• 26
    tff sitesindeki oyun kuralları kitabından; syf 98-99
    www.tffhgd.org.tr › file_11082018121618

    * toplaoynamateşebbüsüiletopadoğruhareketeden
    ofsaytpozisyonundakioyuncuyatoplaoynamadanveya
    teşebbüsetmedenveyarakibiiletopiçinmücadeleetmedenöncefaulyapılırsaofsaytihlaligerçekleşmedenönceolduğuiçinfaul ilecezalandırılır.
    * halihazırdatoplaoynayanveoynamayateşebbüseden
    veya rakibiiletopiçinmücadeleedenofsaytpozisyonundaki
    biroyuncuyabirihlalyapıldığında,ihlalyapılmadanönce
    ofsaytgerçekleştiğiiçinpozisyonofsaytilecezalandırılr.

    sayfalarda alt alta 2 farklı kural yazılı, hakem üsttekine yedirdim diyecek tabiki ama bakıldığında gerçekleşen alttaki bence.
    ofsayt pozisyonundaki oyuncu topa doğru teşebbüs ediyor, müdahele teşebbüsten sonra gerçekleşiyor.
    dolayısıyla bunun adı of-sa-yt!!!
    neyse hayırlı işler...
    (bkz: 2 mart 2019 fenerbahçe çaykur rizespor maçı)
  • 32
    (bkz: 8 şubat 2020 fenerbahçe alanyaspor maçı)

    son dakikadaki penaltı tartışması yaşanan pozisyonunun penaltı olmadığını bildiren,
    alanyaspor'un ilk penaltısının net penaltı olduğunu bildiren,
    tekrarlanan penaltının tekrarlanması gerektiğini bildiren kurallar bütünü.

    millet car car neye itiraz ediyor anlamış değilim. resmen kurallar uygulandığı için şaşırmış bir camia var karşımızda.
  • 33
    el ile oynamalarda sözlük geneli ve kamuoyunda yanlış bir algı mevcut.

    "ele çarpmasa top hücum oyuncusunun önünde kalacaktı o zaman el var".

    böyle bir şey yok arkadaşlar. oyun kurallarında el ile oynama kriterlerinde "top ele çarpmasa ne olur?" tipinde bir şey yok. yani "ele çarpmasa top auta gidiyor o zaman el yok" ya da "ele çarpmasa top hücum oyuncusuna gidecekti o zaman el var" gibi bir şey de yok. o zaman %100 auta giden topu savunmacı elle tutsun, sonra da top zatwn auta gidiyordu penaltı olmaz desin. saçma değil mi?
    işte tersi de saçma.

    tek kriter elin, kolun durumu ve bununla birlikte oynama niyetidir. bu konudaki tek istisna hücum oyuncusu bilerek veya bilmeyerek topu eliyle filelere gönderirse her şartta elle oynamış sayılır kuralıdır.

    lütfen artık yorumlarımızda "adamın eline değmese gol pozisyonu olacaktı" vs gibi şeylerden uzak duralım.
  • 38
    anlamadığım bir durum var bu kurallarda. şimdi iki adam da topa hamle yaptığında biri topa vurup diğeri onun ayağına vurursa, bu ayağa vurma hamlesi, topa vuranın topa vurmasına engel olmamasına rağmen yine de faul oluyor, ceza sahasındaysa penaltı oluyor. ancak aynı durum hava topunda olursa hiçbir şey olmuyor. yani iki oyuncu hava topuna çıkıyor, biri topa vuruyor, diğeri ise adamın kafasına vuruyor, kafa kafaya çarpışıyorlar ve devam ediyor oyun.

    edit: bir arkadaşımız mesaj atıp ''öylke bir kural yok, bir derbide bu şekilde muslera'ya penaltı uydurdular, o günden beri çalınıyor ama avrupa'da faul değil bunlar'' dedi. ben de aynı fikirdeyim zaten ve bu entry yazma amacım da oydu. zaten verdiğim kafa topu örneği de türkiye'de uygulanan kuralın salaklığına bir örnek bana göre. bu arada fenerbahçe aleyhine de bu kural uygulandı. yani demek istediğim bizim hakkımızı yiyorlar bu kurallar değil, futbol zevkini öldürüyorlar bu saçma uygulama ile.

    edit 2: 6 şubat 2021 fenerbahçe galatasaray maçının son dakikalarında da fener'in penaltı olduğunu iddia ettiği biz pozisyon var ve eğer derbi olmasa bir anadolu takımı olsa muhtemelen penaltı verilirdi o pozisyona. penaltı ile alakası yok ama. bu ülkede çok ucuz penaltı veriliyor. ve temas kalmadı artık oyunda bu sebeple. o pozisyonda donk elini koydu hepsi bu, çekmedi, tutmadı. bu hakem standardına alışan oyuncu avrupa'ya çıktığında helvaya döner sahada.
  • 40
    süre sistemi açısından basketboldaki sisteme geçilmesi önerisini getireceğim. öncelikle fifa çeşitli sayıdaki maçı örneklem olarak alacak ve topun -aktif bir şekilde- oyunda olduğu ortalama süreyi hesaplayacak. mesela taç kullanılırken top futbolcunun elllerinde olduğu süre sayılmayacak, elden çıktığı andan itibaren süre işlemeye başlayacak. bir başka örnek olarak; kaleci kale vuruşu için topu altıpasa koydu (süre işlemeyecek) vuruşu yaptığı anda süre işlemeye başlayacak. aynı şeyler serbest vuruş, en-direkt vuruş gibi her durum için geçerli olacak. eğer topun bunun gibi -aktif bir şekilde- oyunda kaldığı süre ortalaması atıyorum 60 dakika ise maçlar artık 30-30 iki devrede oynanacak ve süre geri sayım usulü işleyecek. tıpkı basketbolda olduğu gibi masa hakemleri de olacak ve süreyi onlar kontrol edecek. böylece zaman geçirmeler, sakatlanma numarası sahtekarlıkları ve en önemlisi hakem insiyatifine kalmış uzatmalar tarih olacak. yani ben hakemin kolundaki kronometreyi görmüyorum ki kardeşim! tüm kurallar bir şekilde artık standartlaştırılmalı.

    a. wenger’in fifa’ya sunduğu ofsayt önerisi de çok mantıklı. yani benim omzum ofsaytta ama sağ ayağım ofsaytta değil, peki ya ben o pozisyonda golü sağ ayağımla atıyorsam? buna ofsayt verilmesi adil değil gerçekten.
  • 41
    elle oynama kuralı yine değişmiş.
    --- alıntı ---

    değişen elle oynama kuralı, euro 2020'de uygulanacak

    uefa, uluslararası futbol birliği kurulu (ıfab) tarafından elle oynama kuralıyla ilgili yapılan değişikliğin, 2020 avrupa şampiyonası'nda (euro 2020) uygulanacağını duyurdu.

    uefa'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, 1 temmuz'da yürürlüğe girecek değişikliklerin, 11 haziran'da başlayacak euro 2020'de uygulanacağı belirtildi.

    futbol oyun kuralları'nın fauller ve suistimallerle ilgili 12. maddesinde yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, oyuncunun elinin/kolunun topa her dokunuşu ihlal olmayacak.

    bir oyuncunun kazara elle oynaması sonucu takım arkadaşının gol atması ya da gol pozisyonuna girmesi artık kural ihlali olarak sayılmayacak.

    yapılan değişikliğe göre elle oynama kuralının ihlal edildiği durumlar ise şöyle:

    "bir oyuncu, elini/kolunu topa doğru hareket ettirerek topa elleri/kollarıyla kasıtlı olarak dokunursa, eli/koluyla doğal olmayan şekilde vücudunu büyüterek elinin/kolunun topa temas etme riskini arttırırsa, kazara bile olsa eliyle/koluyla gol atar ya da eliyle/koluyla topa değdikten sonra gol atarsa, kuralı ihlal eder."

    --- alıntı ---
  • 42
    bugünlerde fifa tarafından değiştirilmesi gündeme gelen oyun kurallarıdır. zannediyorum ki burda amaç futbola olan ilgiyi arttırmak ve izleyici sayısını yükseltmek.

    --- alıntı ---

    maçlar 30'ar dakikalık 2 devreden oluşacak.
    oyun durduğunda süre duracak.
    oyuncu değişikliği sınırsız olacak.
    taçlar, ayakla kullanılacak.
    sarı kart gören oyuncular 5 dakika ceza alacak

    --- alıntı ---

    maçlar 30'ar dakikalık 2 devreden oluşacak.
    oyun durduğunda süre duracak.
    oyuncu değişikliği sınırsız olacak.
    taçlar, ayakla kullanılacak.
    sarı kart gören oyuncular 5 dakika ceza alacak

    şimdi kendi çevremde ve yurtdışında gördüğüm, duyduğum ciddi bir yanılsama var. öncelikle futbola olan ilgisizliğin düşük tempo ve oyun süresi nedeniyle olduğu düşünülüyor.

    biliyorsunuz filmlerde bazı sahneler çekildikten sonra hiç kullanılmaz, filmin süresini uzatmamak ve canlı tutmak için. futbolda da durumu böyle anlayıp süreyi kısaltalım heyecanı artıralım denirse pek de bir şey değişmeyecektir.

    çünkü asıl mesele değişim ve ulaşılabilirlik. mesela bundan 20 sene önce bilgisayar oyunları oynayan kitle çok yaygın değildi. günümüzde buna mobil oyunların da eklenmesi ile birlikte sanal oyunlara ulaşmak çok kolaylaştı. ve bu piyasa çok hızlı ve katlanarak büyüyüp ciddi bir izleyici kitlesi de elde etti.

    bu izleyici kitlesinin çok yüksek bir kısmı 10 ile 30 yaş arasındaki kişiler. yıllardır bu işlere ilgi duyan veya doğdundan beri oyun oynayan insanlardan bahsediyorum. bu insanlar film de izliyor dizi de izliyor ve başka spor dallarını da takip etmeye devam ediyor çünkü erişim gerçekten kolay.

    eski dönemlerde bu kadar seçenek olmamasına rağmen futbol sevmeyen hatta hiçbir sporla ilgilenmeyen insanlar vardı. mutlaka sizin de lisede böyle bir arkadaşınız olmuştur. şimdi burda mesele o sporların kuralları mıdır yoksa kişinin tercihi midir, bunu düşünmek lazım.

    gençler artık hızlı yaşıyor, hızlı tüketiyor. 2 saat maç seyretmek onları memnun etmiyor sözü kısmen doğru. ben de size burda şunu sorayım sizi memnun ediyor mu? açıkçası galatasaray taraftarı olmasam oturup hiçbir maçını seyretmem çünkü estetik yok, kalite yok. bu süreyle alakalı değil. bu taraftar olma taraf olma hissiyle alakalı.

    bugünün gençleri de taraf olma taraf tutma duygusunu e spor takımlarıyla yaşıyor, onun tartışmalarını yapıyor. bu değişimdir. futbol eğer bu değişimde yer almak istiyorsa futbol oyunları ücretsiz yapabilir. olur mu öyle şey diyebilirsiniz ancak eğer gündem maddesi ilgi çekmekse oyunu oynayan gençler sporu da takip etmek isteyecektir. profesyonel futbolcular taraftarla oyun üzerinden buluşturulabilir.

    etkinlikler ve ilgi çekici organizasyonlar yapmak benim çözüm düşüncelerim. çünkü ne yapılırsa yapılsın önümüzdeki yarım asırda futbola ilgi düşecek. bu düşüşü düşük tutmak daha önemli diye düşünüyorum. dünya değişiyor ancak futbol da bu kadar radikal değişirse asıl izleyici kitlesini kaybetmesi çok olası.
  • 43
    değişmesi gereken maddeleri olduğunu düşündüğüm kurallardır.

    hazır milli maç arasında ortalık sakinken ütopik fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

    ilk olarak son adamın düşürülme olayında verilen cezaya karşıyım. ister rakip ceza sahasının çevresi, ister orta saha isterse de savunma yapan takımın ceza sahasının hemen dışı sahanın neresi olursa olsun son adamı düşürdüğünde cezasının penaltı olması gerekir. şöyle ki penaltıdan daha net bir durum var defansı arkana alıp kaleye yönelmişsin hareket halindesin kaleciyi çalımlayıp golünü rahat rahat yapabilirsin ama bunu hazmedemeyen rakip geliyor seni düşürüyor ve kırmızı kart pahasına golünü önlüyor. belki kaleye 20 metre mesafeden serbest vuruş kullanacaksın ama golün gitmiş ne önemi var. bu sebeple gerekirse kırmızı kart sarıya çevrilebilir ama direk penaltı noktasına gidilmesi gerekir diye düşünüyorum.

    ikinci olarakta ceza sahası çizgilerinin değişmesi gerektiğini düşünüyorum.* ne zaman bir kural veya futbolla ilgili bir şey konuşulsa bunlar çok eski güncellenmesi gerekir denilmekte. benim için ceza sahası çizgileri de aynı. korner direğinin orada neredeyse golle belki pozisyonun alakası yok hafif dokunma ya da elle oynama her pozisyon penaltıya gidiyor. ki hakemler bu durumu çok rahat manipülatif işlemleri için kullanabiliyorlar. istediği zaman penaltı istediği zaman devam. ama bari pozisyon biraz gollük olsun tehlikeli olsun. tehlikenin olmadığı yerde sırf ceza sahası içi diye bi bakıyorsun penaltı. basketbol sahası gibi bir yarım daire mi çizilir ceza sahasının yerine, ceza sahası çizgisi komple kalkar altı pas çizgisi biraz daha mı genişler bilemem ama bu durumun da değişmesi gerektiğine inanıyorum. biraz hayal edince futbol sahası çok çirkin gelebiliyor göz önüne ama nelere alışmadık ki.
  • 45
    bazı noktalarda değişikliklere gidilmesi gerektiğini düşündüğüm futbolun oynanış biçimini, ceza ve ödülleri belirleyen sistemdir. kronometrenin basketboldaki gibi her oyun durduğunda durması ve oyun başladığında devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. misal top taça çıktı, kronometre durmalı, top tekrar oyuna sokulduğunda devam etmeli. özellikle bizim ligimiz gibi düşük profilli liglerde topun oyunda kaldığı süre komik derecelerde düşük kalıyor. normal şartlarda 90 uzatmalarla beraber 95-100 dakikayı bulan bir spor müsabakasında bizim ligimizden örnek verecek olursak topun oyunda kaldığı süre 50-55 dakika kadar.inanılmaz bir süre israfı var. kronometrenin durması zaman geçirmek için harcanan hareketlerin önüne geçeceği için oyunun çok daha akıcı bir hale gelmesini böylelikle seyir zevkinin artmasını sağlayacaktır.
  • 46
    bence de bazı kurallara revizeler, yenilikler, tamamen kaldırma veya yepyeni kurallar olmalı, ancak basketboldaki gibi geri sayım tarzı olmamalı bu.

    yoksa bizim ligde 45 dakikanın altında topun oyunda kaldığı maçlar var. 3 saat falan sürer öyle olursa maçlar. bir de diyelim mesela basketbolda buzzer beater olayı var, futbolda bu nasıl olacak? orta sahada son saniye tıngır mıngır vurdun, 10 saniyede kaleye gidip gol oluşunu mu izleyeceğiz? :d

    son söylediğim şakaydı elbette ve böyle bir şey olmaz zaten. ancak yazarların derdini anlıyorum, topun daha fazla oyunda olması lazım. bunun için bir ara yeşil kart, turuncu kart gibi alternatif öneriler vardı, hatta bir tanesi eski kadın hakemlerimizden lale orta’dan gelmişti galiba. bazen bazı pozisyonlar sarı buçuk, yarım kırmızılık pozisyonlar diye. onlar için 3-4 dakikalık geçici ihraçlar olabilir şeklinde. zaman geçirmeye yönelik hareket yapan oyuncuya da böyle bir şey olabilir.
  • 47
    çok ufak nüanslar hariç dokunulmaması gereken kurallardır. kış ayının ortasında katar'da turnuva düzenleyen adamların yapacağı değişikliklerin futbolun faydasına olacağına inanmak zor. amerikalılar ufak ufak işe el atıp kendi mücadeleden, rekabetten, tutkudan uzak eğlence kültürlerine uydurmak için çabalıyorlar. görünen o ki başarılı da oluyor lobileri. futbol, çok eğlendirdiği için sevilmedi. tutkusu, kültürü, geleneği, basit ve sürprizlere açık olması dünyada en popüler oyun yaptı onu. eğlence isteyen gösteri isteyen abd sporlarını izleyebilir keyifle.
  • 48
    uluslararası spor müsabakalarını organize eden uefa ve fifa gibi kuruluşlar tarafından belirlenen futbolun anayasası.

    eğer her federasyon kendi anayasasını değiştirebilir denilseydi, ülkemizde şuan ki futbol kurallarının esamesi okunmazdı.

    malumunuz, baştakiler anayasa değiştirip birşeyleri kılıfına uydurmakta organize ama amatörce bir tavır sergiliyor.

    bırakın öyle kalsın dediğim kurallardır.
    değişirse herşeyi kılıfına uydurur bu gavurlar.
  • 49
    guardiola barcelonasıyla başlayan tiki taka'nın zarar verdiği futbol ruhunu, kulağa garip gelecek biliyorum ama bu kez de gegenpressing'in öldürdüğünü düşünüyorum. yani eskiden bir taraf topu alır ve hücuma çıkardı basketboldaki gibi, rakibi onu karşılarken biz de iki takımın meziyetlerini izlerdik. şimdi almanların blietzkrieg'ı gibi, top daha kalecideyken baskı başlıyor, hatta bu baskının artırılabilmesi için kale atışı sırasında ceza sahasında oyuncu bulunmasını da serbestleştirdiler. gol düellolarına hasret kaldık, bir takım baskı yapıp skoru alıyor, sonra sahasına kapanıp kotra atak kovalıyor. maç ya berabere geliyor ya da kapanan takım ikiye üçe gidiyor. bunu tekrar tekrar izlemekten çok sıkıldım.

    sizi bilmem ama blietzkrieg benim için futbolu inanılmaz sıkıcı hale getiriyor. çünkü geriye iki seçenek kalıyor; oyunu başlatan takım ya topu kaybedecek ya da topu baskıdan kurtarıp rakibi az sayıda adamla yakalayacak. bu durum, topu kontrol eden takımın kontra atağa çıkması gibi bir garabet oluşturuyor. haliyle kanat forvetleri, pırpır siyahi kanatlar çok revaçta. pek çoğunun tekniği bile yeterli değil ancak hızlı top sürdükleri için herkesin başına bela oluyorlar. ancak yaratıcılık sıfır. şöyle bir düşünün, son bir kaç yılda aklınızda kalan çok güzel bir gol var mı? ben zorlukla hatırlıyorum, çünkü "en güzel gol boş kaleye atılan goldür" felsefesi iyice oturdu.

    şimdi...benim kafayı taktığım esas konu bu olduğu için, futbol ruhunu öldürmeden bu işi nasıl çözeriz diye düşündüm. tartışmalara açığım ancak bence harika bir çözümü var.

    1.yarı saha kuralı: basketboldaki gibi oyunu başlatan takım belli bir sürede karşı sahaya geçmek zorunda. bu her top kapıldığında değil, sadece kale atışlarında ve ceza sahası hizasından daha gerideki taç atışlarında olacak.

    2. ofsayt kuralı değişecek: kendi sahandan atılan toplarda ofsayt kuralı işlemeyecek. böylece baskı yiyen takımın topu karşı alana geçirebilmesi kolaylaşacak. mevcut durumdaki gibi hem baskı yiyip hem uzun top vuramayan takımın dezavantajı ortadan kaldırılacak. şu anki uygulamada ciğersiz 5 tane ön oyuncun varsa rakip takımı tamamen bozarak bir gol atıp, bu kez kendi sahanda daha fazla kapanarak rakibi zor duruma düşürebiliyorsun. ofsayt kuralının gevşetildiği bir ortamda hiç bir takım böyle bir ön alan baskısı yapamaz.

    tartışmalara açığım.
  • 50
    1. yere yatan adam 3 dakika kenarda beklemeli. bu sekilde aktorlerin, zaman gecirenlerin onunu kesersiniz.
    2. ikili mucadeleler daha serbest olmali. bu sekilde 22 tane ilkokul kiz talebesinin yakartop oyununu izlemeyiz.
    3. faul yapan (evet faul, bakiniz 2. madde) 3 dakika, sari kart goren 10 belki 15 dakika kenarda beklemeli. bu sekilde ikili mucadeleyi kasaplik sanan kazmalardan ve onlarin takimlarindan kurtuluruz.

    bu uc madde ile futbol cok daha guzellesecektir eminim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın