• 1
    yazar alımı çok basit bir işlevde yapılıyor. tamam kalabalıklaşalım, kaynaşalım elbette ama araya başka takımın taraftarları galatasaraylıymış gibi girip sözlüğü antu'ya çevirebilirler ki cidden belli bir kaç kişi tarafından çevrilmeye de başlanıldı.

    benim nacizane tavsiyem şudur ki; sözlüğe yazar alımları 1,2, 3 ve 4. nesil yazarların referansı ile alınsın. referans ile alınan grup normal çaylaklık döneminden geçirildikten sonra yazar olabilsin. bunun dışında referansı olmayanlar ise daha uzun bir çaylaklık dönemine tabi tutulsun ve yazarlığı öyle onaylansın. böylece sözlüğün yapısını bozmaz, sözlüğün kalitesini arttırır ve sözlüğe başka takımlardan elemanların sızıp, ortalığı birbirine katmasını engellemiş oluruz.

    mevzuatın değiştirilmesi için diğer yazar arkadaşlardan destek bekliyorum. lütfen herkes kendi düşüncelerini de bu başlık altında paylaşarak bu konuya destek versin. yoksa sözlük cidden antu gibi bir yapıya bürünecek.
  • 4
    şöyle bir sistem olabilir en basitinden;

    kişi yazarlık için başvurusunu yapar. başvuru formunda referansı hangi yazar veya yazarlardan aldığı hakkında bir bölüm bulunur. aday oraya referansı aldığı kişi veya kişileri paylaşır. referansta gösterilen kişiler ile yazar hakkında irtibata geçilir. eğer kişiler yazara bir nevi kefil oluyorlar ise yazarlığı onaylanır ve çaylak olarak bir süre yazmaya başlar.

    referans gösterdiği kişiler ne kadar fazla ise(ve tabi ki referans ettiği kişilerin kendisini onaylaması ile), çaylaklık dönemi o kadar kısa sürer.

    yazdığı süre içerisinde entryleri gözden geçirilir ve yazarlığı onaylanır. bu kişi şayet ileride sözlüğün düzenini bozabilecek bir davranışta bulunur ise sözlükten atılır. kendisine kefil olan kişilere de bir daha referans olma hakkı verilmez ve 1 aydan başlamak üzere sözlükten uzaklaştırma alırlar.

    sözlüğe en az son neslin bir öncesinde gelen nesil referans olabilir(mesela en son 5.nesil var ise 4.nesil itibariyle 1, 2, 3 ve 4.nesiller referans verebilir). referans vermeye uygun olan her yazarın(pozisyonu veya nesli ne olursa olsun), sadece 3 kişiye referans verme hakkı bulunmalıdır.

    referansı olmayan fakat sözlükte yazmak isteyen kişiler ise, 3 ayda bir yapılacak referansız yazar alımlarına başvurarak, referanslı üyelerin aksine uzun sürecek bir çaylaklık dönemine tabi tutulur.

    bu dönem tıpkı ekşi sözlük formatında olduğu gibi aylarca hatta 1 yıl sürebilir ve sonucunda uygun bulunan üyeler sözlüğe kabul edilir.

    tabi bu sistem bir tavsiye beğenilir, beğenilmez. ayrıca daha da eklemeler yapılabilir diğer arkadaşlarca.
  • 6
    gerekmeyen bir aksiyondur. daha dün mehmet topal'ın malatya'da zengin bir aile çocuğu olduğunu, bunun galatasaray altyapısına girişinde önemli bir rol oynadığını eleştirenler bugün referanslı üyelik alımını yere göğe sığdıramıyorlar, öyle görünüyor. bizler taraftarız. sarı kırmızı renklere bağlanmış taraftarlarız. biz gibi olan 25 milyona yakın insan var bu ülkede. yoğunluğumuz nerede, istanbul'da, aşikar ama bu imkanlara sahip olamayan, o stadı henüz bir kere bile göremeyen ama her sabah galatasaray'la uyanan binlerce insan da var ülkenin 81 ilinde. belki karşılıklı tartışmaya otursanız galatasaraylı'lığı karşısında ağzınızı açamayacağınız insanlar var. referanslı üyelik sistemi bu insanların önünü kesmek değil midir?

    hali hazırda uygulanan sistemde bir sorun yoktur. açın bakın istatistiklerde nesillere göre dağılıma. kaç tane 5. nesil yazar var? 101. 101 tane lan. öyle binlerce onbinlerce değil, ayıklanması gerekiyorsa ayıklanır ve ne kadar süre alabilir ki bu işlem? ben size 3. nesilden yazarlıkla uzaktan yakından alakası olmayan örnekler vereyim, bakın bakalım 5. nesilden önce var olan kusursuz kalitenize! şu an yapılan nesiller arası çatışma ortamı oluşturarak prim yapmaktan başka birşey değildir. çok bilmiş sümsük yuvası olan ekşi sözlük olmaksa amacınız, devam edin, çatışın, çatıştırın..
  • 8
    galatasaray sözlüğe yazar olmak için kanımca bulunması gereken tek kriter galatasaraylı olmak olmalıdır ve burada yazar olup da galatasaraylı olmayan birinin bunu saklayamayacağı açıktır.yani moderatörlerin entrylere bakıp onay verdikleri birinin daha sonra başka takım taraftarı olduklarını hissettikleri an yazarı buradan uçurmalarıyla olay çözülebilir.nitelik ve kalite kavramlarıysa son derece göreceli olup yazar alımlarının çok ötesinde bir tartışma konusudur.
  • 9
    (bkz: laf etti bal kabağı)
    (bkz: civciv çıktığı yumurtayı beğenmezmiş)

    toruna postal mı uzatıyorsunuz beyler? "beşinciler liseli yæææ!", haha. en nihayetinde sizin, bizim burada yazar olmamızı sağlayan, çaylaklık zamanımızdaki yazıları okuyup "sen gel ulan ayı(!)" diyen de bu moderatör ekibi. di mi güntekin? böyle yaparsanız olmaz. olursa da en fazla dolu minibüsün içinde, transit geçilen her durakta "oh!" çeken ayaktaki yolcu olur.
  • 10
    üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir konudur. bu konu ile ilgili tamamen şahsigörüşlerimi paylaşmak istiyorum.

    yazar alımı için öne sürülen, salt referans ile üye kabulü fikribir çok açıdan yetersiz ve adaletsizbir uygulama olma riski barındırmaktadır. kendimden örnek verecek olursam, ben hasbelkader ultras cafe'de açılan bir başlık sayesinde sözlüğe geldim, nispeten daha kolay bir onay aşamasından geçtim. bir gün içerisinde ultras cafe'de galatasaray sözlükbaşlığını gördüm, kayıt oldum, kısa sürede de yazarlığım onaylandı. ua forumda kendimi hapiste gibi hissediyordum, arayış içerisindeydim ve sözlüğü buldum.

    yani tamamen tesadüf eseri, ne bir tanıdığım vardı, ne de benzer bir şey. ki ben misal o zaman değil de, şimdi öğrenmiş olsam ve sözlüğe üye olmak için referans arasam bir allah'ın kulunu bulamam. çünkü çevremdeki, hayatımdaki insanların bu tarz bir kültürü yok. bu durumda olsam ve bana referans dayatılsa asla gidip de birini bulup, ''abi ben şöyle büyük galatasaraylıyım'', ''şöyle iyi yazarım'', ''bana referans ol'' demem, diyemem. ömrü billah susarım, ama yine de tanımadığım hiçbir kimseye galatasaraylılığımı ispatlamak durumunda bırakmam kendimi. çünkü galatasaraylılık benim kalbimde çok mahrem bir yerde saklı duruyor, kimsenin elle yoklamasına, kontrol etmesine izin veremem. böyle bir şeye ihtiyacımın da olmaması gerekiyor zaten.

    yani özetle ben şimdi beşinci nesil bir çaylakolsam ve referans bulmak zorunda kalsam yazar olamayacaktım demek oluyor bu. boyum mu devrilirdi, göçük altında mı kalırdım yazar olmasam? elbette hayır. birçok başka site var galatasaray eksenli, oralarda takılırdım. ama misal ben ilk günden beri galatasaray sözlük havasını ve ortamını seviyorum, buraya ait hissediyorum kendimi. başka yerlerde aynı sıcaklığı bulamıyorum. mod olduktan önce de böyleydi, hatta daha rahat takılabiliyordum bazı konularda. galatasaray sözlük, hayatımda önemli bir yer kaplayan galatasaray'la irtibat halinde kalmam, yaşamımın odak noktasında onu tutabilmem için bana destek veriyor. galatasaray ile ilgili yazmak, çizmek beni rahatlatıyor, aşkımı çoğaltıyor. bunları bu sözlükte yapmak ama bana bu şevki ve ilhamı veren.

    şimdi burada yeni nesil yazar alımlarıiçin yüzlerce çaylak beklemede, neden acaba bu insanlar bu kadar süredir bu ailenin bir parçası olmak için uğraşıyor, didiniyor? onlarca site var.. neden galatasaray sözlük için bu kadar uğraşıyorlar? belki de yukarıda hisssettiklerimi kendileri de hissediyordur. şimdi bu hislerle buraya gelen bir insana, git bir referansbul demek çok acımasızbir tutum olmaz mı? sözlük kurallarına uygunve nitelikli yazma şartını bir kenara koymak kaydıyla bunları söylüyorum.

    benim için galatasaray sözlük, sırf isminden dolayı bile galatasaraylılık açısından bana ilham ve güç veren ve olumlu yönde hayatımı etkileyen bir internet sitesi. buraya galatasaray'a ve galatasaraylılığa değer katmak, bunu sözlük formatında gerçekleştirmek isteyen bütün gerçek galatasaraylıların gelmesi gerektiği düşüncesindeyim. bunu yaparken de referans en önemli ölçüt olmamalı. referans hiç olmasın mantığında da değilim, sonuç itibariyle sözlük, sözlük yazarlarınındır. onların istediği kişilerin, uygun bulduğu yazarların alınması kadar doğal bir şey olamaz. bu sözlüğe can veren, kan veren kişiler bu konuda ayrıcalıklı bir durumda olmalıdırlar bence. ama empati yaparsak tamamıyla referanslı üyelik çok haksız bir uygulama olacaktır. sözlüğe zararlı kişilerin, başka takım taraftarlarının girmemesi, sabote edilmemek için mantıklı bir fikir gibi dursa da, yine de enine boyuna konuşularak, sözlük yazarlarıve moderasyonun fikir alışverişi sayesinde, bir orta yol bulunabilir kanaatindeyim bu konuyla ilgili. *
  • 11
    benim gibi çoğu beşinci nesil yazarlarının yazar sıfatını alması 2-3 gün oldu ama görüyorum ki sözlüğün kıdemli kesmi tarafından gelen eleştiriler taramalı tüfek misali çığ gibi büyüyor. açık konuşmak gerekirse çok üzüldüm ve yakıştıramadım. kusura bakmayın ama hevesimizi kursağımızda bırakmada bu kadar başarılı olacağınızı tahmin edemezdim. sözlüğün tek problemi beşinci nesil yazarlarmış gibi üzerimize gelmeniz sizin gibi saygı değer galatasaraylı bireylere yakışmadı bence. çözüm üretmek için başlıklar açılmış, herkes beyin fırtınası yapıyor, bu acemileri sözlükten nasıl uzaklaştırırız diye. çözüm üretmek ve düşüncelerini insanlarla paylaşmak çok güzel, ne kadar çok problem o kadar çok çözüm yolu, eyvallah ama yazar olalı 3-4 gün olmuş bir kesmi bu kadar acımasızca eleştirmek bence yanlış. doğrudur hatalarımız var, benim de var ve sağolsun sözlük arkadaşlarımızdan bazıları uyarıyor hatalarımızı ve düzeltiyoruz. ama eğer bu kadar çok göze batıyorsak ve istenmiyorsak, ben * , galatasaray ve türk sporuyla ilgili duygu ve düşüncelerimi galatasaray sözlük aracılığıyla yazmak yerine, tecrübeli ve kıdemli sözlük yazarlarının yorumlarını okuyup, o konuyla ilgili fikrimi kendime saklamak istiyorum. saygılarımı ve sevgilerimi sunarım.

    allah hepinizin gönlüne göre versin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın