• 350
    toparlanması için on yıllar gereken oluşumdur.bunun sebepleri de sadece bugünkü yönetimler değildir.

    +cumhuriyetin ilk yıllarında ve osmanlının son yıllarında kitleleri kendisine çeken sporlara karşı bir duruş vardı.*

    bunu dönemlere göre tek tek incelersek eğer;

    -abdulhamit döneminde bilinen dava insanların bir araya gelmesi ve organize birşeyler yapmasının hafiye teşkilatı adıyla abdulhamit lehinde engellenmeye çalışılması.
    -ittihat ve terakki dönemlerinde* halktan yapılması istenen sporun futbol yerine cimnastik,okçuluk,dağcılık,havacılık gibi hem askeri hemde disipline edici sporlar olması.
    -erken cumhuriyet donemlerinde (u: 24 eylül 1951'de futbol profesyonellik kanunu'nun meclisten gecmesine kadar olan sure) ise futbola halkta devlet politikalarının zıttı şekilde sonuçlar gösterecek olması nedeniyle olumsuz bakılması.

    bu ülke o zamanlar başarılı sporcular yetiştirmek yerine bütün vatandaşların her sporu vasatın üstünde yapacak kadar eğitilmesini amaç edinmişti.

    yani söylemeye çalıştığım diğer avrupa ülkelerinden her konuda olduğu gibi futbol konusunda da o kadar geri kalmışız ki o adamların yaşadıklarını 50 sene sonra biz yaşıyoruz.sistemler ekoller kısa sürede oturan şeyler değil.bizim futbolumuzun altyapı,organizasyon,yönetim vs gibi problemleri sadece kişilere bağlı değil tarihsel gerçeklerle de ilintilidir. kişiler futbolu doğru yönetmiyor evet orası bir gerçek, kimse futbolun bu durumuna dikkat etmiyor ve düzeltmeye çalışmıyor o da bir gerçek ancak böyle gelip böyle gittiği içinde 2 sene başarılı olup 5 sene turnuvalara katılamayan bir milli takımımız ve kendisine yüzyıllık çınar diye hitap eden ancak avrupa takımlarına karşı üstünlüğü amatör maçlardan ibaret olan ezeli rakiplerimiz var.ayrıca sistemli şekilde ilerlemek olgusu ne yazık ki bizim halkımız içerisinde albenisi olan birşey değil. bizde her kurum kişilere bağlı olduğundan dolayı kişi o kurumdan ayrıldığında sistemi de onunla beraber uçup gidiyor.

    not: merak eden olabilir diye söylüyorum cumhuriyetin ilk yıllarında voleybol,basketbol gibi sporlar takım ruhunu ve itaat duygularını pekiştirdiği gerekçesiyle destekleniyordu.ancak futbol üvey evlattı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın