• 52
    asla galatasaray'ın 2011-2012 sezonu oynadığı diziliş değildir. galatasaray 4-4-2 oynayabilseydi ve mesele bu olsaydı elmander'in yokluğunda 2 maçını da kazanırdı. elmander sayesinde oynayabildiğimiz bu topu, hagi-hakan döneminde de oynuyorduk! ileriye at topu hagi-hakan 30 sn tutsunlar sonra cüceler gelsinler... elmander'e at topu manyak gibi bir sağ kanada bir sol kanada gitsin, kanatsız takımın iki kanadı da olsun! e hadi bakalım necati ile baroş tutsunlar o kadar topu ya?! ikisi de önüne ister ikisi de açık alan ister, hadi baroş biraz sağ kanatta top sürer gider ama elmander kadar dirençli değil. bizim pratikte oynadığımız top 4-5-2'dir "o manyaklık" da elmander'in ta kendisi. eskiden nasıl hakan-hagi o manyaklığı sergiliyordu elmander de o şekil. zaten imparator da trabzon maçının 2. devresinde olayı gördü ve biraz daha yüksek topları alabilen mehmet'i oyuna aldı ve melo'yu daha ileride top tutan rolüne soyundurdu. 4-4-2 necati-baroş ikilisiyle play-off'ta bizi taşımaz panpalar. kolay kolay da göreceğimizi sanmıyorum bu ikiliyi ileride.
  • 53
    kimileri modası gecti artık bu sistemin oyuncusu yetişmiyor diyebilir. nitekim haklılar günümüz futbolu için ortasaha ortası da forvet tandemi de az bir araya getirilebilir oyuncular. cunku sayısal olarak cok azaldılar. ancak topu ileriye tasıma acısından günümüz futbolunun 2 kanatlı tek forvetli ileriye dönük ortasahalı oyuncularının cektigi sıkıntıların cekilmedigi sistem. cünkü onların kısa paslar yapmaktan baska careleri yok. bu sistemde zor durumlarda ilerideki forvetinize güveniyorsanız topu ona uzun atıp zaman kazanabilirsiniz.
    sonuc olarak: uygun oyuncularla oynandıgında tektipleşen futbolda fark yaratabilirsiniz.
  • 54
    necati ateş ve milan baros'un formsuzluğundan ve yerlerine koyulacak alternatif olmadığından kalan 2 maçta bu sistemden vazgeçmemiz gerekiyor bence.

    orta sahanın sağına aydın yılmaz'ı koyup engin'i forvet arkasına kaydırdığımız takdirde daha etkili olabiliriz.

    zaten türkiye'de forvet arkası oynayan oyuncuların durdurulamazlığı gibi bir gerçek var. tek santrfor ve arkasında bir oyuncuyla oynayan takımlara karşı stoperlerden biri boşlukta kalıyor ve forvet arkası oynayan oyuncu ön libero tarafından marke edilmediği sürece boş alan buluyor. (bkz: alex de souza)

    bu kadar necati-baros izleyip saç baş yolduğumuz yeter bence. orta sahadan golcü çıkaran takımız neticede, 4-5-1'e dönmek lazım.
  • 56
    galatasaray'ın 2012-2013 sezonunda ve sonrasında devam etmesi gereken sistem. yok şampiyonlar liginde tek forvet oynucakmısızda bilmemne. galatasaray futbol takımı sırf bu taktikten uzak kaldıgı için yıllardır basarıdan uzaktı bu sene gorduk neler oluyormus uygulayınca. seneye sampiyonlar liginde real ya da barca gelse bile bu taktikle cıkmalıyız. ruhumuzu karakterimizi anlayısımızı hem bize hem rakibe izah edebilecek tek ideal diziliştir. 1996-2000 arası dunya devlerine yine bu taktikle oynayıp neler yaptıgımızı hepimiz hatırlıyoruz.

    (bkz: johan elmander)
    (bkz: four four two)
  • 59
    galatasaray'ın 2012 şampiyonluğunun en önemli sebeplerinden biri.

    melo-selçuk ikilisi yılın en iyi orta sahasıydı, açık ara hem de. ki her maç 3 merkez orta sahaya karşı oynamalarına rağmen. arkada oyunu okuyabilen ve sürekli dikine oynayabilen melo, önde de teknik kapasitesi ve saha görüşünü birleştiren selçukla toptan müthiş verim aldık. bunun üstüne de iki tane çizgi kanat oyuncusu olmayan kenar adamları, ve bir de elmander gibi derin forvetle yeri geldi merkezde 4-5 oyuncuya kadar çoğaldık. yani 4 tane merkez oyuncusu ve 1 derin forvet. euro 2012'nin açık ara en iyi takımı italya'nın dünkü kadrosuna bakıyorsunuz, orta sahası pirlo-montolivo-de rossi-marchisio. tek bir tane kanat oyuncusu yok. forvette de derinde gezgin cassano, uçta iş bitirici balotelli. diğer finalist ispanya elinde olsa neredeyse 1 kaleci-10 tane merkez orta sahayla maça çıkacak.

    kısacası vakti zamanında genelgeçer 4-4-2'yi 3 merkezle bitiren 4-3-3 temelli sistemlerin yerini 4 merkez oyunculu ve 1 derin forvetli 4-4-2'ler alacağa benziyor.

    galatasaray özeline gelirsek, melo şart. diğer yandan hamit tam aranan oyuncu. bu ikisi eğer sadece 1-2 milyon euro için bekletiliyorsa bence değmez, fazla önemliler.
    ve bir o kadar önemli olan da, cassano'muzu bulmamız gerek.
  • 61
    2011-2012 sezonundaki galatasaray ve euro 2012'deki italya ile tekrar sevilen sistem.

    galatasaray için bu sene selçuk, melo ve elmander sistemin kilit adamları oldu. ama kapanan takımlara karşı ( özellikle de elmander formsuzsa ) çizgi kanat oyuncularını çok aradık. orta açabilen,gerektiğinde adam eksiltip savunmanın dengesini bozabilen adam eksikliği göze çarptı. eğer assaidi ve hamiti kadromuza katarsak, meloyu takımda tutabilirsek bu sistemde avrupa'da ses getirebiliriz
  • 66
    şimdi, efendim. 4-4-2 vardır. bir de fatih terim 4-4-2'si vardır. aslında ayrıca başlık olarak belirtilmeli bence ama, ota boka açılıyor denerek silinmesin diye şimdilik ukte seviyesinde bırakayım;

    (bkz: fatih terim 4-4-2'si)

    ve kelamıma geçeyim.

    geçmiş futbol tecrübelerinin dayattığı, w-m olarak adlandırılan 2-3-5 taktiği gibi denemelerden sonra, özellikle 90'lı yıllara damga vuran klasik, iki kanatlı 4-4-2'yi yerle yeksan etmiş bir anlayıştır fatih terim 4-4-2'si. kanat oyuncusu yoktur. kanatlarda adam oynar ama hiçbiri klasik kanat oyuncusu değildir. eğer birisi sıfıra inip orta açacaksa; bu takımın sağ ya da sol beki olur.

    uefa dönemine bakalım. orta sahamız:

    okan - suat - tugay- hagi, alternatif olarak da ümit davala, hasan şaş ve emre belözoğlu var. bu adamların içinde klasik kanat oyuncusu yok. ortaya bakacak olursak; suat-tugay, her ne kadar suat biraz defansif olsa da, asla tek yönü bulunmayan bir ikili. sonradan dahil olan emre belözoğlu da bu çift yönlülükten nasibini almıştı bildiğiniz gibi. kanatlarda ise;. okan'ın ortasahaya desteği, ileri fırlamaları, sol kanada gelip top alıp kaleciyi geçip gol atmaları ile klasik sağ kanat özelliklerinin epey dışında idi. ümit de öyle. solda oynayan hagi ve hasan şaş ise bambaşka. sadece adı maç öncesi görsel olarak simetrik dursun diye sol kanada yazılan bu zatlar maç boyu sahanın en can alıcı yerlerinde görünüp en kilit işleri yapıyorlardı.

    ikinci olimpiyatlı terim dönemini geçelim. zaten net hatırlamıyorum.

    geçtiğimiz yıla tuhaf bir 4-3-3 ile başladık. eboue sol açık idi düşünün. fatih terim'in bu tercihi, fatih terim 4-4-2'sinden vazgeçmesi bize pahalıya patlayacaktı ki fenerbahçe maçı imdadımıza yetişti. ve ortaya engin-melo-selçuk-emre dörtlüsüyle yeni bir fatih terim 4-4-2'si örneği çıktı.

    melo ve selçuk, yaratıcılık ve çift yönlülük açısından eski ortasaha ikilisinden bile iyi. sürekli koşan, basan, tekniği de eksik olmayan engin baytar, istikrar konusunda her an tetikte bırakması dışında okan buruk'u aratmıyor. hagimiz yok, ama emre çolak da en azından savunmaya destek olarak orta saha üstünlüğü sağlıyor ve hücum gücü azalsa da takım savunmasını taş ötesi bir hale getiriyor.

    olası hamit altıntop transferi fatih terim 4-4-2'sini bu yıl da izleyeceğimizin müjdecisi olabilir. sağ kanada; ortaya da destek olacak, wide midfielder tadında bir adam almış olduk. şimdi sola gelecek adam mühim. hagi ekolünden; serbest gezen, nene gibi bir 10 numara mı alınacak, yoksa defansa da yardım eden bastos gibi komple bir oyuncu mu alınacak. kim alınırsa alınsın fatih terim 4-4-2'sinden vazgeçilmemesi takımla ilgili umutların taze kalmasını sağlıyor.

    ben şimdiden oyunlarda bile bu taktiği seçiyor ve tüm oyuncuların oyuna dahil olması üzerine düşündükçe keyifleniyorum. içimden bir ses; 4-3-3'ün, 4-2-3-1'in yavaş yavaş azalacağını ve kanatsız, fatih terim 4-4-2'sinin geleceğe damga vuracağını, bunun da grande sayesinde olacağını söylüyor. bakalım.
  • 67
    grande'nin hakkını yemek istemeyiz tabii ama kanatsız, ya da tek kanat özellikli olan versiyonu sir tarafından zirve noktasına çıkartılmış taktiktir.

    4'lü defansın önünde giggs - scholes - keane - beckham orta sahası ve ileride yorke - cole forvetinden bahsediyorum. sağda beckham daha orta saha özellikli teknik bir adamdı, keane kesici (melo), scholes oyun kurucu gibi (selçuk), giggs de daha delici bir kanat olmasına rağmen ciğersiz bir adam olduğu için her işi yapmaktaydı - ki yaşlanıp deliciliğini kaybedince sir onu orta sahanın ortasına da çekmiştir.

    velhasıl, güzel takımdı, güzel taktikti.
  • 68
    krasic transferinden sonra büyük ihtimalle fenerbahçe'nin kullanacağı diziliştir. ntvspor'da yorumcular bu dizilişin fenerbahçe için uygunluğundan falan bahsediyorlardı ayrıca bu sistemde alex'e yer olmaması aykut kocaman'ın iştahını kabartmaktadır. benim tahminim:
    volkan
    gökhan egemen yobo(bekir) hasan ali
    krasic mehmet topal baroni stoch
    sow kuyt
  • 73
    özlenen ofansif futbolun ta kendisidir, bir klasiktir.

    kağıt üzerinde 4-3-3'e göre parselizasyonu ve pozisyon kaymaları zayıftır. evet kağıt üzerinde çünkü gidersiniz deplasmana patates tarlasında 4-3-3 oynanmaz, beklerin yardım etmezse 4-3-3 oynayamazsın, kanatlarının patlayıcı özelliği olmazsa olmaz, o kadar forvet vardır ama sahte 9 olmadan kapalı oyunu açamazsın.

    4-4-2 galatasaray'ım gibi avrupa futbolunun klasiğidir. klasikler hiç bir zaman ölmez. gün gelir başka şeylerle oyalanırsın ama onu görünce yeniden diz çöküp tövbe dilersin.
  • 74
    sampiyonlar liginde basari icin "fabragas" tarzi bir oyuncu almadigimiz surece degistiremeyecegimiz dizilisimiz. görende kadronda oyun kilidini acacak messi,hagi gibi bir adam var sanacak. ocak ayina kadar 4-4-2 ile idare edilir fakat bu oyun mentalitesi ile degil. biz kontrolsuz hucum ediyoruz panpa kapanan takima selcuk inan-melo orta sahasi ile bombardiman yapamazsin.bu oyuncular mukemmel oyuncular fakat dogru taktik ile mukemmel oynarlar.hucum kontrollu olacakki selcuk sakince ileride dizilen hucum hatti ile oyun kurabilsin veya yanlardan gelecek destek ile oyunun yonunu degistirebilsin.kontrollu olacaksinki melo rakip yari sahada top kaptirmasin, defansi rahat rahat beşleyip orta sahada geçilmez duvar olsun, selçuğa firsat yaratsin.
  • 75
    2 ekim 2012 galatasaray sporting braga maçı da göstermiştir ki avrupa'da bu sistemde çok açık veriyoruz. ş.l türkiye ligi'ne hiç ama hiç benzemez, adamlar yakaladı mı çizer. bütün takımlar ortasahalarını kalabalık tutuyor. umut ve elmander formsuzken, üstüne de melo bu kadar güçsüzken 4'lü ortasaha ile başarı çoz zor, üstüne üstlük kanatlardan biri aydın veye amrabat ise sistem durmadan hata veriyor. en azından bazı maçlara özel 4-5-1, 4-3-3 dizilişleri denenebilir.

    fatih terim 2012/13 sezonunda bazı maçlarda gereksizce ısrar etti, pahalıya patladı. bir de bu 4-4-2'yi oynarken amrabat ve aydın'ı anda oynatdın mı bırak derbileri, ş.l'yi, gidip karabük'te bile ortasahayı ele geçiremezsin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın