ifab’ın, topun vücuttan ya da yakındaki bir futbolcudan sekerek gelmesi ve ele/kola çarpması haline ilişkin bir kuralı var ama bu kural özellikle ülkemizde henüz tam anlaşılmadığından sıkıntılar oluşmaktadır. eski futbolcu yorumcular ve hatta eski hakemler bile bu konuda çelişkiler yaşamakta. bu nedenle bu kuralı özelemek istiyorum.
ifab’ın yeni değiştirdiği (sanıyorum altı ay önce) kurallardan birisi de yakından sekip ele ve kola gelen toplarla ilgili kural. bu kural biraz uzun ama ben oldukça kısa özetleyeceğim.
elle/kolla kasti oynamalar konumuzun dışındadır çünkü bu durumda elin/kolun konumuna bakılmaksızın hentbol kararı verilir. konumuz çarpa halinde nasıl karar verileceğidir. ifab özetle şöyle diyor:
-topun vücuttan ya da yakındaki bir futbolcudan sekerek ele/kola çarpması halinde eller ve kollar doğal konumda değilse hentbol kararı verilir (ceza alanı içindeyse haliyle penaltı kararı verilir) doğal konumdaysa hentbol kararı verilmez.
peki ellerin/kolların doğal konumda olup olmadığına nasıl karar verilecek? onun için de ifab tarafından hakemlere saat kadranını esas almaları tavsiye edildi. (saat kadranı kurala eklenmedi ama karar verirken bundan yararlanılsın dendi) bu durumlarda topun sektiği anda eller/kollar, saat kadranının 4-6 veya 6-8 arasında bir pozisyonda ise ellerin doğal konumda olduğu kabul edilir. bunlardan daha yukarıda ise doğal konumda olmadığı kabul edilir. çünkü bu durumda zımni olarak (gizli kasıt) vücudu genişletip topun gidişini engelleme amacı var kabul edilir. eller ve kollar derken burada dikkat edilmesi gereken şey ise bu konumu belirlerken sadece bütün kola bakılmayacağı, ellerin ya da dirsekten itibaren kolların vücutla oluşturduğu açıya da bakılacağıdır. yani futbolcunun sadece dirsekten itibaren kolu veya sadece elleri, vücuduyla 4 ve 8’in üzerinde bir açı oluşturmuşsa hentbol kararı verilir.
bu açıklamalar ışığında attiba ve demba ba’nın pozisyonlarını irdelersek; attiba’dan seken top rakip futbolcunun koluna çarpmış olsa dahi (pazıya çarpmış olma ihtimali de var) kol saat kadranına göre 5 konumunda olduğundan penaltı değil. çünkü bu durumda kol doğal konumunda kabul edilmektedir. demba ba’nın kolları ise dirsekten bükülmek suretiyle vücutla 3 ve 9 konumunda. yani vücutla 90 derecelik bir açıda. dolayısıyla kollar doğal konumda değil ve pozisyon hentbol ve de ceza alanında olduğundan penaltı.
bu kurallar “yakından çekilen sert şutlarda da” aynen geçerlidir.
bunlar bütün dünyada uygulanan kurallar ve hakemler uygulamak zorunda. bana göresi sana göresi yok. örneğin bana göre ofsayt kuralı çok saçma ama kural konmuş ve uygulanıyor. bana kalsa ofsayt kuralını ceza alanı ile sınırlandırırım ama ifab bunu kabul etmiyor.:)
umarım açıklayıcı olmuştur.
ekleme:bir yazar arkadaş mesaj kutuma bu videoyu attı.
https://www.youtube.com/watch?v=DSnr3Ei6KyA bence bu video konuyu çok netleştiriyor. dikkat edilirse futbolcu sıçrarken kollar bükülü ama topa kafayı vurduğu anda kollar da yana iniyor. (saatin 4-8 kadranının altına iniyor) çünkü doğal olanı bu. yükseldiği halde topa vuramayan futbolcu da inişe geçtiği anda aynı şekilde kollarını doğal olarak yanlarına indirir. futbolcu kollarını bükülü bırakıyor ve indirmiyorsa gizli bir topu kesme kastı var demektir.