• 27
    türkiye süper liginin 2019/2020 sezonu 10. haftasındaki hakem hatalarını kritik etmek istiyorum. ancak bu kritikte sadece faal hakem ve var hakemlerini değil, ekranlarda değerlendirme yapan hakemleri ve yorumcuları da kritik edeceğim.

    -galatasaray-rize maçında rizeli futbolcunun, sağ kol dirseği ile topu kesmesi tartışmasız penaltı. çünkü dirseğin vücut ile yaptığı açı doksan derece olup tartışmayı gereksiz kılacak kadar açık. yorumcu hakemler de bu konuda hemfikirdi.

    -antalya spor-beşiktaş maçında, beşiktaşlı vida’nın attığı birinci gol, kesinlikle faul. vida top gelirken rakibini çok bariz şekilde iterek kendisine avantaj sağlayıp, kafayı bomboş pozisyonda vurdu. yayıncı kuruluş itmeyi bir kez ekrana getirdi ancak daha sonra sakladı. yorumculardan hiç kimse bu pozisyonla ilgili değerlendirme yapmadı/yapamadı. kanaatimce benim gözümden kaçmayan o bir kerelik yayın herkesin gözünden kaçtı.

    -kasımpaşa-malatya maçındaki kasımpaşa’nın ilk golünde ofsayt yoktu. kasımpaşalı oyuncu her ne kadar top ile kaleci arasındaysa da kalecinin görüş açısını kapatmıyordu. bu pozisyonu aktif alan gerekçesiyle ofsayt olarak yorumlayan tek hakem bünyamin gezer.

    yine bu maçtaki robin yalçın’a gösterien ikinci sarı kart hatalıydı. çünkü robin yalçın topa vuruyor ve tayming hatası yapan rakibi, ayağını robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor.

    burada sırası gelmişken şunu açıklayalım. son haftalarda bu tür dört pozisyon oldu. birincisi galatasaray-sivas maçı, göztepe-kasımpaşa maçı, kasımpaşa-malatyaspor maçı ve yanlış hatırlamıyorsam kayserispor-fenerbahçe maçı. bünyamin gezer her dört pozisyonda da sarı kart gereksiz dedi. tümer metin ise göztepe-kasımpaşa maçındaki beto’nun pozisyonu sarı, diğerleri değil dedi. bence beto’nun ve sivassporlu futbolcunun hareketleri sarı kart ama malatyasporlu robin yalçın ve umut bulut’un rodrigues’e hareketi sarı kart değil. çünkü; bu tür hareketler tayming hatalarından kaynaklanan kontrolsüz hareketlerdir. burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. birincisi tayming hatasını yapan futbolcu kim, ikincisi hareketten sonra faulü yapan futbolcunun ayağı doğal konumda mı düşüyor. robin yalçın’ın pozisyonunda tayming hatasını yapan kasımpaşalı futbolcu. çünkü kasımpaşalı futbolcu topa vuramıyor. topa vuran robin yalçın. kasımpaşalı futbolcu topa vuramayınca ayağını, robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor ve robin yalçın’ın ayağı kasımpaşalı’nın ayağına basıyor.

    beto’nun pozisyonunda ise tayming hatasını yapan beto. çünkü kayıp düşüyor ama son bir hamle ile topu uzaklaştırıyor. uzaklaştırıyor ama sağ ayağı ile hiç ilgisi olmayacak şekilde rakibinin sol ayağına basıyor. beto’nun sağ ayağının doğal konumu da doğal düşüş konumu da hatalı. tamamen topun geçmesi halinde rakibi engellemeye yönelik bir hareket. dolayısıyla sarı kart ve penaltı doğru

    sivassporlu futbolcunun ömer bayram’a yaptığı hareket de sarı kart. çünkü burada da rakip ömer bayram’ın alanına müdahale ediyor. rakip topa vurduktan sonra kendi alanında kalmak yerine, rakibin alanına taşıyor ve kontrolsüzce ayağa basıyor. yani sivassporlu futbolcu daha baştan kontrolsüz hareket ediyor.

    rodrigues’in ayağına basılmasında ise topa yükselen futbolcunun doğal düşüş noktasında, rodrigues ayağını bekletiyor. dolayısıyla sarı kart değil.

    -trabzonspor-göztepe maçında sörloth’a yapılan hareket penaltı. bu konuda da görüş birliği var.

    -kayserispor-fenerbahçe maçında, ilk hareket serdar aziz’in geri-yan taraftan gelerek lopes’e yaptığı şiddetli şarj. hareket faul ve ceza alanında olduğu için penaltı. altay’ın dizi ile rakibine vurması kırmızı kart. kayserispor ceza sahasında vedat muriç’in düşürüldüğü iddia olunan pozisyon penaltı değil. çünkü vedat muriç, yandan gelen abdennur’un dokunmasıyla değil, arkasındaki futbolcunun kendisini düşürdüğü süsünü vererek sağ ayağını kırıp düşüyor. abdennur’un dokunuşu var ama bu dokunuş, vedat muriç’in sol bacağında en ufak bir sadme’ye (sarsıntıya) yol açmıyor. top uzaklaştırıldıktan sonra vedat muriç kendini bırakıyor. diğer iki pozisyondan ilkinde levent’in koluna değil böğrüne çarpıyor, ikincisinde ise lopez’in de vücuduna ve doğal konumundaki koluna çarpıyor. bunlar da penaltı değil.

    vedat’ın pozisyonuna, erman toroğlu vermem dedi. ahmet çakar ve bünyamin gezer penaltı dedi. yorumculardan, tümer metin, metin tekin, güntekin onay, evren turhan, ümit karan penaltı değil dedi. mustafa sapmaz çok ısrarlı bir şekilde penaltı derken, diğer bazı yorumcular da penaltı olduğunu iddia ettiler.

    bu haftalık bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın