• 68
    türkiye'de maaşlar euro/dolar bazında hiçbir zaman olmadığı kadar yüksek. maaşlar ispanya, italya seviyesinde hatta bazı sektörlerde daha bile yüksek. türk lirası aşırı değerli konumda.

    hiç asgari ücret, emekli maaşı falan demeyin 30 milyon taraftarı olan galatasaray 20 milyonluk şehirdeki 50 bin kişilik stadında kombine satarken asgari ücreti falan baz alamaz. maalesef futbol artık böyle. galatasaray da ekonomik sorunlarla boğuşan bir kulüp. manchester city gibi multimilyarder sahiplerimiz yok. sosyal sorumluluk vs. de bir yere kadar.

    herkesin dilinde doların aslında 50 60 lira olması gerektiği ama devletin seçim vs. derken kuru aşırı frenlediği lafları dolaşıyor. bu şartlar altında kulüp de akıllıca bir manevrayla kombineleri mümkün olan en erken tarihte satmaya başlayarak parayı hemen değerlendirecek.

    vade farkı koyması da bu sebebpten. çünkü para hemen şimdi lazım. 4-5 ay sonra bu paraların belki de pul kadar değeri olmayacak.
  • 70
    gelecek yılı düşünerek ben neden şimdiden fazla para veriyorum abi. böyle bir mantık mı var? çok basit; euro/dolar bazında yüzde 50 zam gelmiş. yani geçen yıl kombine aldığımız zamandan bugüne döviz yüzde 80 artmış ama kulübe yetmemiş yüzde 50 daha zam yapmış buna. normal mi bu?

    herkes aynı şeyi anlatmış zaten haklı olarak, stadyum atmosferi değişecek vs. onlara girmiyorum şu an. kale arkasına göre kıyaslayan var. evet kale arkası nispeten ucuz da sadece ona göre kıyaslama yapamazsınız. 25 vermiş adamdan 57,5 istiyorsunuz. doğu/batıdaki adama alt kategoriye geçme hakkı ver bari. o da yok.

    ha kale arkası asgari ücret kıyaslaması yapacaksak geçen yıl ile yapalım; kuzey-güney alt 6000/mayıs 2023 asgari ücret 11400=0,52
    bu yıl 13500/17000=0,79

    kuzey alt kombinem var, şu artış da bana dokunmuyor açıkçası ama ortada bir fırsatçılık var, geçen yıl yarı maaşıyla aldığı kombineyi yüzde 80 maaş vererek alabiliyor asgari ücretli. o yüzden bu aradaki farkı anlatmaya çalışıyorum.

    neyse, gereğinden fazla zamlanmış, vade farkı da alınan kombinelerdir.

    edit: bu arada hani passolig iptaldi arkadaş. tekrar niye yeniliyoruz yıllık?

    edit 2: asgari ücreti baz almak bence tek başına doğru ve yeterli değil ama böyle kıyaslama yapıldığı için ve alım gücündeki farkı göstermesi için yazdım.
  • 71
    neden 12bin lira uzerinden degerlendirildigini anlamiyorum. sanki butun tribunler o fiyatmis gibi ya da ortalamasi 12binmis gibi algi olusuyor.
    maasa endekslenmesi de cok sacma. o zaman yapilan hicbir maas zamminin anlami kalmaz ki. butun fiyatlar maas zammina endekslenirse, hayat standardinin yukselmesi icin zam yapilmaz. hatta maasta indirim yapalim madem. cok sacma.

    ayrica en onemlisi 30binlik kombinenin vade farki ile 35 bine gelmesi.

    en azindan vade farkinin kaldirilmasi gereken biletlerdir.
  • 9
    bu sene benim için kızgınlık ve üzüntü ifade ediyor bu kart sadece.

    geçen sene 20.000 tl verdiğimiz tribün için sms ile, "tribününüzü vip'ye çevirdik, fiyatını da size özel 160.000 tl yaptık (evet 8 kat), alırsanız 2 gün içinde alın, almazsanız yenileme dönemi bitince başka tribünden boş kalan yerlerden seçersiniz" diye bilgi verildi ve açık açık kovulduk stadımızdan.
  • 18
    ben hala bu değişiklik için yüz yüze mantığını anlamıyorum. bunu otomatize edecek sistem çok pahalıdır, gerek yoktur vs. anlıyorum teknik engeller vardır. bari google meet, zoom vs bi araç koyun, onun üzerinden konuşarak ilerleyelim. istanbul gibi bir yerde insanları ne kadar zora soktuklarının farkında değiller. ayrıca 2 güne sıkıştırmışlar. bu kadar para verip, bu kadar kalitesiz hizmet almak yoruyor gerçekten. benim mesai saatleri içerisinde 1 günümü yemem gerekiyor stada gelip, evime dönmek için. çünkü lanet olasıca istanbul trafiği böyle.

    hadi ben yine istanbul'da yaşıyorum uzak da olsa, şehir dışında yaşayanı var, yurt dışında yaşayanı var. biraz işleri kolaylaştırın kardeşim, her işi zora sokmanın manası yok.

    ayrıca bu kategori ve fiyatlarda mantıklı bir yöntem izlendiğini de düşünmüyorum.
    https://gss.gs/1Yp.png
    doğuda 417,413 ile 415, 402, 428 ile 400 nasıl aynı kategoride oluyor. stad çok büyük. sahanın kenarlarındaki yerlerden bir yarıyı anca izliyorsun. ortadaki kategoriyle kenarlar arasında 1000 lira bile olsa bir fark koyman lazım. çünkü 402'nin görüş açısıyla, 400 arasında dünyalar kadar fark var. ben 400b'deyim, her maç ama istisnasız her maç birileri 400'e geliyor, merdiven kenarında olduğum için sürekli yerimde biriyleriyle mücadele etmek zorunda kalıyorum. çünkü insanlar kenar tribünden ortaya doğru yığılıyor, orada güvenlik müdahil oluyor, merdivenlerin kenarına sıkıştırıyor. 1. sırada olduğum için her maç ama her maç istisnasız burası berim yerim demek zorunda kalıyorum.

    normalde tribünden yetişme biriyim, çok ufak yaştan beri deplasmana giderim. koltuk muhabbeti yapacak birisi değilim. sadece güvenlikle uğraşmaktan bıktım. ya koltuk mantığını kaldıralım, yekpare tribün olalım ya da şu tribün ve koltuk işine bir düzen getirelim. 400b kombinesi olan varsa ne demek isteyeceğimi anlayacaktır. 3 maç üst üste aynı insanları görmüyorum yanımda. birkaç kişilik grubumuz var hep gelen. fakat ekseriyetle sürekli birileri ortaya geliyor maçı izlemek için. sonra yukarı çıkalım sıkışalım diyor. 5 kişilik koltukta, 10 kişi sıkışıyoruz. sırf bu nedenlerden kombine yerimi değişmek istiyorum. daha fazla kemik taraftarın olduğu bir yere geçmek istiyordum. şimdi de bu yüz yüze muhabbeti.

    gerçekten bilmiyorum. taraftar olmak ayrı şey kötü hizmete maruz kalmak ayrı şey. 30 bin lira para verdiğimiz bir şeyden herhalde düzgün bir karşılık beklemek hakkımızdır. bizde endüstriyel futbol, tam türk işi oldu. taraftardan alırken endüstriyel, taraftara çıktı verirken amatör ruhumuz var. birinden birine geçsek, ben ikisine de razıyım. bizim halimiz tam bize uygun bir yapı. allah korusun 2 maç puan kaybetsek, bu fiyatlara kime satacaksınız kombine çok merak ediyorum. yenileme fiyatı buysa, satın alma fiyatlarını çok ama çok merak ediyorum.

    edit:
    uzunca yazdım ama için soğumadı. bir iki noktayı daha yazmak istedim. burada fiyatlardan şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın. burada şikayetçi olduğum nokta bana göre belli saiklerle bazı tribünler ucuz tutulmaya çalışıyor. diğer tribünlerdeki insanlar da enayi yerine konuyor.

    1) turkuaz tribünlerle, yeşil tribünler arasında sadece bir demir örgü var. birisi 13.500, diğeri 40.000 lira. bu turkuaz yerden kombine sahibi olan insanların günahı ne. kombine yenilemede alta geçme yok, üste geçme var diyorsunuz. neden yeşil bölgeden alamıyor. çünkü bariz haksızlığa maruz kalıyor.

    2) 415 üst tarafında sarı alan ile onun altına tekabül eden 113 arasındaki fiyat oranına bakın. 26.000 liraya 90.000 lira. 3 katı! peki kuzey alt ile güney alt arasında aynı bölgede fiyat farkı ne kadar. 12.000 liraya, 13.500 lira.

    daha çok fazla örnek verebilirim de stad yapısını bilen fiyatlara baksa ne demek istediğimi anlar. yönetim kuzey ve güney alt kısımları neredeyse bedavaya verdiği için, diğer tüm alanlardaki taraftarı cezalandırıyor. bunun kulübe destek olmakla alakası yok. matematik ve mantık diye bir şey var. ben verdiğim paradan daha fazla, daha güzel bir yerde almak istiyordum zaten. itirazım verdiğim paraya değil. tekrar ve tekrar bunu dile getirmek istiyorum. itirazım akla ziyan oran, orantıya. turkuaz bölgesinde kombinesi olan insana yarı "santaj" yapılmasına. değişim hakkını alt ve üst için aç, o zaman turkuazdan kombine alanın sorunudur, kendi özgür iradesiyle almıştır diyeyim. fakat öyle yapmıyorlar. ısrarlar belli tribünleri neredeyse bedavaya maça giriyor. kişisel olarak yenileme yapmayacağım. ahbab çavuş ilişkisinden bıktım açıkcası.
  • 88
    sabahtan beri yenileme işlemleri ile uğraşıyorum. passo uygulamasında rezervasyonlarım sekmesinde rezervasyonum gözükmedi ve passoyu arayınca farklı tarayıcılardan deneyin bir sorun gözükmüyor dediler. tarayıcılardan denemedim yine olmayınca tekrar aradım bu defa sistemsel bir hata var akşama kadar düzelir dediler. akşam 18.00’da süre bitiyor ama adamlardaki rahatlık bambaşka bir seviyeye ulaşmış. sonuç olarak en sonunda hallettim ama passo kurumu kadar iğrenç ve çözüm odaklı olmayan vasıfsız bir kurum asla görmedim.

    her sezon yılda iki defa e-bilet yenilemek zorunda kalıyorum çünkü e- bilet sürem yıl içinde bittiği için yeni sezon bilet ve kombinelerinden yararlanamıyormuşum. bu durumun onlarda farkındaymış ama herhangi bir çözümleri yokmuş. nereye şikayet edeceğimi düşünüyorum.
  • 1
    enflasyon, kur gibi ekonomik göstergeler sebebiyle en ucuz kategorideki kale arkası üst tribünlerin** bile en az 13-14 bin tl fiyat aralığında olacağını düşündüğüm kombinelerdir. bir de genel satış günü geldiğinde sportif başarı konusunda hangi noktada olacağımız da bu fiyatları ve arz-talep dengesini direkt etkileyecektir.

    13 mayıs 2023 günü genel satışa çıkan 2023-2024 kombine kart fiyatları şu şekildeydi:

    https://gss.gs/gwn.jpeg

    kulüpten okuyan bir yetkili varsa kendisine sesleniyorum: "2023-2024 sezonundaki maçların en az %80'ine gelmeyenlere bırakın indirimi, öncelikli yenileme hakkı dahi verilmemelidir." tribündeki fotoğraf ve video çekilme manyağı, kendi oyuncusunu ahlaksızca yuhalayan, maç boyu oturan ruhsuz tiplemelerden ilk etapta bu şekilde kurtulabilir, tribünleri harbi taraftarlarımız ile doldurabiliriz.

    (bkz: ali sami yen arena/#3837814)

    bir de bu stat planı bu kombine satış döneminde artık revize edilmeli ve koltukların üzerine kendi numaraları dışında blok numaraları da yazılmalıdır. her maç kendi yerimde bulunduğum halde "burası bizim yerimiz" diye dibime kadar gelip biletindeki numaralara bile bakmaya tenezzül etmeyen tiplemelerden, hangi blokta görev aldığını dahi bilmeyen turuncu yelekli stewardlardan gerçekten yoruldum.
  • 75
    elektronik bilette passolig tekelinin biteceği kulüpler birliği tarafından açıklanmıştı.

    https://twitter.com/.../1759523001320587581

    passolig boykotuna devam eden birçok taraftar da olası yeni e-bilet sağlayıcısına bağlı olarak boykotu sonlandırmayı ve stada dönmeyi düşünüyordu. yönetim biletleri erkenden satıp koltukları bitirmek suretiyle, bu değişimi bekleyen insanların da önünü kapatmış oldu. bu kitle şu ana kadar futbolun merkezi idaresinden gördüğü muameleyi bu sene yönetimden görmüş oldu yani.
  • 47
    rabbim göstermesin ama ilk tökezlemede veya kerem topu ilk kaptırdığında çıkacak ıslık sesinden bu fiyatları belirleyen kişilerin sorumlu olduğu kombinelerdir. eskidendi o ıslıklayana, takımı yuhlayana patır kütür tepki gösterilmesi. bu fiyatlar ile bu tarz kişiler( yani bizler gibiler) azınlığa düşmekte," paramı verdim oynayın ulan zındıklar" diyen züppe zihniyettekilerin de sayısı artmakta. biz yine mücadele ederiz ama bakalım nereye kadar gücümüz, sayımız yeter bilinmez.
  • 162
    başlıktaki yazıları okuyunca galatasaraylılıkölçer cihazının bir çok kişide olduğunu fark ediyorsunuz. büyük nimet.

    halbuki insanların istediği oldukça temel, basit bir şey. şeffaflık. kaç bin bilet genel satışa açıldı? kaçı sponsorlara verildi?

    merak ettiğim bir şey daha var. 14:00’da satışa çıkan biletler nasıl 14:02’de tükenebiliyor? hangi yiğitler yalnızca iki dakika içerisinde sisteme girip tribün seçip kartıyla ödemesini yapabildi? normalde sistem 10 dakika bileti bloke edebiliyor zaten. bu yüzden bir tribünde bilet var gibi girilebilmesine rağmen koltuk seç dediğinizde “uygun koltuk bulunamamaktadır” diyor. çünkü geçici olarak başka birisinin hesabında o koltuk.

    ama dünkü süreçte 3-5 bin kişilik özel eğitimli komando tugayı iki dakika içerisinde tüm işlemlerini bitirdi, alıyorum abi konuşmalarını falan da yapmadı ve 14:02’de tüm biletler tükendi. yersen.
  • 164
    alması ayrı dert, yer değiştirmesi ayrı dert, fiyatı ayrı dert olan kart.

    şimdi iktisadi olarak bakarsak talep varsa arz da ona göre fiyat alır. esneklik dediğimiz olay vardır. yani bir ürünün fiyatını arttırdığınızda o ürünün satışı düşüp de sizi zarara sokmadıkça zam yapabilirsiniz. mevcut talepten görülüyor ki kulüp bu fiyatları çok çok daha yükseğe de alabilirmiş. iktisat bilimi bunu söylüyor. fakat futbol, arma ve tribün gibi duygusal bağları böyle düz yorumlamak ne kadar doğru? mesele bu. sen aşırı pahalı satarsan yine doldurursun stadı; ama ilk hatalı pasta homur homur olunca bunu da normal göreceksin. adama müşteri muamelesi çekersen o da hizmet bekler. iki bağırır oyunu ve skoru beğenmezse elit elit oturur yerine. bunun yolu da stadın belli yerlerini ucuza öğrencilere, gençlere vermek aslında. şimdilik bizde bir denge var. ultraslan kale arkasında stadı iyi harlıyor. ama takımın iyi olduğunu hatırlatmakta da fayda var. yarın biraz sıkıntılı süreç olursa tribünler farklı davranabilir.

    gelelim işkence boyutuna. benim koltuk vip’e dönüştürüldü. kulüp de bana mail attı “almak isterseniz şu fiyat almak istemezseniz size özel bir günde sistem açılacak ve passo üzerinden istediğiniz başka bir koltuk seçebileceksiniz” diye. öyle de oldu. yenileme biter bitmez bize ertesi gün sistem açıldı tüm tribünleri gördük seçtik yeni koltuk. peki bunu neden değişim isteyen taraftara genel sunmuyorsunuz? adamları gecenin köründe seyrantepe’ye hafta ortası topluyorsunuz?

    ve düne gelirsek. bence de bir açıklama yapılmalı. insanların içine kurt düşmesin, yoksa öyle oldu böyle oldu gibi bir durum olduğunu iddia etmiyorum.

    ha unutmadan; (bkz: konsantrasyon)
App Store'dan indirin Google Play'den alın