• 1
    çok şeyler yazılıp çizilecektir ancak pre-season'da denenen şut sayısı (x ekseni) ve yaş faktörüne (baloncukların rengi) göre doğru şutu seçme (y ekseni) istatistiği yapılmış.

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    ilk 5:

    1. zion williamson ... 73.7%
    2. zach lavine ....... 71.2%
    3. cj mccollum ...... 70.5%
    4. steph curry ........ 69.4%
    5. bryn forbes ........ 69.3%

    son sırada ise 34.9% ile markelle fultz yer almakta.

    not: en az 40 şut denemesi yapan 58 oyuncu için bu istatistik yapılmıştır.
  • 2
    nba'in 30 gm'i arasında yapılan ankete göre los angeles clippers'ın şampiyon; giannis antetekounmpo'nun mvp olacağı sezon.

    https://www.espn.com/...is-antetokounmpo-mvp

    şahsım adına belirteyim ki nba artık eski cazibesini kaybetti. yıldızların bir araya gelerek kurduğu takımlar rekabetin lig genelinde değil de belirli takımlar arasında geçmesine sebep oldu. o yüzden benim için tüm organizasyon luka doncis kristaps porzingis ikilisi'nin nasıl oynayacağından ibaret. ha bir de bu sene most improved player olacağını düşündüğüm ve bir superstara dönüşmesini umduğum oklahoma'da oynayan shai gilgeous alexander'ın durumu tabi ki.

    olmaları çok zor biliyorum ama koca ligde en takım gibi takım olanutah jazz` keşke bütün o yıldızlar topluluğu saçmalıkları bir bir elinden geçirse de şampiyon olsa.
  • 3
    batı:

    1-uta
    2-lac
    3-den
    4-hou
    5-lal
    6-por
    7-gsw
    8-sas

    doğu:

    1-phi
    2-mil
    3-ind
    4-bos
    5-mia
    6-tor
    7-bkn
    6-det

    batı playoffları:

    uta 4-1 sas
    lac 4-1 gsw
    den 4-3 por
    hou 2-4 lal

    uta 2-4 lal
    lac 4-1 den

    lac 3-4 lal

    doğu playoffları:

    phi 4-0 det
    mil 4-0 bkn
    ind 4-2 tor
    bos 3-4 mia

    phi 4-1 mia
    mil 4-2 ind

    phi 4-2 mil

    nba finali:

    phi 2-4 lal

    sezon ödülleri:

    mvp: stephen curry
    mip: shai gilgeous alexander
    roty: ja morant
    6th: lou williams
    dpoy: joel embiid
    coty: brett brown
    fmvp: lebron james

    olarak öngördüğüm sezondur. çok eğlenceli olacak. jazz, clippers, lakers, nuggets, rockets, sixers ve bucks şu anda şampiyon olabilecek takımlar. bunun dışında pelicans çok heyecan verici. suns ve hawks maçları inanılmaz zevkli ve bol skorlu olacak. doncic-porzee ikilisi ne yapacak, playoffa girebilecekler mi...

    kendi adıma en çok merak ettiğim konu ise asıl patlaması geçen sene beklenen dejounte murray’nin sakatlıktan nasıl döneceği. muhtemelen lebron’dan sonra en sevdiğim oyuncu ve kendisinin patlamasıyla spurs’ün bu sene de playoffa gireceğini düşünüyorum.

    lebron demişken. 4. yıldız, şey pardon yüzük geliyor.*
  • 4
    yaklaşık yarım saat sonra başlayacak sezon. son senelerde heyecanını kaybetmişti ama bu sene çok güzel geçmesini bekliyorum. şampiyonluk adayı 7-8 takım var. enteresan ikililer oluştu. açıkçası heyecanla bekliyorum.

    adettendir, tahminlerimizi yapalım;

    mvp: giannis antetokounmpo
    roy: ja morant
    mip: terry rozier
    coy: quin snyder
    dpoy: rudy gobert
    6th: lou williams
    fmvp: lebron james
  • 5
    bu sene batı konferansında 5 tane gerçekten çok iyi takım var ve bence oluşacak sıralama şu şekilde olur.

    1- los angeles clippers
    2- utah jazz
    3- denver nuggets
    4- houston rockets
    5- los angeles lakers

    golden state, portland ve san antonio muhtemelen playoff potasını tamamlayacak takımlar olacaklar ama yine de sacramento kings ve dallas mavericks'i yok saymamak lazım.

    batıda ise milwaukee bucks çok ama çok rahat konferansı domine eder. bucks'a en yakın takım da philadelphia 76ers olur ve bu iki takım 3 ve 4. olarak sıralanacak boston ve indiana'nın açık ara önünde olacaklar. toronto ise maalesef ki 45 galibiyet civarında kalacaktır.

    doğuda milwaukee-philly finali takımlarının yıldızlarına bir sakatlık olmadığı sürece kesin gibi. çünkü çok bariz güç farkı var arada. belki indiana biraz zorluk çıkarabilir. batıda ise playoffları şimdiden kestirmek inanılmaz derecede zor. eğer utah ve geçen sene hiç yararlanamadığı michael porter jr'ı dönen denver aynı kimyayı tutturabilirlerse batıyı 1-2 bile bitirebilir ama playofflar işte bambaşka bir arena. gönlüm bu iki takımdan yana ama clippers ve houston da bu sene çok iyi olacaklar. açıkçası lakers'un sene boyunca uyumsuz kadro yüzünden sıkıntı yaşayacağını ve bu 4 takımın bir adım gerisinde kalacağını düşünüyorum.

    güzel bir sezon olsun, kazanan da luka doncic kristaps porzingis ikilisi'nin yükselişi olsun. :)
  • 6
    31 ekim itibari ile takımlar için hücum ve savunma anlamında efektifliği gösteren bir istatistik yapılmış.

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    lakers nette 1. iken hücumda 9. savunmada ise 4. sırada. philly ve utah hücum istatistiğinde epey gerilerde olmasına rağmen savunma tarafında sırası ile 2. ve 1.'ler. bu yüzden all around'da, yine sırasıyla, bu iki takım 2. ve 3.'lüğü paylaşmış.

    gelen sakatlıklarla beraber golden state savunmada nba sonuncusu.

    sacramento ise all around tarafında nba sonuncu. sacramento'nun savunmada 36. olduğu yazıyor ancak grafiksel bir hata olmuş. orası 26. olacak. sonuçta nba'de zaten 30 takım var.
  • 7
    şahane bir sezon başlangıcıyla o eski rekabetçi günlerine selam çakan ligin güncel sezonu.

    evet clippers ve lakers iyi, evet bucks ile sixers doğu taraflarında favori falan da bana kalırsa asıl güzellik çaktırmadan (tabii gün itibarıyla bariz bir biçimde) "biz de varız evlaaat" çeken ekipler. mesela bir heat, bir mavs, bir pacers, bir suns, bir wolves... sezon başlamadan önce bu takımlar gibi ortalama takım hüviyetindeki franchise'ların sezona taş gibi girmeleri nba'i renklendiren birincil unsur bana kalırsa. celtics, jazz, nuggets, spurs vb. takımları benzer kategoriye dahil etmiyorum kendimce çünkü bu ekipler zaten yıllardır belli bir istikrar çerçevesinde öyle ya da böyle hep iddialı olan abiler. olayı özel kılan, yan parça olarak görülenlerin rekabetçi yapısı -oldu-.

    warriors'ın bilmem kaç sezondur safi ve kusursuz bir pace and space'le ebesini bellediği nba'in, bu sezon bol bol pick and pop & roll ve post up ile oyun çeşitliliği de sunması işin leziz ektralarından elbette.
  • 9
    sezonun 1/3'lük kısmı geride kaldı ve artık kim iyi kim kötü rahatlıkla söyleyebiliriz. doğrudan ligin en iyi takımı ile başlayım. bu takım ne los angeles lakers ne de milwauke bucks. şu an için ligin en iyi takımı kesinlikle los angeles clippers. çünkü oyunun her iki yönünde eksik hiçbir parçası yok. hele ki playofflarda rotasyon 7-8 oyuncu civarına düştüğünde çok iyi şekilde işleyecek en iyi parçalara sahipler. üstelik takım oyuncuları arasında zamanla çok daha iyi oturan bir kimya oluşmuş durumda. kesinlikle en iyi takımlar.

    doğunun en iyi takımı şimdilik milwaukee bucks ama bunu geçen sezonki takım oyunundan çok giannis'in durdurulamaz oyununa borçlular. takımla ilgili şöyle saçma bir tespitim oldu. şuta çok dayalı olduklarından şutların girdiği maçlarda çok rahat fark atıp galip geliyorlar ama bu takımın aslında yakın geçecek maçlara, kırılma anlarını iyi oynamaya ve o anlarda mental güçlenmeye ihtiyacı var. geçen seneki normal sezonun bir benzeri oluyor çünkü. sonra vidaları sıkarak gelen bir philly ya da boston yine bir şok yaşatabilir. şu anki durumları 2 sene önceki houston'a çok benziyor.

    diğer takımlara gelmeden önce kendi takımım olan dallas mavericks'ten bahsedeyim. luka doncic şüphe duyan herkesi rezil edercesine istatistikleri altüst ede ede gidiyor. dallas çoğunlukla onun sayesinde, luka'nın başlattığı ve sürüklediği sürekli top dolaştırmaya dayalı takım oyunuyla çok iyi bir görüntü çiziyor. şu an dallas'ı utah'ın bile önünde görmek için yeterli donem yok, ama takas dönemini beklemek istiyorum, çünkü 2 küçük hamle ve giderek eski gönlerine dönen porzingis ile olabilecekleri yazmak istemiyorum, nazar değdirirsiniz sonra.

    batı konferansında los angeles lakers yüzdesel olarak en iyi takım görünümünde ama bence tablonun gösterdiği seviyede değiller. en basitinden şu sorunun cevabı yok. lebron veya davis'ten birisi kötü gün geçirse diğer süperstar iyi bir takıma karşı yeterli olur mu? çünkü bu takımın 3. tamamlayıcısı kim sorusunun cevabı da yok. mesela davis sakatlansa lebron'a kim destek verecek? çok yetersiz bir bench ve takas için yetersiz imkan söz konusu. şu anki durumlarının en büyük sebebi de zaten muazzam oynayan lebron james. koç frank vogel'ın hakkını da yememek lazım tabi. o kadar manyağı bir arada tutmak hiç kolay değil.

    batı'da utah jazz beni biraz hayal kırıklığına uğrattı doğrusu. daha iyi bir performans bekliyordum ama son zamanlarda biraz toparlanmış gibiler. denver keza geçen sene aldığı bench katkısının biraz gerisinde kalsa da gayet iyi gidiyor. zaten tamamı dış şut özelliğine sahip bir takım her zaman tehlikelidir. houston ise geçen seneden de geride bence. westbrook harden ikilisi özellikle sert takımlara karşı bana nedense çok da güven vermedi çünkü zorlandıkça zorlayan bir ikili ve bu da takıma çok zarar veriyor.

    sezonun en büyük hayal kırıklığı kesinlikle san antonio spurs. hiç sevmediğim ama her zaman saygı duyduğum bir takım olarak bulundukları yer çok kötü ve mutlaka artık rebuild yapmak zorundalar. portland keza çok kötü başladı ama son dönemde biraz toparladı.

    doğuda toronto raptors beklentinin üzerinde olsa da diğer 4 takımın hatta indiana'nın bile gerisinde sayılır. siakam her ne kadar harika bir sezon geçirse de takımın 1 numaralı oyuncusu olacak birisi değil. kariyeri heba edilmemesi için mutlaka bir yıldız da şart. o zaman iyi bir koç ve nitelikli bench ile tekrar rekabete başlayabilirler. ama bu sezon zor görünüyor. doğudaki takımlar öyle ki philadelphia boston'ın pan zehiri, boston ise milwaukee'nin panzehiri bir kadroya sahip. philadelphia çok net bir şekilde şutör ve dış şut tehdidi eksikliği çekerken boston ise pota altında rezalet durumda. eğer boston iyi bir pivota sahip olsaydı şu anki takım kimyasıy7la doğunun en iyisi olurdu. miami heat takım oyununu en iyi oynayan dahası takımca çok iyi savunma yapan sürpriz bir takım oldu. o kadar beklenmedik performanslar geldi ki justince winslow gibi çok iyi gelecek vaadeden adam dışarıda kaldı. gerçi kendrick nunn şu anki oyunuyla kimi kezmezdi ki.. indiana da usul usul ilerliyor. bogdon takıma cuk oturda yalnız kırılma anlarında top kullanacak bir go to guy lazım bunlara. tv'de yayınlanan maçları hep doğunun iyi takımlarına karşıydı ve izlediklerimin tamamını kaybettiler, hepsinde de maç sonlarında hatalı kararlar mağlubiyete götürdü. bu da pek düzeltebilecekleri bir şey gibi de durmuyor.

    gsw saçmalığının sona ermesiyle daha iyi bir sezona şahit oluyoruz. yüzdeler de birbirine yakın, son haftaya kadar da çekişme devam edecek gibi görünüyor.
  • 10
    her sene 25 aralık gecesi konferansların en iyi takımlarını karşı karşıya getiren bir maç programı vardır.

    yalnız bu sene, sene başında sadece curry ile yola çıkan gsw'yi hangi akla hizmet bu programa koymuşlar hayret valla. yani tamam curry olsa belki son sırada değil de 2-3 basamak yukarda olurlardı en fazla. houston karşısına dallas, utah gibi takımlar varken gsw'yi koymak da ne bileyim.

    şimdi bu kadar konuştuk, gsw yenmesin sakın.

    bu arada 25 aralık 2019 akşam saatlerinde başlayıp sabaha karşı oynanacak maçlarla bitecek program şuydu,

    toronto-boston
    76ers-bucks
    gsw-houston
    lakers-clippers
    denver-new orleans

    gecenin maçı tabi ki los angeles'da. sezonun ilk maçında clippers'a kaybeden lakers rövanşı alabilecek mi? izleyip göreceğiz.
  • 11
    nba'de dün 10. hafta geride kalırken per (player efficiency rating) istatistiğinde 3 oyuncu 30 barajının üstünde bulunuyor. genel liste:

    1. giannis antetokounmpo: 33.7
    2. james harden: 32.1
    3. luka doncic: 31.8
    4. karl-anthony towns: 28.8
    5. anthony davis: 28.5
    6. joel embiid: 26.5
    7. kyrie irving: 26.2
    8. lebron james: 26.2
    9. kawhi leonard: 25.4
    10. hassan whiteside: 25.3
    11. damian lillard: 24.7
    12. enes kanter: 24.5
    13. christian wood: 24.2
    14. mitchell robinson: 24.2
    15. jimmy butler: 23.8
    16. nikola jokic: 23.8
    17. brandon clarke: 23.4
    18. trae young: 23.2
    19. andre drummond: 23.2
    20. jarrett allen: 23.0
    21. montrezl harrell: 23.0
    22. nerlens noel: 22.5
    23. derrick rose: 22.4
    24. nikola vucevic: 22.3
    25. john collins: 22.1

    uluslararası oyuncular olarak antetokounmpo ve doncic'in yaptıkları gerçekten inanılmaz. 2000'lerin başında nowitzki, biraz kirilenko, nash ve ginobili ve 05-06 sezonu için yao gerçekten takımlarını sırtlayan oyunculardı. fakat doncic ve antetokounmpo'nun yaptıkları ile olaya çok farklı bir boyut getirdiler. bu oyuncular sadece takımlarını sırtlayan birer süperstar değiller; aynı zamanda nba'i daha değerli kılan oyuncular.

    not: tim duncan'ı abd dışı bir oyuncu olarak saymıyorum.
  • 12
    6 ocak 2020 tarihi itibari ile bölge bazındaki en skorer oyuncular:

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    7 ocak itibari ile takımların hücum, savunma ve toplamdaki efektiflikleri:

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=small

    5 ocak itibari ile en efektif jump şutörler:

    1. duncan robinson ... 67.1 efg%
    2. davis bertans ......... 63.7
    3. jj redick ................ 62.1
    4. jaren jackson jr. ... 62.0
    5. joe harris ............... 61.5

    not: en az 200 şut denemesi baz alınmıştır.

    5 ocak itibari ile en az efektif jump şutörler:

    1. russell westbrook ... 36.4 efg%
    2. nikola jokic ............. 42.2
    3. collin sexton ........... 42.4
    4. anthony davis ......... 43.1
    5. andrew wiggins ...... 43.1

    not: en az 200 şut denemesi baz alınmıştır.

    8 ocak itibari ile en iyi çember savunucuları:

    1. giannis, mil .............. 39.4%
    2. robin lopez, mil ..... 45.3
    3. brook lopez, mil ..... 47.0
    4. jakob poeltl, sas ..... 48.9
    5. jarrett allen, bkn ..... 49.2

    not: en az 100 şut savunan oyuncular içinden bu liste oluşturulmuştur.
  • 13
    birçok kaynaktan gelen bilgiye göre, kaderi nba komisyoneri adam silver'ın takım sahipleriyle de görüşerek önerilerini hayata geçirmesine bağlı olan sezondur.

    önerilere göre sezon, orlando'da 31 temmuzda 13'ü batıdan, 9'u doğudan olmak üzere 22 takım ile tekrar başlatılacak. öncelikle takımlar playoff belirlemek amacıyla 8 tane normal sezon maçı yapacak ve ardından playofflar başlatılacak. böylelikle sezonun kaldığı noktadan itibaren 88 ek maç daha oynanmış olacak. her ne kadar bu karar ile birlikte takımların televizyonlarla yaptıkları yayın hakları anlaşmaları büyük oranda karşılanacak olsa da hem bir sonraki sezonun muhtemelen aralık civarında başlayacak olması hem de finansal açıdan birçok takımın ve oyuncunun ciddi derecede etkileneceği durumun götürüleri arasında belirtilmiş. neden 13 batı takımı iken 9 doğu takımı sorusunun cevabı ise burada yatıyor:

    https://i.hizliresim.com/k36LGZ.jpg

    lig yarı kalmadan önce 8. takımdan 6 galibiyet farka kadar uzak olan takımlara tekrar oynama şansı verilmiş durumda.

    2. bir konu da -yine adam silver'ın önerilerinden- takımların aralarında yapacakları 8 maçtan sonra her iki konferansta da 8. ve 9. sıralarda bulunan takımların kendi arasında playofflar öncesi bir turnuvada mücadele edebilecekleri konusu. bunu da şöyle açıklayayım: eğer 8. ile 9. arasında 4 galibiyetten daha fazla bir fark var ise 8. direkt olarak playofflara kalmış olacak. ancak daha az bir fark var ise bu iki takım aralarında eleme usulü maç yapacak. yine de hakkaniyetli olması açısından bu elemede 8. takımın avantajı bulunuyor. 8.'nin 9.'yu 1 kere yenmesi normal sezonu 8. tamamlayan takımı playofflara taşıyacakken, 9.'nun playofflara gidebilmesi için 8.'yi 2 kere yenmesi gerekiyor.
  • 15
    normal sezon sonu itibariyle bölge bazında en yüzdeli oyuncular şu şekilde oluşmuştur:

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    not: mitchell robinson %74.2'lik şu yüzdesi ile 1972-73 sezonunda wilt chamberlain'e ait %72.7'lik şut yüzdesi rekorunu kırdı. ayrıca langston galloway'in toplamda %40'lık üçlük yüzdesine rağmen sol dipteki %64'lük yüzdesi oldukça dikkat çekici.
App Store'dan indirin Google Play'den alın