• 13
    hakkında bbc belgesel çekmiş. aynı zamanda türkçe. izlemenizi tavsiye ederim.

    https://vimeo.com/199454773/comments

    e-sigara hakkında kendi deneyimimi de anlatayım. sigara kullanmıyorum fakat eşim normalde günde 2 paket sigarayı bitiriyordu. üstelik de bırakma gibi bir düşüncesi olması bir kenara gerçekten de sigara içmeyi çok seviyordu. biraz benim de baskımla e-sigaraya başladı. netice inanılmaz. 6 aydır sigara içmiyor. üstelik bunun olumsuz psikolojik etkilerini neredeyse hiç yaşamadık. en zor kısım sigara içme alışkanlığından vazgeçmekti. yani günlük ezberini unutmak. kahveyle sigara, yemekten sonra sigara, gerilince sigara... bunun yerine e-sigarayı koymak biraz zorladı. ama dediğim gibi sinir, öfke falan gibi etkileri olmadı. ilk başlarda e-sigarayı normal sigaradan biraz daha çok kullansa da şimdilerde çok daha az kullanıyor. mesela akşamüstü saat 4 olduğunda ya ben bu elektronik sigarayı nereye koymuştum diye aradığı çok oldu. üstelik 6 birim nikotin ile başladığı e sigara macerasına şu an 3 birim nikotin içeren likitlerle devam ediyor.

    e-sigara sağlıklı mı? benim kişisel inancım sigaraya göre kesinlikle sağlıklı. ama hiç kullanmamaktan da iyi değil tabi ki. fakat sigarayı yavaş yavaş bırakmak için mükemmel bir yol. çünkü eşim geçenlerde kuzeninin düğün hazırlığı için annesinde kaldı bir akşam. e-sigarasını yanına almayı unutmuş. çok rahatlıkla eve gelene kadar sigara içmeden dayanmış. muhtemelen önümüzdeki 1 sene içerisinde e-sigarayı da bırakır. o bakımdan benim kişisel deneyimim zararı ne olursa olsun sigarayı bırakmayı sağlayacağı için sigaraya tercih edilir bir cihaz olduğu. üstelik de bbc belgeselini izlediğinizde göreceksiniz ki, sigaradan da çok daha sağlıklı.

    not: stiffler'e teşekkürler. esasen paylaşılan link kendisine ait. ancak henüz çaylak olduğu ve gözden kaçmasını istemediğim için izniyle ben yazdım.
  • 11
    sigaradan daha az zararlıdır. bunun üzerine yapılan bir çalışma okumuştum. ancak sigarayı bırakmanızı sağlamıyor. bunu söyleyeyim. e-sigara'da da zararlı maddeler mevcut. az, evet. çok daha az hem de. ancak ömür boyu e-sigara kullanacak mısınız?

    bunu neden soruyorum? çünkü sigara aslında bir alışkanlıktır. sigaranın bağımlılığa neden olan etken maddesi nikotindir. nikotin bağımlılığı ise 15 gün içinde tam olarak vücuttan silinir. kişiye göre maksimum 1 ay olsun. ancak sigarayı bırakamamanın esas nedeni tamamen el ve dudak alışkanlığıdır.

    e-sigara bulamadığınızda çok ama çok büyük olasılıkla normal sigara içeceksiniz. bunun gerçekleşebilme olasılığı az da değildir. kaldı ki yukarıda da bahsedildiği üzere sigara alışkanlığından kurtulup, e-sigara alışkanlığı kazanacaksınız. vücudunuza sürekli nikotin verdiğiniz için de yine yukarıda söylendiği gibi nikotin bağımlılığından kurtulamayıp daha fazla e-sigara içmeye başlayacaksınız.

    sigarayı bırakmak kolay değil. çok net biliyorum zira 1995-2005 arasında günde 3 paket sigara içen biriydim. 4'ü bulduğum zamanlar da oldu. gece alemlerini tek kibritle bitirdiğimi bilirim. peki nasıl bıraktım? korkarak. panik bozukluğum ortaya çıktı. detaylarına girmeyeceğim. sonra da bıraktım işte. zor olmadı mı? üstünden 12 sene geçmiş. hala "olsa da 1 tane yaksam" diyorum bazen. bu "bazen"ler azaldı sadece. o kadar.

    diyeceğim şu ki ya korkarak bırakacaksınız ya da irade göstererek. başka yolu pek yok. boşu boşuna e-sigara'ya, bilmem ne haplarına, bilmem kim terapilerine para vermeyin.
  • 12
    sigara sadece el ya da dudak aliskanligi seklinde tanimlanabilecek bir aliskanlik degil. daha onceki entarilerimde bir kitap adi onermistim. sanirim bir de sigarayi birakmak basligi vardi. oranin da okunmasini salik veririm.

    sigara psikolojik bir aliskanliktir.
    fizyolojik tetiklenme neticesinde insanin kafasinda olusturdugu benlige uygun olarak genelde duygu degisimi sirasinda tuketilir.
    fizyolojik tetiklenme yani nikotin noksanligi birkac gunluk detoksla rahatlikla atilabilir.
    bu tetiklenme neticesinde insanin mucadelesi tamamen kafasinda yarattigi, nefsinin iskencesiyledir.
    bu iskence neticesinde kisinin nefsi insana bir takim yalanlar uydurur.
    - sen sigara birakmaya hazir degilsin.
    - sen sigarasiz eksiksin.
    - bir sigaradan birsey olmaz.
    - biraktin yine birakirsin.
    - sigarayi sen bagimliliktan icmiyorsun ki hosuna gidiyor.

    iste insanin en buyuk derdi bu fikirlerle mucadeledir.

    duygu degisimleri de sigarayi tetikler.
    sikilinca, rahatlayinca, ofkelenince, dertlenince, stres yapinca, melankolilesince, eglenince, mutlu olunca, uzulunce vs vs

    devletimizin anlamadigi sey icince kanser olursun demek tiryakiye etki etmez. onkoloji servislerinin onu sigara icen kanser hastalari ve yakinlariyla doludur. yani tv'de adama olursun demek bir ise yaramaz.

    kisinin kafasinda yarattigi "karizmatik" kisilik, ust benligi, olmak istedigi superman sigara ictigi muddetce insan pozitif motivasyonla sigara icer.

    sigarayi birakmis olmanin karizmasini birey benimsemedikce sigarayi birakamaz. sigarayi birakmanin guc ifadesi oldugunu, kisinin algilamasi gerekir.

    yani insan nefsine karsi degil nefsiyle beraber ancak sigaradan kurtulabilir.

    sigarasiz hayat aliskanligi ise yeni hayatin cetrefilli yoludur. en kolay birakilan sigara yemek sonrasi sigarasidir. cunku insan gunde 3 defa yemek yer ve yemekten sonra icmeme eylemini gunde 3 kere yasar. her gece cikip arkadaslariyla eglenmiyorsa ve nadiren cikiyoraa en zor birakacagi sigara aliskanligi da arkadaslarla ickiyle icilen olacaktir.

    bunun neticesinde ben sadece ickiyle iciyorum sosyal iciciyim tiplemeleri ortaya cikar. halbuki insan yasadiginin farkinda olsa ona da direnir.

    dunyanin en zor birakilan aliskanligidir. legaldir. her yerde satilir. ben bile yazarken 10 sene gecmesine ragmen canim cekiyor ve arada niktonininden nefret de etsem nargile kacamaklari yapiyorum.

    e sigara kullanmak isteyenlere tavsiyem once en azindan nikotini bunyenizden atin el dudak gak guk aliskanligi icin alete nikotin koymadan takilin.

    ha cok mu caniniz nikotin cekti anasini satayim? patlican yiyin. saka degil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın