• 52
    galatasaray ile olumsuz haberler duymaya alıştık ama inşallah bu projeden yüzümüz gülecek gibi:) minimum 780 milyon tl gelir elde edecektik.
    bunun 508 milyon tl'sini zaten almıştık, şu anki satışlarla rakam 1 milyar tl'yi geçecek gibi duruyor. ki artması da yüksek ihtimal.
    yani en az 600-700 milyon tl arası daha gelir elde edebiliriz. akıllı bir sermaye artışı ile banka borçlarını minimuma indirmek olası gözüküyor.
  • 57
    twitter space odalarında konuya hakim üyelerimizden dinlediğim kadarıyla an itibari ile galatasaray için en önemli konu durumundadır. burak elmas yönetimi'nin riva projesiyle ilgili planları eğer gerçekleşirse galatasaray'a ihanet edilmiş olacaktır, gerçekten bu kadar önemli bir konu. çarşamba günü de bu konuyla alakalı üyelerle bir zoom toplantısı yapılacakmış.

    futbol takımının durumundan çok daha kritik bir konu, konuşulan şeyler gerçekleşirse galatasaray'ın geleceği çöpe atılmış olur, sadece günü kurtarmak için kulübün kasasına girecek ufak bir miktar nakit için galatasaray'ın borçlarını kapatma şansı elden kaçabilir. taraftarın da acil bir şekilde bu konuya yoğunlaşıp üyelerle birlikte tepkisini gösterip bu işe engel olması gerekiyor.

    dinlediklerimden özet geçmek gerekirse riva'dan 4 sene içinde gelecek 2 milyar tl civarlarında bir gelirden vazgeçeceğiz, 500 milyon tl civarlarında bir parayı kasaya koyacağız, bir kısmı borç ödemesine gidecek, kasada 200 milyon tl civarlarında para kalacak ve florya'ya imar çıkarılacak.
  • 58
    bu projede yaşanan zaten galatasaray'ın elindeki değerli bir varlığa çökülmesiydi. dursun özbek yönetimi de bu çökme işlemine bekçilik etmişti. bugün gelecek yıllardaki gelir de üç otuz paraya kırdırılırsa peşkeş operasyonu tamamlanmış olur.

    yanlış zamanda yanlış yetkilendirmelerde bulunan ve kendi içinden yetkin bir yönetim çıkarma yeteneğini ortaya koyamayan derneğimiz bu felaketten kurtulabilecek vasıtaya da sahip değil, gerçi derneğimiz diyorum da ben dernek için hiçbir şeyim, riva da zaten derneğin, bizim değil, isterse satıp üyeler olarak çay içerler parasıyla, zaten çıkarabildikleri yönetim kapasitesiyle riva'yı en fazla 2000 çay parasına satıyorlar.
  • 59
    konuya/projenin detaylarına hakim değilim ama her ne yapılacaksa, söylediği hiçbir vaat gerçekleşmeyen, yalan söylemekten başka bir şey yapmayan burak elmas ve yönetimine bırakılmamalıdır.

    bu kadar önemli bir konuyla alakalı nasıl bireysel karar alabiliyor onu da anlamadım? genel kuruldan onay alması gerekmiyor mu? belki de üç ay sonra gidecek bir yönetim, galatasaray için bu kadar önemli bir konuda bireysel söz sahibi olamaz, olmamalı.
  • 62
    ilk etabından gelen paranın dursun özbek tarafından kırdırıldığı proje.

    dursun özbek'in pek çok iş yapış modeline karşı çıkmakla birlikte bu proje de önemli bir ticari akıl koyduğunu süreci inceleyerek idrak edebildim.

    her şeyden önce riva projesinin üzerine işlem yapılabilmesi ve haklarının farklı ticari şirketlerle bölüşülebilmesi için arsa üzerinden geçmiş yönetimlerce kullanılan kredilere ilişkin pek çok ipoteğin kaldırılması esas olan şarttı. bu da ancak kredilerin kapatılması ile mümkündü. zaten bu sebeple de mali genel kurula bu gelir kırılmasını getirerek kulüp üyelerinden onay alabilmiş durumda.

    bu sayede riva üzerindeki ipoteği kaldırırken, kalan bakiyeyi florya'nın ruhsatının çıkarılmasına ve imar izninin alınmasına, çevredeki orman arazilerini de bir yapılaşma planına dahil ettirerek tarla statüsündeki 150-200 milyon liralık arazinin milyar lira'yı bulacak asset haline gelmesine imkan tanımıştır. diğer kısmı ise şirket sermaye artışı için kullanılmıştır.

    burada asıl ilk kırılmalardan biri mustafa cengiz'in galatasaray'ı mahkemeye vermiş kişilerle iş yapılmaz diyerek kemerburgaz'ı hayata geçirmeyip florya tahliyesini geciktirmesiyle başlamıştır. florya'dan çıkıp kemerburgaz'a geçemeyince florya anlaşmasını bozmak zorunda kalmış, 120 milyon lira krediyle florya'yı geri aldık diye sevinç naraları atarken, hazırlanmış pek çok projeyi bozdurup imarlı araziyi tarla vasfına çevirmiş ve değer kaybına da yol açmıştır. üzerine de bankalar birliği anlaşması gelmiştir.

    şuan elde 120 milyon liraya alınmış ve tarla vasfında florya, ağustos ayında ilk faiz ödemesini gerçekleştireceğimiz (300 milyon lira) bir bankalar birliği anlaşması mevcut.

    burak elmas döneminde riva'nın 2-3-4. etap gelirleriyle birlikte pek çok gayrimenkul uzmanına ve konuyu hatmetmiş kulüp üyesine göre minimum 2 milyar lira'dan başlayan ve enflasyon artışı, konut fiyatlarındaki dövize endeksli dramatik değişikliklerle 3.5-4 milyar lirayı belki bulabilecek bir gelir beklentisi mevcut. (toplam 900 kulübe kalan 180 villamız var, -kimi kaynaklar toplam 700 kulübe kalan 140 villa var diyor.- ortalama gelir beklentisi villa başına 10 milyon liradan 15-16 milyon liraya kadar değişiyor çeşitli uzman isimlerce, avm ve okul yapılması gibi çeşitli projelerde var değer artışını hızlandıracak.)

    burak elmas ise transfer taksitleri, falcao sözleşme fesih ödemesi, oyuncuların maaşları, ve en önemlisi bankalar birliğinin ağustos ayında gelecek 300 milyon liralık ödemesi için gelecek olan bu 1.5-2 milyon liralık enflasyona göre oluşacak ve 2 yıl sonra gelecek geliri, bugün 400-500 milyon liraya kırdırmak istiyor.

    parayı kullanım noktaları yukarıdaki ödemelere ek olarak florya'nın dursun özbek döneminde milyar liralık anlaşma haline geri dönülmesi için tarla vasfının değiştirilmesi ve emlak konut ile yeniden aynı anlaşma koşullarına dönülmesi. florya'nın üstünde ısrarla bu kadar durmasının nedeni bu. kendisinin de zaten bu konuda dursun özbek'ten destek istemesinin sebebi dursun özbek'in o günün koşullarında riva & florya'dan galatasaray'a maksimum geliri getirecek anlaşmaları emlak konut ile yapabilmiş olmasıydı. florya'nın ise 20 dönüm olduğunu düşünecek olursa maksimum 25-30 adet villa sığdırılabilir. getireceği gelirde en iyi ihtimalle 600-700 milyon lira olur.

    kişilerin ticari güçleri ve banka hesapları ne kadar doygun olursa, bürokratik makamlardan faydalı sonuçlar çıkarma şansları da o kadar doğru orantılı artıyor. dursun özbek konusunda eleştirmiyor aksine anlayışla karşılıyorum. ancak devlette elbet bundan bir paye çıkaracaktır.

    keşke rahmetli cengiz florya'yı almak yerine o 120 milyon ile kemerburgaz'ı inşa etseydi şuan riva'dan gelecek benim öngörüm tüm görüşlerin harmanlayıp dengeli giderek 2-2.5 milyar tl arası gelirle 600-700 milyonluk florya geliri ile birlikte kulübümüzü önümüzdeki üç sene içinde 3 milyar lirayı bulan ve aşan bir gelir bekliyordu. dolayısıyla da her türlü bankalar birliğinden de kurtuluş mevcuttu.

    şuan hem florya kuşa döndü, hem bankalar birliği anlaşmasının ödemeleri köşeye sıkıştırmaya şu anki küçük bedelleri ile başlıyor, hem de riva'dan gelecek paralar tehlike altında. bir hatalar zincirlemesi peşimizi bırakmıyor.

    edit: imla.
  • 63
    hakkında dedikoduların doğru olduğu projedir.* burada bir kere 1 veya 2 faz yok benim bildiğim 4-5 fazlık koca bir proje. her faz bittiğinde direk olarak diğer faz projesine geçiyorlar. inanılmaz büyük bir alana sahip ve zamanında burayı gezmiştim ki projenin büyüklüğü beni şaşırtmıştı.

    proje,inanılmaz fiyatlara ufacık evler satıyorlar ve boş yer yok. bir çoğunu araplar almış götürmüşler çünkü adamlar hem yeşili hep denizin yanında olunca çıldırmış durumdalar.
    hatta bu proje bitince hemen yakınında alarko'nun bir yeri var. orası da inşaata açılacakmış.

    bizi ilgilendiren durumu ise kulüpte para yok. maaşlar geç ödeniyor ve sıcak paraya sürekli ihtiyaç var. nedeni ise; ne yönetim ne de başkan denilen adam verdiği hiçbir sözü tutmadı. 140 milyon dolar gelir gelecek dedi 40 milyon doları bile tutturamadı.

    buradan gelen vaadesi gelmiş veya gelecek olan çekleri erkenden kırdırıp kasa kolaylığı sağlamaya çalışıyorlar. bunu yapan adam benim gözümde galatasaraylı filan değildir. kırılacak çekler üçte bir fiyatına kırdırılmaya çalışıyor. işin aslı başınızda bu tür adamlar olduğu sürece bizler bu projelerden gram fayda sağlayamayız. ayrıca genel kurul yetkisi olmadan bu tür projelerin ödemelerini bir komisyondan geçirmek lazımdı. maalesef bunu da yapmadık ve şu an için çok kritik bir zorlukla karşı karşıyayız.
  • 66
    içine düştüğümüz faiz sarmalı nedeniyle yeniden gündeme gelen proje. rakamlara fazla girmeden ne durumdayız, anladığım kadarıyla, paylaşmak istiyorum.

    projede 1. etap inşaatı bitmiş. yalnız bütün evler satılamamış. bir taraf yabancı yatırımcının ilgisi olduğunu söylüyor. diğer taraf da ne ilgisi kardeşim, para filan gelmiyor diyor.

    ikinci ve hatta üçüncü etap inşaatının başlaması için bir tarih yok. tahmin edeceğiniz üzere şartlar müsait değil deniyor, öteleniyor.

    şimdi gelelim benim ağzımı açık bırakan olaya. belki de aranızda bunu önceden bilenler vardı, ben yeni öğrendim. bankalar birliği ile anlaşma yapılırken rivanın borcu (hani şu dursun özbek zamanında kırdırılan borç) bu anlaşmaya dahil edilmemiş. yani önümüzdeki haziran mı temmuz mu yakın zamanda ilk faiz ödemesini yapacağmız bankalar birliği borcu ayrı bir ödeme kulvarı, bu riva projesinin kırdırılan borcu ayrı bir ödeme kulvarı olarak duruyor. bu borç yine naçizane anladığım kadarıyla ödenemiyor. ödenemediği için de borcun faizinin faizi işlemeye başlıyor.

    ağzımı açık bırakan ikinci olayla devam ediyorum. mustafa cengiz başkanımız kulübümüze floryayı geri kazandırdığında ben de kendisini öven bir yazı yazmıştım. yazımın sonuna da "inşallah 10 gün sonra tadımızı kaçıran bir detay çıkmaz" diye eklemiştim. o detay varmış, 10 gün sonra değil de 15 ay sonra çıktı. floryayı almak için devlete ödediğimiz ve tabii ki bankadan kredi çekilen 120milyon lira da bankalar birliği anlaşmasına dahil edilmemiş. bu da kulübün elinde üçüncü bir ödeme kulvarı olarak bulunuyor. e bunun da ödemeleri kırık dökük yapıldığı ve belki de bazen hiç yapılamadığı için orada da faizin faizi işlemeye başlıyor. bu da başka bir faiz sarmalı olanarak boynumuza dolanıyor.

    her fırsatta eleştirdiğim gibi bankalar birliği anlaşmasını yangından mal kaçırır gibi genel kurula getirmeden "biz biliriz" hamasetiyle imzalayan mustafa cengiz yönetimi belki de bu iki nedenden anlaşma şartlarını genel kurula getirmediler. çünkü genel kurul buna kesinlikle itiraz ederdi. varsa bir günahları, boynuna...

    şimdi de gelelim günümüzde bu proje ne için tartışılıyor. iki tane senaryo var. birinci senaryoda deniyor ki bu rivanın ne zaman biteceği, ne sürede satılacağı, satılan paranın yüzde yüz doğru yerlere kanalize edileceği ve de bu süre zarfında büyüyen borcun faizinin faizinin faizinin ne rakama ulaşacağı hepsi muamma konular, e bizde de kasa bomboş, o yüzden rivadan belli bir miktar karşılığı çıkalım. ha ben yazarken "çıkalım" diyorum ama bu fikri karşı taraf da vermiş olabilir. sonuçta her fırsatta dediğim gibi galatasaray spor kulübü ne zaman devletle iş yapsa, sonunda az çok golü yemiştir. o yüzden bu fikri burak elmas yönetiminin ürettiği bir fikir (teklif) olarak okumayın. dediğim gibi teklif karşı tarafdan da gelmiş olabilir.

    senaryo devam ediyor. rivadan çıkalım ama endişe etmeyiniz elimizde florya kalacak. futbol takımı kemerburgaza geçsin. sonra o floryayı işte evler sonra ticari meskenler vb. öyle bir inşaa edelim ki oradan gelecek gelirle kulübün borcunu kapatalım ve refaha çıkalım. ufak not; kimse bu noktada kemerburgaz ne halde yorum yapmıyor. kemerburgazda halen kurtlar, kuşlar ve kuzular var.

    ikinci senaryoda da deniyor ki, yönetim sponsor bulsun, kasa kolaylığı yapsın ve bu borcu yüzdürsün hatta azaltsın. çünkü bunu böyle idare edersek, rivadaki bütün etaplar bitip de atıyorum 1000 tane villa satıldığında kulübümüz oradan 3milyar tl gelir elde eder. bunun belki de 10da biri borç için kulübü yine atıyorum 3milyar tl gelirden mahrum etmeyin. ha bu yönetim yapamıyorsa yapacak yönetim gelsin. onlar borcu yüzdürsün ama sonuçta riva elimizden (projenin potansiyel getirisine orantıladığımızda) "kuş kadar paraya" gitmesin.

    bana kalırsa iki senaryo da anlamsız değil. burada şunun hesaplanması en azından modellenmesi gerekir diye düşünüyorum. yani kağıt üstünde riva tamamen bitirilip satıldığında söylenen 3milyar tl kulübün kasasına girebilir hatta girecektir diyeyim. lakin riva ne kadar sürede biter? yani toplamda diyelim ki 10 senede (belki de işler açılır 3 senede) kasaya giren ve çarçur olmaya aday (yıllardır komisyon kurulsun diyoruz, takan yok) 3milyar tl mi bize daha hayırlı olur yoksa rivayı bir "çarşıya uymayan evdeki hesap" olarak kabul edip floryaya yoğunlaşmak mı bize daha hayırlı olur. tabii 3milyar tl beklenirken arada cepten, sponsordan oradan buradan bulup ödeyeceğimiz (havaya atacağımız) faiz ödemelerini de başka yerlere kullanabilir miyiz?

    ha tabii şu da var "yok, rivaya devam dedik" ama sonra faizleri hiç ödeyemezsek acil durum planımız nedir? şimdi çıkarsak elimize geçecek bir miktar parayı o zaman hiç talep dahi edemeyip afedersiniz arkamıza baka baka projeden çıkartılır mıyız?

    çok fazla soru var. çok parametre var. benim aklıma tam yatan bir senaryo yok. dolayısıyla subjektif bir yorumum da yok. talebim yönetimin bu iki senaryoyu rakamlarla görsel hale getirip genel kurula sunması ki şeffaf bir şekilde fikirler tartışılsın.

    son olarak yukarıda yazdığım bilgilerde bir hatam varsa ise lütfen mesaj atınız, düzelteyim veya sileyim.
  • 72
    --- alıntı ---
    dursun özbek: "bildiğiniz gibi 2017 de başlayan riva projesi 1400 villadan oluşan bir projeydi. %50-55'e yakın kısmı satılmış olup kulübe büyük bir destek sağlanmıştır. geriye kalan villalar için inşaat süreci ve satış hazırlıkları devam etmektedir. yalnız şunu ifade etmekte fayda var ülkemizin geldiği ekonomik koşullar çerçevesinde riva'daki satışlarımız yavaş gitmektedir. ama şurası kesin kulübümüze ait olan 130 adet villa hala mevcuttur, yaklaşık bunun getirisi de galatasaray kulübü'nün kasasına bugün itibariyle 2,5 milyar ve biraz daha üzerinde bir girdi sağlayacaktır."
    --- alıntı ---

    https://www.youtube.com/...S94lG2Ga9&t=1765
    (bkz: 27 nisan 2024 galatasaray sk yıllık olağan bütçe toplantısı)
  • 73
    artık şu çocuğun adını bir koysak mı? seneler geçti; ancak halen bu projeden ne denli kar veya zarar ettiğimizi anlamakta zorluk çekiyoruz. süheyl batum da başkanlık projesi kapsamında yayınladığı deklarasyonda bu projeden büyük zarar ettiğimizi, galatasaray'ın geleceğinin karartıldığını ifade etmekte.

    iyice at izi, it izine karıştı. sözlükte bilgi sahibi olan varsa ve detaylı bir akış yayınlarsa çok makbule geçer.

    bizim bu projeden beklentimiz neydi? olması gereken getiri ne düzeyde? beklentimizin ne ölçekte gerisinde veya ilerisindeyiz? tüm süreç tamamlandığında tahmini gelirimiz hangi rakamlara tekabül edecek? tüm bu sorulara açık ve net bir cevap alamamak sıktı.

    herkes farklı bir ağızdan konuşuyor. e şimdi bir benzerini de florya'da yaşamadan önce daha riva konusunu anlayamadık ki biz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın