• 79
    yerli futbolcu transferinde klübün iç kaynaklarını kullanmak lazım. ağzımızın suyu akarak ajax izliyoruz. ozan'ı sattıktan sonra, sanki alt yapı tamamen kapanmıs gibi davrandık.

    deneyecez abi , her mevkide bi alt yapi oyuncusuna sans verecez. sansı doğru kullananı da rotasyona sokacağız. rotasyon oyuncusuna verecek para yok. bugün için iyi hos ama, gelecek senelerden birinde bi kaza basarısızlıgı artı sampiyonlar ligi gelirinden olmak cok problemli. bu sene yaptıgın karı, takip eden senelerde yapacagın zararin yerıne de saydırıyosun kümülatif olaraktan. bi nevi 3 senelik toplamda belli miktarda zarari asmamani bekliyolar.arap yağı bol bulunca hesabına girmeyelim o yüzden.

    yabancı sınırı kalksa da hem tüm klüpler finansal fair play kıskacınca, hemde anadolu klüplerindeki baskanlar her sey eskisi gibi zannediyo. yok öyle mehmet topuza 9 , alpere 6, tarık camdal'a 5er milyon avro malesef ki. papuc onlara da pahallı artık.

    u-21 takımları da yok artık. o konuda nası bi aksiyon alacağız o da önemli. bi ton futbolcu olacak elimizde.

    bonservisi elinde olan katkı da alabileceğimiz adamlar da önemli. babel bi çözümdür. plan olarak mantıklı.

    takımlarda oynayamayan gencleri kiralamak lazım. özellikle premier ligden. ayew , slimani iyi örnek orda da. neden kariyeri assagi giden adamlardan uzak durmamız gerektiigi icin.

    bonservis bedeli kazanacağımız topcu olursa da radarımızda ki genc topculara gömeriz ordan gelecek parayi da.

    cok zor dönem. ligin gelecek 5 senesinin kopacağı yer olabilir iyi bi sekilde tamamlarsak. maddi manevi kırılma surada yatiyo cünkü

    ==> (bkz: hedef 23)
  • 80
    türk oyuncu almamızın şart olduğu dönem. çok fazla değil 2-3 tane adam yeterli.

    1. kriter; büyük takımda daha önce oynaması şart. en azından tecrübeli olmalı.
    2. kriter: çok fazla maaş verilmemeli.
    3. kriter: uzun süreli kontrat olmamalı. opsiyonlu sözleşmeliler bizim için ilerisi için çok önemli.

    her zaman söyledim. burası galatasaray futbol takımı. şampiyonlar liginde oynamak isteyen fedakarlık yapacaktır.
  • 81
    türk oyuncu alma zorunluluğumuzun olmadığı transfer dönemi.

    türkiye liginde geride kalan 33 haftada takip ettiğimiz kadarıyla “üf be şu topçuyu kaçırmayalım” diyebileceğimiz bir yerli futbolcu göremedik.
    şu an galatasaray futbol takımı seviyesinde bir yerli anadolu topçusu yok bana göre.

    rotasyona sırf yerli diye ömer bayram seviyesindeki yerli futbolcu alma lüksümüz yok. zira o seviyede tonla altyapı oyuncumuz var.
    bugün altyapıdaki birçok oyuncumuz rotasyon olarak ismi geçen yerli futbolcular kadar işimizi görür.
    galatasaray spor kulübünün kurtuluşu altyapıdır. mümkünse çok üst düzey bir istisnası çıkmadığı sürece galatasaray futbol takımı yerli oyuncu ihtiyacını altyapıdan karşılamalıdır.
  • 82
    bizim için ölüm kalım dönemidir. bildiğimiz üzere daha 4 transfer dönemi satmadan alamıyoruz o da ceza süresinde biterse. elimizde para edecek oyuncular mesela belhanda, feghouli, diagne bu yıl da kalırlarsa 30a yaklaşıyorlar. bir iki seneye satmaya kalksak zor satacağımız oyuncular, dolayısıyla transfer bütçesi yaratmamız zor olacak.
    kadronun dönüşümü mutlaka bu yıl yapılmalı. feghouli, belhanda, diagne, fernando, mariano çok eveleyip gecelemeden satılarak transfer dönemini son haftaya sıkıştırmadan çalışmalıyız.

    yerli transfere para harcamamamız gereken dönem. altyapı oyuncuları yerli kadrosunu oluştursun bir zahmet. nazım sangare, mahmut tekdemir kadar oynayacak oyuncumuz olsun.
    transfer bütçesini marcao, lyundama tarzı oyunculara harcamamız gerek.

    iki sezondur şampiyonuz ve nakit akışı var, düzgün, genç, dinamik, ligde iş yapacak transferlerle kadroyu gençleştirip dinamikleştirmeliyiz.
    şampiyon olamadığımız ilk sezon bjknin haline düşeriz maalesef realite bu.
    maaş ödeyemediğimiz gibi yasak olmasa dahi oyuncu alıp kadroyu değiştiremeyiz.

    edit : cezamız 2 sezon sonra bitiyormuş ya 6 değil 4 transfer dönemi sattığımız kadar alacağız, hatırlatan arkadaşlara teşekkürler.
  • 83
    bu yaz ki transfer politikasını dair beklediğim en önemli husus kulübün maaş bütçesini düşürmek olmalıdır.
    yani yarın şampiyonlar ligine katılamayacakmışız gibi düşünüp hareket etmelerini bekliyorum. bu sebeple yüksek maaş alan ama verimi düşük futbolcular ile yolların ayrılıp yerine hem genç hem dinamik hem de mümkün olduğunca ucuz ve kaliteli futbolcular transfer etmek birinci öncelik olmalıdır. belhanda, mariano mbaye diagne ve form ve sakatlık durumuna göre fernando reges ile bonservis kazandırarak yolların ayrılması olabilir.

    2018 - 2019 sezonunda sorununu çektiğimiz en önemli olaylardan biri de yedek kulübesinin kalitesinin oldukça düşük olması ve neredeyse hamle şansımızın olmamasıdır. özellikle yerli piyasasının bu denli daraldığı bir ortamda ve gelecekte görünen "yerli teşvik kuralının" değişecek olması nedeniyle muhakkak ki yerli futbolcu hamlesi yapmak gerekir. muhtemel adaylar sağ bek için şener ( gelirse mariano ile yollar ayrılacak demektir), stoper için semih ile bir yıl daha kiralık anlaşılabilir ya da ingiltere' de fazla forma şansı bulamayan çağlar söyüncü ve almanya' da bulunan kaan ayhan için bir istek olabilir düşünüyorum. orta saha ve kanat forvet konusunda deniz türüç için bir hamle olabilir ama kayseri yönetimi nasıl bir astronomik ücret ister soru işareti. yerli hamleleri ile yedek kulübesini ve ilk on biri kesinlikle güçlendirmeliyiz.

    emre taşdemir geçireceği iyi bir kamp dönemiyle yeni sezonda faydalanabiliriz kendisinden, oldukça genç ikinci yarı forma giydiği maçlarda belirli bir kalite sundu. seneye daha çok yararlanabiliriz.

    babel' i kişisel olarak beğenen bir insanım ama bizim babel' e verilen paraya değil marcao' ya ya da onyekuru' ya verilen ücretlere transfer yapmamız gerekiyor. hem genç hem ucuz hem de kaliteli uzun yıllar yararlanabileceğin tarzda, babel gibi iki üç transfer yaparsak beşiktaş' ın düştüğü duruma düşmemiz an meselesidir. bu tarz oyuncular günü kurtarır ama sana gelecek adına pek bir şey vermez ve bonservis kazandırmaz. transfer politikamızın devre arası ile aynı olmasını ve ödenecek ücretlerin makul olmasını bekliyorum.
  • 84
    kimlerin transfer edileceğinden önce geleneğimizin dışına çıkarak yaz kampına yetişmesini dilediğim transferlerin gerçekleşmesini istediğim dönemdir. bunu dilememin sebebi bu yaz düzenlenecek olan afrika uluslar kupasına takımımızdan digane, luyindama, feghouli ve belhanda'nın katılacak olması. bu dört oyuncu beğensek de beğenmesek de ilk 11'in önemli 4 oyuncusu. bunlardan belki takımdan ayrılanlar da olabilir. ancak mevcut durumda bu 4 oyuncunun kampa geç katılacağı kesin. bu durumda sezonun başlarında bu 4 oyuncu yerine rotasyonda düşündüğümüz farkı oyunculara yer vermek durumunda kalabiliriz. bu sebeple yeni gelen oyuncularımızı kampa yetiştirerek takıma, taktiğe uyumunu hızlandırmak daha da önem arz ediyor.
  • 85
    hasta ruhlu galatasaray taraftarları olarak daha 2 gün geçmeden planlamaya başladığımız transfer dönemidir. harbi hastayız lan biz. başarı o kadar baside indi ki bizde. mutlu olmamız çok zor lan.
    oğlum düşünsene beşiktaş, fener taraftarı olsa hala mevzu nerelerdeydi.
    hastayız hepimiz manyağız.

    ama yerli oyuncu kalitemizin artması şart. ilk 11'de de bam bam şut atabilecek deplasmanda kilidi açacak, mücadele gücü yüksek adamlara ihtiyacımız var.
  • 88
    kritik bir transfer sezonudur ve sattığın kadar alabildiğin içinde çok zor geçecektir. istersen şampiyonluktan 1milyar euro kazan, şuan o parayı transfere harcayamıyorsun (bonservis olarak)

    gelelim gidecek - gelecek matematiğine;

    gideceğini düşündüğüm oyuncular:
    semih (kiralık)
    mariano(2020'ye kadar sözleşmesi var ama brezilyadan talipleri var)
    badou(kiralık)
    onyekuru(kiralık)
    eren derdiyok
    mbaye diagne (sattığın kadar al olduğu için, satılacak ve nakite dönüştürülecek oyuncu. arabistana falan okutmaya çalışacaklar)

    gitmesini istediğim ama bir şekilde kalacağını düşündüğüm oyuncular:
    fernando reges (32 yaşında, 2020 ye kadar kontratı var ve bonuslar hariç 3.3m euro maaşı kimse vermez.)
    sinan (fatih hocayı ne kadar sevsem bile biliyorum ki hoca kontrat yeniler)
    selçuk inan (kaptanla 1 yıl daha anlaşılır.)
    muğdat (az maaş aldığı için kadroda tutulur.)
    feghouli (verdiğimiz maaşı kimse veremez. kendisininde gitmek isteyeceğine ihtimal vermiyorum)
    belhanda (fatih hocanın bırakacağını düşünmüyorum.)

    yukarıda da görebildiğimiz gibi satıp para kazanabileceğimiz mariano ve diagne dışında neredeyse kimse yok. bu bizi bonservisi elinde olan oyunculara ya da kiralık olarak oynayabilecek oyunculara yönlendirecektir muhtemelen. alternatif ise marcao nun astronomik rakama satılma ihtimali. eğer marcao +20m euro yaparsa güzel bir kadro kurulur. eğer bu ihtimal gerçekleşmezse bonservisiyle bir forvet ve lyundama alınır. geriye kalan herkes kiralık ya da bonservisi elinde olarak gelir.

    transferin şart olduğu bölgeler:
    sağ bek
    yedek yerli defans
    2 ya da 3 orta saha (selçuk ve donk 35 yaşında, badou gidiyor ve reges yetersiz.)
    sol açık ( babel'in geldiğini düşünebiliriz.)
    forvet ( diagne'nin satıldığını düşünerek yazıyorum.)
    lyundama(bonservisi alınacak)

    arkadaşların yazmasına rağmen yerli oyuncu almamıza gerek olduğunu sanmıyorum.
    alt yapımızdan çıkan oyunculardan daha iyi yerli oyuncu olduğunu düşünmüyorum.

    recep gül
    ali yavuz kol
    yunus akgün
    atalay babacan
    celil yüksel
    gökay güney
    abdussamed karnuçu
    sefa özdemir
    hatta mustafa kapı

    hepsi yeni transfer olarak düşünülebilir ve oyuncular oynaya oynaya gelişiyorlar. yatarak değil. güvenmemiz gerek.
  • 89
    19 mayıs 2019 galatasaray istanbul başakşehir maçı sonrası gs tv yayınında fatih hocam'ın "zaten bir kaç şeyi yapmıştık, yarından itibaren de üzerinde çalışmaya başlayacağız, kafayı avrupa'ya taktık" sözleri ile bahsettiği ve heyecanımı şimdiden 238 katına çıkaran dönem.

    fatih hoca dahil tüm profesyoneller de mutlaka göz önünde bulundurmuştur ki kadroya katılacak oyuncularda aranması gereken ilk kriter bana göre satışı durumunda para edip etmeyeceği olmalı. çünkü bugün ffp kıskacındaysak bunun tek nedeni transferde her sene ekside olmamızdır. kaldı ki önümüzdeki dönemlerde sürekli sattığımız kadar almak durumundayız ve ola ki aldığımız oyuncu para etmedi veya satamadık, o zaman işte bir çıkmaza girmemiz kaçınılmaz ve kadro revizyonu yapmamız imkansız hale gelecek.

    hem kötü hem de iyi örnekler ile anlatayım:

    tarık çamdal: 4,75 milyon'a geldi, bedelsiz gönderdik.
    olcan adın: 4 milyon'a geldi, bedelsiz gönderdik.
    izzet hajrovic: 3.5 milyon'a geldi, bedelsiz gönderdik.
    yiğit gökoğlan: 2 milyon'a geldi, bedelsiz gönderdik.
    nordin amrabat: 8.6 milyon'a geldi, 3.5'a gitti.
    bogdan stancu: 5 milyon'a geldi, 2.5'a gitti.

    sırf şu 6 oyuncuya harcanan bonservis: 27.85 milyon
    elde edilen bonservis: 6 milyon
    zarar: 21.85 milyon

    biraz içimizi açmak için iyi örneklerden de bahsedelim:

    alex telles: 6.15 milyon'a geldi, 1.3 milyon'a inter'e kiralandı ve 6.5 milyona gitti.
    garry rodrigues: 3.5 milyona geldi, 9'a satıldı.
    bafetimbi gomis: 2.5 milyona geldi, 6 milyona gitti.
    badou ndiaye: 7.5 milyona alındı, 16 milyon'a satıldı.
    ozan kabak: altyapı ürünü, 11 milyon'a satıldı.

    harcanan bonservis: 19.65 milyon
    elde edilen bonservis: 49.8 milyon
    kar: 30.15 milyon

    o yüzden öncelikli kıstasımız, "bu oyuncuyu satmak istersek para eder mi?" düşüncesi olmalı. elbette değerini katlayıp düşürmesi bir bilinmezlik fakat fahiş fiyata tarık çamdal'ı almakla 3.5 milyon'a garry rodrigues'i almak arasında ciddi bir risk farkı olduğu da aşikar.

    geleceğimizi sağlam temellere oturtmak istiyorsak bonvervis gelirimizi/karımızı arttırmamız şart kere şart.
  • 90
    oyuna sokacak topçumuz yok. 14 yabancı iyi gözükse bile az geliyor bize. mutlaka az çok katkı alınabilecek yerli bulunmalı.

    rotasyona türk kaleci: fatih öztürk iş görür beleş(1), tolgahan acar iş görür beleş (2)

    rotasyona türk sağ bek: ucuza olursa kerim alıcı (1), sözleşmesi 1 yıl kaldı ucuza olursa nazım sangare(2), beleşe sabit ücreti düşük sözleşme ile şener(3)

    stoper: çaptan düştü kiralık gelebilir ömer toprak (1), ömer olmazsa kiralık semih kaya(2) tuzlu ise gerek yok mert müdür(3)

    sol bek: oyna devam.

    6 no yerli rotasyon: ben bulamadım varsa ucuz gurbetçi alınabilir. yoksa elzem değil. okay yokuşlu içinde fırsat kollanmalı gelecek 3 yıl için, elbet dönecek geri ülkeye.

    8 no yerli yedek: selçuk(1905 tl), ucuza patlarsa tarkan serbest ya da taylan antalyalı(1), yaprak dökümü başlarsa irfan can(2)

    yerli kanat yedek: pazarlık yapacak durumu yok ucuza gelsin başlasın gökhan töre (1), kiralık olarak gelebilir emre mor(2), kayseri saçmalamayı bırakırsa 2 milyona deniz türüç(3)

    yerli yedek forvet: aslında 1 milyona eren dursa olurdu ama kapılar devre arası kapandı... ucuza koparırsak umut bozok (1), beleşe muhammed demir(2)

    bu saydığım futbolcuların hiç biri takımı 1 gıdım ileri taşımaz ancak oyuna sokacak yerli birileri lazım. atalay, mustafa kapı, yunus akgün gözümüz üzerinizde...

    yabancı olarak hector herrera, brahimi, babel. şunlardan 2sini koparabilsek ilaç olur.

    arda??? *
  • 91
    yerli transfer konusunda yapılacak tasarrufların yurt içi yerine gurbetçilerden yana kullanılması gereken dönem. zira yurt içinde takımımızda oynayabilecek oyuncu sayısı yok denecek kadar az. mutlaka alınması gerektiğini düşündüğüm eskişehirspor'lu mehmet özcan. (bkz: #2670265) belki sivasspor'daki emre kılınç. ve de bursa'nın 2 kalecisinden biri.
  • 92
    2018/2019 sezonunda kulübe zayıftı, daha doğrusu linnes dışında doğrudan 11 oynar diyeceğimiz futbolcumuz belki mitroglou vardı onun dışında etkili bir alternatifimiz yoktu.

    doğrudan 11 odaklı transferler yaparak, mevcut 11 üzerinden alternatiflerde oluşturulabilir. tabi yerli kalitesi bir şekilde arttırılmalı, özellikle gurbetçiler üzerinden bir arama tarama yapılarak güzel alternatifler bulabiliriz.

    diğer önemli konu, fatih hoca kimlerin gitmesini istiyor. giden isimler muhtemelen transfer önceliğini belirleyecek, özellikle hücum bölgesinden ayrılışlar tamamen oyun anlayışımızı değiştirir. umarım kriz yaşamadan, rahat ve huzurlu bir transfer sezonu yaşarız.
  • 94
    kim gelir, kim gider onu bilemem. ancak benim istediğim tek şey eğer yabancı sınırı 12 + 2 şeklinde kalmaya devam edecekse, kadro planlaması ilk on birin tamamı yabancı ve bir yedek forvet şeklinde yapılması. artı ikilik kısımın illa kullanılması gerektiğini düşünmüyorum bu transfer döneminde. ama illa kullanılacaksa stoper, 6 numara, 8 numara ve kanat oyuncusu rotasyonlarından ikisinde kullanılabilir.
  • 95
    "geldi sezonun sultanı" diyerek karşıldığım dönemdir*. mevki, takviyeler ve sınırlamalara uygunluk olarak konuya girişeceğimden bu uzun yazıdan dolayı sağlık sorunu yaşayacak arkadaşlardan özür diliyorum peşinen.

    kaleci: biricik kedimiz* varken as kısmını düşünmemize gerek yok. yedek olarak ise ligimizde yetişmiş türk vatandaşı bir kaleciye ihtiyaç var. 3. kaleci olarak ismail çipe yeterlidir. buradan 2 adet türkiye'de yetişmiş, 1 tanesi direkt altyapıdan oyuncu ve 1 adet de yabancı olmak üzere kadroya 3 kişi yazılıyor.

    bekler: sağ bekte bu sezon martin linnes'in direkt as başlayacağını düşünüyorum. o yüzden yedeği türkiye'de yetişmiş türk olmalıdır*. sol bek olarak yerine birisi gelmezse as oyuncumuz üstün japon teknolojimiz*, yedeği ise türkiye'de yetişmiş futbolcu olaraktan emre taşdemir olacaktır. buradan kadromuza ek olarak bir altyapı bekinin ekleneceğini düşünüyorum, ayrıca mariano ve ömer bayram'a da gitti gözüyle bakıyorum. kadroya 5 kişi daha yazılırken dağılım 2 yabancı, 3 türkiye'de yetişmiş futbolcu, 1 tanesi altyapıdan yetişme olacaktır.

    stoperler: oyun planımızda bir adet pasör stoper, 1 adet de bozucu stoper bulunuyor. pasör stoperler marcao ve donk, bozucu stoper luyindama ve ne yazık ki şimdilik türkiye'de yetişmiş futbolcu olarak ahmet çalık şeklinde olacaktır. 1 adet altyapı futbolcusu ile buraya ekleme yapılacağını ve donk'un takımda önlibero pozisyonu kalkacağından taktiksel gereklilikler hariç stoperde görev alacağını düşünüyorum. 5 kişinin 3 tanesi yabancı, 2 tanesi türkiye'de yetişmiş futbolcu, bir tanesinin altyapıdan yetişme olacaktır.

    şu ana kadar kadromuzun defans ve kale kısımlarından toplam 13 futbolcuyu yazmış bulunuyoruz. dağılım;
    a) 6 adet yabancı
    b) 7 adet türkiye'de yetimiş türk futbolcu
    c) 7 taneden 4 tanesi altyapımızdan yetişme şeklinde olacaktır.

    orta saha merkez: takımdan ayrılacağı kesin olan papa alioune ndiaye, ayrılacağını düşündüğüm fernando francisco reges ve younes belhanda ile birlikte as merkez orta sahamızın komple değişeceğini düşünüyorum. bir adet defansı daha ağır basan ama pas özelliği iyi yabancı orta saha, bir adet de ofansı daha ağır basan box to box yabancı orta saha transferine kesin gözü ile bakıyorum. bu mevkide asıl problem ise yedeklerinin türk olma gerekliliği, çünkü 14 yabancı sınırını ile hareket etmek bizi önümüzdeki sezonlarda üzecektir. ben istemesem de selçuk inan'ın takımda 1 sene daha kalacağını düşünüyorum ancak yedeğin yedeği olursa bir mantığı olacaktır. yukarıda belirttiğim özelliklerde 2 adet türk futbolcuya net şekilde ihtiyacımız var ve gerçekten de aklıma fiyatı da uygun, yedek olabilecek hiçbir futbolcu gelmiyor. bu transferde tek avantajımız kale, defans ve selçuk sayesinde yerli yetişmiş kotamızın hem lig hem şampiyonlar ligi için şimdiden uygun olması ve gurbetçi transfer edebiliyor oluşumuz.

    kanatlar: sol tarafta henry onyekuru tekrar kiralanabilirse kesinlikle kiralanacaktır. sağda ise sofiane feghouli'nin farklı oyun formasyonlarına da uyum sağlayabilme özelliğinden ötürü hocanın kadroda maaşına rağmen tutacağını düşünüyorum.
    yedek olarak ise bonservissiz olarak gökhan töre veya uygun fiyata ikna edilirse deniz türüç hamlesi beni şaşırtmayacaktır. sözleşme yenilemesi halinde yunus akgün de kadroda olacaktır. eğer ki oyuncu satışlarından iyi para kazanırsak ben onyekuru yerine daha çizgiyi seven ve iyi orta kesen lokomotif tip bir kanat hamlesini de ihtimalli görüyorum.

    forvet ve forvet arkası: açıkçası hocamızın geçmiş sistemlerini de düşünürsek taktiğimiz 4-4-2, 4-4-1-1 veya bu sistemlerin asimetrik düzenleri şeklinde olacaktır. bu yüzden de hocanın ryan babel sevdasını çok iyi anlayabiliyorum. normalde talihsiz sakatlık olmasa emre akbaba ve babel ile gezici forvet veya forvet arkası mevkisini kapatacaktık, ancak şimdi koşullar değişti. atalay babacan sadece yaz kampıyla ne kadar hazır olabilir onu bilemediğimden ya kostas mitroglou bu role bürünecek, ya da kendisinin kiralık sözleşmesi fesih edilip bu özelliklere uygun bir oyuncu kiralanacaktır. forvet bölgesine ise presi bilen, top tutabilen 1 yabancı oyuncu kesinlikle alınacaktır, tabi mbaye diagne gidebilirse.. emre akbaba sakatlandığı için forvet yedeğimiz türk olması zorunlu hale gelecektir.

    bütün mevkileri yazdığım tip oyunculara göre doldurunca;
    a) 12 yabancı
    b) 9 türkiye'de yetişmiş futbolcu
    c) 9 kişiden 5 tanesi altyapıdan yetişmiş futbolcu
    d) türk pasaportlu ama yetişmiş sayılmayan 4 futbolcu ile toplam 25 kişilik kadromuz oluşuyor. gideceklere göre geleceklerin kalitesi, fiyatı hepsi etkilenecektir. yedek kulübemiz bu yazdıklarıma göre yine pek güçlenmemiş gibi gözükse de en azından oyuncuların rolleri taktiksel bağlamda alakasız olmayacağından bu seneki gibi bariz bir zayıflık yaşayacağımız düşünmüyorum.
  • 96
    transfer planları yapılmadan önce yabancı kontenjanının netleşmesi lazım. sezon bitmek üzere iken halen belirsiz olması tam bir rezalet ama bunlara alışkınız artık ülke olarak. öte yandan yabancı kontenjanından bağımsız yerli kalitesinin her türlü iyileştirilmesi lazım. aksi takdirde maçlarda müdahale şansı olmuyor teknik direktörün oyuna. ilk 11'i zorlayabilecek en az 3-4 kaliteli yerliye ihtiyacımız var. diğer planlar yabancı sayısına göre yapılmalı. eminim yönetim olarak da bu karar bekleniyor şu anda.
  • 99
    luyindama'nın zorunlu satın alma opsiyonu nedeniyle kasayı -5 milyon € ile açacağımız transfer dönemi. bu bile işimizin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. ciddi bonservis paraları ödeyemeyeceğimiz aşikarken yapılacak en mantıklı iş scout ekibimizi üç gruba ayırıp; birinci gruba bir jeep verip afrika'nın uçsuz bucaksız ormanlarına yollamak. ikinci gruba güneş gözlüğü, güneş kremi, birkaç şort ve parmak arası terlik verip brezilya sahillerine yollamak. üçüncü grubu ise kalın ve sıkı giydirip iskandinavya'ya yollamak.
  • 100
    şampiyonluğu aldığımıza göre artık planları yapmamız hatta teknik heyetin ve scout ekibinin çoktan eksikleri belirleyip çalışmalara başlamış olması gereken sezon. bu dönem yapacağımız hamleler kulübün gerçekten kaderini belirleyebilir. doğru yönetilebilirse muhtemelen lige birkaç sene daha ambargo koyacağız ama lig şampiyonluklarının yanında avrupa’da mutlaka mücadeleci bir ekip kurmalıyız galatasaray olmak türk olmayan takımları yenmeyi gerektirir nihai amaç budur. fakat bazı gerçekleride göz ardı etmemek gerek hem ekonomik hem temel mantalite anlamında makas avrupa’da ki rakiplerimizle git gide açılıyor. ayrıca kulübün özelinde ffp kısıtlaması olmasıda transfer döneminde çok esneklik sağlamıyor. yapılması gerekenler aslında az çok belli. mümkün olduğu kadar bonservisi elinde çok yüksek maaş ödemeden işi kotarabileceğimiz futbolculara yönelmeliyiz. babel , brahimi maaş ne ister soru işareti porto’da ki herrera , sol bek moreno ve daha birçok alternatif mevcut. ikincisi belhanda, diagne gibi artık yaş olarak otuzuna doğru yaklaşan ve bu sıralar gerçekten iyi bonservis getirebilecek futbolcularla vedalaşıp yerlerine marcao örneğinde olduğu gibi potansiyelli maaşı düşük ileriye dönük transferler yapmak. maaş skalasını düşürmek bu dönem içinde çok önemli çünkü bizim gibi kulüpler için son dönemde iyileşmeler gözüksede ödenen maaşlar gerçekten çok yüksek seviyede. 40-45 milyon euro seviyelerine mutlaka gelmeliyiz belkide daha düşük. üçüncüsü kiralık futbolcu transferi tabii burda yine onyekuru transferi örnek gösterilebilir fakat ekstra olarak uygun bir satın alma opsiyonu mutlaka koydurmalıyız. kiralık futbolcu transferinde de mutlaka genç scout transferi ve az maaş en önemli kriter olmalı. türk futbolcu konusunda ise daha önceki transfer dönemlerinden artık gereken dersleri çıkarmalıyız. mümkün olduğu kadar bonservis verip yurt içinden futbolcu transferinden uzak durmalıyız. zaten ligde galatasaray seviyesinde oynayacak yerli futbolcu sayısı nerdeyse yok trabzon’un genç futbolcularını alamayacağımızı varsayarak. avrupa’da fazla şansı bulamayan lejyoner isimler için bir yoklama yapılabilir. ömer toprak, çağlar söyüncü gibi. bunun dışında alt yapıdaki çok övülen jenerasyondan isimlere artık şans vermeliyiz ömer bayram, muğdat’a şans vereceğimize gençler en azından rotasyonda yer alsın. hiçbir zararımız olmaz aksine 1-2 tanesi oynamaya başlarsa ozan örneğinde olduğu gibi kulübü düzlüğe çıkartıcak hamleler gelebilir. elbet fatih hocada gençleri takip ediyordur ve zamanı gelince forma şansı verecektir türkiye’de bu konuda hocamızın üstüne yok zaten.
App Store'dan indirin Google Play'den alın