• 190
    https://twitter.com/...976035320758275?s=21

    --- alıntı ---

    yök, fransız büyükelçisi ile konuşmasında bundan sonra gsü hakkında olan çift taraflı anlaşmayı artık tanımayacağını beyan etmiş. büyükelçiye, bundan sonra gsü'nün sadece türk okulu olması için çalışma yürüteceklerini belirtmişler

    --- alıntı ---

    sıradaki hedef olan üniversitemiz. lise ve kulübün de sonraki hedefler olduğunu görmemek saflık olur herhalde.
  • 191
    temeline darbe vurulmaya çalışan üniversitemiz. okuldaki fransız öğretim üyelerine ki onların bütçesi fransa tarafından karşılanır, engeller çıkarılarak küçük bir azınlığı dışındakilerin çalışma izni dolayısıyla oturma izni ellerinden alınmıştır. çalışma izni olmadığı için telefon aboneliği iptal olan, internet aboneliğini yenileyemeyecek olan öğretim üyeleri var. nasıl ders verecekler, onu geçtim hes kodları iptal olacağı ve yenisini alamayacakları için temel ihtiyaçlarını nasıl giderecekler belli değil. işin en korkutucu kısmı ise, olası bir polis kontrolüne denk geldiklerinde sınır dışı edilecek olmaları. ayıp, yazık.
  • 189
    https://twitter.com/...761591798018051?s=20

    türkçe dil sınavını veremeyen hocalarına çalışma izni verilmeyecekmiş.

    galatasaray kültürünün ne olduğunu, türk modernleşmesindeki yerini, fikri hür, vicdanı hür galatasaraylı tanımını, türk telekom arena'nın açılışından sonra yaşananları bir arada düşünmezseniz bugün yaşananları anlayamazsınız.

    galatasaray lisesi, türk modernleşmesinin en önemli direk taşlarından biridir. türkiye cumhuriyetinin temel kurumlarındandır. galatasaray spor kulübü, bu köklü kurumun sportif ve kültürel uzantısı, üniversitesi de modern çağ için gerekli devamıdır.

    karşı devrim yapmak isteyenler cumhuriyetin her kurumuna saldırırken, galatasaray'ı es geçmeleri zaten beklenemezdi. galatasaraylılar tek yürek olup buna karşı gelmezse yeni türkiye'nin makbul kulübü de, üniversitesi de suyun karşı yakasında olacaktır.
  • 111
    denizin dibinde yakıldık ey galatasaraylı, unutma bunu.

    istanbul'un göbeğindeki yangını söndürecek gücü ve yüreği olmayanlar, oraya otel yapılması durumunda nefretimizin ateşiyle başa çıkamayacaklarını iyi bilsinler. cehennem ateşi neymiş, yangın neymiş, nasıl çıkarılırmış o zaman idrak etme fırsatını yakalayacaklardır, bu hayal içerisinde olanlar. ne haydarpaşa garına benzer, orası ne çırağan'a. galatasaray'ın yuvasına göz dikmek gibi bir akılsızlığın, izansızlığın altından hiçbir insan evladı kalkamaz.

    galatasaraylılar tarafından, galatasaray'a yakışır biçimde, yandığı yerden yeniden ayağa kaldırılacak okulumuzdur. bu gerçekleşene kadar içerisinde çıkarılan yangın sönmeyecek, göz koyan haramilerin de elini kolunu yakacaktır.
  • 200
    ciddiyetsiz ağızlarına galatasaray değerlerini ve kurumlarını alanların, okumaktan aciz olduğu, üniversitemize ait statü ve tarihçedir.

    beş yüz yılı aşkın bir eğitim ve öğretim geçmişinin ulaştığı aşama: galatasaray üniversitesi

    bugünkü adıyla galatasaray, tarihte ilk kez 1481 yılında sultan ıı. beyazıd tarafından galata sarayı adıyla bir enderun okulu olarak kurulmuştur. okul, devletin çeşitli yönetim kademelerine memur yetiştirmek amacıyla bugünkü galatasaray lisesi’nin bulunduğu yerde eğitime başlamıştır. o dönemde çalışkan ve yetenekli gençler orta dereceli bir okulda eğitildikten sonra yüksek derecedeki enderun’a gönderilmektedir. yatılı bir düzende, çağın gerektirdiği eğitimi veren galata sarayı’ndaki saray kelimesi de, devlet işlerinin görüldüğü idare merkezi ve yüksek derecede enderun okulu anlamındadır.
    günümüze kadar adını, geleneksel yapısını ve işlevini sürdüren devletin tek eğitim kurumu galatasaray’dır. ancak her kurum gibi galatasaray da tarih boyunca bazı duraklama, gerileme ve atılım dönemleri yaşamıştır.
    1838 yılında mevcut bina yeniden inşa edilmiş ve galata sarayı, tıbbiye-i şahane’ye dönüştürülmüştür. öğretim dili fransızca olan bu yüksek okuldan ilk türk kadın ebeler ile sağlık alanında devlete hizmet veren kişiler yetişmiştir. böylece sivil öğretim alanında batı bilimine yönelişin önemli bir adımı atılmıştır.
    1868 yılında, batı ülkelerini ilk ziyaret eden osmanlı padişahı olan ve özellikle fransa’daki öğretim kurumlarından etkilenen sultan abdülaziz’in emriyle bugünkü galatasaray’ın üçüncü aşamasını oluşturan galatasaray mekteb-i sultanisi hizmete açılmıştır. fransızca öğretime ağırlık veren bu okulun kurulması için büyük çaba sarf edenlerden biri, tıbbiye-i şahane’den mezun, o dönemin hariciye nazırı ve daha sonra sadrazam olan keçecizade fuat paşa, diğeri ise ali paşa’dır. tarihi okul, gençlerin yatılı bir düzende ve tam bir vicdan özgürlüğü içerisinde eğitildikleri bir eğitim ve öğretim kurumu olmuştur.

    1874 yılında ise sultan abdülaziz’in iradesiyle, galatasaray mekteb-i aliye-i sultanisi çatısı altında, galatasaray darülfünün-u sultani hukuk mektebi, galatasaray mühendis mektebi (turuk ve maabir mektebi) ve daha sonra bunlara eklenen galatasaray edebiyat mektebi’nden oluşan üç yüksekokul açılmıştır. bu yüksekokulların idari örgütü ile ders programları sorbonne üniversitesi’ne uygun bir şekilde yapılmıştır. özellikle hukuk mektebi, günümüzün hukuk fakültelerinin tarihi gelişimi bakımından batı’daki emsalleri gibi öğretim veren bir okul olmuştur.
    pek çok şehzadenin yanı sıra sultan ıı. abdülhamit’in iki oğlunun da okuduğu galatasaray mekteb-i aliye-i sultanisi, özellikle sultan ıı. abdülhamit’in döneminde kendisinin büyük desteğiyle önemli gelişme göstermiş; okul bünyesinde devletin üst düzey memurlarının bilgi ve kültür düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla kurslar da düzenlenmiştir.
    kuruluşundan itibaren bir devlet kurumu olan galatasaray, büyük atatürk ve kadrosunun gerçekleştirdiği yeni devlet düzeniyle birlikte, 1924 yılından itibaren galatasaray lisesi adını almıştır ve o tarihten itibaren bir devlet lisesi statüsünde hizmet vermeye devam etmektedir.
    galatasaray üniversitesi projesi
    pek çok galatasaray lisesi mezununun gönlünde yatan “bir üniversite kurulması fikri”nin gerçekleştirilebilmesi için, mezunlar arasında bu konuda çalışan bir komisyon kurularak somut adımlar atılmıştır.
    üniversite projesini benimseyen galatasaray lisesi mezunlarının konuya gösterdiği büyük ilgi sonucunda kurulan ve başkanlığını büyükelçi coşkun kırca’nın yürüttüğü “üniversite komisyonu”nda, prof. dr. yıldızhan yayla, prof. dr. barlas tolan, prof. dr. erdoğan teziç, prof. dr. tahsin yücel, prof. dr. niyazi öktem, prof. dr. ethem tolga, prof. dr. haluk erkut ve levent dilmaç yer almıştır. bu komisyonun yoğun çalışmaları sonucunda, özellikle büyükelçi coşkun kırca ile prof. dr. barlas tolan’ın özverili çalışmalarıyla kısa zamanda ayrıntılı bir proje ve program düzenlenmiştir. hazırlanan program, hem fransa hem de türkiye’de büyük destek görmüş ve çalışmalara dışışleri bakanlığı adına katılan büyükelçi selçuk incesu'nun başkanlığında heyetler arasında yapılan görüşmeler sonunda 6 aralık 1991 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. protokolün imzalanmasından önce dönemin cumhurbaşkanı turgut özal, haziran 1991 tarihinde elysée sarayı’nda françois mitterand ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirmiştir. bu amaçla türkiye’yi ziyaret eden fransa cumhurbaşkanı mitterand, 14 nisan 1992′de galatasaray lisesi’ne gelerek, cumhurbaşkanı turgut özal ile birlikte türk dışişleri bakanı hikmet çetin ve fransız dışişleri bakanı roland dumas’nın imzaladığı galatasaray üniversitesi kuruluş belgesi imza töreninde hazır bulunmuştur.
    böylelikle galatasaray lisesi mezunlarının önderliğinde hazırlanan proje, uluslararası bir tören ve belgeyle hukuksal kimliğini almış ve galatasaray üniversitesi bir devlet üniversitesi olarak türk eğitim sistemine kazandırılmıştır. galatasaray üniversitesi, kuruluşundan itibaren bir kamu tüzel kişiliği olarak devlet üniversitesi statüsündedir ve devlet başkanlarının katılımıyla kurulan ilk ve tek yükseköğretim kurumudur.
    galatasaray eğitim ve öğretim kurumu

    galatasaray lisesi mezunlarının girişimleri sonucunda, 14 nisan 1992 tarihinde, türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanı turgut özal ile fransa cumhurbaşkanı françois mitterand’ın da katıldığı bir törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla kurulan yükseköğretim kurumumuz, 22 mayıs 1992 tarih ve 21235 sayılı resmi gazete’de yayımlanan kurum statüsüne göre galatasaray eğitim öğretim kurumu adı altında kurulmuştur. eğitim öğretim hayatına 1993 yılı ekim ayında başlayan galatasaray eğitim ve öğretim kurumu, kamu tüzel kişiliğine sahip ve ilköğretim, lise ve yükseköğretimin çeşitli kademe ve bölümlerinden oluşan entegre bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak, üniversite statüsünü alıncaya dek geçen süre boyunca, başkan prof. dr. yıldızhan yayla, türk başkan yardımcısı prof. dr. barlas tolan, fransız başkan yardımcısı annie petit, mühendislik ve teknoloji yüksekokulu müdürü prof. dr. ethem tolga, galatasaray lisesi müdürü prof. dr. erdoğan teziç ve genel sekreter doç. dr. yalçın çakalır’dan oluşan yönetim kurulu tarafından, 1992 tarihli uluslararası anlaşma, kurum statüsü ve eşit temsilli komite kararlarına uygun şekilde alınan kararlar çerçevesinde faaliyetini sürdürmüştür.

    galatasaray üniversitesi

    galatasaray eğitim öğretim kurumu, kuruluşundan 25 ay sonra, 6 haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kuruluş ve kadro kanunu ile üniversite statüsüne geçmiş ve kuruluşundaki kamu tüzel kişiliğine uygun şekilde yine bir devlet üniversitesi olarak “galatasaray üniversitesi” ismini almıştır.
    kurum, üniversite statüsü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve galatasaray lisesi ile ona bağlı olan galatasaray ilköğretim okulu da rektörlüğe bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır (k.m.1).

    https://www.gsu.edu.tr/...nel-bilgiler/tarihce
  • 173
    şaibeli üniversitedir.

    94,59'luk ales notuyla, 3,28'lik itü-işletme mühendisliği gpa'yle galatasaray üniversitesi endüstri mühendisliği yüksek lisans programına kabul alamamış biri olarak söylüyorum. alınmamam için mülakatıma 0 verilmesi lazımdı ve sanırım başarmışlar.

    bir de 2010 yılından şöyle bir liste var. kazanacakların önceden belirlendiğini anlayamamak için ahmak olmak lazım.

    malum listeye şu linkten ulaşabilirsiniz: https://forum.paticik.com/read.php?21,5079161
  • 175
    esas problemi tüzükle teamülün zıtlaşması olan üniversite.

    üniversite gençliğinin şunu anlaması lazım: türkiye'de akademi alman ekolüne göre şekillenmiştir. bu da usta - çırak ilişkisi kabilindendir. hocalar yanlarına alacakları öğrencileri seçerler. kadroyu o öğrenciye göre isterler. bir başkası araya girip başvurursa bir bahaneyle elenir. teamül budur.

    kanunen şartları karşılayan herkes girebilir ama teamülde bu durum nadiren yaşanır. buna düz torpil demek pek hakkaniyetli değil ama kanuni hakkını kullanamayan öğrenci de mağdur oluyor. bu sistem çakışması düzeltilmeli.
  • 192
    https://eksisozluk.com/...i-iddialari--6827125

    --- alıntı ---

    boğaziçi üniversitesinden sonra sıranın gsü'ye geldiğinin habercileri olan iddialardır.

    iddialara kısaca şunlardır: galatasaray üniversitesi'nde çalışan fransız öğretim üyelerine b2 türkçe şartı getirileceği, bu yönde ekim ayında bir türkçe sınavı gerçekleştiği; bunların yanında bu sınav sonunda bazı öğretim üyelerinin çalışma izinlerinin bir dönemlik ve yenilenemez şekilde verildiği; en önemlisi ise, galatasaray üniversitesi'nin frankofon niteliğine son verileceğidir. aşağıda vereceğim haber linkinin çevirisinde göreceğiniz üzere bunlarla sınırlı kalmamaktadır.

    eğer doğruysa, hukuk fakültesi hariç(%30) her fakültesinde eğitim dilinin yüzde 80 ila 100 fransızca olduğu galatasaray üniversitesi'nin geleceğini tehlikeye düşürecek kararlardır.

    iddialar öncelikle fransız medyasında yer bulmuştur:
    haber
    galatasaray üniversitesi öğrencisi ve mezunları tarafından yapılan türkçe çevirisi: çeviri

    aşağıda yapacağım özet yanında lütfen ilgili çeviriyi okuyun.

    özet:
    galatasaray üniversitesinde hazırlık sınıfı öğretmenleri olarak çalışan okutmanlar olsun, ya da fakültelerde çalışan öğretim üyeleri olsun birçok frankofon hoca ve araştırmacı bulunmaktadır.

    ekim ayında bu öğretmenler, amacı kendilerine açıklanmadan türkçe dil testine davet edilmişlerdir ve bu prosedür sonunda öğretmenlerin bir kısmına "tek dönemlik" ve "yenilenemez" nitelikte çalışma izni çıkarılmıştır.

    aralık ayında ise rektörlük, fransız öğretmenlere, bundan böyle türkçe b2 şartı aranacağı yönündeki "yök" kararını iletmiştir. böyle bir karar, galatasaray üniversitesi'ne çok büyük zararlar verecektir. nitekim frankofon hocaların önemli bir kısmı türkçe'yi b2 seviyesinde bilmemektedir ve böyle bir karar okulun akademisyen kadrosunda nitelikli bir azalmaya sebep olacaktır. ayrıca böyle bir şart gelecek için de sorunludur. nitekim hiçbir frankofon akademisyen sırf burada çalışmak için türkçe öğrenmek istemeyecektir.

    daha net ve uzun hali yukarıdaki çeviride mevcut, lütfen okuyun.

    ayrıca, çok vahim bir iddia daha var: bilindiği üzere galatasaray üniversitesinin türk- fransız niteliği, fransa ve türkiye arasında 1992 yılında imzalanan andlaşmaya dayanmaktadır. iddiaya göre yök, fransız büyükelçisi ile konuşmasında bundan sonra gsü hakkında olan çift taraflı anlaşmayı artık tanımayacağını beyan etmiş. büyükelçiye, bundan sonra gsü'nün sadece türk okulu olması için çalışma yürüteceklerini belirtmişlerdir. twitter linki

    son olarak ise bu kararlara neden olduğu iddia edilen siyasi arka planı anlatayım:

    bu konudaki iddia, fransız hükümetinin elco hakkındaki sonlandırma kararı ve türkiye'nin misilleme yaptığıdır. elco, 70'lerde kurulan ve fransa'da göçmen ailelerinin çocuklarına eğitim veren bir oluşumdur. bu bağlamda türkiye'nin de dahil olduğu 9 partner ülkeden gelen vatandaşlarının çocuklarına yine o ülke vatandaşı öğretmenler tarafından ders veriliyordu. ancak bu ülkelerden gönderilen bazı öğretmenlerin cemaatçiliği ve cumhuriyetçi değerlerden uzaklaşmayı teşvik ettiği gerekçesiyle bu uygulamaya son verilerek yeni bir uygulamaya geçildi ve artık türk ve diğer partner ülke öğretmenleri için b2 fransızca şartı getirildi.

    sonuç:

    galatasaray üniversitesi'nde şu an yapılmaya çalışılan şeyler üniversite'nin geleceğini dinamitlemekten başka bir şey değildir. ülkemizin en güzide üniversitelerinden olan bu değerli kurumu değersizleştirmek kimsenin yararına değildir. ayrıca, bu hususları siyasi malzeme yapmak yanlış olduğu gibi, üniversitelerin özerkliğine ve akademik özgürlüğe de aykırıdır.

    lütfen kamuoyu oluşmasına yardımcı olun ve bu başlığı gündemde tutun.

    --- alıntı ---

    (bkz: ekşi sözlük)
  • 179
    öğrencilerinin oylarıyla 2018 yılının en başarılı isimlerinin seçildiği "en 2018 ödül töreni"nde en başarılı iş insanı olarak ali koç'u, en başarılı şirket koç holding'i, en yaratıcı reklam filmini koç holding seni sevmek ne güzel seçilmiş'i seçmiş üniversite.

    burdan şöyle bir durum ortaya çıkıyor, ya üniversitemizde fenerbahçeli öğrencilerin sayısı bir hayli fazla ya da içerde ciddi bir trolleme faaliyeti yapılmış. yoksa kulübümüz aleyhine bu kadar anti faaliyette adı geçmiş bir insanın ve onun kurumunun bu ödüllere layık görülmesi başka bir şeyle açıklanamaz.

    ekleme: espiritu2000 isimli yazar kardesimiz konuya aciklik getirdi. fenerbahceli uni ogrencileri eglenmek icin oylamayi trollemis. tesekkurler espiritu2000.
  • 162
    ekşi sözlükte bir başlık var; öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran bilgiler" diye*. şifresini kaybettiğim için oraya yazamıyorum.

    buraya yazayım bari; galatasaray üniversitesi, üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve galatasaray lisesi ile galatasaray ilköğretim okulu, galatasaray üniversitesi rektörlüğüne bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır.

    bu ne müthiş bir gurur kaynağıdır ya rabbim. başkaları cumhuriyet içinde cumhuriyet safsataları ile söyleşsin dursun. resmen milli eğitim bakanlığı ve yök dışında paralel bir eğitim yapılanması kurmuşuz. hem de devlet onaylı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın