• 431
    herkesin bir şeyler bildiğini söylediği ama %99 hiçbir şey bilmediği bir spor dalıdır bu.
    malesef ki broscience iliklerine kadar işlemiştir. bugün biri size "sabahları limon ye, beyni güçlendiriyor" derse buna ne kadar inanıyorsanız forum, sözlük ve internet sitelerine de o kadar inanmanız lazım. bu sporda bilgilenmenin, kendini geliştirmenin yolu size verilen her bilgiyi elekten geçirip, internette araştırmaktan geçiyor. (bir de benim gibi bir çok farklı beslenme, antrenman türünü denemiş ve bir kaç yılınızı hiçbir gelişim sağlamadan harap etmiş olmanız da güzel deneyim sağlıyor...)

    buraya malesef bilgi vermek için bir şey yazmıyorum ama daha çok sizi bilgi verecek kaynaklara iletmeye çalışıyorum. çünkü bu iş derya deniz. progressive overload, periodization, strength training, hiit, hit...
    bunların hepsini buraya yazmam için ekşi sözlükten sage olmam lazım (üşüyoruz reyiz)
    neyse, türkçe çok kaynak veremiyorum (yalnız tam bunları yazarken birden aklıma türkçe bir kaynak geldi, serkan yimsel. bu abimiz oldukça kaliteli yayınlar yapan, brosciencedan uzak duran biri. çok takdir ederim kendisini. bir kere sporla ilgili linki vereceğine erotik link vermişti ama nazar boncuğu olsun.* ) çünkü türkçede herhangi bir bilgi için kaynağın çok az olduğunu düşünüyorum (nasıl kaideyi taciz eden istisna italya'da defansif orta sahanın milyon adı olduğundan bahsediyorsa aha bende benzerinden bahsediyorum)
    eğer bu işle ilgili bir şeyler öğrenmek isterseniz genel olarak sevilen, çoğu bu işin eğitimini almış ya da uzun yıllardır bu spora emek vermiş yabancı kişilerin isimleri;
    (bkz: mark rippetoe) (kuvvet antrenmanı, temel halter hareketlerinin jesus christ'ı)
    (bkz: lyle mcdonald) (beslenme)
    (bkz: mike israetel) (antrenman ve beslenme konusunda)
    (bkz: brad schoenfeld) (bilimsel vücut geliştirme reyiz)
    (bkz: alan aragon) (ben beslenme konusundaki çalışmalarını beğeniyorum)
    (bkz: layne norton) (hem vücut geliştirmeci hem powerlifter. bunların yanında phd'li)
    (bkz: drew baye) (high intensity training jesus'ı)
    (bkz: bret contreras) (glute başkan. bir de sayfası resmen yarı erotik, antrenmanlarını yapan kadınlar popo fotoğrafı atıp duruyor, hanımın yanında açınca "ya bret hoca yapma ya..." diyorum)
    (bkz: eric helms) (bilimsel abilerden. phd'lilerden)
    (bkz: ben pakulski) (şimdi podcast vs de yapıyor ama ben kendisinin youtube kanalında hareketlerin yapılışlarını açıkladığı ve özellikle intensity ve pump için verdiği tiyolar için izlemiştim. çok da iyi adama benziyor)
    (bkz: mark lauren) (you are your own gym abimiz. vücut ağırlığı ile yapılan hareketler için tavsiye edilir)
    (bkz: jim wendler) (5-3-1. bu abimiz de işte emektarlardan ve eğer kuvvet antrenmanı işindeyseniz çok ünlü ve tavsiye edilen 5-3-1 programının yazarıdır. yıllardır yapıyorum, sayesinde sakatlanmadan 60kg deadliftten 200 kg deadliftlere kadar çıktım)

    şu an aklıma gelenler bunlar, biraz karaladıklarıma baksam daha isimler çıkar kesin. (bunu yazarken iki tane daha ekledim)
    şimdi ben size dedim ve hemen bunlara inandınız mı? inanmayın tabiki, dediğimi unuttunuz. gidin dediğim adamları gerek ekşi sözlük gerek reddit vb. yerlerde araştırın. bilimsel olan abilerin tezlerine bakın. belki çok tırt adamlar?!
    neyse, dediğim gibi sağda solda gördüğünüz, okuduğunuz ve özellikle size spor salonlarında besyo okumuş gençlerin söylediklerinin %99'u broscience.
    hadi şimdi hep beraber vocaaaat diye bağırıyoruz.
    http://gss.gs/2VA.jpg

    edit: bir de aklınıza gelen sorular için https://examine.com/ tavsiye edilir. araştırma makalelerini derleyip buradan sonuçlar çıkartan, bu sonuçları yeni makalelere vs göre güncelleyen bir site (piyasada ne kadar ciddiye alındığını akademik makalede adamların yazdığı yazıların çalınarak kullanılmasından anlayabilirsiniz https://www.facebook.com/...bid=769195753100921)
App Store'dan indirin Google Play'den alın