyan takımlarından bazıları * ülkelerindeki bütün milli italyan oyuncuları toplamış, bu şekilde bir sinerji oluşturmuş. ortak milliyet, ortak dil, ortak kültür gibi avantajlarla başarı amaçlamışlar, amaçlarına da ulaşmışlar. italya'da yabancılara yönelik bu tür bir sınırlama bildiğim kadarı ile yok. inter'in kadrosu her zaman ismiyle doğru orantılı olarak yabancı ağırlıklı olur mesela.

    ingiliz takımlarında yerli-yabancı ortalaması takımların oyuncu kalitesine bağlı. kaliteli oyuncu oynar, yerli/yabancı durumuna takılmaz kimse. mesela manchester united ingiliz oyuncuları çoğunlukta olan bir takımken chelsea, manchester city gibi takımlar milliyet olayına takılmadan direk oyuncunun kalitesine göre iş yapıyor. bildiğim kadarı ile ingiltere'de yabancı oyunculara yönelik bir sınırlama olmazken, altyapı'ya yapılan yatırımlara bakılıyor olması gerek. %100 net bilgim yok.

    ispanyol takımlarında yerli-yabancı durumu avrupa birliği dışından 3 oyuncu oynatma hakkı veriyor. brezilyalı, portekizli oyuncular sınırlamadan mustarip değil.* zamanında barcelona'da rüştü bu avrupa birliği olayından forma giyememişti. onun dışında barcelona altyapıya yaptığı yatırımlar dolayısı ile ispanyol oyuncu daha fazla tercih ederken real madrid yabancı oyuncu ağırlıklı. buna rağmen ispanya milli takımının kadrosunun %85-90'ı barcelona-madrid karmasından oluştuğu ve bu kadronun 4 as oyuncusunun* madrid'den çıktığı da ortada. ayrıca bilinenin aksine madrid'in altyapısı aslında* iyidir ve sadece casillas'ı çıkarmamıştır. juan mata ve soldado da madrid altyapısından çıkmadır. zamanında guti, raul gibi ispanyol futbolunu ilerleten futbolcular da madrid altyapılıdır. araştırsak devamı da gelir. ispanya'nın diğer üst düzey takımlarından malaga ve sevilla yarı yarıya ispanyol/yabancı tercih ederken valencia yabancı oyuncu ağırlıklı bir kadro kurmuş.

    almanya'da altyapının üst düzey olduğu zaten biliniyor. yabancı sınırlaması konusunda net bir bilgim yok ama almanlar genelde kendi oyuncularını kendileri yetiştirme ve alman disiplini ile kadro kurma eğilimindeler. bayern ve borussia alman ağırlıklı birer kadro kurarken schalke'de yabancı ağırlığı gözlemleniyor. özellikle borussia son dönemlerde altyapıya yaptığı yatırımlar ve altyapıdan çıkardığı genç oyuncularla ön plana çıkan bir ekip.

    ülkemize gelirsek ilk 11'de 6 yabancı oynatabiliyoruz. altyapı ile ilgili bir zorunluluk yok. bazı hususlarda çok ufak yaptırımlar var. seneye yabancı sayısı 5'e düşürülecek. yabancı oyuncuların ve hocaların ülkemize kattığı değerler ortada. ülkemizde antrenman kavramı derwall sayesinde avrupa standartlarına çıktı. popescu, hagi gibi oyuncuların o sırada as kadroda oynayan oyuncuları bırakın, altyapıda top toplayan arda gibi gençlere bile neler kattığı aklı mantığı olan herkesin fark edebileceği bir gerçek. yabancı saçmalıkları yerine altyapı ile ilgili zorunluluklara gerek var bu ülkede. başarının geldiği her dönemde başarıyı getiren unsurların %80'i galatasaray ve galatasaray altyapısı kaynaklıysa, şuan bile a takımında altyapı destekli en fazla oyuncunun oynadığı takım galatasaray ise diğer takımların da üzerine düşeni yapması için farklı düzenlemeler yapılası gerektiğinin işaretidir.
    saçma sapan yabancı kurallarının ülkenin futbol anlayışını düzelteceğini düşünmek bu ülkedeki bütün futbol yetenekli insanların almanya'ya göç edip orada çocuklarının futbolcu olduğu gibi saçma bir düşünce ile eşdeğerdir. bir kaç milyon türk'ün yaşadığı almanya'da 70 milyonluk türk nüfusundan fazla oyuncu çıkıyorsa, konunun yabancılarla alakası yok demektir.
    bu ülkede ufak yaştaki futbola hevesli çocuklar bir takımın altyapısında yer alabilmek için aylık 50-100 liralık aidatlar verirken, senin yarıştığın diğer ülkelerde sadece spora yönelsinler diye altyapıya giren çocuklara aylık maaş bağlanıyorsa senin gidecek çok yolun var demektir. sen yabancılarla uğraşa dur.

    eksiğim, yanlışım varsa düzeltin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın