• 27
    türkiye süper liginin 2019/2020 sezonu 10. haftasındaki hakem hatalarını kritik etmek istiyorum. ancak bu kritikte sadece faal hakem ve var hakemlerini değil, ekranlarda değerlendirme yapan hakemleri ve yorumcuları da kritik edeceğim.

    -galatasaray-rize maçında rizeli futbolcunun, sağ kol dirseği ile topu kesmesi tartışmasız penaltı. çünkü dirseğin vücut ile yaptığı açı doksan derece olup tartışmayı gereksiz kılacak kadar açık. yorumcu hakemler de bu konuda hemfikirdi.

    -antalya spor-beşiktaş maçında, beşiktaşlı vida’nın attığı birinci gol, kesinlikle faul. vida top gelirken rakibini çok bariz şekilde iterek kendisine avantaj sağlayıp, kafayı bomboş pozisyonda vurdu. yayıncı kuruluş itmeyi bir kez ekrana getirdi ancak daha sonra sakladı. yorumculardan hiç kimse bu pozisyonla ilgili değerlendirme yapmadı/yapamadı. kanaatimce benim gözümden kaçmayan o bir kerelik yayın herkesin gözünden kaçtı.

    -kasımpaşa-malatya maçındaki kasımpaşa’nın ilk golünde ofsayt yoktu. kasımpaşalı oyuncu her ne kadar top ile kaleci arasındaysa da kalecinin görüş açısını kapatmıyordu. bu pozisyonu aktif alan gerekçesiyle ofsayt olarak yorumlayan tek hakem bünyamin gezer.

    yine bu maçtaki robin yalçın’a gösterien ikinci sarı kart hatalıydı. çünkü robin yalçın topa vuruyor ve tayming hatası yapan rakibi, ayağını robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor.

    burada sırası gelmişken şunu açıklayalım. son haftalarda bu tür dört pozisyon oldu. birincisi galatasaray-sivas maçı, göztepe-kasımpaşa maçı, kasımpaşa-malatyaspor maçı ve yanlış hatırlamıyorsam kayserispor-fenerbahçe maçı. bünyamin gezer her dört pozisyonda da sarı kart gereksiz dedi. tümer metin ise göztepe-kasımpaşa maçındaki beto’nun pozisyonu sarı, diğerleri değil dedi. bence beto’nun ve sivassporlu futbolcunun hareketleri sarı kart ama malatyasporlu robin yalçın ve umut bulut’un rodrigues’e hareketi sarı kart değil. çünkü; bu tür hareketler tayming hatalarından kaynaklanan kontrolsüz hareketlerdir. burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. birincisi tayming hatasını yapan futbolcu kim, ikincisi hareketten sonra faulü yapan futbolcunun ayağı doğal konumda mı düşüyor. robin yalçın’ın pozisyonunda tayming hatasını yapan kasımpaşalı futbolcu. çünkü kasımpaşalı futbolcu topa vuramıyor. topa vuran robin yalçın. kasımpaşalı futbolcu topa vuramayınca ayağını, robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor ve robin yalçın’ın ayağı kasımpaşalı’nın ayağına basıyor.

    beto’nun pozisyonunda ise tayming hatasını yapan beto. çünkü kayıp düşüyor ama son bir hamle ile topu uzaklaştırıyor. uzaklaştırıyor ama sağ ayağı ile hiç ilgisi olmayacak şekilde rakibinin sol ayağına basıyor. beto’nun sağ ayağının doğal konumu da doğal düşüş konumu da hatalı. tamamen topun geçmesi halinde rakibi engellemeye yönelik bir hareket. dolayısıyla sarı kart ve penaltı doğru

    sivassporlu futbolcunun ömer bayram’a yaptığı hareket de sarı kart. çünkü burada da rakip ömer bayram’ın alanına müdahale ediyor. rakip topa vurduktan sonra kendi alanında kalmak yerine, rakibin alanına taşıyor ve kontrolsüzce ayağa basıyor. yani sivassporlu futbolcu daha baştan kontrolsüz hareket ediyor.

    rodrigues’in ayağına basılmasında ise topa yükselen futbolcunun doğal düşüş noktasında, rodrigues ayağını bekletiyor. dolayısıyla sarı kart değil.

    -trabzonspor-göztepe maçında sörloth’a yapılan hareket penaltı. bu konuda da görüş birliği var.

    -kayserispor-fenerbahçe maçında, ilk hareket serdar aziz’in geri-yan taraftan gelerek lopes’e yaptığı şiddetli şarj. hareket faul ve ceza alanında olduğu için penaltı. altay’ın dizi ile rakibine vurması kırmızı kart. kayserispor ceza sahasında vedat muriç’in düşürüldüğü iddia olunan pozisyon penaltı değil. çünkü vedat muriç, yandan gelen abdennur’un dokunmasıyla değil, arkasındaki futbolcunun kendisini düşürdüğü süsünü vererek sağ ayağını kırıp düşüyor. abdennur’un dokunuşu var ama bu dokunuş, vedat muriç’in sol bacağında en ufak bir sadme’ye (sarsıntıya) yol açmıyor. top uzaklaştırıldıktan sonra vedat muriç kendini bırakıyor. diğer iki pozisyondan ilkinde levent’in koluna değil böğrüne çarpıyor, ikincisinde ise lopez’in de vücuduna ve doğal konumundaki koluna çarpıyor. bunlar da penaltı değil.

    vedat’ın pozisyonuna, erman toroğlu vermem dedi. ahmet çakar ve bünyamin gezer penaltı dedi. yorumculardan, tümer metin, metin tekin, güntekin onay, evren turhan, ümit karan penaltı değil dedi. mustafa sapmaz çok ısrarlı bir şekilde penaltı derken, diğer bazı yorumcular da penaltı olduğunu iddia ettiler.

    bu haftalık bu kadar.
  • 29
    var ve gol çizgisi teknolojisi varken hata yapmak için kötü niyetli olmak gerek. herhangi bir hakemin yürekten tarafsız olacağını düşünmüyorum hiç.

    ekranda izlediği halde gördüğünü çalmayan hakemler, var'da pozisyonu süzdüğü halde ekran başına çağırmaya hakemler...

    gerçekten var yokken daha iyiydi. en azından hepsine hata diyebiliyorduk.
  • 30
    biri de aktif alanda bulunup pozisyonun parçası haline gelmektir. futbolu bilen adam oyuncunun görüş alanına girmez. son dönemde sıkça maçlarımızda karşılaşıyoruz; oyuncu ile çarpışanına kadar bir sürü ilginçliğe şahit oluyoruz. dün oynanan 17 ocak 2021 beşiktaş galatasaray maçında da hakem cüneyt çakır birinde zor kurtulduğu diğerinde ise topun gelmesi ile labut misali yığıldığı pozisyonlarda oyun kurucumuz taylan antalyalı'nın oyun görüş açısında kalarak pas arası yaptı.
  • 31
    2021-2022 sezonunun şampiyonunu belirleyecek olan hatalardır. daha ilk haftadan beşiktaş ve fenerbahçe lehine yapılmaya başlanmıştır. bu hatalara galatasaray taraftarının en büyük sosyal medya platformu olan galatasaray sözlük'te dikkat çekilmesi gerekmektedir. bu hatalar ayrı ayrı başlıklarda detaylı olarak incelenmelidir.

    (bkz: 2021-2022 sezonu beşiktaş lehine hakem hataları)
    (bkz: 2021-2022 sezonu fenerbahçe lehine hakem hataları)

    bu başlıklar mümkün olduğu sürece en tepede tutularak adalet istenmelidir. pozisyonlar videolarla, fotoğraflarla anlatılmalı ve gündem oluşturulmalıdır. galatasaray'ın oynadığı bir ligde adaleti, dolayısıyla galatasaray'ın hakkını galatasaray taraftarı sonuna kadar aramalıdır.
  • 32
    geçtiğimiz sezonlar sütten ağzımız yandığı için yoğurdu üfleyerek yememiz gerektiğini hatırlatan hatalar. sinerek, bir iki gaz alan açıklamalarla hiç bir yaptırımı olmayan çırpınışlarla bir arpa boyu kadar yol alamayacağımız aşikar. hem sahada dövülmek hem de sindirilmemek için 2021-2022 sezonu için mutlak suretle ilk haftadan itibaren gereken en sert tepkiler koyulmalıdır.
  • 33
    kaybedilen maçlarda hakem hatalarına bir şekilde, taraftar bazında dahi olsa itiraz ediyoruz ya da tepki gösteriyoruz. ancak kazandığımız maçlarda bolca yapılan hatalara tepki vermiyoruz. hatalı faullerle, sarı kartlarla, gole etki eden kararlarla yavaş yavaş işleniyor. bakın 2020 2021 sezonunda 2 golle şampiyonluğu kaçırdık, geriye dönüp baksak yanlış kararlarla yediğimiz 2 gol buluruz eminim. yani demeye çalıştığım, hatalara skora göre değil hataya göre tepki vermeliyiz, buna artık yönetim, futbolcu, taraftar olarak dikkat etmeliyiz. galatasaray'ın çıkarları her şeyin üzerinde tutulmalı.
  • 34
    hakem hataları malumunuz türk futbolunun en büyük sorunlarından biri ve belki de en büyüğü. biz belki de bu konuda en çok mağdur olan kulubüz ancak şu bir gerçek ki 3 büyüklerden anadolu kulüplerine bütün kulüpler esasında bu durumdan rahatsız. bunun aslında çok basit ama bizim gibi eleştiri ve sağduyu kültürünün tam oturmadığı topraklarda uygulanamayacak bir çözümü var. hakem hatalarına sebep olan diğer faktörleri tamamen yoksaymadan bana göre en etkili çözüm bu.
    hakemleri maç bitiminde çıkarıyorsun canlı yayına 30 dk bağlanıyor. yayıncı kuruluşun platformunda verdiği tüm tartışmalı kararları tek tek açıklıyor neden böyle verdiğini hata yapıp yapmadığını vesaire. elbette biliyorum ki minareyi çalan kılıfını uydurur ama şöyle bir şey var ki çoğu insan için canlı yayında davranışları maç yönetmelerinden farklı olacaktır. çünkü maçı saniyelik kararlarla yönetiyorlar ancak adam akıllı bir hakemse aynı pozisyonu tekrar izlerse ne doğru ne yanlış fark edebilmeli hata yaptıysa da bunu söyleyebilmeli. emin olun hem bu hakem belasına çözüm olur hem de ratingleri alt üst eder.
    not: hakemler elbette ki hata yapabilir ama esas sıkıntımız hakemlere karşı olan inancımızın kalmamış olması. ben böyle böyle düşündüm o yüzden verdim dese en azından hakem kalifikasyonu anlaşılır ve daha transparan bir davranış olur türk futbolu için.
  • 36
    hakem hataları, hakemler samimi olduktan, art niyetli olmadıktan sonra problem teşkil etmez.

    asıl sıkıntı saha ve var hakemlerine olan güvensizlik.

    bu güvensizliği de kendileri, benzer pozisyonlarda verdikleri farklı veya çelişkili kararlar ile oluşturdular.
    misal 6 saniye kuralı. hakem bu kuralı bir takıma uygularken, aynı maçta rakip takımın kalecisinin topu daha uzun elinde tutmasına rağmen uygulamaması. buna benzer bir çok (penaltı, kırmızı kart, gol iptali vs.) kararları gösterebiliriz.
    burda tartışılacak bir başka konu, hakemin bu adaletsizliği kendi iradesi ile mi veya emir komuta zincirine bağlı olarak mı uyguladığıdır.

    tezimi italyan hakem collina örneği ile sabitleştireyim.

    collina da doğal olarak yönettiği maçlarda hatalar yaptı. ama akıllarda takımlara eşit davranan, önyargılı olmayan, maçı adil şekilde yöneten bir hakem olarak kaldı. kendisi, adil yönetiminden ve futbolculara olan yaklaşımından dolayı spor kamuoyunda büyük sempati topladı.
    benim bu yüzden, collina’nın yönettiği maçlarımızda hakem konusunda içim hep rahat olmuştur.

    yani neticede önemli olan hata değil kişideki niyettir.
  • 39
    her takım lehine/aleyhine yapılabilen hatalardır. başarısızlık için bahane olmasa da bu sene bizim aleyhimize biraz fazla yapıldı o ayrı. gelinen durumda ise en azından bizim tarafımızda artık daha az konuşuluyor. bunun sebebi ise artık her yenilgiden sonra hakemleri suçlayan ve okları kendi hatalarını kapatmak için onların üzerine yönlendiren bir teknik direktörümüz olmaması. torrent olması gerektiği gibi maçla ilgili teknik, taktik yorumlar yaptığı için artık hakem hataları da bizim tarafta çok konuşulmuyor.
  • 40
    olay hata yapmak değil ki.
    her şeyde olduğu gibi teknoloji futbolun tam göbeğinde.
    hakemler hata yapmasın diye "var" adında uygulama getirildi.
    video yardımcı hakem adı altındaki bu sistem anlık hataları telafi etmek adına büyük bir avantaj.
    ancak bu var'a rağmen sen hala bariz hatalar yaparsan bu artık organize suç teşkil eder.
    karar mekanizmasından çok kulağa fısıldananlar uygulandığı için de hakemler sürekli eleştirilir.
    türk hakemleri hep kötüydü ancak bu kadar cüretkar değillerdi.
    güç odakları değişti cürret ordan geldi.
  • 41
    fatih hocanın ayrılışı sonrası bıçak gibi kesilen olay. hoca varken bize karşı art niyetli kararlar vermeyen hakem yoktu neredeyse, hocanın kovuluşunun hemem ertesinde bizim lehimize karar veren ali palabıyık ve abdülkadir bitigen'in hemen maç alması tesadüf değil. hoca varken bizi her maçta biçen mete kalkavan bile dünkü maçta* adaletli şekilde yönetti maçı. hocayı seven sevmeyen herkesin bu olayın farkında olmalı, ortaya gerçekten bi komplo teorisi falan atmıyorum çok açık şekilde görülen bi durum var ortada. anlaşılan birileri "yardımcı" olup hakemlerin adaletli yönetmelerini sağlamış fatih hoca sonrasında.
  • 42
    sadece bir maçı etkilemez. bir maçta bariz hakem hatasıyla puan kaybederse bir takım, bir sonraki maçta da oyuncuların aynı şeyin yaşanması ihtimaline karşı tedirgin olması normal. oyuncular robot değil sonuçta. üstelik bir maça, önceki maçı kazanıp çıkma ile puan kaybedip çıkma arasında büyük fark var. üstelik hakemler sistematik olarak bir takımın üzerine oynarsa o takımın bir yerden sonra gardını indirmesi normal. çünkü bu yumruk atması serbest olan bir boksör ile yasak olan bir boksörün karşılaşması gibi oluyor. hakemler vurdukça vuruyor ama takımın hakem üzerine bir yaptırımı yok.

    23 ekim 2022 galatasaray alanyaspor maçının katletilmesinden önceki olan oyun ile sonrasındaki oyun ve bir sonraki maç olan 28 ekim 2022 fatih karagümrük galatasaray maçındaki oyunların bu denli farklı olmasının tek sebebi değil ama bir sebebi de bu hatalardır. galatasaray'ın bir hava yakalaması ısrarla engelleniyor. işin psikolojik tarafında takımı yıpratmak için bu hatalar kullanılıyor.
  • 47
    2 eylül 2023 gaziantep fk galatasaray maçı gösterdi ki 3-0 kazandığımız maçta bile korkunç ve kasıtlı olanlarıyla karşılaştık. en başından kazandığımız maçlardan sonra da olmak üzere haklı olduğumuz, aleyhimize yapılan hakem hataları karşısında kamu oyu oluşturmalıyız. aksi takdirde özellikle avrupa maçlarından sonra olası yorgunluk ve puan kayıplarıyla bizi ligden koparırlar. zaten bazı taraftarımız ve içimizde olabilecek irlandalılar hakemide yenmeliydik gibi gereksiz ve nörtürleyici algılarıyla haklılığımızın üstünü örtmeye çalışıyorlar.

    çok dikkatli olmalıyız, kazandığımız maçtan sonra da masada da olduğumuzu kati suretle hissettirmeliyiz.
  • 50
    incesi ya da kalını olmayandır. hata, hatadır.

    28 ekim 2023 çaykur rizespor galatasaray maçında, hakem kadir sağlam inanması çok güç olsa da neredeyse hiçbir faul pozisyonunu doğru değerlendiremedi. bunların bir çoğu kalemize atak olarak döndü. kimisi korner oldu kimisi taç oldu. bu da demek oluyor ki takımımız bu topları geri kazanmak için fazladan efor sarfetti. deplasmanda, eforu bu kadar yüksek olan gergin bir maçta, hem de beşiktaş derbisi sonrası haftaiçi bayern ile oynayıp geliyorsunuz; hakem efendi onlarca faulü es geçip size ekstradan tekrar topu kazanma maliyeti ortaya çıkartıyor. bir top kaybının maliyeti bütün takımın geriye koşması, topu geri kazanmak için daha fazla yüklenmesi demektir. ritmin kaçması demektir. arttırıyorum. hakem efendi işini düzgün yapamıyor diye, o an attığınız deparı, dakika 90da atmaya mecaliniz kalmadı diye rakibinizi takip etmediğinizden dolayı gol yeme olasılığınız hiç de azımsanacak bir senaryo değil. dolayısıyla, doğru verilmeyen kararlar aslında maçın 90 dakikası boyunca inanılmaz büyük etkilere sebep olabiliyor. çok yazık bu yatırımlara bu emeklere. harcanan bunca vakte çok yazık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın