• 428
    vücut yapısı olarak kolay kilo veren zor alan biriyim. 39 cm kollarım varken ( ki bu benim için harika bir şeydir) 1 yıldır hayat koşuşturmasından ağırlığın altına girmedim. geçen gün öylesine bir kolumu ölçeyim dedim 33 çıktı :( kendimi baya kötü hisssediyorum. işin kötüsü motivasyon da yok tekrardan git gir salona aynı şeyleri uygula.

    bunu da niye yazdım bilmiyorum biraz of çekmek için biraz da napmak lazım aklı almak için sanırım... 183-73
  • 429
    peşin not: yatırım tavsiyesi değildir.

    efendiler, çok ilginç bazı olaylar var bu konuda. gördüğüm en güçlü ve kaslı kişi 50 yaşında hayatı boyunca bulgur pilavı ekmek yiyen birisiydi. yani o minvalde bi hayat yaşayan gariban biriydi. 110 kiloluk elektrik motorunu 5 kglik bir dumbell kaldırırcasına kaldırırdı. hem de 50 yaşında! bu tarz onlarca örneği hepimiz görmüşüzdür.

    bir diğer olay dna'sı insanınkiyle yüzde 97 lik benzerlik gösteren gorillerde insanın 4 katı kadar daha fazla kas dokusu vardır(oran olarak) . goriller otçuldur. gorillerin kas tamiri ve kas gelişimi insanla nerdeyse aynıdır. aynı aminoasitleri kullanır vücutları.

    vücudun kas dokusunda kullandığı aminoasitleri vücut kendisi sentezler. hiçbir şekilde dışarıdan almaz. yani siz istediğiniz kadar proteinli beslenin spor yapın eğer vücudunuzun o aminoasiti sentezleyen ilgili kısımları düzgün çalışmıyorsa 1 gram bile kaslanamazsınız. aynı şekilde o ilgili kısım çılgınlar gibi çalışıyorsa örneğini verdiğim 50 yaşındaki o amca gibi beslenme alışkanlığı gibi bir mefhumdan haberiniz olmadığı halde yerli herkül gibi bir vücudunuz olabilir.

    en son konuyu şuraya bağlayarak bitiriyorum... kas yapmak istiyosan x gram protein, y gram vırt, z gram zırt tüketmelisin diyenleri 3 evetle hayatınızdan uğurlayın. bu iş tamamen vücudun hormon üretimine bağlı. tek hedefiniz hormon üreten bezleri aktif etmek olsun.

    hormon hormon hormon! keh keh :)

    peşin not hatırlatması: yatırım tavsiyesi değildir.

    kaynak: http://gss.gs/DUq

    edit: cümle hataları giderildi ve kaynak eklendi.
  • 430
    geçenlerde yeniden giriştim bu işe. sonra da bir kan tahlili yaptırayim, eksik-fazla değerlerime göre de bir beslenme programı yaparım demiştim. sonra o kan testinde kreatin kinaz (ck) denen bir değerin tepe referansı 170 iken bende 1400'lerde çıktığını gördüm. biraz araştırdım ki bu değer spor yapıldığında (kaslar zorlandığında) artıyormuş. şimdi bi süre spor yapmadan tekrar test yaptırıcam kontrol amaçlı ama başına gelen, bilgisi olan var mı merak ettim.
  • 431
    herkesin bir şeyler bildiğini söylediği ama %99 hiçbir şey bilmediği bir spor dalıdır bu.
    malesef ki broscience iliklerine kadar işlemiştir. bugün biri size "sabahları limon ye, beyni güçlendiriyor" derse buna ne kadar inanıyorsanız forum, sözlük ve internet sitelerine de o kadar inanmanız lazım. bu sporda bilgilenmenin, kendini geliştirmenin yolu size verilen her bilgiyi elekten geçirip, internette araştırmaktan geçiyor. (bir de benim gibi bir çok farklı beslenme, antrenman türünü denemiş ve bir kaç yılınızı hiçbir gelişim sağlamadan harap etmiş olmanız da güzel deneyim sağlıyor...)

    buraya malesef bilgi vermek için bir şey yazmıyorum ama daha çok sizi bilgi verecek kaynaklara iletmeye çalışıyorum. çünkü bu iş derya deniz. progressive overload, periodization, strength training, hiit, hit...
    bunların hepsini buraya yazmam için ekşi sözlükten sage olmam lazım (üşüyoruz reyiz)
    neyse, türkçe çok kaynak veremiyorum (yalnız tam bunları yazarken birden aklıma türkçe bir kaynak geldi, serkan yimsel. bu abimiz oldukça kaliteli yayınlar yapan, brosciencedan uzak duran biri. çok takdir ederim kendisini. bir kere sporla ilgili linki vereceğine erotik link vermişti ama nazar boncuğu olsun.* ) çünkü türkçede herhangi bir bilgi için kaynağın çok az olduğunu düşünüyorum (nasıl kaideyi taciz eden istisna italya'da defansif orta sahanın milyon adı olduğundan bahsediyorsa aha bende benzerinden bahsediyorum)
    eğer bu işle ilgili bir şeyler öğrenmek isterseniz genel olarak sevilen, çoğu bu işin eğitimini almış ya da uzun yıllardır bu spora emek vermiş yabancı kişilerin isimleri;
    (bkz: mark rippetoe) (kuvvet antrenmanı, temel halter hareketlerinin jesus christ'ı)
    (bkz: lyle mcdonald) (beslenme)
    (bkz: mike israetel) (antrenman ve beslenme konusunda)
    (bkz: brad schoenfeld) (bilimsel vücut geliştirme reyiz)
    (bkz: alan aragon) (ben beslenme konusundaki çalışmalarını beğeniyorum)
    (bkz: layne norton) (hem vücut geliştirmeci hem powerlifter. bunların yanında phd'li)
    (bkz: drew baye) (high intensity training jesus'ı)
    (bkz: bret contreras) (glute başkan. bir de sayfası resmen yarı erotik, antrenmanlarını yapan kadınlar popo fotoğrafı atıp duruyor, hanımın yanında açınca "ya bret hoca yapma ya..." diyorum)
    (bkz: eric helms) (bilimsel abilerden. phd'lilerden)
    (bkz: ben pakulski) (şimdi podcast vs de yapıyor ama ben kendisinin youtube kanalında hareketlerin yapılışlarını açıkladığı ve özellikle intensity ve pump için verdiği tiyolar için izlemiştim. çok da iyi adama benziyor)
    (bkz: mark lauren) (you are your own gym abimiz. vücut ağırlığı ile yapılan hareketler için tavsiye edilir)
    (bkz: jim wendler) (5-3-1. bu abimiz de işte emektarlardan ve eğer kuvvet antrenmanı işindeyseniz çok ünlü ve tavsiye edilen 5-3-1 programının yazarıdır. yıllardır yapıyorum, sayesinde sakatlanmadan 60kg deadliftten 200 kg deadliftlere kadar çıktım)

    şu an aklıma gelenler bunlar, biraz karaladıklarıma baksam daha isimler çıkar kesin. (bunu yazarken iki tane daha ekledim)
    şimdi ben size dedim ve hemen bunlara inandınız mı? inanmayın tabiki, dediğimi unuttunuz. gidin dediğim adamları gerek ekşi sözlük gerek reddit vb. yerlerde araştırın. bilimsel olan abilerin tezlerine bakın. belki çok tırt adamlar?!
    neyse, dediğim gibi sağda solda gördüğünüz, okuduğunuz ve özellikle size spor salonlarında besyo okumuş gençlerin söylediklerinin %99'u broscience.
    hadi şimdi hep beraber vocaaaat diye bağırıyoruz.
    http://gss.gs/2VA.jpg

    edit: bir de aklınıza gelen sorular için https://examine.com/ tavsiye edilir. araştırma makalelerini derleyip buradan sonuçlar çıkartan, bu sonuçları yeni makalelere vs göre güncelleyen bir site (piyasada ne kadar ciddiye alındığını akademik makalede adamların yazdığı yazıların çalınarak kullanılmasından anlayabilirsiniz https://www.facebook.com/...bid=769195753100921)
  • 432
    geçen sene ağustos ayında yaşadığım omuz problemleri nedeniyle yaklaşık bir yıldır uzak kaldığım spor. bu süreçte gerek fizyoterapi süreci, gerek okulun yoğunluğu derken ancak şimdi tekrar geri dönebiliyorum.

    yaparken de hobi olarak ilgileniyordum öyle ahım şahım ölçülerim yoktu. bırakmadan önce 38 cm civarı kol - 115 cm civarı göğüs ölçülerim vardı. boyum 1.82. şimdi tekrar başladığımda gerek bünyemin spor yapmadan kilo tutamaması, gerek düzensiz yaşamın verdiği handikapla 9 kiloya yakın kaybettim. haliyle bıraktığım zamanın çok gerisindeyim.

    şimdi tekrar başlarken bu işle ilgili olup tavsiye verebilecek abi ve kardeşlerimin tavsiyelerine açığım. özellikle daha önce bırakmak durumda kalıp sonra tekrar başlayan arkadaşlar yapmam veya yapmaman gereken hususlarda bilgilendirirse müteşekkir olurum.
  • 436
    şu spor salonsuzluktan, squat-deadliftsizlikten öldüğümüz günlerde vücut ağırlığı ile yapılan antrenmanlara yoğunlaşmak ve bu konuda bilgilenmek isteyen dostlar;
    you are your own gym, mark lauren.
    eski bir amerikan özel harekat askeri ve eğitimcisi olan mark abinin yazdığı bir kitap. sayfalarca bilgi var, oku oku bitmez.
    google'a yazarsanız academia.edu üzerinden pdf'e ulaşabilirsiniz.
  • 437
    bu spora ilk başladığımda salondaki koşu bandının biri bozulmuştu, spor salonunun sahibi hocalara çıkıp koşu bandının üzerinde yüksek tempoda koşmasını istediler hiçbiri koşamamıştı ben çıkıp koşmuştum ve gülmüştüm ulan vücutlara bak saatte 15 km ye çıkamıyolar. sanırım kendime nazar ettim ilk haftalarımda maalesef bir halısaha maçında sakatlandım ve 1 sene top oynayamadım.

    1 sene maçlara ara vermiştim fakat vücut geliştirmeye devam etmiştim. vücudum gözle görülür bir şekilde büyüdü ve hacim kazandım. 1 senenin sonunda oynadığım maçta eski süratımden ve vücut dengem den eser kalmamıştı. hantallık da cabası. sözün özü bu sporu yaparken her hangi bir kardiyo programı yapmıyorsanız hanttallık tan ayakkabınızı bağlarken bile zorlanırsınız

    kıyafetlerin yakışmasını istiyorsanız ve aynada kendinize baktığınız da özgüveninizin yükselmesini istiyorsanız en iyi spor budur. ama benim gibi halısaha maçlarını veya baska her hangi eforlu sporları yapmayı seviyorsanız kesinlikle fitness ile beraber yapmanızdır.
  • 438
    profesyonel acidan tek bir vucut gelistirme sporundan bahsedilebilir mi emin degilim, nitekim bu sporun en ust duzey musabakasi olan mr. olympia'da (esasen sadece olympia demek lazim cunku kadinlar da yarisiyor) classic physique, men's physique, 212 vs gibi farkli kategoriler vardir. bu kategorilarden bazilarina uygun vucuda, iyi bir altyapiniz da varsa birkac aylik bir hazirlik sureci sonunda kavusabilirsiniz. mr. olympia kategorisi ise sporun ve steroidin geldigi son noktadir, yillarin emegini gerektirir.

    sporun ticarilesmesi nedeniyle seyirci sayisini artirmak icin bu kategorilerin sayisi hem erkekler hem de kadinlar icin artirilmistir. ayrica yine ilgiyi artirmak icin bazi kadin musabakalarinda isin icine dans da girmekte ve puanlamanin onemli bir bolumunu teskil etmektedir.

    vucut gelistirme esasen bir cesit heykeltrasliktir, vucudunuza istediginiz sekli verirsiniz. bu nedenle "body building" yerine "body sculpting" olarak gorulmesi daha yerinde olur. tabi turkce'de buna nasil bir karsilik bulunabilir bilemiyorum ama surasi bir gercek ki ulkemizde "vucut gelistirme" deyince cogu kisi saglam sismis kisileri anliyor ki bu dogru bir imaj degil.
  • 439
    şu iki aylik squat, deadlift ve benchsiz dönemi (allah kahretsin öyle dönemi :(... ) anlatirsak;
    ben güç çalıştığım için ve deadlift/squat 2020 sonu 200 kg hedefim varken, bu dönem bir darbe vurdu tabi. ne kadar vücut ağırlığı yapsak da ayni etki imkansiz. bu sebepten ben de kistim kalorileri.
    sonuç olarak haftada 3 gün vücut ağırlığı (8 barfiks/8 sınav/8 squat/8 row/8 deadlift/8 palms up pull up *4 seri) yaptım maksat bir şey yapıyor olmak (bu program redditteki bodyweight programindan esinlenildi).
    bu şekilde su an itibariyle 8kg vermiş bulunmaktayim. güç kesinlikle kaybettim bu sebepten %10-15 azaltacagim agirliklari,o kesin. ama çok kötü de olmadi uzun zamandir agirliklardan tasarruf edip kendimi kilo vermeye ikna edememiştim.

    bu süreçte myfitnesspal'e cok teşekkür ederim, yediğim balı bile gramaj olarak tartip yedim.
    buna ek olarak bu süreçte cips,pizza, hamburger, alkol, cupcake, dondurma vs hepsini yedim ama hepsini tartip yedim ya da ertesi günlerde dikkat ettim ki kalori açığı kapatsin. sonuçta kilo vermek uzun bir süreç, bir gün kaçırdınız diye bütün süreç bitmiyor.

    sonuç olarak haftaya spor salonum tekrar açılıyor ve bekle beni deadlift...
    https://youtu.be/RzBr6wof1mw
  • 441
    evde vücut geliştirmeyle alakalı, hangi aletler edinilmeli benim de bu işte bilgisi birikimi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

    öyle basit idare eder bir şekilde değil de spor salonuna gitmeye gerek bıraktırmayacak bir platform oluşturmam için asgari olarak hangi alet ve makinelere ihtiyaç vardır güzelinden bir yönlendirme lütfen kardeşler.
  • 442
    son 4-5 aydır diyet ve dumbell seti eşliğinde evimde kendi kendime yaptığım spor. kendi kendime derken ezbere değil elbette. dünya kadar makale okuyup, video izleyerek veriler eşliğinde beslenmeme ve spor sekanslarıma yön verdim. sonuç olarak başlangıçta 82 kilo ve %29 olan yağ oranındayken, şu an 70 kiloyum ve yağ oranı %14. ek olarak az da olsa belli bir kas gelişimi de sağladım elbette. en azından o sarkık vücut yağlarından kurtulmak gerçekten iyi hissettiriyor. ama ne yazık ki göbek denilen hede, 103 cm’den 82 cm’e inmesine rağmen tamamen düz olmadı. evet tişörrtten eskisi gibi sarkmıyor yokmuş gibi duruyor ama ben o bölgemi pamuksu yumuşaklıkta görüyorum gayet iyi. son 1 aydır bunun savaşını veriyordum gitsin diye ama bu gidecek diye çok zayıfladım.

    bu kadar detaylı anlatma sebebim şu; kafayı göbeğin tamamen içeri çekmesi takıntısından arındırıp, artık clean bulk yapmaya karar verdim. çünkü ciddi manada zayıf görünmeye başladım ve diyet kışın zor oluyor cidden. vücut yapım skinny fat kıvamında ve çoğu kişi clean bulk tavsiye ederek kas gelişimine odaklan diyor. ekstra bir tavsiyesi olan arkadaşlardan fikir beklemekteyim.
  • 444
    bir suredir istikrarlı bir şekilde yaptığım ancak bıraktıktan sonra nankör yüzünü göstermiş spor. artik skinny fat dediğimiz vücut tipine benzer durumdayım. evden calisma ve pandemi sonrası baya hareketsiz kalıp hafiften gobeklendik ve sanki yasliymisim gibi yoruluyorum, devamli yorgun hissetme mevcut. biliyorum evde bir yere kadar yapilir ama bana programdan ziyade yazar arkadaşların kullandığı 'challenge ' mantikli onerebilecegi bir app var midir? evde 20 kg tak çıkar seti de mevcut. hedef: yag oranini düşürmek ve olabildiğince kondisyon olarak fit duruma gelmek.
  • 446
    ağırlıktan çok beslenme odaklı olan aktivite. geçmişte aylarca hatta bir seferinde 1 yıldan fazla uğraşmama rağmen elde edemediğim sonuçları, 4-5 aylık düzgün ve dikkatli beslenme rutini ile elde etmiştim. yağ yakmak için makrolarımı hesap edip, belli bir kaloride gıdalarımı tükettim. %30'lara dayanmış yağ oranım, düzgün beslenme ve ağırlık idmanı ile %14'lere kadar gerilemişti. ama covid geçirmem sonrası spor tavsiye edilmediği için 2 aydır elimi bara sürmedim. e beslenme de bir parça bozuldu haliyle. şu an tahminen yine %17'lerdeyimdir.

    hazır bu kıvamlardayken bulk yapma niyetim var kas kütlemi arttırmak için. tavsiye vermek isteyen tecrübeli kardeşlerim mesaj atarlarsa makbule geçer.
  • 449
    herkesin "yarın" başlayacağı spor.

    zamanında beni de, "yağların kasa çevrildiğini" söylerek kandırdılar. sizin yüzünüzden her gün 3 öğün patates kızartması yedim, kasa çevireyim diye. ne istediniz ulan benim masum duygularımdan... kaslar kolesterole çevrildi sizin yüzünüzden. sordum "kolesterol kasa çevriliyor mu?" diye. "yok" dediler, "o çevrilmez."
  • 450
    her kafadan uzman veya bilirkişi gibi ses çıktığı için artık adını gördüğüm yerde yüzümü ekşiterek bakıyorum. ee bunda uzmanım diye dolaşıp kimse zaten sorgulamaz diyerek saçma sapan ekonomik kaygıyla konuşan tiplerin de etkisi çok. öte yandan kendini uzman diye tanıtıp hiçbir şey bilmeyen sadece kulaktan dolma bilgileri bir şey biliyormuş gibi paylaşanlar da çoğunlukta.

    yok bro science mro science o kadar söyleyecek çok şey var ki ama yıldım resmen. anlatamıyorsun bu ülkede kendini. bu eğitimsizlikle, cümle kelime bilgisizliği ile değil bizzat kültürle alakalı. yine geldik orta doğu toplumlarının sorununa. en son ne haliniz varsa görün bana ne deyip bırakıyorsunuz. sporu değil doğruyu anlatmayı. doğruyu anlamayı ve araştırmayı asla bırakmamak gerekiyor.

    herkesin yaptığı kendine olan bir spor dalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın