• 54
    bunun etkileri sadece halka yansayan döviz üzerindeki orantıdır.

    vatandaşı etkileyen hiç bir şey yok ancak hep halk etkileniyor. ciddi bir savaşın içerisindeyiz, bu sadece döviz ile değil iç ve dış tehditlerde bunun dahilinde. birlik ve beraberliğe kurtuluş savaşı'ndan sonra en çok ihtiyacımız olan günler.

    herkesin söylemlerine dikkat etmesi, birbirine selam verip kardeşçe bu zor günlerde ekmeğini bölüşmesi en büyük temennim. daha 100 yıl olmadı atalarımız açlıktan ölürken kimse sorgulamadan cepheden cepheye yardıma koşuyordu. ancak görüyorum ki maalesef genç bireyler tarihin hiç bir noktasını bilmeden direkt cebindeki paraya bakarak ateşle yaklaşıyor.

    kabul ediyorum ve yukarıda belirttiğim gibi bu olaydan hep biz halk etkileniyor. cebimizdeki para sürekli eriyor. devletin burada rusya ve çin ile yapacağı ticaret anlaşmaları, brics e tam üyelikle yeni yollar açması gerekiyor. gerekiyorsa avrupa birliğinden çıkıp gümrük birliği anlaşmasından kopmak da önemli bir hareket olur. avrupa birliği bizi sömürdüğü kadar sömürdü.

    biz kendi içimizde birbirimizi yeriz ancak bu kadar kötülüğümüzü isteyen soysuzlara da yedirmeyiz. önce şu dış tehditleri savuşturalım sonra devletle olan problemimizi konuşuruz.

    allah devletin milletin yardımcısı olsun.
  • 57
    bugün yine yazmıştım ama ufak anektodlar vererek neden dövizin arttığını söyliyim basit olarak;
    dünya genelinde abd seçimleriyle birlikte dolar yükseliş trendindeydi zaten. amerika bankaları ve kuruluşlar trump gelirse durum kötü vs diye pompaladılar bu pompalama sonrası hillary bekleniyordu trump geldi biraz aşağı hareket sonrası tekrardan dolar yükselmeye başladı ki bunda trumpın açıklamalarında etkisi var. neyse sonrasında fed kararları geldi amerikanın ekonomisi beklenenden iyi konumda olduğu ortaya çıktı, işte bir dünya çiftçilikten tut bankalara kadar iyi raporlar geldi. bunla birlikte dolar trendini sürdürdü kaldı ki her para birimi karşısında şahlanıyor. burda tl demek yanlış euro karşısında bile parite 1e çok yaklaştı zaten bundan dolayı euro yükseliyor parite korunuyor bir nevi.

    neyse şimdi bizi ilgilendiren kısma gelelim. dünyada yükseliyor niye bizde ses çıkıyor. çünkü basit oranla senin paran dolar karşısında 20 günde bile %15 eridi. 12 ekim 2016 3 ay önce 3.16 olan dolar şu anda 3.88. 3 ayda 70 kuruş değer kazanmış ve kazanmaya devam ediyor. çok değil 6 ay önce 2.90 larda geziyordu kur. şimdi bizde ekonomi niye böyle ufak açıklıyım dilim döndüğünce.

    öncelikle hükümet gözünden bakalım yani onların yanında bir kişi olarak dediklerine bakalım.
    1- dış güçler ve fetö müdahalesi
    2- darbe oldu
    3- ekonomi aslında kötü değil heryerde yükseliyor normal yani
    4- halk elinde çok dolar tutuyor bozdursa yırtarız*

    1-şimdi bakınca dış güçler ve fetö ayağının bir kısmı doğru. dış güçler ve fetö birşeyler yapıyor. neler yapıyor yatırım yapmıyor, ülkede ki dövizi sürekli alım trendine sokuyor ki piyasadan hala döviz topluyor. fetö ise burda zaten günah keçisi dolar düşse fetö düşürdü diyecekler zaten o yüzden sallamayın.
    2-darbe konusunda ise o gün dolar artmadı aslında artması gereken zamana yayılıp arttı. bu doğrudur ama beklenen 10-20 kuruş artıştı maksimum sonra düşme trendine girmesi gerekiyordu ancak maalesef buda olmadı.
    3- bunu yukarıda da açıkladım dünyada %10 artıyorsa türkiyede %50 artıyor dolar yani mantık yok.
    4- tayyip bunu güzel oynadı bozdurdu halk dolarını cidden işe yaradı 20 kuruş düştü. ama noldu halk 1 milyon bozdurdu piyasada 10milyon talep oldu tekrar şahlandı. yani geçici çözüm kaldı ki altına yönlendirdi halkı. ulan altını dolarla hesaplıyorsun zaten. piyasaya sadece dolar pompalansın diye yaptığın o kadar belli ki.

    şimdi ekonomik ve gerçek açıdan bakalım.
    1- siyasi istikrar
    2- ohal ile yönetim ve khk'lar
    3- ne avrupa birliği ne şangay 5lisinde olmaman
    4- ülkende sürekli terör saldırısı olması
    5- besleyemeyeceğin kadar misafir( mülteci suriyeli) alman ve avrupadan gelen paraları direk yemen para kalmaması.
    6- sınır ötesi operasyon.
    7- mb müdahale ettirilmemesi.
    8- cb söylemleri

    şimdi bu maddeleri irdeliyelim.
    1- ülkede istikrar yok. hala rejim değişikliği konuşuluyor kaldı ki anayasa maddeleri tek adam rejiminin önünü açıyor. dış yatırımcı ise böyle bir ortamda yatırım yapmıyor ülkede istikrar yok para getirmenin mantığı yok çoğu firma zaten çekildi ülkeden yavaş yavaş çekiliyor.

    2- ohal yönetimi ve khk. şimdi düşünün şirket açıcaksınız sizi direk kapatma yetkisi hükümette. canı sıkıldığı zaman operasyon yapıcak canı sıkılınca işten atıcak. böyle bir ortamda 1. maddeyle beraber yatırım gelmez. 1. madde de belirtilen tek adam rejimi bu şekilde uygulanıyor zaten. o yüzden dış yatırımcı gelmiyor gelmek istemiyor.

    3- bu önemli bir konu. taraf seçemedi hükümet. daha doğrusu çok geç seçti diyelim buda zaten fırlamış doları daha da yükseltti. avrupadan suriye olayının en başında kopması gerekirken darbe sonrası aklına geldi. böyle olunca rusyaya yanaştı ama hala ihracat olarak avrupaya bağımlıyız. çünkü piyasamız resmen orda. önce bunları düşünmesi lazımdı düşünmedi rest çekti durdu sonra noldu geri adım attı ama artık çok geç.

    4- yatırımcı kaçıran en önemli etken. sadece yatırımcı değil turistte kaçırıyor. kaldı ki ülkenin en önemli gelirlerinden biri artık turistler. ancak gel gör ki turist gelmiyor bu yazda gelmeyecekler. arap turistlere ağırlık veriyorsun ama onlar işine yaramıyor avrupalı turiste ihtiyacın var ruslara ihtiyacın var. ruslarla aran iyi olsada terör sıkıntı yaratıyor. avrupalı zaten gelmek istemiyor. böylece ülkeye döviz girmiyor ve sen sürekli - ye gitmeye devam ediyorsun.

    5- birde burası var. her fırsatta 3milyar euro neden isteniyor önce ki gelen yardımlar noldu ? işte sen ülkeni zor döndürüyorsun 3milyon kişiyi alıyorsun hiç ekonomini düşünmeden sadece sana rant kapısı olsun diye. kimse bana burda ki insanlar savaştan kaçtı zorundalıktan geldi ayağı çekmesin. orda gerçekten savaştan kaçan 1 milyon insan bile yok. çoğu suriyede zaten dilenci vs olarak takılan kesimdi. suriyeli düzgün biriyle konuşun anlarsınız zaten orda dilenenler burda dileniyor ve ülkende yardım alıyorlar senin vergilerinle. kusura bakmayın ama madem sen baya alanı temizledin yollayacaksın oraya bu halkı yoksa 3milyon kişinin ekonomik olarak baskısı altında kalırsın.

    6- sınır ötesi operasyon. bu konu zaten direk savunma demek. ben karşı değilim ama giden paranın haddi hesabı yok o yüzden silahların mühimmatını dolar ve euro ile aldığından dolayı tl karşısında şansın kalmıyor.

    7- aslında en önemli maddelerden biri. mb müdahale etmiyor. faiz arttıramıyor baştakinin korkusundan. 10 ocak 2017de yalandan 1.5milyar dolar sürdü piyasaya daha doğrusu sürmedi bankaların parasını kullandı ama 2 kuruş düştü. çünkü faiz arttırması lazım faiz arttıramayınca elinde 30 milyar doları kalmış bir mb'nin yapacak salvosu kalmıyor. faiz artışına izin yok çünkü inşaat sektörü önemli.

    8- evet reisin söylemleri. 2 saat konuşunca 10 kuruş artan dolar var. çünkü sallıyor ekonomik danışmanları yok resmen onlar uyduruyor buda okuyor böyle olunca her konuşmada farklı konuşunca piyasa korkuyor çekiniyor istikrar olmadığından ne olcak şimdi diye dolar artıyor.

    birde inşaat sektörü var. reisin en sevdiği dal. burası için ülke bataklığa gidiyor. faiz arttırmıyor çünkü inşaat devam etmeli. ülkenin gelir kaynağı inşaat şu anda resmen başka kaynak yok. oda yabancı yatırımcı almayınca halk alınca bir halta yaramıyor sadece şirket sahipleri 2 kat zengin oluyor.

    genel manada üstün körü bu şekilde. çıkış reçetesi var mı şu durumun. aslında biraz akıllıca davranılırsa ekonomi düzelir. öncelikle başkanlık-tek adamlık bundan vazgeçilip demokrasi desteklenecek. sonra ülkede ki terör olayları ile ilgili radikal önlemler alınacak kınanmayacak sadece. daha sonra radikal islam desteklenmeyecek bilime yönelicek şekilde eğitim reformu yapılacak. çiftçi,hayvancı kısaca üretici desteği verilecek. kamu kuruşları ve vekillerin ve de bankaların harcamaları kısıtlanacak. buna tayyip harcaması ve sarayda dahil. gelir kalemi getirecek yeni iş alanları açılacak. devlet yatırımı yapıcak ucuz işçilik var yabancı için burda onu kullanacak. ancak bu şekilde biraz düze çıkarız. ancak gel gör ki bunlar çok zor.

    saygılar
  • 58
    malesef etkileri iyiden iyiye hissedilen kurdur. istanbul'un göbeğinde, gözde bir sitede daha 1,5 sene önce kiracı bulan arkadaşımın evi şu an 1 aydır boşta. evde eşya yokken 2.250 tl kira alıyordu, şu an evi eşya döşedi ve en yükse 1.750 tl'ye evi verebiliyor. bu çok övünülen inşaat sektörünün yavaş yavaş doyduğunun göstergesidir. onun dışında hanginiz migros alışverişinde 50 liradan aşağı çıkabiliyor artık? aypop patlamış mısır bile olmuş 2.5 tl. daha vergiler iyice yükselecek çünkü dolara en çok bağlandığımız dönemlerden birini yaşıyoruz. anayasa tartışmaları arasında, içinde terör kol gezen, referandum ile sandığa gidecek bir ülke ve tüm bu belirsizliklerden dolayı bu ülkenin yatırım alması o kadar kolay değil. ayrıca trump yatırımların amerika'ya kaydırılmasını istiyor, bu bile başlı başına önümüzdeki dönemde ülkeye döviz girişini ciddi manada etkileyebilir.

    velhasıl kelam, çok şeylere gebe olan kurdur. önümüzde sandık var, o ucube evleri yapmış olan laz müteahhit onları satamadığı zaman ne itimat eder ne de o yolda gider, öküz öldü mü ortaklık biter. zaten tüm bu acele ekonomik krizin halka yansıması iyice derinleşmeden bu sandığa gidilmesi gibi gözüküyor önümüzde. bekleyip göreceğiz, sonumuz hayrolsun dostlar.
  • 60
    yükseldikçe sevindiğim. hiç vicdan yapmıyorum, ben bile şaşırdım kendime. arada bir zihnime müstehak kelimesi de gelmiyor değil. zaman gelecek, insanlar karnını doyuramayacak vaziyete düşecek. işte o zaman ne millet ne din ne "dış güçler" dinler %50. karnı doymayan %50'yi evde tutamazsın ama bu sefer sana ayaklanırlar. biz de kıçımızı yayarak, kahkahalar eşliğinde izleriz.

    bana da yarıyor doların çılgın atması. bilenler vardır elektronik sporlar yazarlığı yapıyorum, yazı yolladığım sitelerden biri yabancı ve dolar üzerinden ödeme yapıyorlar. o yüzden teşekkürler uzun adam.
  • 64
    tcmb bünyesinde faaliyette bulunan bankalararası para piyasası, bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürmüş. bu biraz rahatlama sağladı ve 3,95 seviyesine geldi dolar.

    not: ekonomi, ekonometri, iktisat, işletme gibi bölümlerde okuyanlar arkadaşlarımız bu döviz dalgalanmalarını iyi takip etmeli. emin olsunlar en az derslerde hocalarının anlattıkları kadar değerli bilgiler elde edeceklerdir.
  • 66
    ünal aysal'ın zamanında üzerinde en çok durduğu şey, dolar üzerinden olan borçlarımızı tl.ye çevirmek olmuştu. bu sayede de milyonlarca liramız kulübün kasasında kaldı. belki riva için gerekli yetki kendisine verilmedi ama riva'dan gelecek olan paranın bir kısmını bu şekilde tasarrufla kulübe kazandırdı.

    ortamlarda "ontivero, hajroviç, kulübü batırdı" dersiniz amk kim bilecek?
  • 69
    bitmek bilmeyen yapısal reform sözcüğü hayata geçirilemedi bu ülkede. 7 yılda bir ekonomik kriz döngüsünü 2015'de görmemiştik. bu sefer inşallah gecikmeli gelmez. sözlüğün formatı gereği şöyle bir nokta daha var. böyle bir değişim türk futbolunu da etkileyecek ve italya ile ispanya'da yaşanan benzer bir süreçten geçilmesi yüksek ihtimal olacaktır. tabi ki bunu yüksek yatırımların yapıldığı basketbol dalında da gözlemleyeceğiz. hatırlarsanız bu tür durumlarda firmaların ilk frene bastıkları nokta reklam ve sponsorluk giderleri olmaktadır.

    her ne kadar aykut kocaman'a mal edilse de bu söz güzeldir. gerçeklerin zamanla ortaya çıkma huyu vardır. bir de hayatımda edindiğim temel düşüncelerden biridir. matematik yanılmaz...

    allah sonumuzu hayreylesin.
  • 70
    doların serbest uçuşa geçmesinin en tehlikeli yanı artık elimizde anayasa krizinin yaşandığı yıllardaki gibi bir yüksek enflasyon politikası silahının olmaması. bu durumla mücadele için tamamıyla dışa bağımlıyız.

    yüksek enflasyon politikası döneminde halk çok sıkıldı doğru. ama bu sıkıntı her şeye aynı hızda zam yapılarak dengelendi. tabi ki maaşlar da zamlandı.

    ancak bu gün yaşadığımız başlıca sıkıntı tüm stratejik kurumların yabancılara veya yabancı ortaklı firmalara satılması. bu şu demek; her ay telefonun için, elektriğin için, internetin için, ulaşımın için ödediğin sabit giderlerin bir kısmı yabancıların kasasına giriyor. sen piyasaya türk lirasının değerini düşürüp, bol türk lirası sürerken adamlar da aynı hızda senin ülkenin para birimini ülkeye hiç bir değer sokmaksızın yurt dışına çıkarabilir.

    bir bakmışsın ülkende döviz yok.
    tl de yok.
    para bassan bastığın para da yok oluyor.
    işin sonu peki?
    işin sonu kimi sikimsonik ülkelerin başına gelen gibi. milli para biriminin kıymetli evrak niteliğini yitirmesi. yani dünya çapında kabul görmemesi. gittiğin bankaların sana siktir çekmesi.

    esas sorun özetle doların serbest uçuşa da geçmesi değil, ekonomimizin serbest düşüşe geçmesi.
    üretmiyor ve sadece tüketiyorsun. haliyle bu iş devam edemiyor.
    çözüm, acilen üretmekte. ne üretebiliyorsan. saman, et, plastik... hiç farketmez. üretip satacak ülkeye para sokacaksın. üretmemen gereken tek şey "cahil" malesef en çok da ondan üretiyoruz.
  • 71
    kasım sonu aralık başında rıza'nın duruşması var amerika'daki mahkemelerde. eğer orada öter ve gammazlık yaparsa, siz diyin 4, ben diyeyim 4.30. 4.5 tahmini çok uçuk bir rakam (en azından kısa vadede) ama tabi siyasi konjonktür ve ekonomi endeksi o kadar bağımlı ve bağımsız değişkene tabi ki, bugün yaptığınız kısa ve uzun vadeli tahminler sizi haksız çıkartabilir. bu ihtimal de çok yüksek.

    anlamayan varsa şöyle özet geçeyim; arkadaşlar, millet 2022 yılında dolar 7 lira olur mu diye tahminler yapıyor. ne kadar boktan bir mantalite var, varın siz hesap edin.

    ama tabi ben bütün ticari işlemlerimi tl ile yaptığım için benlik bir durum yok. bize ne amk, dolar olmuş 4 tl, abd düşünsün. zaten ben her seferinde 50 liralık (50 lira önemli) dolar aldığım için beni etkilemeyen kurdur :(
  • 72
    dolar, euro, sterlin, suriye lirası vs. yükselmiyor, türk lirası düşüyor. yani paramızın dolaşım, alım gücü düşüyor. diğer kurlar olduğu yerde sabit. eski sistemde (bkz: devalüasyon).

    bu durum genel olarak alacakları tl, borçları döviz üzerinden olan kulüplerimizi dolayısıyla ligimizi derinden etkileyecektir.
    (bu arada bizim riva'dan alacağımız gelir de tl üzerindendi değil mi, geçmiş olsun)

    bonus: bir de 18 ocak 2017'den günümüze gelen basit bir grafik atayım. ne olmuş, nereye gitmiş, nereye gidebileceği konusunda bir fikir verebilir (yatırım tavsiyesi değildir).

    https://pbs.twimg.com/...dXXUAATSs7.jpg:large
  • 73
    liberal politikalarla yönetilen, üretim yapmayan, özelleştirmelerle içi boşaltılan her ekonomi batmaya mahkumdur. yani kapitalist ekonomiler batmaya mahkumdur. gelir dağılımının bu derece adaletsiz olduğu bir düzen ne kadar ayakta kalabilir ki zaten? aynı şeyler avrupa halkının da başına gelecek, izleyip görün.

    bir malı üretirken üretici kapitalistin istediği tek şey kârın çoğalmasıdır. bunu yaparken de izlediği ilk politika işçi ücretlerinden kısmaktır. ücretinden kısılan kesim kendi ürettiği malı satın alamayınca ne oluyor peki? kriz. alım gücünün azalması/yok olmasına kapitalist ekonominin krizi deniyor. günlük önlemlerle bertaraf edilip bir süre sonra tekrar bu durumla yüzleşiliyor. asla bitmeyen bir döngüyle halk soyuluyor.

    bakın bunları batı türkler'e çok gıcık oluyor, rte türklük'ü yasakladı suriyeliler'i doldurdu o yüzden ekonomik sorun yaşıyoruz gibi geri zekalı argümanlarıyla açıklamıyorum. ekonominin mekanik işleyişinden bahsediyorum. hayat ekonomiyle yürür. insanlık tarihinin ilk yıllarından bu yana günlük hayatın tek belirleyicisi ekonomidir. savaşların istisnasız hepsinin (din savaşları dahil) nedeni ekonomiktir. insanın davranışları, psikolojisi, toplumun sosyolojisi, kültürü vs hepsinin başı iktisattır. bir toplumun üretim araçlarıyla kurduğu ilişki, bireyler arası ilişkiyi belirler.

    dolar kurunda da belirleyici olan yukarıda saydığım şeylerdir. kulüplere olan etkisi ise yıkım olabilir. "ben yarışmacı takım istiyorum altyapıdan bana ne çoluk çocuk mu izleyeceğim burası galatasaray/fenerbahçe/beşiktaş burda yarışma var"cı arkadaşlar kurtarırlar artık futbolu.
  • 74
    türk lirasının dünya çapında değer kaybetmesini dolar kurunun yükselişe geçmesi şeklinde haber yapıyorlar. ülkedeki birçok ekonomistinde belirttiği gibi türk lirasının düşüşü devam edecek ama kimse de ses seda yok. önemli bir şey değilmiş gibi kimsenin umurunda değil. 50 liralık benzin alıyorum dolar kurundan banane diyenler olduğu sürece politikacıların da umurunda olmaz.
  • 75
    türk lirası her geçen gün daha da değer kaybetmektedir. size şöyle somut bir örnekle açıklayayım.

    polonya avrupa birliği üyesidir fakat euro değil złoty kullanır, ülke ekonomisinin bu geçiş için uygun olmadıklarını düşünüyorlar yıllardır. neyse 2014 yılında polonya'ya geldiğimde yanıma 1000 türk lirası almıştım, buraya gelip parayı bozdurduğumda 1,700 złoty para saymıştı elime döviz bürosundaki leh abla.

    anlayacağınız üzere 1 türk lirası o zaman aşağı yukarı 1.7 złoty ediyordu. aradan 3 sene geçti, misal ben yine buraya 1000 türk lirası ile gelirsem döviz bürosunda yine leh ablanın bana vereceği para bu defa kaba hesapla 900 złoty olacak.

    bencilce düşünecek olursam bu durum benim avantajıma, ben aileme para yollarken ellerine az biraz da olsa gönderdiğimden fazla para geçecek. belki çok daha yakında bu aradaki fark złoty lehine daha fazla da açılacak ama ben burada olup da bu duruma bencilce sevinemem.

    ülkeden milyonlarca kişi ekmek yiyor ve yediklerini her bir daha azalıp, her gün biraz daha yoksullaşıyorlar, zenginler daha da zenginleşiyorlar. bence uykudan uyanıp bu düzene artık bir son verilmeli, bu haramilik düzeni ülkeden alıp başını defolup gitmeli, yiyor ama çalışıyor da anlayışı ülkeden defolup gitmeli. bu ülke hepimizin dedelerinin kanları ile ayakta kaldı, yokluk, sefalet nedir çok iyi biliyor herkes ama bu kan emiciliğe bir son vermek herkesin bir vatan borcu. gözlerimizin önünde eriyip gitmemeli bu ülke.
App Store'dan indirin Google Play'den alın