• 2
    bu tekniğin geliştiricisi ng mui adlı bir bayan rahiptir...

    hikayesi basitçe; bağlı olduğu shaolin tapınağı'nın qing hanedanlığı askerleri tarafından yerle bir edilmesinden sonra ng mui hayatta kalmayı başarır ve kaçar. başka bir manastıra sığınır ve hayatına devam eder. shaolin kung fu konusunda uzman olmasına rağmen yeni bir teknik yaratma arayışına girer. bu teknik shaolin kung fu kadar fiziksel kabiliyet istemeyen ve fizik dezavantajını* ortadan bir teknik olacaktır. mui shaolin kung fu'nun özelliklerinin bir kısmını alır ve eksik olan yanlarını uzun süre boyunca gözlemlediği hayvan davranışlarından* esinlenerek kapatır...

    tekniği başta kimseye öğretmez fakat bir gün halk pazar indiğinde yim wing chun adlı bir kızla tanışır. yim wing chun'un bir belalısı vardır ve onunla evlenmek istemektedir. fakat chun'un gönlü başkasındadır. wing chun'la evlenmek isteyen serseri sürekli olarak onu rahatsız etmektedir ve hemen hemen her gün onunla evlenmesi için kıza baskı yapmaktadır. hikayeyi duyan mui, tekniği kıza öğretmeye karar verir ve onu yanına alarak eğitir. wing chun eğitimi tamamlandığında kent merkezine geri döner ve onu taciz eden adama meydan okur. wing chun bu duellodan galip ayrılır ve belalısından kurtulur...

    tekniğin ismi de bu kızdan gelmektedir...
  • 3
    türkiye'de eğitimini gerçekten kaliteli bir şekilde alabileceğiniz ender savaş sanatlarından biridir. reklam olmaması açısından çalıştığım organizasyonun ismini vermeden kişisel antrenman deneyimlerimi paylaşayım.

    öncelikle idael bir çalışma için öğrenci sayısının, kişisel kanaatimce 12 yi geçmemesi ve mümkünse çift sayıda olmalıdır.* kişisel tavsiyem, öğrenci sayısı 12'yi geçen yerlerde wing chun eğitimi almaktan zinhar uzak durunuz.

    antrenman törensel bir havada başlar ve ilk önce büyük usta yip man'a - ki bu resmine doğru oluyor- daha sonra hocanıza - seviyesine göre sifu ya da sihing- daha sonra ortamda bulunan en kıdemli öğrenciye, sol avuç içine sağ yumruğu değdirmek ve hafif eğilmek suretiyle selam verilir. - başlarda biraz enteresan ve gereksiz gelse de hoş bir seremonidir.-

    selam sabah kısmı bitince, ayna karşısında olanı daha makbul olmak üzere öğrenciler tek sıra halinde dizilir ve ısınma hareketlerine başlar. diğer sistemlerde ısınma hareketleri nasıl oluyor bilmiyorum ama wing chun temel hareketleriyle, örneğin; chain punch* ısınma mevzusunun ilk hareketidir. tek yumruk şeklinde başlar ve üç-beş-yedi şeklinde kademeli olarak artar. ardındar tekme çalışmalarıyla ısınma mevzusu biter. kan ter içinde tabii. *

    ısınma mevzusunun ardından, seviyenize göre hocanızın göstediği hareketi diğer aynı seviye öğrencilerden biriyle çalışmaya başlarsınız. çift öğrenci sayısının önemi burda ortaya çıkıyor. zorunda kalındığı zamanlarda 3 lü çalışılabilinir fakat kişisel deneyimlerim bunun 2 li çalışmalara nazaran daha verimsiz olduğu yönündedir.

    ardından, form tabir edilen, temel wing chun hareketleriyle- ki bu form denilen mevzu seviyeye göre farklılık gösterir- hareketlerle aktif dinlenme yapılır. daha sonra şınav-mekik ve diğer bazı kondisyon yükleyici hareket kısmına geçilir ve başta bahsettiğim selam seremonisiyle antrenman tamamlanır.

    şahsi kanaatime göre ideal bir wing chun antrenman süresi kesinlikle haftada 2 gün ve 1.5 saatin altında olmamalıdır. ideali haftada 3 gün, 2 şer saat olanıdır.
  • 5
    spor degil, sanattir.
    wing chun da ''güzel bahar'' anlamina gelmektedir aklimda kaldigi kadariyla.
    ''bu ne lan, ben sokakta dövüssem böyle böyle mi yapacam illa ki'' diyenler oluyor. herks diyor. biz de dedik zamaninda ama o is öyle degil iste. ayni hareketleri bikmadan usanmadan tekrar tekrar uygularsiniz esinizle. hedef bedeni o hareketlere alistirmak ve o hareketleri icgüdüsellestirmekdir. hocalar genellikle üstüne basa basa tam görmek istedikleri hareketleri onlarin nazarinda olmasi gerektigi gibi görmek isterler. ''ulan 2 santim yukari 3 santim asagi ne fark eder yav'' diye aklinizdan gecirirsiniz. haklisniz da, hoca da bunun farkinda ama iste is icgüdüsellestirmek de bitiyor. gercek dövüste kural yok, adim ayarlamasi yok. bosu buldun mu dalacan, yapisinca birakmiyacan. ayni hareketleri durmadan yapmak bedenin ve zihnin bunlara alismasi icindir. yeri geldiginde beden beyinden önce bile hareket ediyor. beyin derken bilimsel olarak tabi ki beyinden geliyor kipirdama emri ama ''surdan geliyo sunu yapiyim, ondan sonra cevir dön virt zirt'' diye düsünmeden eliniz dirseginiz filan gerekli pozisyonu alabiliyor.
    cocuklugumda 3 sene yaptigim, sıkılıp biraktigim, simdi(on sene sonra) tekrardan basladigim sanat. ve evet reflekslerimin ve icgüdümün masallahi varmis. bunu farkettim. lakin omuzlar ilk günde iflas etti. gerci bu aralar formsuzum bi kac haftaya kadar canavar gibi olurum.

    edit:''bosu buldun mu dalacan, yapisinca birakmiyacan.'' dedik, ekleyelim, sana güresci edasiyla sarilacak mi, yüzüne yüzüne vuracan ip-man filmindeki ustanin yaptigi gibi. veya siyrilip uzaklasacan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın