• 22
    yaklaşık bir saat önce marmara üniversitesi kütüphanesinden üç arkadaşımla çıktık. ders çalışıyorduk. toplu taşıma saatleri geçtiği için mecburen taksi çevirdik. taksiye bindiğimiz gibi taksi şöförünün kurduğu cümle şu oldu; "bu saatte mi bitti ders?" biz iki kız iki erkek görünce garip şekilde tavırlara girdi. arabayla utanmasa 200 ile gidecekti baya hızlı kullanıyordu. biraz yavaşlamasını söylediğimizde adamın cevabı "niye abim?" oldu. yanımdaki arkadaş panik atağım falan var diye sıkarak en azından yavaşlamasını sağladı. zaten kafası iyi gibiydi hiç laf dalaşına girmek istemedik. sonuçta geçen gün uber'e silahlı saldırı diye haber duymuştuk. kaldı ki zamanında da ben bıçaklandım, bu toplara girmiyorum.

    bundan bir ay öncede akasya avm'nin sinemasına gece seansına gitmiştik. yine aynı iki kız iki erkek şeklindeydik. gece 2 gibi avmnin önündeki taksiye bindik ve adamın suratını görsen derin nefes alıp cık şeklinde sesler çıkarıyor hızlı basıyor resmen tribe girmişti. sebebini söyleyeyim mi? kısa mesafe olduğu için kısa mesafe dediğinde 9.30 tl taksimetrede görünen rakamlardı. ya zaten minimum 10 tl alıyorsun neyin tribine giriyorsun? aslında sadece mesafeden de değil, direkt saatine göre arabaya binen kişileri falan yargılıyorlar, resmen bunu hissediyorsunuz.

    bu gece sondu. inanılmaz bir şekilde zorda kalmadıkça taksi kullanmayacağım. işte bu yüzden uber kullanıyoruz. çevremdeki herkese de bunu kullandırtıyorum. uber'in isteyip de yapamayacağı reklamı bu sarı taksiciler yaptı. tam bir avel sürüsü.
  • 17
    3 farklı kıtada 4 farklı ülkede kullandığım müthiş uygulama. kağıt üstünde kendimizden çok aşağı gördüğümüz ülkelerde bile kullanımı muazzam derecede yaygınken ve çok farklı türlerde hizmet veriyorken, ülkemizde sadece istanbul'da belli semtlerde ve kısıtlı hizmet türünde kullanılması, onda da bu tarz kargaşalarla anılması çok üzücü. yani düşünüyorum, avrupalı veya amerikalı bir turistim, dünyanın neresine hangi başkentine gitsem kullandığım modern bir uygulama var, ingilizce konuşabilen şoförlerle muhabbet edebiliyorum, günün birinde türkiye'ye geliyorum ve bu uygulama yok. başlı başına bir rezalet, çağdışılık şu iş. kullandığım ülkelerde de yerel taksicilerle büyük kavgalar edildiğini anlatıyordu şoförler, ama en iğrenç tepkiyi yine bizim ülkemiz veriyor, bravo. taksici paşalar kendilerine yakışanı yapıyorlar yine.

    benzin fiyatlarımız yüzünden, diğer ülkelerdeki ucuz ve güvenli yolculuk hizmeti yerine sadece güvenli yolculuk hizmeti verilebiliyordu, görünen o ki tamamen bitirtecekler. bu mongollukla herhangi bir modern hizmeti uygulamayı da bulamayacağız yakında. ama buna sebep olan şeref yoksunlarına da o 'ekmek' paralarını nasip etmeyeceğiz. nasıl bir 'ekmek' parasıysa, vergi kaçırmakla itham ettikleri insanlara alenen saldırıp haydutluk yapıyorlar. o kısa mesafe diye burun kıvırdığınız 10 liralara muhtaç kalırsınız inşallah, bu kadar da ağır beddua ediyorum. sizi mutlu edeceğiz diye minimum 30-40 tl yolculuk edeceğiz sanki, yapma koyduğumun mesleğini parasını az buluyorsan...
  • 25
    15 nisan 2018 galatasaray başakşehir maçı için kullandık. gayet de memnun kaldık. konforu için anlatmaya gerek yok, binince görüyorsunuz. şoför abi de çok tatlıydı, hemen bluetooth ile hoparlöre bağlanıp galatasaray şarkıları söyleyerek geldik. işin güzel yanı da bizi canlı yayınla videoya alıp evde galatasaray formalı çocuklarına izletmesi oldu. gerçekten güzel bir hizmet, eğer maça kalabalık geliyorsanız çok ideal.
  • 24
    geçenlerde istanbul’a geldiğimde careem diye bunun bir benzerini kullandım. o da şöyle gerçekleşti:
    bir arkadaşımın evinden diğer arkadaşıma geçecektim. biri avrupa’da diğeri anadolu’da oturuyor. izmir’e dönüş uçağım sabiha’dandı. kurtuluştan nasıl giderim diye sordum arkadaşıma istanbul’u pek bilmiyorum. o da careem çağıracağını, ilk binişte 25 liraya kadar ücretsiz olacağını ve beşiktaş’tan vapurla karşıya geçebileceğimi söyledi. ayrıca onun gönderdiği referansla kayıt olduğumdan 20 lira da bakiye yüklendi hesabıma. ertesi gün ümraniye taraflarından kadıköy havabüsüne de o paranın üzerine 10 lira ekleyip gittim. şimdi normalde taksi de çağırmam über de. otobüsle giderim. ama böyle bir hizmet olunca 10 liraya neden rahat rahat gitmeyeyim? ayrıca kadıköy’e giderken yandexi açtırdı adam bana. dedi ki ‘2 yol var biri 3 km kısa ama dakika olarak uzuyor. daha az tutar acelen yoksa oradan gidelim.’ bu hareketi de taksimde havabüsten inip türkçe konuşunca taksiye buradan biniş yok diyen taksiciler yapar mı?(bu arada taksimden kurtuluşa götürmüyor orada bekleyen taksiciler. yoldan çevirmeniz gerekiyor) tabiki yapmaz. o yüzden taksiye karşı desteklediğim oluşumdur. iyi hizmet veren hakkını kazansın.
  • 11
    1.5 yıl kadar amerika'da yaşadım. uber hayatımın büyük bir parçasıydı. belli kuralları olan, sürücülerin vergilerini ödediği özel bir kurumdur. hırsızlık diyenler olmuş , alakası yok tamamen yasaldır. tabi hırsız vatandaşı soyan taksicilerden bahsediyorsanız orası doğru. bir gün arabamın aküsü bitti, akşam saati ve hava buz gibi.. o zamanlar odtü'deyim. taksicilere sorduk bu akü kablosu için. hemen hemen hepsi, fiyatı 20-30 tl olan kablo için sırf bir kez kullandırmaya 50 tl istemişti. cahilim ya yardım ederler sandım adamlar üstüne para istedi.

    bundan 7-8 ay önce los angeles'te uber çağırdım. rus bir abi geldi, muhabbet ediyoruz falan. sonra konu türkiye'den açıldı, tahmin edersiniz abinin ilk kelimesi galatasaray oldu. 2000 yılındaki uefa şampiyonluğumuzda bizi desteklemiş. beni yine gururlandırdı galatasaray'ım. los angeles'ta rus bir abiden hagi, hagi !!! sözlerini duyacağım nerden aklıma gelirdi.

    uzun lafın kısası güzel bir hede. yakında tesla ve nasa ile ortaklığa gidiyorlarmış.
  • 20
    dunyada bircok yerde kullanilan sadece ulkemizde sorun yaratmasinin altinda ortadogu zihniyetimizden baska birsey olmayan uygulama. simdi taksicilik dedigin sey kagit uzerinde basitce sahip oldugun arabayi ticari kullanima acip tasimacilik yapmak iken ulkemizde taksi plakasi adi altinda bir yatirim araci oldugu icin taksicilerimiz birilerinin kolesi konumunda. kazandiklarini plaka sahipleri ile paylasiyorlar arac sahibi degilsen bir de arac sahibine odeme yapiyorsun ve sana cok az bir miktar kaliyor. kazanma hirslarinin altindaki ofke buradan geliyor. cabalari ile kazandiklari cok orantisiz. o yuzden musteride secici oluyorlar, agresifler, magdurlar. birden bir uygulama goruyorlar, kendileri gibi calisan ama kazanclarinin buyuk bolumunu degilde ufak bir kismini bir firma ile paylasan insanlar gorunce cileden cikmalari normal ama yaptiklari siddet ve ofke gosterisi yanlis. kizmalari gereken uber degil taksi plakasi ile olusturulmus gereksiz rant. bu rant kalksin yada ederi makul sekilde duzenlenirse is cok saglikli sekilde cozulur. tasima sirketlerine verilmesi de uygun bir yol olur. sahis yerine firmalara verilen izin ile birden fazla taksi firmasi rekabet halinde kaliteli hizmet verir. bircok ulkede taksicilik boyle isliyor. bir sehirde birden fazla firma oluyor. kimisi sari tksidir kimisi green cap adi aldindadir vs ama bir sirket kontrolundedir ve calisanlari egitimden gecer.

    bu sorunun cozulmemesini istemeyenler de plaka sahipleridir. kimdir bu plaka sahipleri derseniz taksilicikle yada tasimacilik ile alakasi olmayan bir yatirim araci olarak bu yolu secen insanlar. buyuk bir rant var, cevrenizde mafyatik kilikli insanlar varsa ve bunlar bu paralari nereden buluyor diye kendinize soruyorsaniz cevabi taksi plakalaridir. bircok unlu sahsinde plaka zengini oldugu biliniyor. taksiciler burada bir piyon bir koledir. tasimacilik adi altinda bu kadar buyuk paralarin donmesi ancak ortadoguda olur. normalde bu isi yapmak icin bir yeterlilik sahibi olman beklenir ve bir tasima sirketi ile vergini odeyerek calisirsin. biz de olay tasimacilik ile alakasi olmayan kisilerin sahibi oldugu izinleri astronomik ucretlere kiralamasi ve hizmetten anlamayan kisilere vermesindendir.

    sorunlar uber'in yasaklanmasi ile degil taksi plakasi mantiginin degistirilmesi ile olur.
  • 16
    ekonomist ege cansen taksicilik sözleşmesini şöyle sıralamış:

    --- alıntı ---

    1- belediye, ulaşım fiyatını kendisi belirler. bunun için taksilere taksimetre koyar veya fiyat
    listesi ilan eder.
    2- taksici ve müşteri arasında ulaşım fiyatı üzerinde pazarlık edilmesini yasaklar.
    taksici müşteriden ne fazla para isteyebilir (ne de müşteri kapmak için) indirim
    teklif edebilir.
    3- serbest piyasa ekonomisinin temeli olan fiyatın serbestçe oluşması kuralı
    “düzenlenmiş” (regulated) bir piyasa olduğu için kent içi yolcu taşımacılığında
    geçerli değildir. bu teorik olarak da doğrudur.
    4- taksici “serbest” ışığı yandığı (boş olduğu) sürece, ulaşım hizmeti isteyen her
    müşteriye hizmet sunmaya mecbur olduğunu kabul eder.
    5- taksici, ruhsatının geçerli olduğu belediye sınırları içinde yolcunun istediği her
    yere gitmeye mecbur olduğunu kabul eder.
    6- taksici, ruhsatı veren belediyenin tanımladığı araç tipinden başka tür araçlarla
    taksicilik yapamaz. aracını ve şoförünü belediyenin istediği kalite düzeyinin altına
    indiremez.

    --- alıntı ---

    2, 4 ve 5inci maddelerin özellikle istanbul'da hiçe sayıldığını hepimiz biliyoruz. kanundur: doğa boşluk kabul etmez. sen bu maddelerin içini boşaltırsan biri gelir doldurur uber gibi. öyle isyan ettiğinle, sağa sola saldırdığınla kalırsın.
  • 7
    3 büyüklere sponsor olması gereken firma. böylece taksici baskısını bir nebze daha nötralize ederler.

    taksici esnafından bıkan arkadaşlara hak veriyorum da bu herifçioğulları da ben sabiha gökçen tarafına gidiyodum gelmesem olmaz mı, sapağı kaçırdım gelmem 15 dakika sürer istersen iptal et demeye başladı şimdiden. en büyük avantajı 5 kişi birleşip mesela tuzladan arena'ya gidebilirsiniz. kişi başı 20-25 lira tutar.
  • 10
    eninde sonunda varlığı kabul görecek ve yasal zemine oturacak olan şirket.

    uber'in dünyada da benzer sorunlar yaşadığı ortada. londra'da da geçen sene lisansları iptal edilmişti: https://www.theguardian.com/...sport-for-london-tfl ayrıca, fransa'da da bizdeki gibi taksicilerin toplanıp uber'i protesto ettiklerini hatırlıyorum: http://uk.businessinsider.com/...ests-in-paris-2016-1

    bunun geleneksel ulaşım alışkanlıklarının dışında bir uygulama olduğu açık. elinde tekel yetkisi bulunan taksiciler (daha doğrusu plaka sahipleri) de anlaşılabilir bir şekilde, bu konumlarını ciddi şekilde tehdit eden uber'den rahatsız oluyorlar.

    ama hayatta işler de tam bu şekilde değişiyor. zira geleneksel taksicilik oldukça sorunlu bir kurum (istanbul'da zaten bildiğiniz berbat). şimdi de adamın biri çıkmış, taksilerin sun(a)madığı bazı şeyleri gidererek daha iyi bir konsept sunuyor. böyle olunca tüm dünyada da ilgi görüyor.

    adamlara hırsız veya korsan taksi muamelesi yapmaksa, hedef saptırmaktan başka bir şey değildir. bu adamlar zaten tüm dünyada ruhsat alıp faaliyet gösteriyorlar.

    bu saatten sonra kazananın plaka lobisi olması bana kalırsa mümkün değil. taksiciler istedikleri kadar dirensinler. işi daha iyi yapan kazanır, bu kadar basit.
  • 13
    londrada lisansinin iptal edilmesinin nedeni londra taksilerinin cok ust seviyede olmasi uberin ise bu seviyenin altinda oknasindan dolayidir. londra valiligimi hukumetimi artik ne naneyse klasik black caplarimizin seviyesindd olnadigi icin iptal ettim demistir ya bizde. bizde ben ne zaman taksimden besiktasa gitsem 20 taksiden hicbiri beni almiyor. mesafeye gore adam secerler. hapcisi otcusu butun taksiciler denk gelmistir bana. eger turkiyedeki taksiler nexamanki abi alamam kisa mesafe abi temden gotureyim d-100 kapali(halbuki acik) nezamanki efendi insan olurlar ogun yasaklasinlar uberi ama su durumda taksicilere yagmurlu havada su vermek haramdir bu ulkede
  • 23
    köpek gibi kıskanıyorlar bizi o nedenle uber gibi şeytan işi icatları getirip halkımızla eşsiz taksi esnafını karşı karşıya getirip yeni bir gezi kalkışması planlanıyor...

    geyiği bir yana bir ara bizim kulüp anlaşma yapmıştı ne durumda bilmiyorum ama rocky koreografisi için bile soruşturma açılmış kulübüz, yarın fanatik, sabah ve baş akit paçavralarından florya'dan ayrılan futbolcular taksi yerine uber'i tercih etti, florya'da büyük tatsızlık, galatasaray esnafı bitirmek istiyor başlıklı bir haber bekliyorum.
  • 14
    bir yil kadar önce cikan "uber sürücülerinin müsteri kisisel bilgileriyle taciz ettikleri" haberlerinden dolayi cekincelerim olsa da vasatin daha altindaki taksicilerin yerine belirli bir standart getirebileceginden dolayi sicak baktigim uygulama.

    hirsiz denmis ama her yer parsel parsel özellestirilirken ses yok da ulasim sektörüne global bir firma girdiginde neden "ekmek calan" yaftasi yiyorlar anlamadim. taksiciler islerini adam gibi yapiyorlar da biz mi bilmiyoruz?

    üniversite okudugum yillarda 2-3 bavulla otogara geldigimi ve sirf kisa mesafe diye taksicilerin beni defalarca reddettigini, kabul edenin de of puf diyerek sürdügünü bilirim.

    sürünün.
App Store'dan indirin Google Play'den alın