• 1
    yeni bir entry silme gerekçesi. kesinlikle olmaması gerektiğini düşündüğüm bir gerekçe. mesela ivan ergiç'i ele alalım. adam marksist ve marksizm üzerine makaleleri var, düzenli olarak ülkesinde yazdığı bir gazete var ve arada bir de marksizmle ilgili seminerler veriyor, panellerde konuşmalar yapıyor. bu entelektüel bir uğraştır. futbolcuyu, karakterini buradan ayırmak ona yapılmış bir haksızlıktır.

    böyle birçok örnek verebiliriz. eskiden barcelona'daki oleguer, lucarelli, metin kurt, maradona vs. vs.

    ve futbol siyasetle müthiş biçimde iç içedir. 2009-10 sezonundaki bursapor-diyarbakırspor maçından tutun da, franco'nun, fc barcelona'nın mücadelesine, türkiye'deki birçok kulübün * * * * kurulmasına, fenerbahçe'nin ittihat ve terakki'yle olan ve sonra istanbul lisesi'nin 100. yılını kutlamaları nedeniyle hatırladıkları ittihatçı geçmişlerine, son dönemde sivasspor'un abdüllatif şener, kayserispor'un abdullah gül, eskişehirspor'un kemal unakıtan etkisiyle yükselmesi ve bütçe arttırmalarına kadar böyledir bu. hatta maç öncesinde istiklal marşı'nın okunmasına kadar böyledir. (u: maç öncesi milli marş okuma geleneğini trabzon'daki ülkücü ileri gelenler düşünmüştür) o yüzden bu sebeple entry silinirken dikkatli olunmasını, içeriğin iyice okunmasını rica ediyorum, burada ansiklopedik bilgi ve içerik veren, bunlar doğrultusunda yorum yapan entry'lere dokunulmamasını da...
  • 4
    tanım gerekirse; bir futbolcu üzerinden siyaset yapmak, siyasi fikirleri bir futbol takımı yahut bir spor branşına ait takım veya sporcular ile ilişkilendirerek bunu yorumlamak elbette ki yasaktır. bir sporcunun siyasi görüş olarak neyi benimsediğini söylemek de ilgi alanımızın dışındadır.

    doğru örnek;

    muhittin yarbaş

    54. futbolculuk zamanlarında imza toplayıp x kişisinin f tipi cezaevinden yerinin değiştirilmesi için dilekçe vermişliği vardır.

    (aziz yuhanna, 3.9.2010 18:54)

    yanlış örnek;

    muhittin yarbaş

    919. zamanında lanet olası hükümetin haksız yere idam kararı verdiği x için imza toplamıştır. böyle de duyarlı 10 numara bir adamdır. helal olsun ona. o hükümete de kapak olsun.

    (bisakinolyigen 4.9.2010 03:27)

    bir spor kulübü, sporcu, yönetici ya da takım hakkında siyasi yorum içermeyen bilgi girilebilir ama siyasi fikirlerimizi belli etmek için kimseyi gazlamayalım. yoksa sürüyle referanduma evet veya referanduma hayır sitesi var. olmadı ekşi var, inci var, uludağ var... varoğlu var ama burası galatasaray sözlük.
  • 5
    siyasi söylemi bulunan bir galatasaraylı isminin sol çerçevede gözükmesi ile birlikte bu kişinin siyasi görüşünü beğenmeyen karşı siyasi görüşlü denyo bir yazarın beyninde entry, entry, entry sinyalinin şartlı refleks sonucu yazıya dökülmesi eylemidir.

    şartlı refleks denince bu işin mucidi ivan petroviç pavlov'dan (rusça'sını da yazalım afili dursun; иван петрович павлов) bahsetmemek mümkün değil.

    --- alıntı ---
    pavlov'un köpekler üzerinde yaptığı klasik koşullanma deneyleri ünlüdür. köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. fakat köpek tepki vermez. sonradan et verilir. köpeğin salyaları akar. sonra et ile birlikte zil çalınır. daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin ağzının suyunun aktığı görülür. şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur. pavlov, bu davranışın, psikolojik etkinlikle özdeş olan yüksek düzeyde sinir etkinliğinin belirtilerinden biri olduğunu öne sürer ve psikoloji alanında geçerli tek yaklaşımın deneysel yöntem olduğunu vurgular.
    --- alıntı ---

    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0van_Pavlov

    hem siyasetin spora müdahalesine bok at hemde galatasaray sözlük içinde siyasi görüşünle galatasaraylılara bok at. bölme sevdamızı. bi tek sen misin iq'sü yüksek.

    edit; aynı durum elit olmayan yerli, köylü, arabesk isimler içinde geçerlidir. insan ırkçılığına da karşıdırlar ancak en büyük ırkçı bu elit gerzekliğidir.
  • 7
    spor ile ilgili bir alanda yapılmaması gereken durumdur. fakat siyasilerden biri bu kulübe karşı fikirlerini beyan ederse buradaki insanların da onun hakkında görüşlerini beyan etmesinden daha doğru bir durum yoktur. herkesin bir siyasi düşüncesi vardır ve zaten olmalıdır da. ama bunun yeri burası değildir. ayrıca herkes herkesle aynı düşüncede olacak diye bir şart yoktur. saygı kelimesinin anlamını unutmayınız.
  • 9
    sözlük formatı direkt olarak siyasi bir tartışmaya izin vermese de, sporu ilgilendirdiği sürece yazılmasında sakınca olmadığını düşündüğüm entrydir. spor ile siyasetin iç içe olduğu, hatta siyaset ile her şeyin iç içe olduğu, bir dönemde -ne yazık ki- "siyaseti spora karıştırmayın", "sözlükte siyasetin yeri yok" demek çok da mantıklı olmuyor. çünkü istediğiniz kadar spor-siyaset ilişkisini inkar edin, birileri, politikacılar, yöneticiler, teknik direktörler, sporcular kısaca herkes, her zaman bu ilişkiyi sürdürmeye devam edecek. dolayısıyla siyasetten arınmış bir spor isteyenler, bunu "aman konuşmayalım, bize ne!" gibi umursamaz, apolitik bir tavır yerine; bu ilişkiyi dile getirme, gerektiğinde kim olursa olsun protesto etme yolunu seçerlerse, isteklerine ulaşmaları hem daha kolay olur hem de buna bir katkı sağlamış olurlar. kısaca, mantık ve tutarlılık içerdiği sürece sporu -direkt veya dolaylı- etkileyen konularda siyaset konuşulmasının sözlükte kimseye zararı olmayacağını; aksine, insanların akıllarında bazı etkiler bırakıp onları geliştireceğini bile düşünüyorum.

    not: spor-siyaset ilişkisine başlangıç için;
    (bkz: futbol asla sadece futbol değildir)
    (bkz: simon kuper)
  • 10
    siyasetin konuşulmadığı, konuşmaya cesaret edilmediği ülkenin spor alanındaki sözlüklerinde ve forumlarında yasak olması anormal karşılamamak gerekir.
    siyaset konuşmanın neden bu kadar engellendiğini bir türlü anlamış değilim.
    sokakta konuşma, okulda konuşma, iş yerinde konuşma, sözlükte konuşma, vs.. nerede konuşacağız biz siyaseti? sadece seçim zamanı mı?
    biz bu ülkenin gençleri olarak siyasetle iç içe olmak zorunda değil miyiz?
    hele hele sporun içine bu kadar siyasetin girdiği ortamda burada da mı konuşmayacağız?
    neyse susmaya, yazmamaya devam edelim. bakalım nereye gidecek bu durum...
  • 11
    galatasaray ve spor ile ilgili konularda, siyasi mesaj kaygısıön plana çıkmadan sadece içerik anlamında siyaset ile ilgili konulara dokunulabilecek türden entrylerdir. yani ilgi alanımız içindeki konulara siyaset karışmışsa bunlarla ilgili doğal olarak bir şeyler yazacağız, yazmalıyız da. bunu yaparken, siyasi konu spora bulaştı diye fırsatı bulup politik konularla ilgili içindeki kini, nefreti, sempatiyi, aşkı, sevgiyi sözlüğe dökersen; ya da hazır konuyu bulmuşken engin siyasi görüşlerimle milleti aydınlatayım, bunlar zaten koyun, benim baktığım gibi bakamıyorlar hayata, hepsi kandırılmış, uyutulmuş havasına girip nutuk çeker gibi siyasi mesajlara boğarsan olmaz. burada, galatasaray sözlük'te olmaz. çünkü burada olay galatasaray.

    bunla ilgili daha önce de verdiğim bir örneği aşağıda tekrardan belirtmek isterim. sadece örnek olması açısından yazıyorum, anarşik ruhlu kardeşlerimiz ''aa bize nasıl yazmamız gerektiğini söylüyor, kalıplaştırıyor, bizi gütmeye çalışıyor' tribine girmesin. maalesef bazı arkadaşlar kuralsızlık saçmalığını o kadar benimsemiş ki, olaylara sağlıklı yaklaşamıyorlar. önceden söylemekte fayda var bu açıdan.

    başlık : recep tayyip erdoğan
    entry 3: fenerbahçeli başbakan. doğalgaz'a daha dün ne zam yaptı öyle, dış siyasette de çok başarısız. emeklinin, işçinin anasını ağlatmıştır. (burada arkadaşımız ilk cümleyle format içine aldığını saymıştır, fakat arkasından siyasi mesajları döşemiştir. bu sözlüğü ciddi anlamda hiç ama hiç ilgilendirmemektedir. ilgi alanımız dışı )

    entry 4 : galatasaray'ın türk telekom arena stadında tek bir allah kuruşu yok şeklinde demeç vermiştir. kendisi galatasaray camiasının büyüklüğünün farkında değildir. başbakan olarak bu tip konularda tarafsızlığını kaybetmemelidir. (uygun)

    entry 5: galatasaray'ın türk telekom arena stadında tek bir allah kuruşu yok demiş padişah. senin peki oğluna aldığın gemiler ne olacak? başarısız icraatlerinini hesabını ver önce. seni indireceğiz o tahttan merak etme. (bu da ilk cümle itibariyle ilgi alanımız içinde gözükse de burada siyasi mesaj işin içine girince direkt format dışı)
  • 14
    "ilgi alanımız dışında olan entrylerdir" denilerek görmezden gelinmektedir. ayrıca ihbar edilmesi gerektiği belirterek muhbirlik kültürü de geliştirilmektedir alerjik şekilde. sayın moderasyon severim seni bilirsin amma bu tür hareket tarzı hiç yakışmıyor bizim kültürümüze. zira galatasarayımızın kuruluşu "az biraz" siyasi temellere dayanmaktadır. bu siyasetin zıttını veya aynısını savunursun olabilir ancak. galatasaray tarihi ve ali sami yen üzerine azıcık araştırma yapıldığında siyasetin baştan itibaren sporun içinde olduğu açıktır. toplumları etkileme kaabiliyeti olan her mecrada siyaset yapılabilir.
  • 15
    siyasetin dik alasının sporun iliklerine kadar işlediği günümüzde, pek içine girilmemesi gereken entry çeşididir.

    ancak (ikinci a'yı uzun okuyoruz) yaşamanın sadece yemek yeme, nefes alma, üreme gibi temel özelliklerden oluştuğunu düşünen arkadaşlar bazı konuları görmezden gelebilirler, her ne kadar da kör topal olsa da demokratik hayatımızın en temel parçası hakkını kullanmak ya da kullanmamak. lakin galatasarayıma dokunmaya çalışan ticari, siyasi, idari vs. her türlü oluşum hakkında yazarım arkadaş adam benim hakkımda bık bık ötüyorsa ben yazarım.

    velhasıl kelam, kimse burada durduk yere siyasi içerikli entry girmez, çünkü yeri değil, ancak yukarıda da ifade ettiğim gibi, ucu bize dokunursa tepkimizi göstermek en doğal hakkımız.

    bunun dışında sebepsiz yere bu tarz entry giren arkadaşlar düşüncelerini başka sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabilirler, okumaktan memnuniyet duyarız. sonuçta burası sarı-kırmızı, siyasetin b.k renginin burada işi olmamalı.

    sevgiler...
  • 16
    bugünlerde sözlüğü gereksiz dolduran entrylerin tamamı diye tanımlayabilirim. sözlükte siyasi fikir tartışılması isteniyorsa her görüşe saygı duyulması gerekiyor. bunun sağlanacağını sanmıyorum. ben gezi parkını yapan capulcular veya apo'ya özgürlük yazsam engellenirim. tayyip istifa her yer taksim her yer direniş yazsam sıkıntı yaşamam. bu konuları konuşmak isteyen farklı sözlükleri kullansın. 2. atatürk aziz yıldırım diyen fenerli arkadaşlar gibi alay konusu olmayalım. son olaylara destek veren veya vermeyenler ile benim gibi ne geziciler ne iktidar sadece galatasaray diyen galatasaraylıları karşı karşıya getirmeyin.
    tayyip istifa, hükümet istifa veya benzeri sloganlar ve pankartlar siyasi olmuyormuş. bu kafa için çok ayran lazım çok.
  • 17
    galatasaray sözlük'te başlıkların en üstüne ve en altına galatsaray haricinde konuşabileceğimiz sürekli duran bir platform olsa harika olur ben burdaki arkadaşlarımla başka konularda da konuşmak istiyorum mesela galatasaray sözlük'le ilgisiz konularıda oraya alırız hem herkes fikrini galatasaray 'la ilgili yazmıyorum diye sıkıntıya düşmez hemde gündemi burdan'da takip edebiliriz.
  • 21
    son günlerde olmayan entry, ama bu entry biraz siyasi olabilir.

    son günlerde sözlükte çokça var diyen kişi, esas siyasi entryi girmiştir. ama #direngeziparkı diyen entry siyasi değildir. neden mi? çünkü #direngeziparkı diyenler siyasi bir çıkış yapmıyor. iktidar partisi gitsin şu parti gelsin demiyor. başbakan bu olsun demiyor. ben halkım ve beni kandırıyorsunuz diyor, benim haklarımı gasp ediyorsunuz diyor, anayasal özgürlüklerimi istiyorum diyor.

    ama bunu anlamayıp bu entryler siyasidir diyenler esas siyasi içerikli entryi yazmış oluyorlar çünkü bu halk direnişini iktidar partisi gözünden görüp, yine iktidar partisinin taktik ve oyunuyla, belkide komşusunun özgürlük çağrısını değersizleştirmeye çalışıyorlar. bak dostum bu direnişi gösteren halktır, ne ana muhalefet partisidir, ne azınlıktır, ne etkin kökendir. herkestir, halktır. ama sen bu siyasi bir hareketdir diyerek iktidar partisini savunuyor ve siyasi içerikli entrynin dik alasını giriyorsun. o sokaklardaki direnişçiler senin hakların içinde mücadele ediyor, biraz anlayış göster, çıkart üzerindeki iktidar partisi formanı ve halk ol, en azından bir süreliğine...
  • 22
    sözlükte hiç bir şekilde olmamalıdır. nedeni ise gayet basit, çünkü sözlüğün kendine has bir konsepti var. galatasaray ile direk ya da dolaylı da olsa ilgili ve spor ile alakalı her konuda yazılan bir platform. kaldı ki siyaset bu alana girince zaten -bizimle ilgili kısmı- konuşuluyor. (bkz: #96205)
    siyasi içerikli olsun, dini içerikli olsun kısaca format dışındaki tüm konularda üstelik galatasaray sözlük'ten çok daha fazla takip edilen bir çok platform bulunmakta. hal böyleyken devamlı surette bunu zorlamanın bir manası yok ama engellemeye kalkınca da taksim'de biber gazı sıkan polis muamelesi görürsün ilginç bir şekilde. düşünsene dj'lerin sadece house, techno vs. (elektronik) music çaldığı bir gece kulübüne gidiyor adam, "bana angara'nın dağları'nı çalacaksınız ulan" diyor, çalmayınca da çalışanların topuklarına sıkıyor. yazık, günah.
  • 24
    müsamaha gösterilmemesi gerekendir. bir yere siyaset girerse eninde sonunda sürtüşmeler başlar. yazar arkadaşlar da bu konuya özen gösterirse kendi adıma mutlu olurum.

    düzenleme: arkadaşlar siyasetin sporun içinde olduğunu, güç dengelerini belirleyen çok önemli bir faktör olduğunu ben de çok iyi biliyorum. burada yazar olup da bunu bilmeyen zaten yoktur. ancak bu sözlükte siyasi görüş açısından homojen bir yapı yok. birisi çıkar başka birisi için çok değerli olan bir kişiye veya kuruma laf söyler o da ona cevap verir. böyle bir durumda kazanan kimse olmaz. şurada insanların girip keyif aldığı bir ortamımız var lütfen egoları bir kenara bırakalım, içine etmeyelim.
  • 25
    siyaset her alanda spora dokunuyor.

    cumhurbaşkanı çıkıp da başakşehir ilçesinde partisinin kongresinde futbol konuşuyorsa,
    mhp lideri devlet bahçeli çıkıp kürsüden "hayat beşiktaş'tır" gibi bir mottoyu partisinin toplantısında söyleyebiliyorsa,
    iyi parti lideri meral akşener twitter'dan bizim kazandığımız maç üzeriden "galatasaray 2 - 0 recep tayyip erdoğan" twiti atabiliyorsa
    benim stadımın açılışında erdoğan bayraktar tarafından yapılanlar yapılabiliyorsa,
    kendileri kandırılınca problem olmayan insanların istediği insanları genel kurul üyelikten ihraç etmeyince kulüp tehdit edilebiliyorsa, daha da ileri gidip hükümet destekli sadece adı "beyaz" olan bir kanalda benim türkiye adını en yukarılarda duyurmuş, bayrağını en üst seviyelerde dalgalandırmış takımıma "fetösaray" yazılabiliyorsa,
    yaptığımız bir görsel şovun bile ucu bir şekilde sırf galatasaray'la ilişkilensin diye bir terör örgütüne basın aracılığı ile bağlanıp başbakan'ın talimatı ile takımımıza, taraftarımıza soruşturma açılabiliyorsa

    o zaman ben de entry girerken siyasete dokunabilirim.

    aslında yapmamamız lazım, ancak ülkede her alan o kadar birbirine girdi ki son dönemde. herkes her şeyi konuşur oldu. ben spor konuşurken konu ister istemez siyasete kayıyor. belediye takımlarını geçtim, zaten onların siyasetsiz bir şekli yok da başakşehir'i nereye koymak gerekiyor? adamları konuşurken siyaseti konuşmamak imkansız. ha keza osmanlıspor. yahu bir "yeni türkiye" söylemi tuttu gidiyor, millet takımların başına "yeni" ibaresi koyuyor, bir tanesi süper ligde hatta "yeni malatya" değil mi? bildiğimiz, güneydoğu'nun nadide illerinden malatya'nın eski neyi vardı da yenisi gerekti?

    siyaset spora dibine kadar giriyorsa spor konuşurken de ucundan siyasete dokunmak zorundayız. şu andaki ülkenin halinde 2. bir alternatifi maalesef bulunmamakta.
App Store'dan indirin Google Play'den alın