türkiye'de eğitimini gerçekten kaliteli bir şekilde alabileceğiniz ender savaş sanatlarından biridir. reklam olmaması açısından çalıştığım organizasyonun ismini vermeden kişisel antrenman deneyimlerimi paylaşayım.
öncelikle idael bir çalışma için öğrenci sayısının, kişisel kanaatimce 12 yi geçmemesi ve mümkünse çift sayıda olmalıdır.
* kişisel tavsiyem, öğrenci sayısı 12'yi geçen yerlerde wing chun eğitimi almaktan zinhar uzak durunuz.
antrenman törensel bir havada başlar ve ilk önce büyük usta
yip man'a - ki bu resmine doğru oluyor- daha sonra hocanıza - seviyesine göre
sifu ya da
sihing- daha sonra ortamda bulunan en kıdemli öğrenciye, sol avuç içine sağ yumruğu değdirmek ve hafif eğilmek suretiyle selam verilir. - başlarda biraz enteresan ve gereksiz gelse de hoş bir seremonidir.-
selam sabah kısmı bitince, ayna karşısında olanı daha makbul olmak üzere öğrenciler tek sıra halinde dizilir ve ısınma hareketlerine başlar. diğer sistemlerde ısınma hareketleri nasıl oluyor bilmiyorum ama wing chun temel hareketleriyle, örneğin;
chain punch* ısınma mevzusunun ilk hareketidir. tek yumruk şeklinde başlar ve üç-beş-yedi şeklinde kademeli olarak artar. ardındar tekme çalışmalarıyla ısınma mevzusu biter. kan ter içinde tabii.
*ısınma mevzusunun ardından, seviyenize göre hocanızın göstediği hareketi diğer aynı seviye öğrencilerden biriyle çalışmaya başlarsınız. çift öğrenci sayısının önemi burda ortaya çıkıyor. zorunda kalındığı zamanlarda 3 lü çalışılabilinir fakat kişisel deneyimlerim bunun 2 li çalışmalara nazaran daha verimsiz olduğu yönündedir.
ardından, form tabir edilen, temel wing chun hareketleriyle- ki bu form denilen mevzu seviyeye göre farklılık gösterir- hareketlerle aktif dinlenme yapılır. daha sonra şınav-mekik ve diğer bazı kondisyon yükleyici hareket kısmına geçilir ve başta bahsettiğim selam seremonisiyle antrenman tamamlanır.
şahsi kanaatime göre ideal bir wing chun antrenman süresi kesinlikle haftada 2 gün ve 1.5 saatin altında olmamalıdır. ideali haftada 3 gün, 2 şer saat olanıdır.