eğer acilen şampiyon olma sevdasıyla girişmiş oldukları harcama sarmalına bir son vermezlerse yakında öz hakiki trabzon adını alacak olan spor kulübüdür. gece gündüz galatasaray'ın borcundan dem vuran fenerli medya ve bunun gazına gelen galatasaray taraftarlarını sükunetle işbu yazıyı tamamlamalarını tavsiye ediyorum.
şöyle ki o kayyum atanacak denilen galatasaray'ın borç karşılığı olarak malı mülkü varken ve yapılan emlak konut anlaşmalarıyla 2019 sonunda sıfırlanacakken bir şehir takımı olan trabzonsporun borç alacak farkının eksi olarak bizden nasıl fazla olduğunu bir göz önüne alın.
trabzonspor 2017 üçüncü çeyreğini 949 trilyon borç ve 172 trilyon alacakla kapattı. 2017 son çeyreğinde sahibi olmuş olduğu medical park stadyum sponsorluğundan gelecek olan ilk yıl için anlaşılan 27 trilyonluk bir gelir eklenecek ve sosa ile yola devam ettiğinden ikinci yarı için vereceği 7 trilyonluk müphem borç cari hale gelecek. yani 2017 sonunda 757 trilyon borçla bizi geçmiş oluyor trabzonspor bir şehir takımı olarak:)
peki trabzonspor'un bu borcu bırakın ödemesi stabil tutması bile mümkün değil. zira trabzonspor'un avrupa geliri yok, bein yayın geliri puanlama ve şampiyonluk sayısına göre dağıtıldığından burada da yapacakları bir şey yok ki trabzonspor en son "resmi" olarak 1983-1984'te şampiyon oldu.
gayrimenkullerde durum nedir? futbol amaçlı kullandıkları medicalpark akyazı stadı, yavuz selim stadyumu kiralık olduğu gibi her ne kadar resmiyette ayrı tüzel kişilik olarak hareket etse de medical park trabzonspor basket takımının maçlarını oynadığı hayri gür arena da; idmanocağıyla (voleybol) paylaştığı ve hentbol (şu an gayrifaal) takımının maçlarına çıktığı 19 mayıs spor salonu da kiralıktır.
şimdi de mülkiyeti trabzonsporda olan gayrimenkullere bir bakalım;
kartal tesisleri: trabzonspor'un istanbul’da kartal’daki sosyal tesisleri'nde kulübün istanbul’da yaşayan taraftarları için bir irtibat bürosu görevinin yanı sıra işletmesi özel bir firmaya verilmiş olan 500 kişilik karayemiş balo salonu, 150 kişilik şimal bar, otantik dekorasyonu ile yoroz restoran, 144 kişilik cevdet sunay konferans salonu, tenis kortu, halı sahası ve satış reyonu mevcuttur. kartal’daki sosyal tesislerimizde yaz kampları düzenlenmekte ve bu kamplarda futbol, basketbol, yüzme gibi spor aktivitelerinin yanı sıra müzik, resim, dans, tiyatro, paten gibi sosyal faaliyetler ile çocukların akademik kariyerli öğretmenler eşliğinde tatil geçirmeleri sağlanmaktadır.
bu gayrimenkul zaten durumun vahametinden ötürü aralık 2017'de yok pahasına elden çıkartıldı...yani muharrem usta başkan da durumun farkında...gelin kendi ağzından 72. olağan mali kongrede yaptığı konuşmadan aktaralım;
"akaryakit parseli, ticaret ve konut tarzi. akaryakit ile ilgili daha onceki donemlerde trabzonspor, yapilan sozlesme geregi 10 milyon dolar isletici olarak kasasina para koymustu. ayrica oradaki benzin istasyonunun isletilmesi icin de 4 milyon dolar olmak uzere 14 milyon dolar trabzonspor anlasmalarda kasasina para koymustu. o gunun yonetimleri kaynak bulmak icin ugrasilar verdiler. ancak oradaki istasyonunun ruhsatinin iptal edilmesi sureciyle ilgili olarak bizim muhataplarimiz burayi isletemedikleri icin de dogal olarak kulubumuze dava actilar ve kazandilar. cok ciddi bir borc rakami ile karsi karsiya kaldik. sozlerimin arkasinda hic kimse bir sey aramasin. bu borclar bizim goreve geldigimizde bilancomuzda yoktu. buyuk bir sorun ile karsi karsiya kaldik. onumuzde de 80 milyonluk bir borc vardi ve ne yapabiliriz diye dusunurken, milli emlak ile yaptigimiz gorusmeler sonucu 32 milyona milli emlaktan ancak satin alabilir duruma geldik. burayi muhataplara 28 milyon dolara devretmek kaydiyla, bu 28 milyon dolarin 13 milyon dolarlik kismi faizleriyle borcu kapatmak icin, ikinci kisim olan 8 milyon 250 bin dolari da mulk bize ait olmadigi icin milli emlak’a odemek kaydiyla ve orayi kisa surede isletmis olan isletmeciye olan 4 milyon dolari da masaya yatirip toparlamak istedik. biz kendi cebimizden para vermeden orada takas girdik"
yani sıfıra sıfır elde var sıfır...
sadri şener sosyal tesisleri: 1994 yılında sadri şener'in kulüp başkanlığı zamanında özel idare müdürlüğü'nden kiralanmıştır. dönemin yönetimi bu binanın giriş katını cafe-bar, 1. katını restaurant ve 2. katını başkanlık ve yönetim kurulu toplantı yeri olarak planlamışlardır. daha sonra faruk nafiz özak başkanlığı'nda binanın dekorasyonu yapılmış ve bina kulüp idari bölümleriyle yönetim kuruluna tahsis edilmiştir.
1998 yılında mehmet ali yılmaz yönetiminde giriş katı cafe-bar, 1.kat halkla ilişkiler bürosu, 2. katta lokal olarak kullanılmış. daha sonra giriş katı ts club mağazası, 1. katı trabzonspor müzesi ve 2. katı divan kurulu ve yönetim kurulu toplantı salonu olarak planlanmıştır.
yeni düzenlenen sadri şener sosyal tesisleri'nin giriş katında yerini alan ts club mağazasında takımın resmi ürünlerinin satışının yanı sıra üyelik işlemleri de yapılmaktadır.ayrıca burada maç bileti satılmaktadır. tesis meydan içerisinde olduğu için kolayca ulaşılabilmektedir.
ayrıca bu tesislerin arka tarafında trabzonu bilenler bilir eski müze var iken, şamil ekinci müze'si adı altında 23 eylül 1996'da sadri şener sosyal tesisleri'nin ikinci katında hizmete girmiştir.
dolayısıyla buradan da elde edilecek bir satış geliri yoktur...
geriye kalan son gayri menkul olan mehmet ali yılmaz tesisleri ise hem kulübün antrenman yaptığı yerler, hem idari bina hem de müze'dir. diyelim ki kulüp bu 100 dönümlük araziden çıktı ve kiraya geçmeye rıza gösterdi. buradan da en iyi ihtimal elde edilecek para 150 trilyonu geçmez.
amatör branşlarda küçülmeye gitmek peki bir seçenek olur mu? hayır zira zaten idmanocağından atay aktuğ başkan zamanında hatır gönül ile devralınan basketbol takımı halihazırda kulüp bütçesinden ayrı yönetiliyor. kadın futbol ve erkek hentbol takımları da 2017-2018 sezonu itibariyle çoktan kapatılmıştır. an itibariyle aktif amatör şubeler sadece atıcılık, atletizm, boks, judo ve masa tenisidir:) kapat kapat hepsini kapat muharrem usta belki sosa'nın aylık ücretini ödersin şubat'ta kafan rahat eder:)
başka ne yapılabilir? hisse satışı...eğer altın hisseleri kaybetmeden ve %51'in altına düşmeden satış yapacaklarsa mevcut şartlarda 100 trilyonu geçemez...
marka ve diğer şirket tasfiye ve tasarrufları...turizm, finansal, telekomünikasyon gibi tüm markaların kapatılmasından elde edebilecekleri tasarrufta yıllık 5 trilyon olsun...
merchandising için istihdam ettikleri personeli işten çıkarma da bir 10 trilyon olsun...altyapıların kapatılması ve 1461 ile re-entegrasyonla birlikte düşünürsek en fazla olacağı budur...
özkan sümer başkan ve ahmet ağaoğlu zamanında kurulan ve imtiyaz sahibi olunan liman ve hes yatırımları da devredilirse rahat bir 30 trilyon gelir elde edilir...
genel bir toparlama yaparsak tüm bunlar yapılsa bile 400 trilyon civarında bir borçları kalmış olur. kayyuma mı gideler? şampiyon olmaya çalışırlarsa evet...
ama eğer abdülkadir ve yusuf'u 50'şer trilyona okutur. sosa, onur, burak, olcay, kucka, rodallega, şen'i üçe beşe bakmaz haraç mezat toplamd 50 trilyona satıp bunlara ödeyecekleri maaşlardan kurtulur ve 2017-2018 sezonu sonunda perreira, durica, dame doye, uğur, hubocan, bongonda gibi beş para etmez adamlarla yeniden anlaşmazsa borcunu sıfırlayıp sağlıklı bir şekilde yeniden şampiyon olabilir.
peki bu futbolcuların yerine kim mi gelecek? türkiye'nin dört bir yanında 61 forması giyen çocuklar? erdoğdu'da kelebek sallayan dünya yıldızı yeteneğine sahip gençler, farozlular, tonyalılar, akçaabatlılar? hiç bir şey olmazsa 1461'liler...
karar tamamen kardeş kulübümüz trabzsonspor'un...ya dediklerimi yapıp yeniden eskiden olduğu gibi öz evlatlarıyla şampiyon olacaklar yahut mehmet ali yılmaz hastalığına kapılmaya devam edip yok olup gidecekler ve kaderleri trabzon idmanocağıyla bir olacak "öz hakiki trabzon" olarak...
not: fenerbahçe için benzer değerlendirme için (bkz:
#2324927)
bjk için benzer değerlendirme için (bkz:
#2324813)
bursaspor için benzer değerlendirme için (bkz:
#2325380)