• 45
    her türlü abukluğun yaşandığı futbolumuzda, bazı temel çarpıklıklar giderilmeden bu şekilde kalması en hayırlısıdır. herkes her yerde maç izlesin, takımını desteklesin vs romantizmi çok güzel de işin iç yüzü ve gerçekler öyle değil ne yazık ki.

    birincisi, her kulübün içerisinde, taraftar grubu adı altında, ekonomik çıkar amaçlı oluşturulmuş suç örgütleri var. taraftar grubu falan değil bu adamlar futbol teröristi. ve malesef ki, yönetimlerin içerisinde bunların ağaları, babaları var ki, onlar da terörist başı rollerini hakkıyla oynuyorlar. derbilerde deplasmanlara giden taraftarın da önemli bir yüzdesini bu acayip yapının tayfası oluşturuyor. kurunun yanında yaş da yanıyor elbet, herkesi aynı kalıbın içerisine sokmanın manası yok tabi, ancak deplasman tayfasının yarıdan fazlasını it kopuk, serseri, keş vs ne idüğü belirsiz abuk tipler oluşturuyor. toplumdan bile izole edilmesi gereken çoğunluğunun ıslahı bile mümkün olmayan bu tiplerin stadyumlara girmemesi için getirilecek her uygulama yanlış ya da eksik de olsa hayırlıdır. bahsedilen türün örneği için http://www.youtube.com/watch?v=9LcSw74RHEA

    ikincisi, derbi maçlardaki saha olaylarının gayet pratik bir çözümü var, ancak mesele şurada ki, bu sorun zaten çözülmek istenmiyor. futbolumuz bir çok açıdan bu kaostan ve bir takım çarpık ilişkilerden basleniyor çünkü. hangi maçta kimin taraftarı bir olaya karışırsa, cezasını yine söz konusu maçın tekrar(lar)ında çekerse, o tribünler gayet de muma döner. mesela inönü'deki beşiktaş-galatasaray maçına deplasman seyircisini de alırsın. eğer gelişi, gidişi ve maç sırasında bir vukuatı olursa galatasaray seyircisinin, eylemin şiddetine göre, hem inönü'ye deplasmana gitmeyi belirli bir süre yasaklarsın, hem de arena'daki ilk beşiktaş maçını seyircisiz oynatırsın, bu kadar basit. tam tersi beşiktaş için de geçerli tabi. ama ne var ki, o basiretli ve adaletli yönetim henüz ülkenin topraklarında mevcut olmadığından bunları konuşmanın da pek fazla bir anlamı yok aslında. şikeyi örtbas eden, ırkçılığa iki maç ceza veren bir yapı, stadyum terörünü zaten çözemez.

    deplasman maçlarına rakip takım taraftarının gidememesi aslında acizliğin ispatı da olsa, çok büyük bir felaketin önlenmesi anlamında şimdilik tek çözümdür. daha doğrusu çözüm değildir, günü kurtaracak tek uygulamadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın