• 31
    2021-2022 sezonunun şampiyonunu belirleyecek olan hatalardır. daha ilk haftadan beşiktaş ve fenerbahçe lehine yapılmaya başlanmıştır. bu hatalara galatasaray taraftarının en büyük sosyal medya platformu olan galatasaray sözlük'te dikkat çekilmesi gerekmektedir. bu hatalar ayrı ayrı başlıklarda detaylı olarak incelenmelidir.

    (bkz: 2021-2022 sezonu beşiktaş lehine hakem hataları)
    (bkz: 2021-2022 sezonu fenerbahçe lehine hakem hataları)

    bu başlıklar mümkün olduğu sürece en tepede tutularak adalet istenmelidir. pozisyonlar videolarla, fotoğraflarla anlatılmalı ve gündem oluşturulmalıdır. galatasaray'ın oynadığı bir ligde adaleti, dolayısıyla galatasaray'ın hakkını galatasaray taraftarı sonuna kadar aramalıdır.
  • 50
    incesi ya da kalını olmayandır. hata, hatadır.

    28 ekim 2023 çaykur rizespor galatasaray maçında, hakem kadir sağlam inanması çok güç olsa da neredeyse hiçbir faul pozisyonunu doğru değerlendiremedi. bunların bir çoğu kalemize atak olarak döndü. kimisi korner oldu kimisi taç oldu. bu da demek oluyor ki takımımız bu topları geri kazanmak için fazladan efor sarfetti. deplasmanda, eforu bu kadar yüksek olan gergin bir maçta, hem de beşiktaş derbisi sonrası haftaiçi bayern ile oynayıp geliyorsunuz; hakem efendi onlarca faulü es geçip size ekstradan tekrar topu kazanma maliyeti ortaya çıkartıyor. bir top kaybının maliyeti bütün takımın geriye koşması, topu geri kazanmak için daha fazla yüklenmesi demektir. ritmin kaçması demektir. arttırıyorum. hakem efendi işini düzgün yapamıyor diye, o an attığınız deparı, dakika 90da atmaya mecaliniz kalmadı diye rakibinizi takip etmediğinizden dolayı gol yeme olasılığınız hiç de azımsanacak bir senaryo değil. dolayısıyla, doğru verilmeyen kararlar aslında maçın 90 dakikası boyunca inanılmaz büyük etkilere sebep olabiliyor. çok yazık bu yatırımlara bu emeklere. harcanan bunca vakte çok yazık.
  • 17
    2017-2018 sezonu içerisinde tarafımıza alenen yapılan hatalardır. bunun örneklerini yıllardır yaşıyoruz fakat ben stada giden taraftar anlamında ortaya somut bir tepki koyabildiğimizi düşünmüyorum. halbuki 2011-2012 sezonunda da buna benzer çok örnek gördük, yaşadık ve maç esnasında hakem üzerinde ciddi baskı oluşturabiliyorduk o sezon. gerek uğultu, gerek protesto, gerek pankartlarla*(u: yönetimi, futbolcusu, taraftarı, fatih terim ayarı. biz buradayız durdursanıza hadi galatasaray'ı).
    maç esnasında rakiple birlikte hakemi de boğmalıyız.
    yönetim; değişti, şu an için memnunuz. teknik ekip ve teknik direktör; değişti, memnunuz. futbolcular; en düşünülmeyeni bile sorumluluk almaya başladı, memnunuz. geriye kalan sorumluluk bize düşmektedir. şampiyonluğun, bu unsurların birleşmesiyle oluşan sinerjiyle geldiğini biliyoruz. ve bu hakem hatalarını tersine çevirebileceğimizi de.
  • 33
    kaybedilen maçlarda hakem hatalarına bir şekilde, taraftar bazında dahi olsa itiraz ediyoruz ya da tepki gösteriyoruz. ancak kazandığımız maçlarda bolca yapılan hatalara tepki vermiyoruz. hatalı faullerle, sarı kartlarla, gole etki eden kararlarla yavaş yavaş işleniyor. bakın 2020 2021 sezonunda 2 golle şampiyonluğu kaçırdık, geriye dönüp baksak yanlış kararlarla yediğimiz 2 gol buluruz eminim. yani demeye çalıştığım, hatalara skora göre değil hataya göre tepki vermeliyiz, buna artık yönetim, futbolcu, taraftar olarak dikkat etmeliyiz. galatasaray'ın çıkarları her şeyin üzerinde tutulmalı.
  • 20
    bu hataların en barizleri 22 ekim 2017 galatasaray fenerbahçe maçında ve 29 ekim 2017 trabzonspor galatasaray maçında da oldu. ancak o kadar kötü oynamıştık ki iki maçta da zaten konuşacak çok şey olduğundan hakeme sıra gelmemişti. ancak 12 şubat 2018 galatasaray antalyaspor maçı öyle değil. ilk yarı pozisyon vermeden 3 tane gol atmışız, ikinci yarı aktif dinlenmedeyiz. ortam güzel, skor güzel, liderlik güzel derken yapılan fahiş hata sözlüğün tadını kaçırdı. galatasaray taraftarı'na tatlarını kaçıran kişinin younes belhanda değil, barış şimşek olduğunu hatırlatmak ile beraber, belhanda'yı yüklenen arkadaşlarımızı eleştirenlere de şunu söylemek isterim. galatasaraylılık biraz böyle bir şey işte. ilk önce kendi evladının kulağını çeker. kasaba minnet edeceğine keser çok afedersiniz sikini yer. ancak öyle bir taff var ki karşımızda sesimizi çıkarmazsak başımızı keserler. o yüzden bir sonraki maçta gerekli protestolar bu hataya karşı yapılmalı.
  • 32
    geçtiğimiz sezonlar sütten ağzımız yandığı için yoğurdu üfleyerek yememiz gerektiğini hatırlatan hatalar. sinerek, bir iki gaz alan açıklamalarla hiç bir yaptırımı olmayan çırpınışlarla bir arpa boyu kadar yol alamayacağımız aşikar. hem sahada dövülmek hem de sindirilmemek için 2021-2022 sezonu için mutlak suretle ilk haftadan itibaren gereken en sert tepkiler koyulmalıdır.
  • 23
    kendi sıkıntılarımızla uğraşırken kesinlikle es geçilmemesi gereken bir konu. stsl 2018-19 sezonu başlayalı henüz 4 hafta oldu ancak fazlasıyla mide bulandırmaktadır.

    sanki var sistemi bizde doğruyu bulmak değil de hakem hatalarını meşrulaştırmak gibi kullanılmıyor mu sizce de?

    çok uzatmadan 2 örnekle ilk 4 haftadaki majör hatalardan söz edelim:

    bjk kalecisi utku’nun 3. hafta antalyaspor maçında atılmaması. çok net bir kırmızı karttı oysa ki. var sistemi ne b.ka yaradı?

    4. hafta şamil cinaz fb kayseri maçında var ile atılırken, hemen peşinden oynanan ts gs karşılaşmasında rodallega benzer şekilde emre'nin bileğine fırat’ın gözü önünde basarken atılmadı. var sistemine bile gidilmedi. oysa aynı fırat aydınus aynı maçta belhanda’yı attı.

    örnekler çok ama uzatmaya gerek yok.

    bu örnekler var sisteminin türkiye’de hangi amaca hizmet ettiğini ortaya koyuyor. en büyük tehlike ise, eskiden hakemler saatlerce konuşulurdu. şimdi video hakem var diye fazla uzatılmıyor bile. yaptıkları yanlarına kalıyor. çok da saçma şekilde savunuluyor. var her şeye karışmazmış. fb kayseri maçında şamil atılsın diye karışıyor ama ts gs maçında rodallega atılmasın diye karışılmıyor. t.şak geçiyorlar yine aklımızla.

    dünya kupasında şahane uygulanan bir sistem, soytarıların eline geçince neye dönüşüyor bir kez daha gördük. ilk 4 haftadan hakemler ve sabote edilen var sistemi midemi bulandırıyor. tüm camiamızı ayık olmaya davet ediyorum.

    yönetimden bir allah’ın kulu da çıkıp umarım bir kelam eder.
  • 12
    18 aralık 2016 osmanlıspor galatasaray maçında yediğimiz ilk golde asistten 2 önceki pasın ofsayt olabileceğini düşünüyorum. maç başlığındaki bu (bkz: #2082358) entryimde de bahsetmiştim. ancak ne sosyal medyada ne de televizyonda bu konuyla ilgili bir şey göremedim.

    http://hizliresim.com/qjbv0Z

    daha izlerken farketmiştim ama pek üstünde durulmadı. sizce durum nedir?
    http://www.strawpoll.me/11932493

    ayrıca ofsayt olmasa bile çok ince bir karar. diğer sözde büyük takımların başına gelmiş olsaydı ortalık ayağa kalkmıştı ama biz bu konularda malesef yönetimimizin de büyük katkısıyla çok pasif kalıyoruz.
  • 27
    türkiye süper liginin 2019/2020 sezonu 10. haftasındaki hakem hatalarını kritik etmek istiyorum. ancak bu kritikte sadece faal hakem ve var hakemlerini değil, ekranlarda değerlendirme yapan hakemleri ve yorumcuları da kritik edeceğim.

    -galatasaray-rize maçında rizeli futbolcunun, sağ kol dirseği ile topu kesmesi tartışmasız penaltı. çünkü dirseğin vücut ile yaptığı açı doksan derece olup tartışmayı gereksiz kılacak kadar açık. yorumcu hakemler de bu konuda hemfikirdi.

    -antalya spor-beşiktaş maçında, beşiktaşlı vida’nın attığı birinci gol, kesinlikle faul. vida top gelirken rakibini çok bariz şekilde iterek kendisine avantaj sağlayıp, kafayı bomboş pozisyonda vurdu. yayıncı kuruluş itmeyi bir kez ekrana getirdi ancak daha sonra sakladı. yorumculardan hiç kimse bu pozisyonla ilgili değerlendirme yapmadı/yapamadı. kanaatimce benim gözümden kaçmayan o bir kerelik yayın herkesin gözünden kaçtı.

    -kasımpaşa-malatya maçındaki kasımpaşa’nın ilk golünde ofsayt yoktu. kasımpaşalı oyuncu her ne kadar top ile kaleci arasındaysa da kalecinin görüş açısını kapatmıyordu. bu pozisyonu aktif alan gerekçesiyle ofsayt olarak yorumlayan tek hakem bünyamin gezer.

    yine bu maçtaki robin yalçın’a gösterien ikinci sarı kart hatalıydı. çünkü robin yalçın topa vuruyor ve tayming hatası yapan rakibi, ayağını robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor.

    burada sırası gelmişken şunu açıklayalım. son haftalarda bu tür dört pozisyon oldu. birincisi galatasaray-sivas maçı, göztepe-kasımpaşa maçı, kasımpaşa-malatyaspor maçı ve yanlış hatırlamıyorsam kayserispor-fenerbahçe maçı. bünyamin gezer her dört pozisyonda da sarı kart gereksiz dedi. tümer metin ise göztepe-kasımpaşa maçındaki beto’nun pozisyonu sarı, diğerleri değil dedi. bence beto’nun ve sivassporlu futbolcunun hareketleri sarı kart ama malatyasporlu robin yalçın ve umut bulut’un rodrigues’e hareketi sarı kart değil. çünkü; bu tür hareketler tayming hatalarından kaynaklanan kontrolsüz hareketlerdir. burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. birincisi tayming hatasını yapan futbolcu kim, ikincisi hareketten sonra faulü yapan futbolcunun ayağı doğal konumda mı düşüyor. robin yalçın’ın pozisyonunda tayming hatasını yapan kasımpaşalı futbolcu. çünkü kasımpaşalı futbolcu topa vuramıyor. topa vuran robin yalçın. kasımpaşalı futbolcu topa vuramayınca ayağını, robin yalçın’ın ayağının doğal düşüş noktasına sokuyor ve robin yalçın’ın ayağı kasımpaşalı’nın ayağına basıyor.

    beto’nun pozisyonunda ise tayming hatasını yapan beto. çünkü kayıp düşüyor ama son bir hamle ile topu uzaklaştırıyor. uzaklaştırıyor ama sağ ayağı ile hiç ilgisi olmayacak şekilde rakibinin sol ayağına basıyor. beto’nun sağ ayağının doğal konumu da doğal düşüş konumu da hatalı. tamamen topun geçmesi halinde rakibi engellemeye yönelik bir hareket. dolayısıyla sarı kart ve penaltı doğru

    sivassporlu futbolcunun ömer bayram’a yaptığı hareket de sarı kart. çünkü burada da rakip ömer bayram’ın alanına müdahale ediyor. rakip topa vurduktan sonra kendi alanında kalmak yerine, rakibin alanına taşıyor ve kontrolsüzce ayağa basıyor. yani sivassporlu futbolcu daha baştan kontrolsüz hareket ediyor.

    rodrigues’in ayağına basılmasında ise topa yükselen futbolcunun doğal düşüş noktasında, rodrigues ayağını bekletiyor. dolayısıyla sarı kart değil.

    -trabzonspor-göztepe maçında sörloth’a yapılan hareket penaltı. bu konuda da görüş birliği var.

    -kayserispor-fenerbahçe maçında, ilk hareket serdar aziz’in geri-yan taraftan gelerek lopes’e yaptığı şiddetli şarj. hareket faul ve ceza alanında olduğu için penaltı. altay’ın dizi ile rakibine vurması kırmızı kart. kayserispor ceza sahasında vedat muriç’in düşürüldüğü iddia olunan pozisyon penaltı değil. çünkü vedat muriç, yandan gelen abdennur’un dokunmasıyla değil, arkasındaki futbolcunun kendisini düşürdüğü süsünü vererek sağ ayağını kırıp düşüyor. abdennur’un dokunuşu var ama bu dokunuş, vedat muriç’in sol bacağında en ufak bir sadme’ye (sarsıntıya) yol açmıyor. top uzaklaştırıldıktan sonra vedat muriç kendini bırakıyor. diğer iki pozisyondan ilkinde levent’in koluna değil böğrüne çarpıyor, ikincisinde ise lopez’in de vücuduna ve doğal konumundaki koluna çarpıyor. bunlar da penaltı değil.

    vedat’ın pozisyonuna, erman toroğlu vermem dedi. ahmet çakar ve bünyamin gezer penaltı dedi. yorumculardan, tümer metin, metin tekin, güntekin onay, evren turhan, ümit karan penaltı değil dedi. mustafa sapmaz çok ısrarlı bir şekilde penaltı derken, diğer bazı yorumcular da penaltı olduğunu iddia ettiler.

    bu haftalık bu kadar.
  • 52
    insan faktörü olduğu sürece bu iş devam edecek hatalar hep olacak. ancak var başındaki hatayı asla kabul edemiyorum. şeffaflık olmadığı sürece de bizim gibi ülkelerde hakem tartışmaları bitmeyecek.

    nacizane önerim her maç sonrası orta hakem ve baş var hakemi çok değil sadece 5 dakika basın toplantısı yapıp soru alsın. neden bu düdüğü çaldm ya da neden hakemi izlemeye çağırdım gibi. en azından bu hakem kötü hakemdir ya da bu hakem art niyetlidir diye yorum yaparız. bu kadar sorumlu olup da hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi takılmaları kabul edilemez.

    bir diğer konu da hakem hatalarından dert yanıyorsak maç öncesi maçın hakemi bu var hakemi bu diye açıklama güzel ama yetmez. tff'nin sitesinden hakemin fotoğrafı alınarak paylaşım yapılması gerektiğini düşünüyorum.
  • 56
    süper lig 2023-2024 sezonunda arşa çıkmıştır. ortada, yoruma açık ne varsa alehimize. hiç hakem konuşmak istemediğimiz amatör program kaydımız pera’dan sevgilerle’de bile iki haftadır hakem ameliyatı yapmadan geçemiyoruz.

    bize mi öyle geliyor yoksa her sezon bir diğerinden daha mı çok mide bulandırıyor, yöntemler mi geliştiriliyor… inanın bilmiyorum artık.

    sürekli alehimize karar çıkması dolayısıyla galatasaraylı futbolcuların aşırı medeni olmasına bağladığım bir teorim bile vardı. artık bize teori ürettirdiler, haksızlık seviyesi bu sezon abartıldı…

    ancak sezon sonuna doğru o kritik maçlara gelindiğinde hakemler ihale kendilerine kalmasın diye ortadan düdük çalmak zorunda kalacak ve kafa kafaya giden her sezon gibi bu sezon da galatasarayım şampiyon olacaktır.

    ilgilenen olur diye, kaydettiğimiz son program:
    https://youtu.be/dLCGcI_22fk?si=BSpWm_bH4O3opLWV

    alehimize çıkan kararlarla alakalı teoriler ürettiğimiz program:
    https://youtu.be/VVyuv-nQmI4?si=eEfyhdCht5pU1PbW
App Store'dan indirin Google Play'den alın