• 153
    galatasaray lisesinin de üniversitesinin de %100 futbolu seçmelerinde şaşılacak bir şey yok kanımca. sonuçta lise meb'in, üniversite de ösym'nin gerçekleştirdiği sınavlarla öğrenci alıyorlar ve bu okullara girmeye hak kazananların illa galatasaraylı olmaları gibi şart ya da durum söz konusu değildir. insanların bu okulları seçip başka takım tutmaları tamamiyle okulların çok köklü ve türkiyenin en iyi okullarından olmalarıdır, sonuçta eğitim işin içine girince herkes çocuğunun en iyi okullarda okumasını ister hangi takımlı olursa olsun. ha türkiye'nin en köklü liselerinden biri fenerbahçe lisesi olsa çocuğumu gönderir miyim, kapısının önünden bile geçmesine izin vermem o ayrı, o kadar fanatiğim ben, ama fanatik olmayan insanlar için bir sorun teşkil etmiyor bunlar. bugün medayada galatasaray düşmanlığı yapan birçok kişi de galatasaray lisesi mezunudur aynı zamanda.
  • 158
    her yıl ekim ve mayıs aylarında işletme kulübü tarafından açık hava sineması düzenlenen üniversite. okul dışından misafir alınan nadir etkinliklerdendir. önümüzdeki ekimde gelebilecek yazarlarla güzel bir akşam geçirebiliriz. (u: mutlu son yok :( )

    aha bu da bu ay düzenlenen ahs'den bir fotoğraf: https://twitter.com/...s/601833105784229891
  • 159
    bir iş 'kaza'sına 5 yıldır bünyesinde çalışan bir elektrik teknisyenini kurban vermiş üniversite.

    --- alıntı ---
    olay, ortaköy, çırağan caddesi'nde bulunan galatasaray üniversitesi'nde saat 13.00 sıralarında meydana geldi. elektrik teknisyeni arif arslan ikinci ve üçüncü kat arasında kalan asansöre müdahale etti. zemin katta asansör boşluğunda arızayı onarmaya çalışan 46 yaşındaki arif arslan, birdenbire kabin aşağıya doğru hareket edince, zemin ile kabin arasında kaldı. çevredekiler hemen sağlık ekibi ve itfaiyecilerden yardım istedi. itfaiyecilerin sıkıştığı yerden çıkardığı arif arslan'ın hayatını kaybettiği anlaşıldı.

    olay yerine gelen istanbul cumhuriyet savcısı keşif yaptı. çevrede bulunan üniversite çalışanları ve öğrenciler, üzüntüyle yaşananları izledi. arif aslan'ın cansız bedeni, istanbul adli tıp kurumu morgu'na kaldırıldı. iki çocuk babası arif arslan'ın yaklaşık 5 yıldır üniversitede elektrik teknisyeni kadrosu ile çalıştığı belirtildi.

    --- alıntı ---

    yönetmeliklerde asansörün her türlü tamir ve bakımını üstlenen kurumun üniversite değil, asansörün satışını yapan firma olduğu belirtiliyor.
  • 161
    2 mart 2016'da 10. en ödül törenine ev sahipliği yapacak üniversite. 2015 yılının enleri, üniversite öğrencilerinin oylarıyla belirlenecek. anketler dolduruldu yani sonuçlar açıklanmasa dahi belli. törenin yaklaşmasıyla tüm adaylıkları, tören sonrasıysa kazananları yazacağım ancak şimdilik spor, gsü veya sözlükle ilgili olanlarla yetinelim.

    en iyi çıkış yapan şarkıcı adayları

    simge
    buray
    güliz ayla
    edis
    merve özbey

    edis yüksek ihtimalle ödülü alacak. kendisi galatasaray üniversitesi mezunudur. öyle eski de değil daha 1-2 yıl önce mezun olmuş. tanışamadık :(

    en iyi spor programı adayları

    %100 futbol
    beyaz futbol
    spor servisi
    stadyum
    spor gecesi

    geçtiğimiz yıl %100 futbol ödül almıştı. gerek galatasaray ile ilgili haber yapan twitter hesapları gerekse sözlüğümüz bunu eleştirmişti ancak hatırlatmakta fayda var; okulun en az yarısı galatasaraylı değil :(

    en iyi köşe yazarı adayları

    can dündar
    gülse birsel
    ahmet hakan
    yılmaz özdil
    özgür mumcu

    geçen seneki 9. en ödül töreninde özgür mumcu ödülü, öğrencilerinin oylarıyla kazanmıştı. kendisi gsü'de öğretim üyesidir. bu sene de onun kazanmasını bekliyorduk fakat can dündar'ın gözaltına alınmasıyla eminim en yüksek oyu can dündar alacaktır ve güzel bir mesaj verilecektir.

    en iyi internet sitesi adayları

    zaytung
    yemek.com-yemek sepeti
    ekşi sözlük
    change.org
    onedio

    iki yıldır oyumu veriyorum ancak sözlüğü adaylar arasına sokmaya oyum yetmiyor :(

    en iyi kadın sporcu

    ışıl alben
    neslihan demir
    ipek soylu
    şahika ercümen
    naz aydemir akyol

    ilk kez sporcu kategorisi kadın ve erkek olarak ikiye ayrıldı öncesinde tek bir kategoride veriliyordu. benim saydığım anketlerde(u: toplam anketlerin %5'i kadar ama olsun :( ) ışıl alben öndeydi. umarım kazanır.

    en iyi erkek sporcu

    cedi osman
    emir preldzic
    arda turan
    robin van persie
    fernando muslera

    cedi adaylar arasına hazırlıklar ve fransız liselerinden gelen 1. sınıfların oylarıyla girdi. hala ergenlikten tam olarak çıkamamış kızlar cedi de cedi diyor başka bir şey demiyor :( rvp okuldaki fenerbahçeli azınlığın temsilcisi. yarış cedi ile nando arasında olacak gibi.
  • 162
    ekşi sözlükte bir başlık var; öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran bilgiler" diye*. şifresini kaybettiğim için oraya yazamıyorum.

    buraya yazayım bari; galatasaray üniversitesi, üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve galatasaray lisesi ile galatasaray ilköğretim okulu, galatasaray üniversitesi rektörlüğüne bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır.

    bu ne müthiş bir gurur kaynağıdır ya rabbim. başkaları cumhuriyet içinde cumhuriyet safsataları ile söyleşsin dursun. resmen milli eğitim bakanlığı ve yök dışında paralel bir eğitim yapılanması kurmuşuz. hem de devlet onaylı.
  • 163
    renktaşlardan ekstra bilgiler geliyor. editlemek istemedim.

    aslan nihatin calimlari adlı yazar kardeşimizden gelen ek bilgi;

    galatasaray üniversitesine öğrenci alımı şöyle;

    frankafon liselerinde okuyan öğrencilerin ygs'de ilk 25.000'e girenlere ayrı bir sınav yapılıyor.

    bu sınava göre ayrı bir seçim yapar öğrenciler. ilk 5'lerini belirlerler.

    toplamda alınan öğrencilerin %50'si galatasaray lisesi öğrencilerinden oluşur.

    geri kalan %25'i bu sınava giren frankafon öğrencilerden oluşur.

    geri kalan %25 ise normal öğrenciler.

    bu bilgide freyimsi stark adlı yazar kardeşimizden;

    ayrıca iki adet rektörü vardır. biri türk, diğeri fransız'dır. türkiye erasmus programına girmeden önce ikili anlaşmalarla yurtdışına erasmus ile öğrenci gönderip yurtdışından öğrenci almaya başlamıstır.

    oraya bir 10 puan daha yazmanızı rica edicim.
  • 170
    ortaköy'de bulunan galatasaray gelenekleriyle bezenmiş, tarihi dokusuyla öğretime devam eden üniversite.
    hayatımda galatasaray'la olan gönül bağım dışında mutlaka resmi olarak bir yerlerde galatasaray olmalıydı, yazmalıydı. bunun için ilk olarak fanatik galatasaray'lı olan babam da, benden önce benim gibi düşünmüş olacak ki beni galatasaray ilkokulu kurasına yazdırdı. gelgelelim şans yüzüme gülmedi bu kurada.
    sonrasında sırasıyla lise ve üniversite sınavlarında da çok istememe rağmen, serde tembellik olduğundan, puan olarak yeterli sonucu alamadım. artık son bir şans kalmıştı o da; lisansüstü.
    artık ne yapıp ne edip bu okula girmeliydim, hayallerimi gerçekleştirmeliydim. ve de nihayet öyle oldu; uzun yıllar ve uğraşlar sonucu, gönlümden sonra, galatasaray'ım her zaman adımın yanında da yazacaktı. bu çatı altında çok özel 3 senem geçti. her zaman gururla bahsedeceğim okulumdur.
  • 171
    (bkz: galatasaray eğitim öğretim kurumu), kuruluşundan 25 ay sonra, 6 haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kuruluş ve kadro kanunu ile üniversite statüsüne geçmiş ve kuruluşundaki kamu tüzel kişiliğine uygun şekilde yine bir devlet üniversitesi olarak “galatasaray üniversitesi” ismini almıştır.

    kurum, üniversite statüsü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve galatasaray lisesi ile ona bağlı olan galatasaray ilköğretim okulu da rektörlüğe bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır. anılan kanunla yüksekokullar yerine fakülteler ihdas edilmiş; böylece 1992 tarihli anlaşma ve eşit temsilli komite kararları uyarınca “devlet bilimleri yüksekokulu” ve “mühendislik ve teknoloji yüksekokulu” olarak anılan birimler yerine aşağıdaki kurumlaşma gerçekleştirilmiştir.

    galatasaray'da tüm eğitim-öğretim merhalelerini tamamlayabilmek adına bir üniversite kurulması fikrinin gerçekleştirilebilmesi için, mezunlar arasında bu konuda çalışan bir komisyon kurularak somut adımlar atılmıştır.

    üniversite projesini benimseyen galatasaray lisesi mezunlarının konuya gösterdiği büyük ilgi sonucunda kurulan ve başkanlığını büyükelçi coşkun kırca’nın yürüttüğü “üniversite komisyonu”nda, prof. dr. yıldızhan yayla, prof. dr. barlas tolan, prof. dr. erdoğan teziç, prof. dr. tahsin yücel, prof. dr. niyazi öktem, prof. dr. ethem tolga, prof. dr. haluk erkut ve levent dilmaç yer almıştır. bu komisyonun yoğun çalışmaları sonucunda, özellikle büyükelçi coşkun kırca ile prof. dr. barlas tolan’ın özverili çalışmalarıyla kısa zamanda ayrıntılı bir proje ve program düzenlenmiştir. hazırlanan program, hem fransa hem de türkiye’de büyük destek görmüş ve çalışmalara dışışleri bakanlığı adına katılan büyükelçi selçuk incesu'nun başkanlığında heyetler arasında yapılan görüşmeler sonunda 6 aralık 1991 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. protokolün imzalanmasından önce dönemin cumhurbaşkanı turgut özal, haziran 1991 tarihinde elysée sarayı’nda françois mitterand ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirmiştir. bu amaçla türkiye’yi ziyaret eden fransa cumhurbaşkanı mitterand, 14 nisan 1992′de galatasaray lisesi’ne gelerek, cumhurbaşkanı turgut özal ile birlikte türk dışişleri bakanı hikmet çetin ve fransız dışişleri bakanı roland dumas’nın imzaladığı galatasaray üniversitesi kuruluş belgesi imza töreninde hazır bulunmuştur.

    böylelikle galatasaray lisesi mezunlarının önderliğinde hazırlanan proje, uluslararası bir tören ve belgeyle hukuksal kimliğini almış ve galatasaray üniversitesi bir devlet üniversitesi olarak türk eğitim sistemine kazandırılmıştır. galatasaray üniversitesi, kuruluşundan itibaren bir kamu tüzel kişiliği olarak devlet üniversitesi statüsündedir ve devlet başkanlarının katılımıyla kurulan ilk ve tek yükseköğretim kurumudur.

    17 haziran 1952 tarihli kültür anlasması ve 29 ekim 1968 tarihli teknik ve bilimsel işbirligi anlaşması ile, anlaşma ekini oluşturan mektup teatisi çerçevesinde, işbu anlaşmaların uygulama maddelerinin bazılarının işletilmesi suretiyle aralarındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla, galatasaray eğitim ve ögretim kurumu’na ilişkin olarak fransız cumhuriyeti hükümeti ile türkiye cumhuriyeti hükümeti arasinda 14 nisan 1992 tarihinde istanbul’da imzalanan ve 22 mayıs 1992 tarih 21235 sayılı resmi gazete’de yayınlanan anlaşma, özetle aşağıdaki esasları getirmiştir.

    “eğitim ilkokuldan yükseköğrenime kadar uzanmaktadir. her iki hükümet bu kurumun işleyişinde işbirligi yapar.” (madde 1)

    “kurum, türk kamu hukuku tüzel kisiligine haizdir. bu çerçevede idari ve eğitsel alanlarda bir özerk statü ile yönetilir.” (madde 2)

    “kurum, lise’ye bağlı ilkokul, halen galatasaray adını taşıyan lise ve yükseköğretim birimlerini kapsar.” (madde 3)

    “kurumun öğretim dili fransızca’dır.” (madde 4)

    “kurumun anlaşmaya uygun olarak isleyisini sağlamak üzere bir eşit temsilli türk-fransız komitesi kurulur.” (madde 11)

    galatasaray üniversitesi ile asagida isimleri gösterilen fransiz yüksekögretim kurumlari arasinda 13 aralik 1993 tarihinde bilimsel isbirligi anlasmasi yapilmasini öngören protokoller imzalanmistir.

    université de provence (ais-marseille i)
    université de paris i(panthéon-sorbonne)
    université des sciences et technologie de lille
    université de picardie jules verne
    ecole internationale des sciences du traitment de l’information
    ecole nationale supérieure de génie industriel (ensgi)de l’institut national polytechnique de grenoble (inpg)
    institut d’etudes politiques de paris
    fondation nationale des sciences politiques

    toparlayarak belirtmek gerekirse istisnai olarak uluslararası bir anlaşmayla kurulan ilk türk yükseköğretim kurumu olma özelliği taşıyan galatasaray üniversitesi, bir devlet üniversitesidir ve tüm diğer devlet üniversiteleri gibi türk yükseköğretim mevzuatı’na tâbidir.
  • 173
    şaibeli üniversitedir.

    94,59'luk ales notuyla, 3,28'lik itü-işletme mühendisliği gpa'yle galatasaray üniversitesi endüstri mühendisliği yüksek lisans programına kabul alamamış biri olarak söylüyorum. alınmamam için mülakatıma 0 verilmesi lazımdı ve sanırım başarmışlar.

    bir de 2010 yılından şöyle bir liste var. kazanacakların önceden belirlendiğini anlayamamak için ahmak olmak lazım.

    malum listeye şu linkten ulaşabilirsiniz: https://forum.paticik.com/read.php?21,5079161
  • 175
    esas problemi tüzükle teamülün zıtlaşması olan üniversite.

    üniversite gençliğinin şunu anlaması lazım: türkiye'de akademi alman ekolüne göre şekillenmiştir. bu da usta - çırak ilişkisi kabilindendir. hocalar yanlarına alacakları öğrencileri seçerler. kadroyu o öğrenciye göre isterler. bir başkası araya girip başvurursa bir bahaneyle elenir. teamül budur.

    kanunen şartları karşılayan herkes girebilir ama teamülde bu durum nadiren yaşanır. buna düz torpil demek pek hakkaniyetli değil ama kanuni hakkını kullanamayan öğrenci de mağdur oluyor. bu sistem çakışması düzeltilmeli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın